"Efectul rujului": Grecii descoperă nevoia de răsfăţ pe timp de criză

Grecia pare să fie cuprinsă de un fenomen insolit, denumit "efectul rujului", în virtutea căruia consumatorii locali au început să apeleze tot mai mult la produse de înfrumuseţare low cost pentru a-şi îmbunătăţi starea de spirit într-o perioadă marcată de o criză economică severă, informează Reuters.
Eva Vorlioti, o femeie divorţată şi mamă a doi copii, a fost nevoită să se mute alături de părinţii ei pentru a putea să îşi achite facturile lunare în perioada crizei economice din Grecia. Deşi nu poate să schimbe trecutul, Eva Vorlioti încearcă să şteargă una dintre amintirile acestuia: ridurile de pe faţa ei.
În timp ce îşi şterge chipul cu un tampon demachiant, după o injecţie cu botox, această angajată a unui supermarket, în vârstă de 49 de ani, spune că şi-a redus consumul lunar de benzină şi cheltuielile asociate activităţilor de divertisment pentru a-şi permite acest tratament de înfrumuseţare, care face pielea mai fină prin paralizarea temporară a muşchilor faciali.
"Vreau să mă uit în oglindă şi să mă simt bine. Mă tem de îmbătrânire. Criza şi munca te pun la pământ şi ajungi să îţi doreşti ceva care să te ridice", a spus ea.
Eva Vorlioti nu este singura persoană care îşi caută consolarea în tratamente de înfrumuseţare în contextul crizei financiare din Grecia, care a determinat desfiinţarea mai multor sute de mii de locuri de muncă, reduceri salariale şi un declin abrupt al nivelului de satisfacţie a vieţii în rândul populaţiei.
Astfel, numărul operaţiilor non-chirurgicale din Grecia a crescut la peste 220.000 în 2016, în comparaţie cu 61.000 în 2010, înregistrând cea mai mare creştere din Europa în această perioadă de şase ani, potrivit datelor transmise de International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS).
Cu tarife cuprinse între 80 şi 150 de euro, aceste intervenţii nu sunt deloc ieftine pentru majoritatea grecilor, care câştigă în medie un salariu lunar de aproximativ 780 de euro. Unii dintre ei, precum Eva Verlioti, trebuie să facă economii timp de multe luni pentru a putea să îşi permită un astfel de tratament, dar, cu toate acestea, mulţi dintre ei aleg să facă operaţii de acest tip, spun medicii greci.
"Criza a adus oameni noi la uşa medicilor, oameni care nu ar fi venit înainte, atât bărbaţi, cât şi femei care întâmpină dificultăţi şi care vor să îşi amelioreze aspectul fizic pentru a se simţi mai bine", a declarat Lia Papadavid, medic dermatolog.
"E ca şi cum şi-ar face singuri un cadou", a adăugat ea pentru Reuters, la puţin timp după ce a administrat unei femei o injecţie cu un tratament împotriva ridurilor din jurul ochilor.
Situaţia din Grecia se înscrie în tendinţa mondială de creştere a procedurilor non-chirurgicale. Grecia a ocupat locul al 14-lea în lume între primele 24 ţări din prisma numărului de tratamente de înfrumuseţare non-chirurgicale în 2016, în spatele unor ţări precum Italia şi Germania, dar în faţa Belgiei, potrivit ISAPS.
Tratamentele chirurgicale, care pot avea costuri de câteva mii de euro, au crescut cu doar 10 procente faţă de anul 2010.
Aşteptând să revină la centrul medical Aurum din Atena, Eleni, o femeie în vârstă de 43 de ani, povesteşte că a început să folosească tratamente injectabile în 2013 şi, de atunci, nu a ezitat să le folosească, în pofida crizei economice.
"Nimeni nu are bani de economisit, toată lumea este sub presiune acum din cauza crizei, unii mai mult, alţii mai puţin. Cred că este nevoie de puţină planificare şi să te iubeşti pe tine însuţi", a spus ea.
Investiţiile în industria produselor de înfrumuseţare s-au dublat în intervalul 2009 - 2015, a anunţat Hellenic Federation of Enterprises într-un raport publicat în luna iulie.
Noi saloane de manichiură şi centre de înfrumuseţare au apărut în număr mare în centrul Atenei, iar în cartierul Syntagma, femei şi bărbaţi tineri înmânează trecătorilor flyere care fac reclamă reducerilor oferite de unele saloane la servicii cosmetice.
Potrivit lui Paraskevas Kontoes, preşedintele Consiliului Educaţional din cadrul ISAPS, creşterea spectaculoasă a numărului de tratamente non-invazive ar putea fi explicată prin costurile mici ale acestora, rezultate mai bune graţie noilor tehnologii şi a faptului că oamenii au nevoie să îşi crească stima de sine, profund afectată în anii de criză economică.
Tratamentele de înfrumuseţare non-chirurgicale sunt suficient de rapide pentru a fi realizate în pauza de prânz, însă efectele lor sunt doar temporare. Rezultatele pot să dureze până la opt luni, în funcţie de produsele utilizate, a declarat medicul Stefanos Stathakis.
Acelaşi medic spune că majoritatea pacienţilor aleg tratamente faciale, confirmând astfel rapoartele altor medici ai căror clienţi sunt de părere că astfel de intervenţii îi ajută să obţină scoruri mai mari la interviurile de angajare, mai ales în această perioadă în care competiţia pentru locurile de muncă din Grecia a devenit înverşunată.
"Oamenii cred că le va fi mai uşor să îşi găsească un job", a explicat medicul dermatolog al Evei Vorlioti, Froso Saksioni. "Oamenii au dificultăţi şi vin aici pentru o schimbare. Dacă le ceri o avere pentru un tratament, e ca şi cum le-ai da o palmă", a adăugat el.
În timp ce Froso Saksioni se pregătea pentru un "lifting vampir" - o procedură prin care medicul extrage şi apoi reinjectează sângele pacientului pentru a şterge ridurile -, Eva Vorlioti a făcut rezervare pentru următoarea ei programare.
"Am decis să renunţ la toate celelalte cheltuieli pentru a putea să fac acest lucru. Atunci când mă simt bine cu mine însămi, cred că acest lucru este văzut şi de ceilalţi", a adăugat ea.AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Ana Bîgu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cannes: Juliette Binoche îi aduce un omagiu fotojurnalistei palestiniene Fatima Hassouna, ucisă în Gaza
Cunoscuta actrița franceză Juliette Binoche i-a adus un omagiu fotojurnalistei palestiniene Fatima Hassouna, ucisă într-un bombardament israelian în Gaza la mijlocul lunii aprilie, la deschiderea celei de-a 78-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Cannes, al cărui juriu îl prezidează, relatează AFP. 'Fatima
Cassie Ventura, fosta prietenă a lui Sean 'Diddy' Combs, a depus mărturie că acesta o bătea frecvent
Casandra Ventura, fosta prietenă a lui Sean 'Diddy' Combs, o solistă de R&B cunoscută sub numele 'Cassie', a depus mărturie marți, la New York, în procesul în care mogulul hip-hop este judecat pentru trafic sexual și a spus în fața juraților că acesta o bătea frecvent și rămânea cu ochii învinețiți și cu vânătăi
Kim Kardashian, în lacrimi la tribunal, la procesul jafului armat din Paris din 2016
Vedeta americană de reality TV Kim Kardashian a declarat marți, la un tribunal din Paris, că a crezut că va fi violată și ucisă în timpul jafului din 2016, când a fost amenințată cu arma în camera ei de hotel de o bandă care i-a furat bijuterii în valoare de milioane de euro, transmite Reuters. Kim Kardashian, purt&acir
Gerard Depardieu, condamnat la 18 luni de închisoare cu suspendare pentru agresiuni sexuale
Actorul francez Gerard Depardieu a fost condamnat marți, la Paris, la o pedeapsă de 18 luni de închisoare cu suspendare pentru agresiuni sexuale comise asupra a două femei în timpul filmărilor ocazionate de realizarea unui lungmetraj în anul 2021, informează AFP. Starul de cinema, în vârstă de 76 de ani, cea mai p
Directorul Festivalului de la Cannes vrea mai multe detalii despre planurile tarifare ale președintelui Trump
Directorul Festivalului de Film de la Cannes, Thierry Fremaux, a declarat luni că dorește să afle mai multe detalii înainte să discute despre tarifele propuse de președintele american Donald Trump asupra filmelor realizate în afara Statelor Unite, informează Reuters. Thierry Fremaux, a cărui titulatură oficială este aceea de 'd
Peru: Situl precolumbian Chan Chan, vandalizat cu un graffiti obscen
Situl precolumbian Chan Chan, situat în nordul statului Peru și clasat în patrimoniul mondial UNESCO, a fost vandalizat pe parcursul weekendului trecut cu un graffiti obscen, a anunțat luni Ministerul Culturii din această țară sud-americană, informează AFP. O înregistrare video devenită foarte repede virală arată un bărbat t&
Germania/ Angajată a unei grădini zoologice, rănită de un tigru în timp ce curăța cușca animalului
O angajată a unei grădini zoologice din vestul Germaniei a fost rănită de un tigru luni în timp ce curăța cușca animalului, a indicat poliția locală, potrivit DPA. Incidentul a avut loc luni dimineață la o mică grădină zoologică din orașul Delbruck, aflat la aproximativ 130 de kilometri nord-est de Dusseldorf. Poliția a pr
Natura a fost sanctuarul meu în perioada tratamentului împotriva cancerului, susține prințesa Kate pe X
Kate, prințesa de Țara Galilor, a mărturisit că natura a fost sanctuarul în care s-a refugiat de-a lungul anului trecut, perioadă în care a suportat un tratament preventiv prin chemoterapie împotriva cancerului, transmite Reuters. Într-un clip video postat pe rețeaua X, în care prințesa apare împreună cu soț
Stanley Tucci este gazda unei emisiuni culinare și susține că este mai greu decât actoria
Actorul Stanley Tucci, nominalizat la Oscar, este gazda unei emisiuni culinare pentru televiziune și susține că această ipostază este mai grea decât actoria 'pentru că trebuie să fi tu însuți', transmite luni Reuters. 'Iar motivul pentru care actorii devin actori este că probabil nu-și doresc să fie ei înșiși tot
Papa Leon al XIV-lea a cerut eliberarea jurnaliștilor încarcerați
Papa Leon al XIV-lea a cerut eliberarea jurnaliștilor condamnați la închisoare 'pentru că au căutat și au spus adevărul', față de care a exprimat 'solidaritatea Bisericii Catolice', luni, în timpul primei sale audieri cu reprezentanții companiilor mass-media, informează AFP. 'Biserica recunoaște în acești martori -
Israelul a depus o plângere pentru 'gestul de tăiere a gâtului' la ceremonia de deschidere a concursului Eurovision
Radioteleviziunea publică israeliană Kan a anunțat că a depus o plângere la autoritățile elvețiene, susținând că un manifestant a făcut un gest de tăiere a gâtului și i-a scuipat pe membrii delegației israeliene, duminică, în timpul ceremoniei de deschidere a concursului Eurovision 2025, informează AFP. Eurovision este organizat de Euro
Deloc feministă, Brigitte Bardot le-a luat apărarea actorilor Nicolas Bedos și Gerard Depardieu
'Feminismul nu este treaba mea. Mie îmi plac bărbații', a declarat luni Brigitte Bardot pentru postul BFMTV, în primul său interviu televizat după o pauză de 11 ani, în care le-a luat apărarea actorilor Nicolas Bedos și Gerard Depardieu, acuzați de agresiuni sexuale, informează AFP. Fosta mare vedetă a cinematografiei franceze, retras
Săptămâna Eurovision debutează cu o paradă însorită și proteste
Concursul Eurovision a ieșit duminică pe străzile din Basel cu o paradă scăldată în soare, dând startul unei săptămâni de festivități înainte de marea finală, transmite AFP. În timpul evenimentului au existat și unele proteste față de participarea Israelului la acest concurs. Orașul elvețian, situat la granița cu
Este Leon al XIV-lea un papă tânăr?
Leon al XIV-lea a fost ales papă la 69 de ani, o vârstă relativ tânără în istoria recentă a papalității, iar acest lucru ar putea contribui la insuflarea unui nou dinamism în instituțiile vaticane, sunt de părere câțiva ob
Noul Papă are și rădăcini creole, din New Orleans (The New York Times)
Noul Papă, Leon al XIV-lea, născut în orașul american Chicago, are, de asemenea, rădăcini creole din orașul New Orleans, relatează cotidianul The New York Times, citat vineri de agenția EFE. Originile sale, care datează dintr-o enclavă istorică a culturii afro-caraibiene, îl leagă pe Papa Leon al XIV-lea de bogata experiență catoli