Săptămâna Eurovision debutează cu o paradă însorită și proteste

Concursul Eurovision a ieșit duminică pe străzile din Basel cu o paradă scăldată în soare, dând startul unei săptămâni de festivități înainte de marea finală, transmite AFP. În timpul evenimentului au existat și unele proteste față de participarea Israelului la acest concurs.
Orașul elvețian, situat la granița cu Germania și Franța, găzduiește cea de-a 69-a ediție a celui mai mare eveniment muzical televizat în direct din lume, urmărit de aproape 160 de milioane de telespectatori.
Ritmurile europop, o punere în scenă spectaculoasă și refrenele exaltante domină sărbătoarea, însă contextul geopolitic nu a fost dat uitării, cu o demonstrație organizată împotriva participării Israelului, în timp ce războiul din Gaza se intensifică.
Foto: (c) PETER SCHNEIDER/EPA
La începutul paradei, în fața emblematicei Primării din Basel, cu o vechime de 500 de ani, zeci de steaguri palestiniene erau fluturate în mulțime, unul dintre ele deasupra unui steag curcubeu, alături de un banner pe care scria: 'Israel, deschide granițele către Gaza; lasă ajutoarele să intre'.
- 'Inima Europei' -
Eurovision celebrează kitsch-ul, iar ținutele extravagante au fost în centrul atenției, în timp ce reprezentanți din cele 37 de țări participante au luat parte la paradă.
Elveția a găzduit prima ediție a concursului muzical Eurovision în 1956 și o altă ediție în 1989.
'Momentul pe care l-am așteptat a sosit în sfârșit. Scena este pregătită. Emoția este palpabilă și întregul oraș vibrează de o energie unică și puternică', a declarat Conradin Cramer, președintele cantonului Basel-Stadt.
'Eurovision este cea mai revoluționară invenție elvețiană, după briceag, fermoar și musliul (lui) Bircher', a glumit el.
'Basel, situat în inima Europei, este locul ideal pentru a reuni oamenii prin muzică', a adăugat el, înainte de a declara oficial deschisă ediția Eurovision din 2025.
- Paradă și demonstrații -
Tramvaie și autobuze de epocă i-au transportat pe artiști de-a lungul traseului 'covorului turcoaz', cel mai lung din istoria Eurovision, cu o lungime de 1,3 kilometri.
Fanii Eurovision de pe traseu s-au scăldat în atmosfera festivă, sub soarele strălucitor.
Foto: (c) TIL BUERGY//EPA
Parada, acompaniată de percuționiști, grupuri de carnaval, fanfare, suflători în 'alphorn' (corn tradițional din Alpi) și DJ tehno, a traversat Rinul pe podul Mittlere și s-a încheiat în zona fanilor 'Eurovision Village'.
Reprezentanta Israelului în acest an este Yuval Raphael. Ea a supraviețuit atacului din 7 octombrie 2023 din Israel, care a declanșat războiul din Gaza, ascunzându-se sub cadavre în timpul atacului comis de Hamas la un festival de muzică, soldat cu sute de morți.
Foto: (c) PETER SCHNEIDER/EPA
Tânăra de 24 de ani și-a exprimat speranța ca melodia ei, 'New Day Will Rise', să transmită un mesaj de pace și solidaritate.
Yuval Raphael a salutat mulțimea și a pozat pentru fotografi, fluturând steagul israelian.
Mai multe steaguri palestiniene au putut fi văzute de-a lungul traseului. Un protestatar care flutura un steag și a intrat pe traseul paradei a fost imobilizat de poliție.
Foto: (c) GEORGIOS KEFALAS/EPA
O persoană a afișat o pancartă pe care scria: 'Fără aplauze pentru genocid', iar pe alta stătea scris: 'Noi cântăm și Gaza arde'.
Elveția găzduiește concursul după ce reprezentantul său, Nemo, a câștigat ediția din 2024 de la Malmo cu melodia 'The Code', o piesă care descrie propria călătorie de autodescoperire a genului.
Nemo s-a alăturat apelurilor pentru excluderea Israelului. 'Susțin apelul pentru excluderea Israelului de la concursul Eurovision', a declarat el pentru site-ul The Huffington Post. 'Acțiunile Israelului contrazic fundamental valorile pe care Eurovision pretinde că le susține - pace, unitate și respect pentru drepturile omului', a spus el.
- Suedia și Austria, în frunte -
În semifinalele de marți și joi vor fi eliminate 11 țări, în concurs rămânând 26 de națiuni, care vor participa la finala de sâmbătă.
Suedia este considerată favorită, cu trupa KAJ, care concurează cu o piesă plină de umor despre bucuriile oferite de saună, în acorduri de acordeon și cu un refren captivant.
Pe locul secund în topul favoriților este JJ din Austria, cu 'Wasted Love', o piesă în stilul piesei 'The Code', alternând între voci lirice și ritmuri moderne.
Franța, urmată de Israel, Belgia, Țările de Jos și Finlanda, completează grupul candidaților cu cele mai mari șanse, potrivit caselor de pariuri. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Deloc feministă, Brigitte Bardot le-a luat apărarea actorilor Nicolas Bedos și Gerard Depardieu
'Feminismul nu este treaba mea. Mie îmi plac bărbații', a declarat luni Brigitte Bardot pentru postul BFMTV, în primul său interviu televizat după o pauză de 11 ani, în care le-a luat apărarea actorilor Nicolas Bedos și Gerard Depardieu, acuzați de agresiuni sexuale, informează AFP. Fosta mare vedetă a cinematografiei franceze, retras
Este Leon al XIV-lea un papă tânăr?
Leon al XIV-lea a fost ales papă la 69 de ani, o vârstă relativ tânără în istoria recentă a papalității, iar acest lucru ar putea contribui la insuflarea unui nou dinamism în instituțiile vaticane, sunt de părere câțiva ob
Noul Papă are și rădăcini creole, din New Orleans (The New York Times)
Noul Papă, Leon al XIV-lea, născut în orașul american Chicago, are, de asemenea, rădăcini creole din orașul New Orleans, relatează cotidianul The New York Times, citat vineri de agenția EFE. Originile sale, care datează dintr-o enclavă istorică a culturii afro-caraibiene, îl leagă pe Papa Leon al XIV-lea de bogata experiență catoli
Papa Leon al XIV-lea, un fan al tenisului
Papa Leon al XIV-lea, americanul Robert Francis Prevost, ales joi drept succesor al regretatului Papă Francisc, este un fan declarat al tenisului căruia îi este dor de mânuirea rachetei și care, virtual, a apărut în imaginile de pe terenul central al Foro Italico din Roma, unde se desfășoară turneele ATP Masters 1.000 și WTA 1.000, relatează agenția
New York/Empire State Building, iluminată în alb și auriu pentru a marca alegerea primului Papă american
Empire State Building din New York, una dintre cele mai cunoscute clădiri din lume, a fost iluminată joi în culorile alb și auriu pentru a marca alegerea primului Papă american, potrivit site-ului Deutsche Welle, Dw.com.
Vatican: Radioteleviziunile folosesc Starlink în contextul întreruperii telecomunicațiilor în Piața Sfântul Petru
Radioteleviziunile din lumea întreagă care sunt prezente joi în Piața Sfântul Petru din Roma pentru a acoperi din punct de vedere mediatic conclavul papal folosesc serviciul de internet Starlink al miliardarului Elon Musk în contex
Vatican: Mâncarea care poate 'ascunde mesaje', scoasă din meniul conclavului
Produse alimentare care, în teorie, ar putea fi folosite pentru a transmite mesaje în conclavul papal, cum ar fi sparanghelul, ravioli și puiul la cuptor, au fost excluse din meniul servit la Casa Santa Marta, unde sunt cazați cei 133 de cardinali care trebuie să îl aleagă pe următorul papă în timpul sesiunilor zilnice de votare organizate în Ca
Danemarca: Regina Margrethe a fost spitalizată din cauza unei răceli
Copenhaga, 8 mai /Agerpres/ - Fosta regină a Danemarcei Margrethe a II, în vârstă de 85 de ani, care a abdicat anul trecut, a fost spitalizată din cauza unei răceli, a anunțat joi casa regală, potrivit AFP. ''Din cauza unei răceli pe care majestatea sa regina Margrethe a contractat-o, s-a decis ca măsură de precauție ca regina să fie plasat
Cardinalii catolici votează din nou joi, în a doua zi a conclavului
Cei 133 de cardinali electori ai Bisericii Catolice s-au întors în Capela Sixtină joi după-amiază pentru a relua votul privind alegerea succesorului papei Francisc, după ce nu au reușit să se pună de acord asupra unui nou suveran pontif în al doilea și al treilea scrutin al conclavului papal în cursul acestei dimineți, după cum a indicat fumul negru c
Bill Gates preconizează să doneze 200 de miliarde de dolari până în 2045
Bill Gates a afirmat joi că-și va dona aproape întreaga avere personală în următoarele două decenii, precizând că cele mai sărace comunități din lume vor primi circa 200 de miliarde de dolari prin intermediul fundației sale, într-un moment când guvernele reduc drastic ajutoarele internaționale, informează Reuters. Miliardarul &ici
Un diamant albastru, scos la licitație de Sotheby's, ar putea obține 20 de milioane de dolari
Un diamant albastru de 10 carate, care ar putea fi adjudecat pentru 20 de milioane de dolari când va fi scos la licitație în cursul acestei luni, a fost prezentat de casa de licitații Sotheby's joi la Geneva, informează Reuters. Piatra prețioasă, de formă dreptunghiulară și cu marginile rotunjite, cunoscută sub denumirea ''diamantul alb
Procesul lui Harvey Weinstein: Modelul Kaja Sokola depune mărturie pentru prima dată
Modelul polonez Kaja Sokola a depus mărturie pentru prima dată, miercuri, împotriva fostului producător de film Harvey Weinstein, care este rejudecat la New York după ce condamnarea sa inițială a fost anulată anul trecut, transmite joi AFP. Kaja Sokola, în vârstă de 39 de ani, îl acuză pe Harvey Weinstein, fostul șef al
Netflix testează un chatbot pentru căutarea filmelor pe platformă
Netflix testează o interfață de inteligență artificială (AI) generativă care să le permită abonaților săi să descrie în limbaj curent programul pe care îl caută, o premieră care ar putea deschide noi perspective, informează AFP. ''Dorim să puteți descoperi emisiuni sau filme folosind fraze uzuale'', a explicat, cu p
Cât costă un conclav? Vaticanul păstrează discreția
Mii de credincioși sunt așteptați în piața Sfântul Petru începând de miercuri pentru a urmări alegerea succesorului papei Francisc. Costurile ceremonialului cad în sarcina Vaticanului, subiect pe marginea căruia păstrează însă discreția, iar statul italian, conform Tratatului de la Latran din 1929, își asumă costurile legate