"It's today; My favorite day''/ 20 mai - Ziua albinelor, a speciilor pe cale de dispariţie şi alte sărbători interesante

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua mondială a albinelor
Slovenia a propus ca Organizaţia Naţiunilor Unite să proclame ziua de 20 mai ca fiind Ziua mondială a albinelor. În 2017, după trei ani cu demersuri la nivel internaţional, statele membre ale ONU au aprobat propunerea Sloveniei în unanimitate la data de 20 decembrie. Astfel, s-a hotărât ca Ziua mondială a albinelor să fie sărbătorită pe 20 mai.
Pe lângă faptul că joacă un rol foarte important în polenizare, asigurând astfel alimentaţia şi siguranţa alimentară, o agricultură durabilă şi biodiversitatea, albinele contribuie enorm la combaterea schimbărilor climatice şi la conservarea mediului. Protejarea albinelor şi a sectorului apicol pot ajuta la reducerea sărăciei şi a foametei pe termen lung, precum şi la menţinerea unui mediu sănătos şi la protejarea biodiversităţii. Studiile ştiinţifice au arătat că albinele au intrat pe lista speciilor pe cale de dispariţie. De aceea, avem nevoie de eforturi comune pentru a asigura protejarea albinelor şi a habitatelor acestora.
Din acest motiv, Asociaţia Apicultorilor Sloveni a venit cu această iniţiativă în 2014, susţinând că ziua de 20 mai ar trebui să devină Ziua mondială a albinelor. Guvernul sloven a sprijinit iniţiativa şi a încercat din răsputeri să îi atingă obiectivul.
Scopul site-ului dedicat acestei zile speciale, şi anume www.worldbeeday.org, este prezentarea iniţiativei şi implementarea acesteia, aducerea în atenţie a importanţei albinelor şi a apiculturii, informarea publicului despre evenimentele importante din apicultură din toată lumea şi sărbătorirea Zilei mondiale a albinelor (#WorldBeeDay).
Ziua speciilor pe cale de dispariţie
Pământul este locuit de peste 16.000 de specii de plante, de animale, de ciuperci şi de alge care apar ca specii pe cale de dispariţie în lista roşie a UICN. Numai în SUA, aproape 700 de specii de animale şi 900 de specii de plante sunt considerate ameninţate sau pe cale de dispariţie. Omul este principalul responsabil de dispariţia şi de scăderea populaţiilor de specii din zilele noastre prin fragmentarea habitatelor, prin vânătoarea şi prin pescuitul excesiv, prin cauzarea încălzirii globale, prin introducerea speciilor invazive şi prin poluare, aşa că ţine tot de om să conştientizeze acest lucru şi să acţioneze în conservarea şi recuperarea speciilor pe cale de dispariţie.
În a treia zi de vineri din luna mai se sărbătoreşte în fiecare an în Statele Unite Ziua speciilor pe cale de dispariţie (#EndangeredSpeciesDay) pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la situaţia în care se află speciile periclitate şi pentru a celebra speciile recuperate datorită conservării. Prin intermediul legii privind speciile pe cale de dispariţie din SUA, adoptată în 1973, s-a reuşit recuperarea şi protejarea mai multor specii renumite din America, printre care vulturul pleşuv, aligatorul american şi lupul cenuşiu. Multe guverne, organizaţii neguvernamentale şi eforturi ale oamenilor din întreaga lume au ajutat la protejarea patrimoniului nostru natural, însă lupta pentru a conserva biodiversitatea încă nu s-a terminat.
Ziua mondială a meditaţiei
Ziua mondială a meditaţiei, care este sărbătorită în a treia zi de vineri din luna mai, invită pe toată lumea să facă acest exerciţiu vechi de mii de ani pentru a ne limpezi gândurile ca să ne amintim că, mai presus de orice meserie, suntem oameni.
Istoria Zilei mondiale a meditaţiei (#WorldMeditationDay) poate fi urmărită de-a lungul istoriei meditaţiei în sine. Meditaţia a avut un rol important în multe religii şi a fost menţionată pentru prima oară în scris în jurul anului 1500 î.Hr., în India.
Această practică joacă un rol esenţial în multe religii din lume, în special în budism şi în alte religii orientale. Există şi oameni care nu o fac într-un scop spiritual sau religios, ci pur şi simplu pentru că ajută la diminuarea stresului şi la limpezirea minţii.
Meditaţia este vitală în zilele noastre, fie că suntem persoane spirituale sau nu, deoarece agitaţia stresantă la care suntem supuşi zilnic ne împiedică să avem momente de linişte.
Chiar dacă grupurile religioase extremiste au fost uneori împotriva meditaţiei, efectele sale pozitive asupra minţii şi corpului, atunci când o practicăm în mod regulat, au fost dovedite ştiinţific.
Meditaţia reduce anxietatea, care rămâne una dintre cele mai răspândite tulburări psihice din lume. Deşi, în unele cazuri mai severe, doctorii prescriu medicamente pentru a-şi ajuta pacienţii cu anxietate, majoritatea preferă să recomande mai întâi o metodă mai naturistă. Meditaţia este una dintre cel mai des întâlnite metode naturiste pentru tratarea simptomelor anxietăţii, pentru reducerea ritmului cardiac, pentru blocarea gândurilor negative şi pentru prevenirea episoadelor de anxietate.
Meditaţia reduce stresul. Fără îndoială, lumea în care trăim poate fi stresantă. Deşi stresul este o reacţie normală a organismului uman, nu ar trebui să ne simţim stresaţi foarte des. Stresul constant poate fi dăunător pentru organism. Exerciţiile de respiraţie din timpul meditaţiei calmează mintea şi permit organismului să se vindece în urma perioadelor îndelungate de stres, reducând astfel tensiunea şi nivelul de stres.
Meditaţia reduce distragerile. Creierul uman este nevoit să reţină mai multe informaţii ca niciodată, iar apariţia internetului şi a telefoanelor tip smartphone nu a făcut nimic decât să accentueze problemele de concentrare ale oamenilor. Meditaţia şi exersarea atenţiei ne încurajează să trăim mai mult în prezent şi să eliminăm distragerile, ajutându-ne să ne concentrăm atunci când este nevoie şi să ne îmbunătăţim productivitatea în general.
Una din cele mai bune părţi ale meditaţiei este faptul că oricine o poate face oriunde. Fie că suntem aşezaţi pe un scaun, în picioare, în pat sau în cadă, tot ce trebuie să facem este să închidem ochii, să respirăm adânc şi să ne eliberăm mintea de gânduri.
Ziua mondială a metrologiei
De Ziua mondială a metrologiei (#WeightsMeasuresDay) sărbătorim momentul la care lumea a ajuns la o înţelegere în privinţa folosirii unităţilor de măsură printr-un tratat internaţional.
Data de 20 mai 1875 a fost una dintre cele mai importante zile din istorie în privinţa comerţului internaţional şi a schimbului de informaţii din întreaga lume. În acea zi, lumea s-a unit pentru a semna un tratat internaţional care prevedea că toate cele 59 de state semnatare vor folosi un sistem standard de unităţi de măsură.
Tot atunci s-a înfiinţat şi Biroul Internaţional de Măsuri şi Greutăţi cu scopul de a organiza viitoarele standardizări ale unităţilor de măsură care urmau să fie folosite de întreaga lume.
Această mişcare a fost necesară deoarece, de-a lungul istoriei omenirii, în toate zonele lumii s-au folosit diferite sisteme şi standarde de măsurare. Acest lucru a îngreunat comerţul şi comunicarea în scopul comerţului, fiind nevoie de implementarea unor metode de înţelegere a diferitelor sisteme de măsurare.
Ziua "fii milionar"
Toată lumea îşi doreşte libertatea şi liniştea pe care le-ar aduce câteva milioane de lei din contul bancar, însă puţini oameni sunt atât de norocoşi.
Dacă ne bazăm pe puterile noastre de a face schimbări şi de a ne atinge obiectivele, alături de puţin timp şi efort din partea noastră, ne putem uşura drumul către bogăţie. Adevărul este că oricine poate deveni un milionar cu puţină disciplină financiară, nişte investiţii şi eventual foarte mult noroc.
Ziua "fii milionar" (#BeaMillionaireDay) nu ne încurajează doar să ne îmbogăţim peste noapte, ci şi să ne purtăm şi să gândim precum cei care au devenit deja milionari.
Această zi specială ne mai îndeamnă şi să avem grijă de noi cum am avea de o comoară, deoarece grija de sine este o parte importantă în a duce o viaţă bună.
Au existat oameni incredibil de bogaţi încă de la conceperea banilor, însă primul milionar a apărut abia prin secolul al XVII-lea. Economistul John Law a înfiinţat firma Mississippi şi, datorită succesului acesteia, a devenit primul om care putea fi considerat "milionar".
Acesta deţinea o avere în valoare de peste un milion de franci francezi, fiind prima persoană care a realizat acest lucru. Însă, în 1916, a fost nevoie de un nou cuvânt pentru a-l descrie pe John Rockefeller când averea acestuia trecuse de pragul de un miliard de dolari.
Cine doreşte să se îmbogăţească trebuie să îşi înceapă drumul cu o abordare mai realistă.
Putem începe prin a ne analiza cheltuielile obişnuite. Cheltuim mai mult decât ar trebui? Putem să cheltuim mai puţin şi să mai şi economisim? Cu toţii vrem să ne bucurăm de prezent, însă este nevoie să mai facem şi economii pentru zilele mai negre sau pentru viitor.
Acum este momentul să ne revizuim conturile de economii şi investiţiile, iar apoi să ne gândim la cum putem îmbunătăţi situaţia. Am putea să alegem o anumită sumă care să intre lunar în contul de economii, direct din salariu - până la urmă, nu avem cum să îi ducem lipsa dacă nici n-am avut-o, nu-i aşa?
Trebuie să ne purtăm ca oricare milionar: să începem să ne calculăm bugetul lunar şi să ne controlăm cheltuielile. Oamenii bogaţi tind să îşi gestioneze mai bine banii, aşa că nu ar strica să ne începem să ne purtăm ca ei şi să ne schimbăm situaţia financiară.AGERPRES/(AS - autor: Dragoş Vasîlca, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer
Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f
Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă
Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p
Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez
Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz
O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein
Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir
Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare
Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a
Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'
Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î
Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor
Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în
Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați
Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz
Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris
Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s
O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai
O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d