logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

"It's today; My favorite day''/ 26 februarie - Ziua fisticului şi Ziua povestitului de basme

Imagine din galeria Agerpres

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua fisticului

Marcată anual pe 26 februarie, Ziua Fisticului (#PistachioDay) este dedicată celebrării acestui fruct popular, originar din Orientul Mijlociu, şi consumat de oameni de cel puţin 9.000 de ani. Unii istorici susţin că faimoasele grădini suspendate din Babilon conţineau, probabil, arbuşti de fistic, undeva în jurul anului 700 î.Hr. De fapt, fisticul este unul dintre cele doar două fructe cu coajă lemnoasă menţionate în Vechiul Testament şi se pare că era atât de special încât regina din Saba a restricţionat consumul de fistic la curtea regală şi a interzis oamenilor de rând să îl cultive.

Probabil că abia în secolul I d.Hr. fisticul a ajuns în Europa, unde a călătorit împreună cu romanii. În Statele Unite, fisticul a fost importat în anii 1800, la cererea mai multor americani originari din Orientul Mijlociu. În cele din urmă, la începutul anilor 1900, fisticul a devenit o gustare populară în SUA şi putea fi procurat de aproape peste tot, chiar şi de la tonomatele cu produse alimentare.

Timp de câteva decenii, producătorii şi importatorii de fistic au folosit colorant roşu pentru a ascunde defectele boabelor de fistic şi a încerca să le facă mai atrăgătoare pentru consumatori. Cum colorantul avea tendinţa de a lăsa pete roşii pe degetele (şi uneori chiar pe feţele) celor care mâncau fisticul, în cele din urmă, în anii 1980, producătorii au renunţat la acesta, iar fisticul este vândut azi în culoarea sa naturală.

Cel mai mare producător de fistic este astăzi Iranul. De fapt, fisticul este o parte esenţială a culturii iraniene, fiind servit la festivităţi, ospeţe, nunţi şi chiar la înmormântări. Fisticul este cultivat şi în alte zone calde ale lumii, inclusiv în California, dar şi în Europa mediteraneană. Se crede că chinezii sunt cei mai mari consumatori de fistic, popularitatea acestui fruct crescând vertiginos în rândul acestora în ultimii ani, notează site-ul Daysoftheyear.com.

Fisticul nu este consumat însă doar ca gustare, fiind de asemenea, folosit în diferite tipuri de preparate. Gustul său dulce îi face să fie regăsit uneori în deserturi, cum ar fi preparatul libanez baclava sau în îngheţata cu fistic.

Studiile au sugerat că un consum moderat de fistic poate contribui la protejarea sistemului cardiovascular. Fisticul are numeroase beneficii nutriţionale, conţinând cel puţin 30 de minerale, vitamine şi fitonutrienţi. În plus, o uncie de fistic (circa 29 de grame) conţine şase grame de proteine - aceeaşi cantitate ca un ou.

Şi ce poate fi mai bun decât a savura singuri delicioasele boabe de fistic? A le împărţi cu alţii, desigur! Luaţi câteva pachete şi împărţiţi-le colegilor la serviciu, aduceţi nişte dulciuri cu fistic la o reuniune cu prietenii sau familia sau, mai bine, invitaţi un prieten la o îngheţată cu fistic!

Ziua Povestitului de Basme

Povestirea basmelor are o istorie veche de când lumea şi, deşi termenul de "basm" a fost inventat în 1697 de Madame d'Aulnoy ("conte de fees" în limba franceză), este probabil ca unele basme să îşi aibă originea în Epoca Bronzului, cu peste 6.000 de ani în urmă. Marcată pe 26 februarie, Ziua Povestitului de Basme (#TellAFairyTaleDay) are menirea de a ne introduce într-o lume a poveştilor şi a miturilor, vechi şi noi, pentru a ne explora colţurile întunecate ale subconştientului şi a vedea ce găsim.

 

Foto: checkiday.com

 


O mare parte a istoriei, basmele au fost transmise prin intermediul tradiţiei orale, fiecare generaţie povestind şi adaptând basmele pentru următoarea. Rădăcinile străvechi ale basmelor pot fi urmărite în întreaga lume, de la "Vikram-Betaal" în India şi "Fabulele lui Esop" în Grecia Antică până la "O mie şi una de nopţi" în Orientul Mijlociu. În perioada cuprinsă între sfârşitul secolului al XVII-lea şi secolul al XIX-lea au apărut şi culegătorii de basme, cei mai cunoscuţi fiind Charles Perrault şi fraţii Grimm. Dacă fraţii Grimm au urmărit să păstreze basmele în forma lor pură, redându-le aşa cum erau ele povestite de ţăranii care nu ştiau să scrie sau să citească, Perrault şi alţii au adaptat basmele, dându-le un iz artistic, iar unii scriitori, precum Hans Christian Andersen, au creat chiar poveşti noi.

Pe măsură ce istoria basmelor se conturează până în zilele noastre, este clar că acestea sunt la fel de populare ca întotdeauna şi nu trebuie să ne gândim mai departe de succesul filmelor Disney pentru a vedea cum acestea continuă să ne captiveze inimile şi imaginaţia. De fapt, faimosul castel Disney este inspirat de Castelul Neuschwanstein din Germania, construit de nimeni altul decât de regele basmelor (Marchenkonig), Ludovic al II-lea al Bavariei.

Şi chiar dacă azi asociem de obicei basmele cu literatura pentru copii, aţi putea fi surprinşi să aflaţi că multe dintre poveştile îndrăgite de astăzi au origini mai degrabă întunecate şi tulburătoare. Imaginaţi-vă o lume în care niciun vânător nu vine să o salveze pe Scufiţa Roşie din burta lupului sau în care una dintre surorile vitrege urâte îşi taie propriile degete pentru ca piciorul ei să încapă în papuc! Începând cu secolul al XVIII-lea, numeroase basme au fost "îndulcite" şi adaptate pentru a fi mai potrivite pentru copii.

Se afirmă adesea că Albert Einstein a spus odată: "Dacă vrei ca copiii tăi să fie inteligenţi, citeşte-le basme. Dacă vrei să fie mai inteligenţi, citeşte-le mai multe basme". Nu ne-am fi aşteptat la o astfel de laudă la adresa basmelor din partea unui fizician de renume mondial, însă Einstein a recunoscut prin aceste cuvinte importanţa imaginaţiei. Basmele sunt incredibil de valoroase atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, atunci când vine vorba de a învăţa despre lumea în care trăim şi de a ne dezvolta creativitatea.

Basmele au fost considerate, de asemenea, un teren fertil de către psihanalişti. Cu meandrele lor, cu temele lor vechi şi personajele lor familiare, poveştile noastre preferate pot dezvălui nu doar mecanismele subconştientului nostru, ci şi elementele fundamentale ale psihicului nostru colectiv.AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 41

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 02-04-2025 16:32

EXPO 2025 - Osaka/ Pavilionul Japoniei, inaugurat cu expunerea unei roci marțiene rare

Japonia și-a deschis pavilionul din cadrul Expo 2025 de la Osaka cu mai puțin de două săptămâni înainte de inagurarea evenimentului de talie mondială, cu expunerea în premieră a unei 'roci marțiene', descoperită în Antarctica de o echipă de cercetători niponi, transmite miercuri agenția Kyodo. Pavilionul Japonie

Zig Zag 02-04-2025 15:20

Noua Zeelandă/ O fetiță de 11 ani, internată din greșeală într-un spital de psihiatrie

O fetiță de 11 ani din Noua Zeelandă a fost internată într-un spital de psihiatrie și a primit injecții cu un medicament puternic, după ce poliția a confundat-o cu o pacientă adultă, potrivit unui raport guvernamental dat publicității miercuri, informează AFP. Pe 9 martie, fetița - care avea 'capacități verbale limitate' - se afl

Zig Zag 02-04-2025 10:31

MI5 plonjează în istoria spionajului cu prilejul unei noi expoziții care a fost vernisată la Londra

Agenția de spionaj britanică MI5 își dezvăluie o parte din secrete într-o expoziție la Londra organizată în colaborare cu Arhivele Naționale britanice și pregătită timp de mai mulți ani chiar de arhiviștii agenției, informează Reuters. Intitulată ''MI5: Secrete oficiale'', expoziția oferă publicului șansa de a vedea echipament

Zig Zag 02-04-2025 09:09

Actorul Val Kilmer, starul filmului 'The Doors', a murit la 65 de ani (The New York Times)

Actorul Val Kilmer, cunoscut pentru rolurile din filme precum ''Top Gun'', ''The Doors'', ''Tombstone'' și ''Batman Forever'', a murit la vârsta de 65 de ani, a anunțat cotidianul The New York Times, relatează Reuters. Cauza decesului starului american a fost pneumonia, a precizat ac

Zig Zag 01-04-2025 20:00

Thailanda/ Câinii antrenați pentru căutarea celor rămași sub dărâmături oferă și susținere emoțională familiilor victimelor

Între dărâmăturile unui bloc turn din Bangkok, culcat la pământ de cutremurul recent din Myanmarul vecin, câinii de căutare și salvare folosiți de echipele de intervenție joacă încă un rol neașteptat - oferă sprijin emoțional familiilor victimelor, conform unui material publicat marți de AFP. Turnul de 30 de etaje

Zig Zag 01-04-2025 17:39

Fani turci cer trupei Muse să își anuleze concertul de la Istanbul

Fani turci ai grupului britanic de rock Muse au cerut marți formației să își anuleze un concert programat la Istanbul, acuzând organizatorul evenimentului că sprijină puterea turcă în fața manifestanților care denunță încarcerarea popularului primar al orașului, informează AFP. ''Ne-ar plăcea (să venim), dar org

Zig Zag 01-04-2025 10:49

Sub o ploaie de petale, turiștii și localnicii din Tokyo admiră frumusețea cireșilor înfloriți

Sub petalele roz pal sau albe, turiștii și localnicii admiră de câteva zile frumusețea cireșilor din Tokyo, a căror înflorire simbolizează pentru japonezi reînnoirea și natura efemeră a lucrurilor, informează AFP.   Foto : (c) FRANCK ROBICHON/EPA

Zig Zag 01-04-2025 09:08

Papa Francisc a aprobat canonizarea primei sfinte venezuelene

Papa Francisc a aprobat luni canonizarea călugăriței Carmen Rendiles, prima femeie venezueleană care va fi sanctificată, a anunțat Arhidieceza din Caracas, relatează AFP. Carmen Rendiles (1903-1977), născută la Caracas fără brațul stâng și care a urmat o parte din pregătirea ei religioasă în Franța, este cunoscută pentru faptul că și-a dedicat viaț

Zig Zag 31-03-2025 20:20

Interzicerea telefoanelor nu le oferă copiilor o relație sănătoasă cu tehnologia (experți)

Simpla interzicere a accesului copiilor la smartphone-uri și social media îi privează pe aceștia de pregătirea pentru utilizarea sănătoasă a tehnologiei în viitor, conform unui grup de experți internaționali, relatează DPA/PA Media. Un grup de specialiști din mediul academic a scris în British Medical Journal (BMJ) că nu exis

Zig Zag 31-03-2025 18:43

EXPO 2025-Osaka/ Un studiu arată că expoziția mondială ar putea stimula consumul intern cu 6,2 miliarde de euro

Expoziția Mondială de la Osaka, care se va deschide la 13 aprilie în acest oraș din vestul Japoniei, ar putea stimula consumul intern cu 1 trilion de yeni (aproximativ 6,2 miliarde de euro), conform unui studiu realizat de Institutul de Cercetare Resona, transmite luni agenția EFE. Studiul, publicat cu două săptămâni înainte

Zig Zag 31-03-2025 17:31

Miniseria 'Adolescence', cu un 'impact puternic', potrivit premierului britanic, va fi difuzată în școlile din Marea Britanie

Prim-ministrul britanic Keir Starmer s-a întâlnit luni cu creatorii miniseriei Netflix 'Adolescence', despre un băiat acuzat de uciderea unei colege de clasă, o producție ce a stârnit o dezbatere la nivel național cu privire la impactul social media asupra adolescenților, transmite Reuters. Serialul cu patru episoade

Zig Zag 31-03-2025 17:24

Slovacia/ Ministrul Mediului reacționează după un atac fatal al unui urs brun

Slovacia are 'o creștere pozitivă a populației de urși', motiv pentru care este necesară o reglementare generală, a declarat ministrul Mediului, Tomáš Taraba, după un atac fatal al unui urs în zona Detva, din regiunea Banská Bystrica, care a avut loc luni, informează TASR. Taraba a adăugat că Autoritatea de S

Zig Zag 31-03-2025 15:41

Regele Charles își reia îndatoririle publice după o scurtă spitalizare

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord își va relua îndatoririle publice săptămâna aceasta, după ce a fost transportat la spital joi, când a prezentat efecte secundare legate de tratamentul său împotriva cancerului, a declarat luni o sursă regală, transmite Reuters. Regel

Zig Zag 31-03-2025 12:10

Oliver Stone va depune mărturie în Camera Reprezentanților în audierile ce vizează dosarele privind asasinarea lui JFK

Regizorul Oliver Stone va depune marți mărturie în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanților a Statelor Unite cu privire la miile de pagini de documente legate de asasinarea lui John F. Kennedy în 1963, publicate luna aceasta la cererea președintelui Donald Trump, informează Reuters. Duminică, Anna Paulina Luna, membră &

Zig Zag 31-03-2025 10:52

La CinemaCon 2025, industria de divertisment americană speră într-o redresare după un început de an dificil

În Statele Unite, 2025 ar fi trebuit să fie anul care marchează redresarea industriei cinematografice. Dar după mai multe eșecuri răsunătoare de box-office la începutul acestui an, patronii de cinematografe participă în număr mare începând de luni la CinemaCon 2025, un eveniment organizat în orașul Las Vegas, cu speranța că marile