''It's today; My favorite day''/ 24 februarie - Ziua Internaţională a barmanilor, Joia grasă şi Ziua pâinii prăjite

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua Internaţională a barmanilor
Ziua de 24 februarie este dedicată barmanilor, o profesie nobilă care îmbină de multe ori talentul de a prepara un cocteil cu inspiraţia de a recomanda băutura perfectă pentru o anumită ocazie şi cu capacitatea de analiză şi cunoaşterea aprofundată a naturii umane a unui psiholog, atunci când barmanul rămâne la ore târzii să asculte păsurile clienţilor care au consumat poate prea multe băuturi alcoolice.
Profesia de barman este poate una dintre cele mai vechi meserii din istorie - existând atestări vechi de câteva mii de ani, din diferite regiuni geografice, cum ar fi Roma Antică, Grecia şi chiar Asia. În acea perioadă de timp era vorba desigur despre hangii care îşi produceau singuri băuturile alcoolice sau le cumpărau de la alţi producători şi care îi serveau şi pe clienţi.
Abia în secolul XVII însă profesia de barman a început să fie percepută diferit faţă de cea de simplu hangiu. În contextul în care numeroase tipuri de băuturi alcoolice au devenit populare în Europa, produse cu ingrediente noi, aduse din Lumea Nouă şi din colonii, meseria de barman a devenit specializată pe prepararea de amestecuri din aceste băuturi şi ingrediente.
În anii 1800 americanul Jerry Thomas, considerat de unii "părintele cocteilurilor", a devenit celebru pentru băuturile minunate pe care le pregătea şi le servea în barurile sale din New York. Mai mult decât atât, Jerry Thomas chiar a scris prima carte dedicată acestei profesii, denumită "The Bar-Tender's Guide" (Ghidul barmanului), ce a fost publicată în 1862. Multe dintre principiile menţionate în această carte sunt în continuare respectate cu sfinţenie de barmanii profesionişti din prezent.
Sărbătorind geniul creator, talentul şi flerul barmanilor din întreaga lume, Ziua internaţională a barmanilor (#BartenderDay) a fost stabilită recent, probabil că în urma unei competiţii de cocteiluri organizată în Australia şi Noua Zeelandă, denumită "The Perfect Blend" (Amestecul perfect). De la crearea sa, Ziua barmanilor a devenit din ce în ce mai populară şi sărbătorirea sa s-a răspândit peste tot în lume.
Joia grasă
Iar cum se ştie că alcoolul îngraşă, poate că nici nu se putea altfel mai bine decât ca Joia grasă să pice exact de Ziua internaţională a barmanilor. O sărbătoare de origine poloneză, Joia grasă este dedicată acelor gustări despre care ştii că nu-ţi fac bine dar de la care nu te poţi abţine, oferind prilejul de a renunţa la remuşcări atunci când de înfrupţi din specialităţile zilei: gogoşi sau paczki, în limba poloneză. În mod tradiţional, paczki sunt gogoşi umplute cu dulceaţă de trandafiri.
Ideea din spatele acestei zile este răsfăţul fără remuşcări al papilelor gustative înainte de începerea Postului Mare (Postul Paştelui). În Polonia, Joia grasă (#FatThursday) este cunoscută drept Tlusty Czwartek.
Gogoaşa are o lungă tradiţie în Polonia, iar conform surselor istorice, Joia grasă a început să fie sărbătorită încă din secolul XVI. Deşi ideea acestei sărbători care propune un moment de hedonism gastronomic înainte de intrarea în Postul Paştelui nu s-a schimbat de-a lungul timpului, surse istorice menţionează că reţetele după care se prepară gogoşile s-au schimbat. Astfel, în secolul XVIII istoricul polonez Jędrzej Kitowicz a făcut unele referinţe cu privire la densitatea şi textura gogoşilor glumind că gogoşile din vremea sa, uşoare şi pufoase, reprezentau un uriaş salt înainte faţă de gogoşile din vechime, despre care spunea că ar fi rănit o persoană dacă ar fi lovit-o direct în faţă.
În ceea ce priveşte umplutura acestor gogoşi, dulceaţa de trandafiri este ingredientul tradiţional, dar în prezent umplutura este mult mai diversă, de la alte gemuri şi dulceţuri, la creme de ciocolată sau vanilie etc.
Tradiţia poloneză spune că dacă mănânci gogoşi de Joia grasă vei avea noroc tot anul, iar cei care vor refuza gogoşile vor trebui să se aştepte să fie loviţi de ghinion.
Ziua pâinii prăjite şi Ziua chipsurilor Tortilla
Ziua de 24 februarie este şi ziua pâinii prăjite, a "toast-ului" uns cu gem, cremă de ciocolată sau unt de arahide. Sărbătorită mai ales în SUA, Ziua pâinii prăjite (#ToastDay) a fost înfiinţată în 2014 de către Tiptree World Bread Awards alături de Brook Food, şi marchează relaţia de iubire dintre americani şi pâinea lor prăjită.
Tot azi este sărbătorit şi chipsul de Tortilla (#TortillaChipDay), o gustare din porumb care beneficiază şi de faptul că, în mod natural, nu conţine gluten. Aceste chipsuri au fost produse iniţial, în masă, la Los Angeles, începând cu a doua jumătate a anilor 1940. Apariţia acestor chipsuri este legată de inspiraţia unei femei, Rebecca Webb Carranza, care lucra la o fabrică unde se producea în mod industrial tortilla. Unele tortilla ieşeau de pe banda automatizată cu forme care nu permiteau comercializarea lor, iar Rebecca s-a gândit să taie aceste tortilla în forma devenită clasică pentru chipsurile de tortilla, triunghiulară şi apoi le-a prăjit, transformându-le într-o gustare savuroasă, apreciată în special în Statele Unite.
Tortilla are o lungă istorie, care înaintează paralel cu istoria exploatării agricole a porumbului, având o vechime de peste 10.000 de ani. Porumbul a început să fie cultivat în regiunea Sierra Madre din Mexic în jurul anului 10.000 î.Hr. Conform unei legende mayaşe, prima tortilla (denumită "tlaxcalli" în limba indigenă - denumirea "tortilla" fiind dată ulterior, de conchistadori) a fost un cadou oferit de zei unui rege mayaş.AGERPRES/(AS - editor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d
Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei
De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&
Regina Sonja a Norvegiei, spitalizată după ce a acuzat dificultăți de respirație
Regina Sonja a Norvegiei, în vârstă de 87 de ani, a fost internată luni seară la Spitalul Național pentru investigații medicale după ce a prezentat dificultăți de respirație, a anunțat Casa regală norvegiană, transmite marți Reuters. Reginei Sonja, soția regelui Harald al V-lea, șeful de stat al Norvegiei, i-a fost implantat un sti
Cutremur în Myanmar/ Peste 60.000 de elevi susțin din nou examenul de admintere
Peste 60.000 de tineri din Myanmar urmează să susțină din nou examenul de admitere la universitate după ce un incendiu provocat de cutremurul mortal din 28 martie le-a distrus documentele, au relatat marți media de stat citate de AFP. 'Copiile cu răspunsuri au fost distruse într-un incendiu produs din cauza puternicului cutremur'
SUA: Geanta secretarului Securității interne Kristi Noem, furată într-un restaurant din Washington
Geanta secretarului Securității interne din SUA, Kristi Noem, a fost furată în timpul unei cine luate împreună cu familia la un restaurant din Washington în duminica de Paști, au declarat luni oficiali americani pentru media de peste ocean, relatează dpa. Geanta furată conținea 3.000 de dolari cash, documente de identificare,
VIDEO Lady Gaga și-a păstrat cumpătul după ce i-a cedat microfonul la festivalul Coachella
Lady Gaga a gestionat cu măiestrie o defecțiune tehnică survenită în timpul concertului pe care l-a susținut vineri la festivalul pop Coachella, în sudul Californiei, transmite duminică agenția DPA.
Ryan Gosling va fi capul de afiș al unui nou film Star Wars în 2027
După succesul blockbusterului 'Barbie', în care l-a interpretat pe Ken, actorul american Ryan Gosling va fi capul de afiș al unui nou opus din saga cult 'Războiul stelelor', care va fi lansat în mai 2027, transmite France Presse. 'Star Wars: Starfighter' va avea loc 'la aproximativ cinci ani după evenime
Robbie Williams le spune fanilor că selfie-urile și abordările îi provoacă disconfort și panică
Cântărețul britanic Robbie Williams le-a spus fanilor că solicitările de selfie-uri îi provoacă 'disconfort' și 'panică', după ce a fost abordat de mai multe persoane în timpul unui zbor recent, relatează vineri PA Media/dpa. Interpretul hitului 'Let Me Entertain You', în vârstă de 51 de ani, are o istorie
Guvernul olandez lansează o campanie pentru a-i convinge pe bicicliști să poarte cască
Un flux constant, ușor haotic, de bicicliști care pedalează de la Gara Centrală din Amsterdam către canalele și cafenelele capitalei olandeze reprezintă o scenă obișnuită, celebră în întreaga lume. Dintre aceștia, puțini poartă cască de protecție. Guvernul încearcă, însă, să-i convingă pe olandezii reticenți să apeleze la acest accesoriu c&aci
Actorul american de stand-up comedy Nate Bargatze va prezenta gala Premiilor Emmy
Nate Bargatze, actor american de stand-up comedy, va prezenta gala Premiilor Emmy, în septembrie, au anunțat miercuri organizatorii evenimentului, transmite joi AFP. Cea de-a 77-a ceremonie de acordare a acestor distincții, echivalentul Oscarurilor în industria televiziunii americane, este programată la 14 septembrie, la Los Angeles, și va fi trans
Laureata unui prestigios premiu pentru fotografie, Susan Meiselas, este îngrijorată de efectele AI
Laureata de miercuri a prestigiosului premiu Sony World Photography Award 2025 pentru contribuția sa remarcabilă la fotografie, fotografa americană Susan Meiselas, cunoscută pentru portretele sale de mare impact și lucrările documentare, este îngrijorată de efectele asupra fotojurnalismului a dezvoltării inteligenței artificiale (AI) și a rețelelor sociale, transmite j