''It's today; My favorite day''/21 septembrie - Ziua internaţională a păcii, a recunoştinţei şi a combaterii bolii Alzheimer

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer
Marcată, la nivel mondial, pe data de 21 septembrie, Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer (#WorldAlzheimer'sDay) are în 2022 drept temă "puterea cunoaşterii", aceasta fiind şi sloganul sub care se desfăşoară în acest an "luna de conştientizare a bolii Alzheimer". Înţelegerea demenţei, a semnelor de avertizare şi a modalităţilor în care îi putem sprijini pe cei care suferă de această boală, rămasă până în zilele noastre fără un tratament curativ pentru majoritarea tipurilor sale, este esenţială pentru calitatea vieţii celor afectaţi de ea şi a familiilor acestora.
Potrivit site-ului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în prezent peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de demenţă, iar în fiecare an apar circa 10 milioane de cazuri noi. Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă, fiind întâlnită în 60-70% din cazuri. Alte tipuri de demenţă includ demenţa fronto-temporală, demenţa vasculară şi demenţa cu corpuri Lewy.
Motivată de necesitatea de a face cunoscută această boală, în încercarea a pune capăt stigmatizării persoanelor afectate de ea, în 1994 a fost lansată Ziua mondială pentru combaterea bolii Alzheimer de către Federaţia internaţională pentru Alzheimer (Alzheimer Disease International - ADI), cu sprijinul OMS. ADI a fost fondată în 1984, iar în prezent lucrează cu asociaţii de profil din 120 de ţări, având drept misiune îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor cu demenţă şi a familiilor acestora.
Identificată pentru prima dată în 1906 de către medicul german Alois Alzheimer, această maladie neurodegenerativă progresivă afectează neuronii creierului uman, determinând un proces de deteriorare a funcţiilor cognitive până la pierderea autonomiei bolnavului. Simptomele sale includ pierderile de memorie, problemele de orientare, dar şi tulburări ale funcţiilor executive. Deşi boala afectează în general persoanele vârstnice, ea poate fi întâlnită şi la persoane de sub 65 de ani, fiind cunoscută sub numele de "demenţă cu debut tânăr".
Ziua internaţională a păcii
În fiecare an, pe 21 septembrie, pacea este sărbătorită pe întreg mapamondul, odată cu celebrarea #InternationalDayofPeace, zi în care Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) cere tuturor să respecte timp de 24 de ore non-violenţa şi încetarea focului.
Instituită în 1981, în unanimitate, prin Rezoluţia 36/67 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, cu scopul declarat al consolidărilor idealurilor păcii între toate naţiunile şi popoarele lumii, această zi a fost marcată, pentru prima dată, în septembrie 1982, iar adoptarea Rezoluţiei 55/282 a ONU, la 7 septembrie 2001, a stabilit marcarea acestei zile, începând cu 2002, la data de 21 septembrie. Pentru 2022, tema #InternationalDayofPeace este "End Racism. Build Peace" ("Puneţi capăt rasismului. Clădiţi pacea").
În fiecare fiecare an "Clopotul Păcii" de la sediul ONU din New York bate pentru a aminti de costul ridicat al războiului. Clopotul, un cadou de la Asociaţia Naţiunilor Unite din Japonia, a fost turnat din monede care au fost donate copii de pe toate continentele, cu excepţia Africii.
Ziua mondială a recunoştinţei
În fiecare an, pe 21 septembrie, celebrăm Ziua mondială a recunoştinţei (#WorldGratitudeDay), o ocazie binevenită pentru a permite atât cetăţenilor, cât şi organizaţiilor din cadrul societăţii să celebreze semnificaţia largă a recunoştinţei într-o varietate de moduri.
Puţină recunoştinţă ne poate duce departe. Este important ca oamenii să se simtă apreciaţi pentru tot ceea ce fac şi există, totodată, numeroase alte beneficii asociate cu a ne oferi recunoştinţa. Ştiaţi, de exemplu, că recunoştinţa este, de fapt bună şi pentru propria sănătate? A fi recunoscător are drept rezultat o serie întreagă de beneficii emoţionale şi fizice, putând stimula sistemul imunitar, scădea nivelul de stres şi îmbunătăţi somnul.
Şi dacă aceste beneficii nu ar fi suficiente, recunoştinţa poate contribui, de asemenea, la îmbunătăţirea stimei de sine şi a abilităţilor profesionale şi sociale, dar şi la diminuarea simptomelor de depresie.
#WorldGratitudeDay a debutat în anul 1965 în Hawaii când, în cadrul unei întâlniri internaţionale, s-a decis că ar fi benefic să existe o zi specială în care oamenii să îşi exprime recunoştinţa şi aprecierea pentru o mulţime de lucruri minunate care pot fi găsite în lume. Când s-au întors în ţările de origine, numeroşi participanţi la întâlnirea din Hawaii au celebrat această zi anul următor, în 1966. De atunci, numărul celor care sărbătoresc Ziua mondială a recunoştinţei nu a încetat să crească, notează site-ul Daysoftheyear.com.AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Anda Badea)
Sursa foto: medicaltest.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Peppa Pig are o surioară; numele ei și prima sa fotografie, dezvăluite marți
Numele și prima fotografie oficială a surioarei personajului Peppa Pig (Purcelușa Peppa) au fost dezvăluite marți, după ce familia acesteia s-a mărit cu un nou membru, informează DPA. Creatorii celebrului serial TV animat, care prezintă povestea personajelor Peppa Pig, Daddy Pig, Mummy Pig și a frățiorului George de peste două decenii, au dezvăluit 'sarcin
Creatorul de modă Pierpaolo Piccioli, numit în funcția de director artistic al casei Balenciaga
Italianul Pierpaolo Piccioli va deveni în luna iulie noul director artistic al casei de modă Balenciaga și îl va înlocui astfel pe georgianul Demna, a cărui plecare la Gucci, o altă casă de modă deținută de grupul de lux Kering, a fost anunțată în luna martie, informează AFP. Pierpaolo Piccioli își va prelua în mod oficial a
Denzel Washington a primit un Palme d'Or la Cannes pentru întreaga activitate
Legendarul actor american Denzel Washington a trecut printr-un moment mai tensionat luni seară pe covorul roșu al Festivalului de Film de la Cannes, cu puțin timp înainte de a fi luat complet prin surprindere de faptul că i s-a acordat un Palme d'Or onorific pentru întreaga sa contribuție adusă cinematografiei, transmite marți DPA.
După mai bine de 30 de ani, bustul de pe mormântul lui Jim Morrison a fost regăsit
Bustul lui Jim Morrison, furat în 1988 din cimitirul Pere-Lachaise din Paris, a fost regăsit dintr-o întâmplare, a anunțat Poliția franceză într-un mesaj publicat pe rețele de socializare, informează AFP. Impunătoarea sculptură a solistului trupei The Doors, realizată de artista croată Mladen Mikulin, a fost furată &ici
Intervision, alternativa lui Putin la Eurovision, va avea loc pe 20 septembrie
Odată încheiată ediția din acest an a concursului muzical Eurovision, Rusia a început să mobilizeze sprijin pentru organizarea unei versiuni alternative, competiția muzicală Intervision, informează DPA. Concursul, a cărui organizare a fost decretată de președintele rus Vladimir Putin după excluderea Rusiei de la Eurovision, va avea
Nicole Kidman a promovat egalitatea de gen la o petrecere cu multe vedete desfășurată la Cannes
Actrița australiană Nicole Kidman a promis că va lupta în continuare pentru promovarea egalității de gen în cinema cu prilejul unei petreceri exclusiviste, la care au participat celebrități precum vedeta pop Charli XCX și actorul irlandez Paul Mescal desfășurată duminică în marja Festivalului de Film de la Cannes, informează Reuters.
Alpinistul român Barna Zsolt Vago a murit pe vârful Lhotse din Nepal
Un alpinist român și unul indian au murit în Nepal, în timpul unei ascensiuni pe vârful Lhotse, cel de-al patrulea ca mărime din lume, conform unui anunț făcut luni de organizatori care se ocupă de escalade, transmite Reuters. Alpinistul român Barna Zsolt Vago, 48 de ani și indianul Rakesh Kumar, 39 de ani, au mur
Alpinistul britanic Kenton Cool a urcat pe Everest pentru a 19-a oară
Alpinistul britanic Kenton Cool a reușit duminică să urce pe vârful Everest pentru a 19-a oară, doborându-și propriul record pentru cele mai multe ascensiuni ale unui alpinist care nu face parte din comunitatea șerpașilor, transmite DPA. Britanicul în vârstă de 51 de ani a atins vârful în dimineața zilei de
Cannes2025/ Pedro Pascal spune că poveștile și exprimarea opiniilor sunt modalități de a riposta împotriva haosului politic
Cannes, 18 mai /Agerpres/ - Pedro Pascal, protagonistul peliculei neo-western despre perioada pandemiei ''Eddington'', în regia cineastului independent Ari Aster, a spus sâmbătă, la Festivalul de la Cannes, că istorisirea poveștilor și exprimarea propriilor păreri sunt modalitățile perfecte de a lupta împotriva haosului politic din Statele U
Giorgia Meloni spune că nu este psiholog pentru a da sfaturi despre Trump
Prim-ministrul italian Giorgia Meloni s-a amuzat atunci când a fost întrebată ce sfaturi i-ar da cancelarului german Friedrich Merz înaintea primei sale vizite la Casa Albă și a răspuns că nu poate ajuta pentru că nu este psiholog, informează dpa. 'Nu mă simt neapărat calificată să acționez ca psiholog pentru liderii inte
Opinia publică greacă indignată după folosirea Acropolei din Atena într-o reclamă Adidas
O reclamă Adidas, făcută din drone cu lumini multicolore și reprezentând un pantof de sport, a indignat vineri opinia publică și autoritățile din Grecia pentru că pe fundalul său se vedea Acropola din Atena, transmite AFP. În acest context, guvernul elen a luat măsuri legale, susținând că nu a fost acordată o autorizație pentru reclamă. '
Autorul tentativei de omor asupra scriitorului Salman Rushdie a fost condamnat la 25 de ani de închisoare
Hadi Matar, americano-libanezul în vârstă de 27 de ani care l-a rănit grav cu un cuțit în 2022 pe scriitorul Salman Rushdie, devenit un simbol al libertății de expresie, a fost condamnat vineri la 25 de ani de închisoare de către o instanță din statul american New York, transmite AFP. Hadi Matar, care a crescut în
Inculpat pentru vătămare corporală în Regatul Unit, Chris Brown rămâne în detenție până la mijlocul lui iunie
Cântărețul american de R&B Chris Brown, inculpat în Regatul Unit pentru vătămare corporală în urma unui incident petrecut în 2023 într-un club de noapte, va rămâne în detenție până la următoarea audiere, programată la mijlocul lunii iunie, a decis vineri justiția britanică, informează AFP. Fo
Eurovision 2025 lasă ușa larg deschisă pentru Celine Dion
Va participa Celine Dion la finala Eurovision de sâmbătă, la 37 de ani după ce a câștigat cel mai mare concurs muzical televizat din lume, care a propulsat-o spre celebritate? Această întrebare stăruie pe buzele tuturor, relatează vineri AFP. Celine Dion, legendă mondială a muzicii, în vârstă de 57 de ani, suferă
'Fata cu napalm': World Press Photo suspendă atribuirea calității de autor fotografului Nick Ut
Concursul World Press Photo a anunțat vineri că suspendă atribuirea calității de autor fotografului Nick Ut pentru imaginea intitulată 'The Terror of War' ('Teroarea războiului'), mai bine cunoscută sub numele 'Napalm Girl' ('Fata cu napalm'), una dintre cele mai emblematice fotografii din istorie, pe fondul îndoielilor stâ