''It's today; My favorite day''/ 3 ianuarie - Ziua somnului, a cântăririi greutăţii, dar şi a smereniei

Fiecare zi este specială şi merită celebrată, mai ales atunci când există motive în plus în calendar. Fie că este vorba despre sărbători cunoscute în toată lumea, sau de ocazii mai puţin ştiute, în orice zi a anului există cel puţin o sărbătoare demnă de atenţie, ce oferă un motiv în plus atât de amuzament, cât şi de extindere a ariei de cunoaştere sau de sporire a gradului de conştientizare.
Pentru a ne bucura pe deplin de fiecare zi a anului, ne lăsăm inspiraţi şi de unul dintre celebrele dialoguri ale îndrăgitelor personaje ale lumii de basm create de scriitorul britanic A.A. Milne în urmă cu puţin peste un secol, în cartea sa pentru copii "Winnie-the-Pooh": "- What day is it?, asked Pooh. - It's today, squeaked Piglet. - My favorite day, said Pooh'' ('' - Ce zi este?, întrebă Pooh. - Este astăzi, guiţă Piglet. - Ziua mea favorită, spuse Pooh'').
Aşadar, ziua de astăzi cu unele dintre sărbătorile ei ar putea fi ziua preferată a multora dintre noi.
Ziua somnului
Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO
După sărbătorile de iarnă, o zi dedicată somnului este mai mult decât binevenită.
Somnul este o funcţie de bază a organismului uman care ne ajută să recâştigăm energie pentru ziua următoare, păstrându-ne mintea alertă şi gata de acţiune. Deprivarea de somn poate avea consecinţe negative asupra organismului, de la riscul producerii unor accidente rutiere la deteriorarea proceselor cognitive sau, în cazul lipsei de somn pe o perioadă lungă, la probleme de sănătate cu potenţial mortal precum boli cardiace, infarct, ritm cardiac neregulat, accidente vasculare cerebrale, diabet.
Somnul este totodată unul dintre cele mai fascinante fenomene, iar cu cât cercetătorii îl analizează mai atent, cu atât se ivesc mai multe întrebări rămase încă fără răspuns.
În epoca contemporană însă, somnului nu i se mai acordă aceeaşi importanţă. Din punct de vedere istoric, oamenii au evoluat pentru a se trezi odată cu răsăritul Soarelui şi a merge la culcare când astrul apune. Cercetătorii au descoperit dovezi care demonstrează existenţa acestui tipar în modul de acţiune al hormonilor de somn. Creierul secretă hormoni de stres în cantităţi mari la răsăritul Soarelui şi substanţe care ajută la relaxare la apus.
Cu toate acestea, vremurile moderne nu sunt generoase cu somnul. Nu mai avem parte de cele şapte până la nouă ore de care se pare că aveau parte strămoşii noştri în fiecare noapte. Din cauza stresului şi a tiparelor muncii industrializate, cea mai mare parte a umanităţii experimentează deprivarea de somn.
O zi dedicată somnului (#FestivalofSleepDay) reprezintă o modalitate de a contracara această tendinţă şi de a sublinia importanţa somnului şi necesitatea lui pentru sănătate şi productivitate.
Ziua paiului pentru băut
Un obiect atât de simplu, dar fără de care milkshake-urile sau cafe-frappe-urile nu ar mai fi savurate cu aceeaşi plăcere, paiul pentru băut are propria sărbătoare, pe 3 ianuarie, zi în care, la 1888, inventatorul american Marvin C. Stone. a obţinut patentul unui pai confecţionat din hârtie şi învelit în parafină.
Istoria paiului este însă mult mai veche, iar sumerienii foloseau paie pentru a bea, cel mai probabil, bere care, la acea vreme, conţinea multe reziduuri provenite din procesul de fermentaţie. Câteva mii de ani mai târziu, pe la 1800, oamenii au început să folosească paie din secară întrucât erau ieftine şi moi, însă prezentau dezavantajul că se dezintegrau dacă erau lăsate în lichid.
Paiul de băut aşa cum îl ştim astăzi a fost inventat în 1888, când Marvin C. Stone, deranjat de gustul secarei care se amesteca cu cel al băuturii, a confecţionat un pai din hârtie răsucind o coală în jurul unui creion şi prinzându-i marginile cu lipici. Ulterior, Stone şi-a rafinat invenţia construind o maşinărie care înveleşte partea exterioară a hârtiei în ceară pentru a-i conferi mai multă rezistenţă.
Un mod potrivit de a marca #DrinkingStrawDay este, cum altfel, decât a folosi paiul de câte ori consumăm băuturi pe parcursul zilei, fie că este vorba de sucul de portocale de la micul dejun, apa minerală de la prânz sau chiar vinul de seară. Nu se recomandă, totuşi, utilizarea paielor de băut la băturile fierbinţi, precum cafeaua sau ceaiul, întrucât creşte temperatura acestora cu câteva grade. De asemenea, în semn de respect pentru planetă, putem arunca paiele din plastic (a căror comercializare este oricum interzisă în Uniunea Europeană începând din 3 iulie 2021 potrivit directivei 904/2019) şi opta în schimb pentru cele metalice, care au avantajul de a putea fi folosite în repetate rânduri.
Ziua cântăririi greutăţii
Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Pierderea în greutate este adesea un obiectiv la începutul noului an, mulţi considerând că este momentul ideal pentru a începe un nou plan de slăbire.
Mâncărurile de sărbători au devenit din ce în ce mai bogate şi mai abundente, iar cantitatea de calorii din grăsimi şi zahăr pe care oamenii tind să o consume în această perioadă a crescut vertiginos. Pentru a începe să ''reparăm răul'' făcut în această perioadă, ce poate fi mai motivant decât a avea curajul de a ne urca pe cântar şi a înfrunta realitatea?
Weigh-In Day a fost creată în 2012 ca zi naţională de brandul american de cereale pentru micul dejun Special K cu scopul de a schimba modul în care oamenii gândesc şi vorbesc despre pierderea în greutate. #WeighInDay sărbătorită în fiecare an în prima zi de luni din ianuarie.
Ziua smereniei
Ziua smereniei (#HumiliationDay) celebrează atitudinea modestă, de recunoştinţă, iar în unele religii, o apropiere mai mare faţă de divinitate.
Este o zi în care ne putem exprima recunoştinţa pentru tot ceea ce avem, a le mulţumi celor apropiaţi şi a-i mulţumi lui Dumnezeu în cazul în care suntem persoane religioase. Este totodată o oportunitate de a atrage atenţia asupra fenomenului hărţuirii (bullying), remintind că umilirea altor persoane nu trebui niciodată tolerată. Potrivit statisticilor, o persoană hărţuită are o probabilitate de nouă ori mai mare de a recurge la sinucidere decât o altă persoană care nu a fost victima acestui fenomen.
Nevoia unei zile dedicate smereniei şi recunoştinţei datează din vremea celebrului preşedinte al Statelor Unite Abraham Lincoln. În 1863, Lincoln a scris Senatului susţinând că ţara are nevoie de o zi de recunoştinţă, post şi rugăciune pentru a se împăca cu Dumnezeu. Abraham Lincoln a spus că, deşi Statele Unite au crescut 'numeric, în bogăţie şi putere ca nicio altă naţiune', cetăţenii săi l-au uitat pe Dumnezeu şi mâna care le-a oferit pacea.
Ziua smereniei este un prilej de a conştientiza privilegiile de care avem parte şi a fi recunoscători pentru accesul la hrană, apă curentă şi adăpost. AGERPRES/(AS - autor: Simona Tatu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Olandezii sărbătoresc ziua de naștere a regelui Willem-Alexander
Poporul olandez a celebrat sâmbătă cea de-a 58-a aniversare a regelui său, Willem-Alexander, prin petreceri stradale organizate cu multe decoruri în culoarea națională, portocaliul, informează DPA. Recepția oficială pe
Cu un tort de 121 de metri, Franța recâștigă recordul pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume
Aproximativ 350 kg de căpșuni, 150 kg de zahăr, 415 kg de cremă de vanilie, 4.000 de ouă: o patiserie de lângă Paris a doborât miercuri un record neobișnuit pentru cel mai mare 'Fraisier' din lume, un tort de căpșuni de 121,88 metri lungime, transmite joi AFP. Cu acest record omologat de un reprezentant al Guinness World Re
Carlos Santana, nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne mai multe concerte după ce a fost testat pozitiv cu COVID-19, a anunțat miercuri agentul său, informează AFP. Muzicianul în vârstă de 77 de ani acuzase simptome de 'deshidratare' înainte de a-și anula concertul de marți din San Antonio, Texas, și, '
Bilete la concertele Oasis/Fanii au pierdut peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii (Lloyds)
Fanii trupei Oasis au pierdut în total peste două milioane de lire sterline în urma unor escrocherii derulate pe rețelele de socializare, în special pe Facebook, crezând că achiziționează bilete pentru concertele care marchează reunirea formației, potrivit băncii Lloyds, informează AFP. 'Banca estimează că în
Chitaristul Carlos Santana își amână un concert după ce a fost spitalizat din cauza deshidratării
Chitaristul mexicano-american Carlos Santana a fost nevoit să își amâne un concert programat pentru marți seară în San Antonio, SUA, după ce a acuzat simptome de deshidratare și a fost spitalizat, transmite miercuri agenția EFE care citează media locale. Santana urma să cânte marți seară în sala Majestic Theatre d
Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei
De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&
Regina Sonja a Norvegiei, spitalizată după ce a acuzat dificultăți de respirație
Regina Sonja a Norvegiei, în vârstă de 87 de ani, a fost internată luni seară la Spitalul Național pentru investigații medicale după ce a prezentat dificultăți de respirație, a anunțat Casa regală norvegiană, transmite marți Reuters. Reginei Sonja, soția regelui Harald al V-lea, șeful de stat al Norvegiei, i-a fost implantat un sti
Cutremur în Myanmar/ Peste 60.000 de elevi susțin din nou examenul de admintere
Peste 60.000 de tineri din Myanmar urmează să susțină din nou examenul de admitere la universitate după ce un incendiu provocat de cutremurul mortal din 28 martie le-a distrus documentele, au relatat marți media de stat citate de AFP. 'Copiile cu răspunsuri au fost distruse într-un incendiu produs din cauza puternicului cutremur'
SUA: Geanta secretarului Securității interne Kristi Noem, furată într-un restaurant din Washington
Geanta secretarului Securității interne din SUA, Kristi Noem, a fost furată în timpul unei cine luate împreună cu familia la un restaurant din Washington în duminica de Paști, au declarat luni oficiali americani pentru media de peste ocean, relatează dpa. Geanta furată conținea 3.000 de dolari cash, documente de identificare,
VIDEO Lady Gaga și-a păstrat cumpătul după ce i-a cedat microfonul la festivalul Coachella
Lady Gaga a gestionat cu măiestrie o defecțiune tehnică survenită în timpul concertului pe care l-a susținut vineri la festivalul pop Coachella, în sudul Californiei, transmite duminică agenția DPA.
Ryan Gosling va fi capul de afiș al unui nou film Star Wars în 2027
După succesul blockbusterului 'Barbie', în care l-a interpretat pe Ken, actorul american Ryan Gosling va fi capul de afiș al unui nou opus din saga cult 'Războiul stelelor', care va fi lansat în mai 2027, transmite France Presse. 'Star Wars: Starfighter' va avea loc 'la aproximativ cinci ani după evenime
Robbie Williams le spune fanilor că selfie-urile și abordările îi provoacă disconfort și panică
Cântărețul britanic Robbie Williams le-a spus fanilor că solicitările de selfie-uri îi provoacă 'disconfort' și 'panică', după ce a fost abordat de mai multe persoane în timpul unui zbor recent, relatează vineri PA Media/dpa. Interpretul hitului 'Let Me Entertain You', în vârstă de 51 de ani, are o istorie
Guvernul olandez lansează o campanie pentru a-i convinge pe bicicliști să poarte cască
Un flux constant, ușor haotic, de bicicliști care pedalează de la Gara Centrală din Amsterdam către canalele și cafenelele capitalei olandeze reprezintă o scenă obișnuită, celebră în întreaga lume. Dintre aceștia, puțini poartă cască de protecție. Guvernul încearcă, însă, să-i convingă pe olandezii reticenți să apeleze la acest accesoriu c&aci
Actorul american de stand-up comedy Nate Bargatze va prezenta gala Premiilor Emmy
Nate Bargatze, actor american de stand-up comedy, va prezenta gala Premiilor Emmy, în septembrie, au anunțat miercuri organizatorii evenimentului, transmite joi AFP. Cea de-a 77-a ceremonie de acordare a acestor distincții, echivalentul Oscarurilor în industria televiziunii americane, este programată la 14 septembrie, la Los Angeles, și va fi trans
Laureata unui prestigios premiu pentru fotografie, Susan Meiselas, este îngrijorată de efectele AI
Laureata de miercuri a prestigiosului premiu Sony World Photography Award 2025 pentru contribuția sa remarcabilă la fotografie, fotografa americană Susan Meiselas, cunoscută pentru portretele sale de mare impact și lucrările documentare, este îngrijorată de efectele asupra fotojurnalismului a dezvoltării inteligenței artificiale (AI) și a rețelelor sociale, transmite j