''It's today; My favorite day''/ 24 februarie - Ziua Internaţională a barmanilor, Joia grasă şi Ziua pâinii prăjite

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua Internaţională a barmanilor
Ziua de 24 februarie este dedicată barmanilor, o profesie nobilă care îmbină de multe ori talentul de a prepara un cocteil cu inspiraţia de a recomanda băutura perfectă pentru o anumită ocazie şi cu capacitatea de analiză şi cunoaşterea aprofundată a naturii umane a unui psiholog, atunci când barmanul rămâne la ore târzii să asculte păsurile clienţilor care au consumat poate prea multe băuturi alcoolice.
Profesia de barman este poate una dintre cele mai vechi meserii din istorie - existând atestări vechi de câteva mii de ani, din diferite regiuni geografice, cum ar fi Roma Antică, Grecia şi chiar Asia. În acea perioadă de timp era vorba desigur despre hangii care îşi produceau singuri băuturile alcoolice sau le cumpărau de la alţi producători şi care îi serveau şi pe clienţi.
Abia în secolul XVII însă profesia de barman a început să fie percepută diferit faţă de cea de simplu hangiu. În contextul în care numeroase tipuri de băuturi alcoolice au devenit populare în Europa, produse cu ingrediente noi, aduse din Lumea Nouă şi din colonii, meseria de barman a devenit specializată pe prepararea de amestecuri din aceste băuturi şi ingrediente.
În anii 1800 americanul Jerry Thomas, considerat de unii "părintele cocteilurilor", a devenit celebru pentru băuturile minunate pe care le pregătea şi le servea în barurile sale din New York. Mai mult decât atât, Jerry Thomas chiar a scris prima carte dedicată acestei profesii, denumită "The Bar-Tender's Guide" (Ghidul barmanului), ce a fost publicată în 1862. Multe dintre principiile menţionate în această carte sunt în continuare respectate cu sfinţenie de barmanii profesionişti din prezent.
Sărbătorind geniul creator, talentul şi flerul barmanilor din întreaga lume, Ziua internaţională a barmanilor (#BartenderDay) a fost stabilită recent, probabil că în urma unei competiţii de cocteiluri organizată în Australia şi Noua Zeelandă, denumită "The Perfect Blend" (Amestecul perfect). De la crearea sa, Ziua barmanilor a devenit din ce în ce mai populară şi sărbătorirea sa s-a răspândit peste tot în lume.
Joia grasă
Iar cum se ştie că alcoolul îngraşă, poate că nici nu se putea altfel mai bine decât ca Joia grasă să pice exact de Ziua internaţională a barmanilor. O sărbătoare de origine poloneză, Joia grasă este dedicată acelor gustări despre care ştii că nu-ţi fac bine dar de la care nu te poţi abţine, oferind prilejul de a renunţa la remuşcări atunci când de înfrupţi din specialităţile zilei: gogoşi sau paczki, în limba poloneză. În mod tradiţional, paczki sunt gogoşi umplute cu dulceaţă de trandafiri.
Ideea din spatele acestei zile este răsfăţul fără remuşcări al papilelor gustative înainte de începerea Postului Mare (Postul Paştelui). În Polonia, Joia grasă (#FatThursday) este cunoscută drept Tlusty Czwartek.
Gogoaşa are o lungă tradiţie în Polonia, iar conform surselor istorice, Joia grasă a început să fie sărbătorită încă din secolul XVI. Deşi ideea acestei sărbători care propune un moment de hedonism gastronomic înainte de intrarea în Postul Paştelui nu s-a schimbat de-a lungul timpului, surse istorice menţionează că reţetele după care se prepară gogoşile s-au schimbat. Astfel, în secolul XVIII istoricul polonez Jędrzej Kitowicz a făcut unele referinţe cu privire la densitatea şi textura gogoşilor glumind că gogoşile din vremea sa, uşoare şi pufoase, reprezentau un uriaş salt înainte faţă de gogoşile din vechime, despre care spunea că ar fi rănit o persoană dacă ar fi lovit-o direct în faţă.
În ceea ce priveşte umplutura acestor gogoşi, dulceaţa de trandafiri este ingredientul tradiţional, dar în prezent umplutura este mult mai diversă, de la alte gemuri şi dulceţuri, la creme de ciocolată sau vanilie etc.
Tradiţia poloneză spune că dacă mănânci gogoşi de Joia grasă vei avea noroc tot anul, iar cei care vor refuza gogoşile vor trebui să se aştepte să fie loviţi de ghinion.
Ziua pâinii prăjite şi Ziua chipsurilor Tortilla
Ziua de 24 februarie este şi ziua pâinii prăjite, a "toast-ului" uns cu gem, cremă de ciocolată sau unt de arahide. Sărbătorită mai ales în SUA, Ziua pâinii prăjite (#ToastDay) a fost înfiinţată în 2014 de către Tiptree World Bread Awards alături de Brook Food, şi marchează relaţia de iubire dintre americani şi pâinea lor prăjită.
Tot azi este sărbătorit şi chipsul de Tortilla (#TortillaChipDay), o gustare din porumb care beneficiază şi de faptul că, în mod natural, nu conţine gluten. Aceste chipsuri au fost produse iniţial, în masă, la Los Angeles, începând cu a doua jumătate a anilor 1940. Apariţia acestor chipsuri este legată de inspiraţia unei femei, Rebecca Webb Carranza, care lucra la o fabrică unde se producea în mod industrial tortilla. Unele tortilla ieşeau de pe banda automatizată cu forme care nu permiteau comercializarea lor, iar Rebecca s-a gândit să taie aceste tortilla în forma devenită clasică pentru chipsurile de tortilla, triunghiulară şi apoi le-a prăjit, transformându-le într-o gustare savuroasă, apreciată în special în Statele Unite.
Tortilla are o lungă istorie, care înaintează paralel cu istoria exploatării agricole a porumbului, având o vechime de peste 10.000 de ani. Porumbul a început să fie cultivat în regiunea Sierra Madre din Mexic în jurul anului 10.000 î.Hr. Conform unei legende mayaşe, prima tortilla (denumită "tlaxcalli" în limba indigenă - denumirea "tortilla" fiind dată ulterior, de conchistadori) a fost un cadou oferit de zei unui rege mayaş.AGERPRES/(AS - editor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Thailanda/ Câinii antrenați pentru căutarea celor rămași sub dărâmături oferă și susținere emoțională familiilor victimelor
Între dărâmăturile unui bloc turn din Bangkok, culcat la pământ de cutremurul recent din Myanmarul vecin, câinii de căutare și salvare folosiți de echipele de intervenție joacă încă un rol neașteptat - oferă sprijin emoțional familiilor victimelor, conform unui material publicat marți de AFP. Turnul de 30 de etaje
Fani turci cer trupei Muse să își anuleze concertul de la Istanbul
Fani turci ai grupului britanic de rock Muse au cerut marți formației să își anuleze un concert programat la Istanbul, acuzând organizatorul evenimentului că sprijină puterea turcă în fața manifestanților care denunță încarcerarea popularului primar al orașului, informează AFP. ''Ne-ar plăcea (să venim), dar org
Sub o ploaie de petale, turiștii și localnicii din Tokyo admiră frumusețea cireșilor înfloriți
Sub petalele roz pal sau albe, turiștii și localnicii admiră de câteva zile frumusețea cireșilor din Tokyo, a căror înflorire simbolizează pentru japonezi reînnoirea și natura efemeră a lucrurilor, informează AFP. Foto : (c) FRANCK ROBICHON/EPA
Papa Francisc a aprobat canonizarea primei sfinte venezuelene
Papa Francisc a aprobat luni canonizarea călugăriței Carmen Rendiles, prima femeie venezueleană care va fi sanctificată, a anunțat Arhidieceza din Caracas, relatează AFP. Carmen Rendiles (1903-1977), născută la Caracas fără brațul stâng și care a urmat o parte din pregătirea ei religioasă în Franța, este cunoscută pentru faptul că și-a dedicat viaț
Interzicerea telefoanelor nu le oferă copiilor o relație sănătoasă cu tehnologia (experți)
Simpla interzicere a accesului copiilor la smartphone-uri și social media îi privează pe aceștia de pregătirea pentru utilizarea sănătoasă a tehnologiei în viitor, conform unui grup de experți internaționali, relatează DPA/PA Media. Un grup de specialiști din mediul academic a scris în British Medical Journal (BMJ) că nu exis
EXPO 2025-Osaka/ Un studiu arată că expoziția mondială ar putea stimula consumul intern cu 6,2 miliarde de euro
Expoziția Mondială de la Osaka, care se va deschide la 13 aprilie în acest oraș din vestul Japoniei, ar putea stimula consumul intern cu 1 trilion de yeni (aproximativ 6,2 miliarde de euro), conform unui studiu realizat de Institutul de Cercetare Resona, transmite luni agenția EFE. Studiul, publicat cu două săptămâni înainte
Miniseria 'Adolescence', cu un 'impact puternic', potrivit premierului britanic, va fi difuzată în școlile din Marea Britanie
Prim-ministrul britanic Keir Starmer s-a întâlnit luni cu creatorii miniseriei Netflix 'Adolescence', despre un băiat acuzat de uciderea unei colege de clasă, o producție ce a stârnit o dezbatere la nivel național cu privire la impactul social media asupra adolescenților, transmite Reuters. Serialul cu patru episoade
Slovacia/ Ministrul Mediului reacționează după un atac fatal al unui urs brun
Slovacia are 'o creștere pozitivă a populației de urși', motiv pentru care este necesară o reglementare generală, a declarat ministrul Mediului, Tomáš Taraba, după un atac fatal al unui urs în zona Detva, din regiunea Banská Bystrica, care a avut loc luni, informează TASR. Taraba a adăugat că Autoritatea de S
Regele Charles își reia îndatoririle publice după o scurtă spitalizare
Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord își va relua îndatoririle publice săptămâna aceasta, după ce a fost transportat la spital joi, când a prezentat efecte secundare legate de tratamentul său împotriva cancerului, a declarat luni o sursă regală, transmite Reuters. Regel
Oliver Stone va depune mărturie în Camera Reprezentanților în audierile ce vizează dosarele privind asasinarea lui JFK
Regizorul Oliver Stone va depune marți mărturie în cadrul unei audieri în Camera Reprezentanților a Statelor Unite cu privire la miile de pagini de documente legate de asasinarea lui John F. Kennedy în 1963, publicate luna aceasta la cererea președintelui Donald Trump, informează Reuters. Duminică, Anna Paulina Luna, membră &
La CinemaCon 2025, industria de divertisment americană speră într-o redresare după un început de an dificil
În Statele Unite, 2025 ar fi trebuit să fie anul care marchează redresarea industriei cinematografice. Dar după mai multe eșecuri răsunătoare de box-office la începutul acestui an, patronii de cinematografe participă în număr mare începând de luni la CinemaCon 2025, un eveniment organizat în orașul Las Vegas, cu speranța că marile
Donald Trump îi califică drept 'teroriști' pe cei care i-au vandalizat terenul de golf din Scoția
Președintele american Donald Trump a declarat duminică seara că oricine a fost implicat în vandalizarea terenului său de golf din Scoția este 'un terorist' și speră ca cei care se fac vinovați de acest incident să aibă parte de un 'tratament sever', informează dpa. Incidentul de la terenul de golf de pe proprietatea lui D
Prințul Harry, acuzat de hărțuire de șefa unei organizații caritabile din Lesotho, pe care a înființat-o
Șefa unei organizații caritabile înființată de prințul Harry pentru ajutorarea tinerilor cu HIV și SIDA din Lesotho și Botswana l-a acuzat pe fiul mai mic al regelui Charles al III-lea de 'hărțuire și intimidare' după ce Harry a anunțat că se retrage din această organizație la capătul unei dispute pe care a descris-o drept 'devastatoare', transm
''Ușoară ameliorare'' a stării de sănătate a papei Francisc, care vorbește mai bine
Starea de sănătate a papei Francisc, aflat în convalescență după o spitalizare de cinci săptămâni din cauza unei pneumonii severe, a înregistrat ''ușoare ameliorări'' în ultimele zile, inclusiv în ceea ce privește capacitatea sa de a vorbi, a anunțat vineri biroul de presă de la Vatican, potrivit AFP.
Regele Charles al III-lea, văzut în public după scurta sa spitalizare de joi
Regele Charles al III-lea al Regatului Unit a fost văzut în public vineri dimineață, salutându-i pe trecători și pe admiratorii săi, pentru prima dată după ce a petrecut o scurtă perioadă sub observație medicală într-un spital din Londra din cauza efectelor secundare legate de tratamentul său împotriva cancerului, informează Reuters.