logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

"It's today; My favorite day''/ 26 februarie - Ziua fisticului şi Ziua povestitului de basme

Imagine din galeria Agerpres

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.

Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').

Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.

Ziua fisticului

Marcată anual pe 26 februarie, Ziua Fisticului (#PistachioDay) este dedicată celebrării acestui fruct popular, originar din Orientul Mijlociu, şi consumat de oameni de cel puţin 9.000 de ani. Unii istorici susţin că faimoasele grădini suspendate din Babilon conţineau, probabil, arbuşti de fistic, undeva în jurul anului 700 î.Hr. De fapt, fisticul este unul dintre cele doar două fructe cu coajă lemnoasă menţionate în Vechiul Testament şi se pare că era atât de special încât regina din Saba a restricţionat consumul de fistic la curtea regală şi a interzis oamenilor de rând să îl cultive.

Probabil că abia în secolul I d.Hr. fisticul a ajuns în Europa, unde a călătorit împreună cu romanii. În Statele Unite, fisticul a fost importat în anii 1800, la cererea mai multor americani originari din Orientul Mijlociu. În cele din urmă, la începutul anilor 1900, fisticul a devenit o gustare populară în SUA şi putea fi procurat de aproape peste tot, chiar şi de la tonomatele cu produse alimentare.

Timp de câteva decenii, producătorii şi importatorii de fistic au folosit colorant roşu pentru a ascunde defectele boabelor de fistic şi a încerca să le facă mai atrăgătoare pentru consumatori. Cum colorantul avea tendinţa de a lăsa pete roşii pe degetele (şi uneori chiar pe feţele) celor care mâncau fisticul, în cele din urmă, în anii 1980, producătorii au renunţat la acesta, iar fisticul este vândut azi în culoarea sa naturală.

Cel mai mare producător de fistic este astăzi Iranul. De fapt, fisticul este o parte esenţială a culturii iraniene, fiind servit la festivităţi, ospeţe, nunţi şi chiar la înmormântări. Fisticul este cultivat şi în alte zone calde ale lumii, inclusiv în California, dar şi în Europa mediteraneană. Se crede că chinezii sunt cei mai mari consumatori de fistic, popularitatea acestui fruct crescând vertiginos în rândul acestora în ultimii ani, notează site-ul Daysoftheyear.com.

Fisticul nu este consumat însă doar ca gustare, fiind de asemenea, folosit în diferite tipuri de preparate. Gustul său dulce îi face să fie regăsit uneori în deserturi, cum ar fi preparatul libanez baclava sau în îngheţata cu fistic.

Studiile au sugerat că un consum moderat de fistic poate contribui la protejarea sistemului cardiovascular. Fisticul are numeroase beneficii nutriţionale, conţinând cel puţin 30 de minerale, vitamine şi fitonutrienţi. În plus, o uncie de fistic (circa 29 de grame) conţine şase grame de proteine - aceeaşi cantitate ca un ou.

Şi ce poate fi mai bun decât a savura singuri delicioasele boabe de fistic? A le împărţi cu alţii, desigur! Luaţi câteva pachete şi împărţiţi-le colegilor la serviciu, aduceţi nişte dulciuri cu fistic la o reuniune cu prietenii sau familia sau, mai bine, invitaţi un prieten la o îngheţată cu fistic!

Ziua Povestitului de Basme

Povestirea basmelor are o istorie veche de când lumea şi, deşi termenul de "basm" a fost inventat în 1697 de Madame d'Aulnoy ("conte de fees" în limba franceză), este probabil ca unele basme să îşi aibă originea în Epoca Bronzului, cu peste 6.000 de ani în urmă. Marcată pe 26 februarie, Ziua Povestitului de Basme (#TellAFairyTaleDay) are menirea de a ne introduce într-o lume a poveştilor şi a miturilor, vechi şi noi, pentru a ne explora colţurile întunecate ale subconştientului şi a vedea ce găsim.

 

Foto: checkiday.com

 


O mare parte a istoriei, basmele au fost transmise prin intermediul tradiţiei orale, fiecare generaţie povestind şi adaptând basmele pentru următoarea. Rădăcinile străvechi ale basmelor pot fi urmărite în întreaga lume, de la "Vikram-Betaal" în India şi "Fabulele lui Esop" în Grecia Antică până la "O mie şi una de nopţi" în Orientul Mijlociu. În perioada cuprinsă între sfârşitul secolului al XVII-lea şi secolul al XIX-lea au apărut şi culegătorii de basme, cei mai cunoscuţi fiind Charles Perrault şi fraţii Grimm. Dacă fraţii Grimm au urmărit să păstreze basmele în forma lor pură, redându-le aşa cum erau ele povestite de ţăranii care nu ştiau să scrie sau să citească, Perrault şi alţii au adaptat basmele, dându-le un iz artistic, iar unii scriitori, precum Hans Christian Andersen, au creat chiar poveşti noi.

Pe măsură ce istoria basmelor se conturează până în zilele noastre, este clar că acestea sunt la fel de populare ca întotdeauna şi nu trebuie să ne gândim mai departe de succesul filmelor Disney pentru a vedea cum acestea continuă să ne captiveze inimile şi imaginaţia. De fapt, faimosul castel Disney este inspirat de Castelul Neuschwanstein din Germania, construit de nimeni altul decât de regele basmelor (Marchenkonig), Ludovic al II-lea al Bavariei.

Şi chiar dacă azi asociem de obicei basmele cu literatura pentru copii, aţi putea fi surprinşi să aflaţi că multe dintre poveştile îndrăgite de astăzi au origini mai degrabă întunecate şi tulburătoare. Imaginaţi-vă o lume în care niciun vânător nu vine să o salveze pe Scufiţa Roşie din burta lupului sau în care una dintre surorile vitrege urâte îşi taie propriile degete pentru ca piciorul ei să încapă în papuc! Începând cu secolul al XVIII-lea, numeroase basme au fost "îndulcite" şi adaptate pentru a fi mai potrivite pentru copii.

Se afirmă adesea că Albert Einstein a spus odată: "Dacă vrei ca copiii tăi să fie inteligenţi, citeşte-le basme. Dacă vrei să fie mai inteligenţi, citeşte-le mai multe basme". Nu ne-am fi aşteptat la o astfel de laudă la adresa basmelor din partea unui fizician de renume mondial, însă Einstein a recunoscut prin aceste cuvinte importanţa imaginaţiei. Basmele sunt incredibil de valoroase atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, atunci când vine vorba de a învăţa despre lumea în care trăim şi de a ne dezvolta creativitatea.

Basmele au fost considerate, de asemenea, un teren fertil de către psihanalişti. Cu meandrele lor, cu temele lor vechi şi personajele lor familiare, poveştile noastre preferate pot dezvălui nu doar mecanismele subconştientului nostru, ci şi elementele fundamentale ale psihicului nostru colectiv.AGERPRES/ (AS - autor: Ana Alecu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 47

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Zig Zag 24-04-2025 14:16

Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume

Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re

Zig Zag 24-04-2025 09:05

Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '

Zig Zag 23-04-2025 13:11

Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)

Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în

Zig Zag 23-04-2025 10:18

Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării

Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d

Zig Zag 22-04-2025 11:41

Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei

De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&

Zig Zag 22-04-2025 10:24

Regina Sonja a Norvegiei, spitalizată după ce a acuzat dificultăți de respirație

Regina Sonja a Norvegiei, în vârstă de 87 de ani, a fost internată luni seară la Spitalul Național pentru investigații medicale după ce a prezentat dificultăți de respirație, a anunțat Casa regală norvegiană, transmite marți Reuters. Reginei Sonja, soția regelui Harald al V-lea, șeful de stat al Norvegiei, i-a fost implantat un sti

Zig Zag 22-04-2025 10:13

Cutremur în Myanmar/ Peste 60.000 de elevi susțin din nou examenul de admintere

Peste 60.000 de tineri din Myanmar urmează să susțină din nou examenul de admitere la universitate după ce un incendiu provocat de cutremurul mortal din 28 martie le-a distrus documentele, au relatat marți media de stat citate de AFP. 'Copiile cu răspunsuri au fost distruse într-un incendiu produs din cauza puternicului cutremur'

Zig Zag 22-04-2025 09:02

SUA: Geanta secretarului Securității interne Kristi Noem, furată într-un restaurant din Washington

Geanta secretarului Securității interne din SUA, Kristi Noem, a fost furată în timpul unei cine luate împreună cu familia la un restaurant din Washington în duminica de Paști, au declarat luni oficiali americani pentru media de peste ocean, relatează dpa. Geanta furată conținea 3.000 de dolari cash, documente de identificare,

Zig Zag 20-04-2025 14:36

VIDEO Lady Gaga și-a păstrat cumpătul după ce i-a cedat microfonul la festivalul Coachella

Lady Gaga a gestionat cu măiestrie o defecțiune tehnică survenită în timpul concertului pe care l-a susținut vineri la festivalul pop Coachella, în sudul Californiei, transmite duminică agenția DPA.

Zig Zag 18-04-2025 19:57

Ryan Gosling va fi capul de afiș al unui nou film Star Wars în 2027

După succesul blockbusterului 'Barbie', în care l-a interpretat pe Ken, actorul american Ryan Gosling va fi capul de afiș al unui nou opus din saga cult 'Războiul stelelor', care va fi lansat în mai 2027, transmite France Presse. 'Star Wars: Starfighter' va avea loc 'la aproximativ cinci ani după evenime

Zig Zag 18-04-2025 16:59

Robbie Williams le spune fanilor că selfie-urile și abordările îi provoacă disconfort și panică

Cântărețul britanic Robbie Williams le-a spus fanilor că solicitările de selfie-uri îi provoacă 'disconfort' și 'panică', după ce a fost abordat de mai multe persoane în timpul unui zbor recent, relatează vineri PA Media/dpa. Interpretul hitului 'Let Me Entertain You', în vârstă de 51 de ani, are o istorie

Zig Zag 17-04-2025 14:12

Guvernul olandez lansează o campanie pentru a-i convinge pe bicicliști să poarte cască

Un flux constant, ușor haotic, de bicicliști care pedalează de la Gara Centrală din Amsterdam către canalele și cafenelele capitalei olandeze reprezintă o scenă obișnuită, celebră în întreaga lume. Dintre aceștia, puțini poartă cască de protecție. Guvernul încearcă, însă, să-i convingă pe olandezii reticenți să apeleze la acest accesoriu c&aci

Zig Zag 17-04-2025 11:02

Actorul american de stand-up comedy Nate Bargatze va prezenta gala Premiilor Emmy

Nate Bargatze, actor american de stand-up comedy, va prezenta gala Premiilor Emmy, în septembrie, au anunțat miercuri organizatorii evenimentului, transmite joi AFP. Cea de-a 77-a ceremonie de acordare a acestor distincții, echivalentul Oscarurilor în industria televiziunii americane, este programată la 14 septembrie, la Los Angeles, și va fi trans

Zig Zag 17-04-2025 09:03

Laureata unui prestigios premiu pentru fotografie, Susan Meiselas, este îngrijorată de efectele AI

Laureata de miercuri a prestigiosului premiu Sony World Photography Award 2025 pentru contribuția sa remarcabilă la fotografie, fotografa americană Susan Meiselas, cunoscută pentru portretele sale de mare impact și lucrările documentare, este îngrijorată de efectele asupra fotojurnalismului a dezvoltării inteligenței artificiale (AI) și a rețelelor sociale, transmite j

Zig Zag 16-04-2025 13:50

Franța/ Comediantul Pierre Palmade, eliberat din închisoare, își va ispăși pedeapsa sub monitorizare electronică

Comediantul francez Pierre Palmade a fost eliberat miercuri din penitenciarul în care a stat închis timp de patru luni după ce a provocat un grav accident rutier. El va continua să își execute pedeapsa de doi ani de închisoare sub monitorizare electronică, la domiciliu, transmite AFP. Această tragedie a declanșat o furtună mediatică &ic