logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

"It's today; My favorite day''/ 8 mai-Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian şi ziua internaţională a măgarului

Imagine din galeria Agerpres

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian

Cancerul nu este niciodată un subiect plăcut de abordat, însă în pofida spectrului acestuia în vieţile noastre, în prezent omenirea dispune de instrumente ştiinţifice pentru a lupta împotriva sa. Cancerul ovarian este o formă deosebit de dăunătoare şi neînţeleasă a acestei boli, astfel că Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian, marcată anual în data de 8 mai, este ocazia perfectă pentru a aduce alături femeile din întreaga lume în vederea creşterii conştientizării cu privire la această boală şi a ajuta la combaterea acesteia.

Cancerul ovarian este o boală majoră, responsabilă pentru aproximativ 140.000 de decese la nivel mondial în fiecare an. Cu toate acestea, asemenea multor alte afecţiuni ginecologice, cancerul ovarian nu este o boală deosebit de bine înţeleasă, în special în unele regiuni în curs de dezvoltare. Din acest motiv, notează site-ul daysoftheyear.com, ONG-ul Target Ovarian Cancer a creat #WorldOvarianCancerDay, o iniţiativă globală destinată evidenţierii situaţiei dificile a femeilor care suferă de această afecţiune şi a le oferi speranţă.

 

 

Sursa foto: cureourovariancancer.org 


Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian, speră organizaţia, va contribui la încurajarea guvernelor şi a instituţiilor private pentru a aloca mai multe resurse cercetării şi combaterii acestei boli. Cu suficienţi bani şi investigaţii ştiinţifice, ratele de supravieţuire a persoanelor cu cancer ovarian se pot îmbunătăţi, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul altor forme de cancer.

Cancerul ovarian, după cum îi spune şi numele, apare şi se dezvoltă la nivelul ovarelor - organe pereche localizate de o parte şi de alta a uterului, cu rolul de a secreta hormonii ce asigură menstruaţia lunară, dar şi de a realiza ovulaţia - fiind astfel o boală specifică femeilor. Femeile care suferă de această afecţiune experimentează de obicei dificultăţi de alimentaţie, dureri în zona abdominală, balonare şi o nevoie crescută de a urina. În stadiile incipiente, simptomele cancerului tind să fie uşoare, astfel că femeile le confundă cu alte afecţiuni şi nu se gândesc că ar putea fi grav bolnave. Din acest motiv, deşi cancerul ovarian este a opta cea mai frecventă formă de cancer în lume, medicii îl diagnostichează adesea greşit, iar când îl descoperă, este adesea într-un stadiu avansat. Este nevoie, prin urmare, de o mai mare conştientizare şi de o îmbunătăţire a echipamentelor de diagnosticare, notează site-ul citat.

Atât medicii, cât şi pacientele trebuie să ia în considerare din timp posibilitatea cancerului ovarian - fie şi numai pentru a-l exclude. Cu cât această formă de cancer este depistată mai repede, cu atât mai uşor de tratat devine.

Aproximativ una din şaptezeci de femei se va îmbolnăvi de această boală la un moment dat în viaţă, însă majoritatea continuă să ştie foarte puţine lucruri despre ea. Din această cauză, este deosebit de important ca femeile să nu elimine cancerul ovarian din discuţie şi să atribuie simptomele sale altor cauze.

Prin urmare, scopul principal al Target Ovarian Cancer este de a îmbunătăţi diagnosticarea timpurie a cancerului. Dacă cancerul ovarian poate fi detectat din timp, pacientele au şanse mult mai mari de supravieţuire. Al doilea obiectiv este de a strânge bani pentru cercetarea care salvează vieţi. În prezent, organizaţia caritabilă susţine unele dintre cele mai noi, mai revoluţionare şi mai promiţătoare tratamente care oferă speranţă pentru milioane de femei care suferă de această boală. În cele din urmă, există o nevoie urgentă de a oferi sprijin pacientelor. Să trăieşti cu cancerul este întotdeauna o provocare, însă cancerele ovariene sunt deosebit de solicitante pentru toţi cei implicaţi. Din acest motiv, Target Ovarian Cancer oferă o îngrijire specială pentru unele paciente.

Deşi organizaţia caritabilă şi-a deschis porţile în 2008, abia în 2013 a lansat Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian. A fost primul eveniment de acest gen din lume, şi prin urmare, organizaţia l-a deschis comunităţii globale. Ziua a reunit organizaţii din întreaga lume în efortul de a face cunoscută această boală şi simptomele asociate ei.

Cancerul ovarian este o problemă gravă de sănătate în aproape toate ţările, atât cele bogate, cât şi cele sărace. O parte din scopul creării unei Zile mondiale de luptă împotriva cancerului ovarian este de a crea un sentiment de solidaritate între toţi cei afectaţi. Organizatorii doresc ca oamenii să ştie că acesta este un flagel cu care pot lupta şi că întotdeauna există speranţă.

În anii care au urmat lui 2013, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian a continuat să ia amploare. În prezent, Target Ovarian Cancer colaborează cu peste o sută de organizaţii caritabile care luptă împotriva cancerului ovarian din peste de 32 de ţări. Acestea strâng bani pentru cercetare, îmbunătăţesc gradul de conştientizare a bolii şi subliniază importanţa de a supune unui control timpuriu simptomele.

Target Ovarian Cancer organizează în mod regulat evenimente cu o mare vizibilitate pentru a încuraja şi atrage atenţia cu privire la cancerul ovarian. În 2016, spre exemplu, organizaţia caritabilă a organizat un eveniment de strângere de fonduri în cadrul căruia participanţii au mers pe jos de-a lungul Marelui Zid Chinezesc!

Ziua internaţională a măgarului

Ziua internaţională a măgarului este o manifestare de apreciere pentru unul dintre cele mai rezistente şi mai respectabile animale din familia ecvideelor. De-a lungul istoriei, acest animal din familia calului a servit atât ca animal de călărie, cât şi ca animal de povară, pe unele dintre cele mai dificile terenuri şi în cele mai prohibitive climate, şi a făcut acest lucru cu mândrie şi rezistenţă. Nu este surprinzător deci că succesul acestor animale se datorează în parte naturii lor încăpăţânate, iar #WorldDonkeyDay, marcată anual pe 8 mai, îi onorează pentru această caracteristică, alături de altele, poate mai lăudabile, notează site-ul daysoftheyear.com.

Strămoşii măgarului modern sunt subspecii ale măgarului sălbatic african care trăia în Nubia şi Somalia. Dovezile disponibile indică faptul că măgarul s-a aflat alături de oameni încă din anul 4.000 î.Hr., cel mai probabil în Nubia, ca animal de povară mai versatil şi mai rezistent decât boul pe care îl foloseau la acel moment. De atunci, măgarii au fost crescuţi şi duşi peste tot în lume, pe măsură ce culturile au migrat şi lumea s-a extins, iar acum pot fi găsiţi cam peste tot.

Ei sunt, de asemenea, strămoşii catârului, o încrucişare dintre cal şi măgar, având drept rezultat un animal cu punctele forte ale ambelor rase, însă din păcate aproape întotdeauna steril.

 

 

Foto: (c)  CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


Fără ajutorul măgarilor, este greu de imaginat că lumea modernă ar fi putut lua naştere vreodată. Aceste animale de povară rezistente au oferit civilizaţiei energia motrice necesară pentru a produce bogăţie, cu mult înainte de apariţia energiei cu aburi sau a electricităţii. Din acest motiv, mulţi oameni consideră că măgarii sunt la fel de fundamentali pentru societatea noastră ca scrisul, ceramica şi metalurgia.

Ideea celebrării unei Zile internaţionale a măgarului i-a aparţinut lui Raziq Ark, un om de ştiinţă din Egipt, ale cărui interese priveau în primul rând la animalele din deşert. În urmă cu aproximativ zece ani, el a observat că nimeni nu sărbătorea umilul măgar pentru eforturile sale de a ajuta oamenii din întreaga lume să-şi îmbunătăţească calitatea vieţii. În semn de recunoaştere a tuturor acestor eforturi, el a înfiinţat un grup pe Facebook, care povesteşte încercările şi necazurile prin care trece acest animal în întreaga lume. În cele din urmă, în 2018 a apărut ideea de a înfiinţa o Zi internaţională a măgarului, iar de atunci o sărbătorim.

Multe dintre aceste animale sunt în continuă suferinţă şi au nevoie de atenţie rapidă. Adesea, proprietarii lor sunt prea săraci pentru a plăti un medic veterinar, aşa că orice doritor poate prelua costul îngrijirii lor. Prin urmare, donarea către o organizaţie caritabilă de profil este o modalitate excelentă de sprijini direct aceste creaturi fabuloase. În prezent, există o mână de organizaţii nonprofit care lucrează din greu în întreaga lume pentru a oferi asistenţă medicală animalelor neglijate şi abuzate. Aceste organizaţii folosesc banii donaţi pentru a oferi tratamentul atât de necesar măgarilor în momentele în care aceştia au nevoie.

Abandonul măgarilor este o altă problemă majoră. Mulţi proprietari îşi abandonează măgarii la marginea drumului dacă nu-şi mai permit să aibă grijă de ei, iar ulterior, aceştia trebuie să îşi caute hrană pentru a supravieţui. Prin urmare, donarea către o organizaţie caritabilă dedicată bunăstării acestor animale le poate oferi acestor victime un adăpost unde pot trăi în siguranţă şi linişte.AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 30-04-2025 22:30

MB: Regele Charles al III-lea a vorbit despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer

Regele Charles al III-lea a vorbit miercuri despre natura 'înfricoșătoare' a oricărui diagnostic de cancer, o boală despre care a dezvăluit că suferă în februarie 2024, într-un mesaj de apreciere adresat organizațiilor de caritate care sprijină pacienții în Regatul Unit, relatează AFP. 'Cele mai grele momente ale bolii pot f

Zig Zag 30-04-2025 15:13

Croitorul papal pregătește veșmintele pentru noul papă

Raniero Mancinelli, croitorul ultimilor trei papi, nu lasă nimic la voia întâmplării în timp ce pregătește veșmintele albe ce vor fi purtate de următorul suveran pontif, ce va fi ales în conclavul ce începe de săptămâna viitoare, transmite miercuri Reuters. Identitatea noului papă va rămâne un mister p

Zig Zag 30-04-2025 12:36

Filmul 'Thunderbolts*', produs de Marvel, testează apetitul Chinei pentru Hollywood, în contextul războiului comercial americano-chinez

Noul film 'Thunderbolts*', produs de Marvel Studios și distribuit de grupul Disney, este pe cale să testeze apetitul chinez pentru superproducțiile de la Hollywood, în contextul în care acest lungmetraj va fi lansat miercuri în cinematografele din China, devenind astfel primul film american care ajunge în această țară asiatică de la iz

Zig Zag 30-04-2025 10:58

O primă acuzatoare a depus mărturie în procesul lui Harvey Weinstein

Într-o zi îi cerea să îi facă un masaj, în alta se arăta fermecător sau excesiv de insistent: prima dintre cele trei victime prezumtive implicate în procesul demarat pentru viol și agresiune sexuală împotriva lui Harvey Weinstein la New York a depus marți o lungă mărturie despre relația sa cu fostul producător de film, a cărui cădere &icir

Zig Zag 30-04-2025 09:43

Prințul William și prințesa Kate, ovaționați pe Insula Mull în timpul vizitei lor aniversare

Prințul și prințesa de Wales au fost întâmpinați cu multă căldură de o mulțime de admiratori pe Insula Mull din Scoția, unde fundația lor, Royal Foundation, oferă sprijin financiar pentru mai multe proiecte rurale, informează DPA. William și Kate au sosit marți pe populara insulă scoțiană - în ziua ce marchează cea de-a 14-a

Zig Zag 29-04-2025 14:20

Pedro Almodovar l-a criticat pe Donald Trump într-un discurs incendiar: 'Vei rămâne în istorie ca o catastrofă'

Pedro Almodovar nu și-a ascuns părerea despre Donald Trump atunci când a acceptat cel de-al 50-lea premiu anual Chaplin atribuit de Film at Lincoln Center, care i-a fost decernat luni seară, în Manhattan, informează revista Variety. În timp ce renumitul cineast spaniol își exprima recunoștința pentru acest premiu î

Zig Zag 29-04-2025 10:02

Prințul William și prințesa Kate celebrează în Scoția cea de-a 14-a aniversare a nunții lor

Prințul de Wales și soția sa, Catherine, celebrează marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor pe o insulă scoțiană, întorcându-se în regiunea în care povestea lor de dragoste a început în perioada în care erau studenți, informează AFP. În contextul în care prințesa britanică, în

Zig Zag 28-04-2025 14:17

Nepalul intenționează să acorde permise pentru escaladarea vârfului Everest doar alpiniștilor experimentați

Nepalul ar putea emite permise pentru Everest doar alpiniștilor cu experiență în escaladarea a cel puțin unuia dintre vârfurile de 7.000 de metri din țara himalayană, conform unui proiect de lege care vizează reducerea supraaglomerării și îmbunătățirea siguranței pe acest munte, transmite luni Reuters. Nepalul, care se bazeaz

Zig Zag 28-04-2025 11:06

Procesul ocazionat de jaful armat care a vizat-o pe Kim Kardashian în 2016 începe luni la Paris

Paris, 28 apr /Agerpres/ - La începutul lunii octombrie 2016, Kim Kardashian, o vedetă pe rețelele de socializare, a fost jefuită în camera sa de hotel, în plină Săptămână a Modei de la Paris, de mai mulți răufăcători în vârstă, care au sosit la fața locului pe biciclete și s-au deghizat în ofițeri de poliție: procesul acestui furt s

Zig Zag 28-04-2025 09:38

O sabie a lui Napoleon va fi scoasă la licitație în luna mai

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, 'comandată pentru uzul său personal' în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi scoasă la licitație pe 22 mai la Paris, informează AFP. Valoarea acestei piese, propusă spre vânzare de casa de licitații Giquello, este estimată între 700.000 și 1 milion de euro. 'B

Zig Zag 26-04-2025 18:13

VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander

Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe

Zig Zag 24-04-2025 14:16

Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume

Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re

Zig Zag 24-04-2025 09:05

Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '

Zig Zag 23-04-2025 13:11

Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)

Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în

Zig Zag 23-04-2025 10:18

Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d