''It's today; My favorite day''/ 4 mai - Ziua Star Wars

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua "Star Wars" - May the 4th Be With You!
"Star Wars" (Războiul Stelelor), o operă spaţială de proporţii epice scrisă şi regizată de George Lucas, a avut premiera în 1977 şi a devenit aproape imediat un film cult. Chiar şi în ziua de azi, 40 de ani mai târziu, "Star Wars" rămâne unul dintre filmele cu cel mai mare succes financiar din toate timpurile, iar lansarea primului film din seria "Star Wars" în 1977 a schimbat definitiv faţa Hollywoodului.
Rolurile principale în acest prim film şi în celelalte două care vor forma prima trilogie sunt interpretate de Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher şi Alec Guinness.
Seria deschisă de lansarea din 1977 rămâne cea mai de succes franciză cinematografică din istorie, aducând încasări de peste 2,5 miliarde de dolari până în prezent. După cum observa celebrul critic de film Roger Ebert, "la fel precum 'The Birth of a Nation' şi 'Citizen Kane', 'Star Wars' a reprezentat un moment de cotitură pentru tehnologia cinematografică şi a influenţat foarte multe dintre filmele lansate ulterior".
Într-adevăr, "Star Wars" a schimbat regulile jocului la Hollywood, deschizând o nouă eră a efectelor speciale în filme ce se adresează deopotrivă publicului de toate vârstele şi promit să te poarte în aventuri nemaivăzute în care singura limită este imaginaţia.
Numeroşi dintre cei mai apreciaţi regizori din prezent, nume precum Peter Jackson, Ridley Scott, Christopher Nolan sau James Cameron, invocă momentul "Star Wars" drept o uriaşă influenţă şi inspiraţie asupra carierelor lor.
"Star Wars" a avut un enorm impact cultural şi în alte domenii din afara cinematografiei şi inclusiv în politică - din moment ce Programul de Apărare Strategică al SUA din perioada Administraţiei Reagan a fost numit chiar aşa, "Star Wars". Mai recent, preşedintele american Barack Obama obişnuia să folosească sintagma "să topeşti mintea ca un Jedi" pentru a descrie ceea ce unii oameni se aşteptau de la el să facă pentru a-i accepta unele dintre idei.
Prima Zi Star Wars a fost organizată la Toronto (Canada), în 2011. Evenimentul a inclus un concurs de cultură generală din universul primei trilogii, un concurs de costume, precum şi prezentarea unor scurte filme-tribut create de fani, parodii etc. În a doua parte a anului 2012 compania Disney a achiziţionat LucasFilm şi de atunci 4 mai se sărbătoreşte şi la Disneyland sau Walt Disney World.
Interesant este însă de amintit că universul "Star Wars" îşi are originile într-un alt univers SF, cel al seriei de cărţi "Dune", de Frank Herbert. Publicată pentru prima oară în 1965, primul volum al seriei, "Dune", este considerat o puternică sursă de inspiraţie pentru "Star Wars", având în vedere importantele similitudini dintre personajele şi povestea din cele două.
George Lucas şi-a plasat povestea în spaţiul cosmic şi a acceptat riscul de a produce un film SF în 1977, într-o vreme în care, la Hollywood, acest gen era practic mort. Nimeni nu s-a aşteptat ca primul film al seriei "Star Wars" să aibă un succes atât de puternic. Susţinut de un buget de producţie considerat nesemnificativ la acea vreme, de doar 9,5 milioane de dolari, primul film al seriei a fost lansat într-un număr limitat de cinematografe şi aşteptările cvasiunanime din industrie erau că se va prăbuşi în boxoffice.
Din vorbă în vorbă şi beneficiind de nişte recenzii foarte pozitive, filmul originar "Star Wars" s-a bucurat de o ascensiune fulminantă şi a schimbat întregul peisaj al cinematografiei americane, marile studiouri de film fiind complet nedumerite de succesul obţinut de acest film.
Astfel, întreaga planetă a fost introdusă în saga familiei Skywalker şi a unor personaje devenite la rândul lor cult, precum Han Solo, Yoda, Chewbacca şi nu în ultimul rând puternicul şi maleficul Darth Vader, considerat cel mai emblematic şi recognoscibil antierou din istoria cinematografiei.
Cu încasări ce au depăşit 100 de milioane de dolari până la sfârşitul verii, primul film al seriei "Star Wars" a câştigat 6 premii Oscar şi un premiu special pentru realizări inovatoare în domeniul efectelor speciale. Pentru prima oară, ţinând cont şi de bugetul limitat, George Lucas a reuşit ceea ce părea imposibil - efecte speciale realiste şi cadre din spaţiul cosmic filmate doar cu ajutorul a ceea ce erau considerate practic nişte jucărioare - mici machete şi figurine.
Succesul primului film din serie a trezit interesul publicului larg pentru celelalte două producţii care au format prima trilogie - "Star Wars: Episode V The Empire Strikes Back", lansat în 1980 şi respectiv "Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi", din 1983.
La 20 de ani după filmul de debut al primei trilogii, George Lucas a lansat o a doua trilogie, care în mod neobişnuit nu continuă povestea primei trilogii ci o precede. Cu o nouă distribuţie formată din actori celebri, printre care Natalie Portman şi Ewan McGregor, primul film al noii trilogii, "Star Wars: Episode I The Phantom Menace" a fost lansat în 1999, fiind urmat de "Star Wars: Episode II Attack of the Clones" în 2002 şi respectiv de "Star Wars: Episode III Revenge of the Sith" în 2005.
Walt Disney Studios au cumpărat franciza în 2012 şi au început imediat să producă o a treia trilogie, al cărei fir narativ continuă din locul rămas după trilogia iniţială. Cel de-al 7-lea film al seriei, "Star Wars: Episode VII The Force Awakens", a fost lansat în 2015, urmat de "Star Wars: Episode VIII The Last Jedi" în 2017 şi respectiv "Star Wars: The Rise of Skywalker" în 2019. Alte câteva producţii individuale, a căror acţiune se petrece în acelaşi univers, au fost lansate, de asemenea, de Disney: "Star Wars: Rogue One" în 2016 şi "Solo" în 2018.
Ziua de 4 mai a fost aleasă drept Ziua Star Wars pentru jocul de cuvinte legat de una dintre replicile celebre din film: "May the Force be with you" (Fie ca Forţa să fie cu tine) - respectiv "May the Fourth be with you". Şi astfel, deşi această sărbătoare nu a fost declarată şi nici creată oficial de Lucasfilm, numeroşi fani Star Wars din întreaga lume sărbătoresc franciza lor preferată în data de 4 mai a fiecărui an.
De altfel, la doar 2 ani după lansarea primului film al seriei, replica "May the Force be with you" şi jocul de cuvinte cu data de 4 mai au fost folosite în contextul politic al vremii în Marea Britanie. La 4 mai 1979 Margaret Thatcher devenea prim ministru al Marii Britanii. Colegii ei din Partidul Conservator i-au urat mult succes printr-un anunţ publicat în The London Evening News: "May the Fourth Be with You, Maggie. Congratulations!".AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d
Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei
De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&
Regina Sonja a Norvegiei, spitalizată după ce a acuzat dificultăți de respirație
Regina Sonja a Norvegiei, în vârstă de 87 de ani, a fost internată luni seară la Spitalul Național pentru investigații medicale după ce a prezentat dificultăți de respirație, a anunțat Casa regală norvegiană, transmite marți Reuters. Reginei Sonja, soția regelui Harald al V-lea, șeful de stat al Norvegiei, i-a fost implantat un sti
Cutremur în Myanmar/ Peste 60.000 de elevi susțin din nou examenul de admintere
Peste 60.000 de tineri din Myanmar urmează să susțină din nou examenul de admitere la universitate după ce un incendiu provocat de cutremurul mortal din 28 martie le-a distrus documentele, au relatat marți media de stat citate de AFP. 'Copiile cu răspunsuri au fost distruse într-un incendiu produs din cauza puternicului cutremur'
SUA: Geanta secretarului Securității interne Kristi Noem, furată într-un restaurant din Washington
Geanta secretarului Securității interne din SUA, Kristi Noem, a fost furată în timpul unei cine luate împreună cu familia la un restaurant din Washington în duminica de Paști, au declarat luni oficiali americani pentru media de peste ocean, relatează dpa. Geanta furată conținea 3.000 de dolari cash, documente de identificare,
VIDEO Lady Gaga și-a păstrat cumpătul după ce i-a cedat microfonul la festivalul Coachella
Lady Gaga a gestionat cu măiestrie o defecțiune tehnică survenită în timpul concertului pe care l-a susținut vineri la festivalul pop Coachella, în sudul Californiei, transmite duminică agenția DPA.
Ryan Gosling va fi capul de afiș al unui nou film Star Wars în 2027
După succesul blockbusterului 'Barbie', în care l-a interpretat pe Ken, actorul american Ryan Gosling va fi capul de afiș al unui nou opus din saga cult 'Războiul stelelor', care va fi lansat în mai 2027, transmite France Presse. 'Star Wars: Starfighter' va avea loc 'la aproximativ cinci ani după evenime
Robbie Williams le spune fanilor că selfie-urile și abordările îi provoacă disconfort și panică
Cântărețul britanic Robbie Williams le-a spus fanilor că solicitările de selfie-uri îi provoacă 'disconfort' și 'panică', după ce a fost abordat de mai multe persoane în timpul unui zbor recent, relatează vineri PA Media/dpa. Interpretul hitului 'Let Me Entertain You', în vârstă de 51 de ani, are o istorie
Guvernul olandez lansează o campanie pentru a-i convinge pe bicicliști să poarte cască
Un flux constant, ușor haotic, de bicicliști care pedalează de la Gara Centrală din Amsterdam către canalele și cafenelele capitalei olandeze reprezintă o scenă obișnuită, celebră în întreaga lume. Dintre aceștia, puțini poartă cască de protecție. Guvernul încearcă, însă, să-i convingă pe olandezii reticenți să apeleze la acest accesoriu c&aci
Actorul american de stand-up comedy Nate Bargatze va prezenta gala Premiilor Emmy
Nate Bargatze, actor american de stand-up comedy, va prezenta gala Premiilor Emmy, în septembrie, au anunțat miercuri organizatorii evenimentului, transmite joi AFP. Cea de-a 77-a ceremonie de acordare a acestor distincții, echivalentul Oscarurilor în industria televiziunii americane, este programată la 14 septembrie, la Los Angeles, și va fi trans
Laureata unui prestigios premiu pentru fotografie, Susan Meiselas, este îngrijorată de efectele AI
Laureata de miercuri a prestigiosului premiu Sony World Photography Award 2025 pentru contribuția sa remarcabilă la fotografie, fotografa americană Susan Meiselas, cunoscută pentru portretele sale de mare impact și lucrările documentare, este îngrijorată de efectele asupra fotojurnalismului a dezvoltării inteligenței artificiale (AI) și a rețelelor sociale, transmite j
Franța/ Comediantul Pierre Palmade, eliberat din închisoare, își va ispăși pedeapsa sub monitorizare electronică
Comediantul francez Pierre Palmade a fost eliberat miercuri din penitenciarul în care a stat închis timp de patru luni după ce a provocat un grav accident rutier. El va continua să își execute pedeapsa de doi ani de închisoare sub monitorizare electronică, la domiciliu, transmite AFP. Această tragedie a declanșat o furtună mediatică &ic