Yoga, o disciplină indiană ce a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO

Yoga, o disciplină indiană tradiţională, spirituală şi corporală, celebrată în fiecare an pe plan mondial pe 21 iunie, este practicată în prezent în lumea întreagă şi a fost înscrisă începând din 2016 în patrimoniul imaterial al umanităţii, informează AFP.
Originile yoga
Cuvântul "yoga" provine dintr-o rădăcină sanscrită care înseamnă "a alipi, a alătura, a uni", fapt care, potrivit istoricului Bernard Sergent, ilustrează foarte bine ideea subînţeleasă a acestei discipline: "unirea într-un singur atelaj" a intelectului celui care practică yoga şi a "sufletului universal" al lumii.
Noţiunea de yoga apare în texte foarte vechi, precum "Bhagavad-Gita", text fundamental al hinduismului, scris între secolul al V-lea î.e.n. şi al II-lea î.e.n.
Yoga este în fapt "cheia de boltă a hinduismului", consideră Tara Michael, o specialistă în cultura indiană. Fundamentul ei se bazează pe "conştientizarea caracterului nesatisfăcător al condiţiei umane", a explicat ea într-o carte care poartă numele acestei discipline. Yoga apare astfel ca un mijloc de transcedere a suferinţei.
Un termen "echivoc"
Însă acest termen este "echivoc", întrucât coexistă mai multe tipuri de yoga - "clasică", "populară", "ascetică" şi chiar "erotică" - a subliniat filosoful şi romancierul român Mircea Eliade în volumul intitulat "Tehnici Yoga".
Potrivit dicţionarelor moderne occidentale, yoga este "o disciplină spirituală şi corporală" ce vizează "eliberarea spiritului de constrângerile corpului prin stăpânirea mişcării, ritmului şi respiraţiei sale" (definiţie a dicţionarului Larousse).
În prezent, "yoga de consum curent (...) nu este nimic altceva decât gimnastica pentru o bună sănătate", a rezumat Tara Michael. Orice persoană "înzestrată cu o supleţe fizică, energie şi puţin debit verbal poate să se transforme în şase luni într-un 'profesor de yoga'", a adăugat ea.
O reinventare modernă
Yoga a început să devină cunoscută în Occident la sfârşitul secolul al XIX-lea. În aceeaşi epocă, disciplina a cunoscut o nou avânt major în India, promovată de maestrul hinduismului modern Swami Vivekananda (1863-1902).
Acel călugăr-filosof insista pe latura raţională şi ştiinţifică a yoga pentru a face din aceasta o disciplină ce poate fi asimilată în Occident. Cartea lui "Raja Yoga" a pus bazele unei discipline moderne şi internaţionale.
În prima jumătate a secolului al XX-lea, publicaţiile occidentale au început să recenzeze şi să detalieze poziţiile de yoga, denumite "asane".
Contrar ideilor generale, importanţa acordată poziţiilor corporale şi legărilor între mişcări (de exemplu celebrul salut al Soarelui) "nu datează din urmă cu multe milenii", ci reprezintă "o dezvoltare recentă", a subliniat specialista indiană Sita Reddy într-un volum colectiv intitulat "Yoga, arta transformării".
Fenomen planetar
În anii 1960 şi 1970, fascinaţia unor legende ale culturii populare pentru metafizica indiană, ilustrată de relaţia specială pe care membrii trupei The Beatles o aveau cu gurul indian Maharishi Mahesh, a popularizat yoga ca practică spirituală.
În schimb, anii 1980 şi 1990 au fost marcaţi de apariţia unei practici "mai profane", iar un anumit tip de "yoga postural, bazat pe metode atletice şi dinamice" avea tendinţa de a se impune în Occident, a subliniat cercetătorul britanic Mark Singleton.
Patrimoniu mondial
În prezent, este dificil de recenzat cu un grad sporit de fiabilitate numărul de persoane care practică yoga în lumea întreagă: cu siguranţă acest număr este de câteva zeci de milioane, însă anumiţi specialişti avansează cifre de 200 de milioane şi chiar 300 de milioane de practicanţi.
După ce mai multe studii au arătat beneficiile aduse de yoga contra anxietăţii, depresiei şi tulburărilor somnului (fiind o practică mai eficientă decât o simplă activitate fizică, dar mai puţin eficientă decât psihoterapia), yoga a fost înscrisă de UNESCO, în decembrie 2016, în patrimoniul cultural imaterial al umanităţii.
După ce a ajuns la putere în 2014, prim-ministrul indian Narendra Modi a făcut din yoga un veritabil instrument de promovare a Indiei pe plan mondial. Politicianul indian se află la originea rezoluţiei prin care ONU a decis în 2015 ca Ziua Internaţională Yoga să fie celebrată în fiecare an pe 21 iunie. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Gloria Estefan, Whoopi Goldberg și Antonio Banderas, printre vedetele care deplâng moartea papei
De la Gloria Estefan la J Balvin, Whoopi Goldberg, Russel Crowe, Antonio Banderas și Eva Longoria, vedetele au deplâns moartea papei Francisc, care 'a deschis inimile și mințile' și a luat apărarea celor marginalizați, transmite marți agenția EFE. 'Compasiunea, bunătatea și smerenia sa vor rămâne mereu în memorie&
Regina Sonja a Norvegiei, spitalizată după ce a acuzat dificultăți de respirație
Regina Sonja a Norvegiei, în vârstă de 87 de ani, a fost internată luni seară la Spitalul Național pentru investigații medicale după ce a prezentat dificultăți de respirație, a anunțat Casa regală norvegiană, transmite marți Reuters. Reginei Sonja, soția regelui Harald al V-lea, șeful de stat al Norvegiei, i-a fost implantat un sti
Cutremur în Myanmar/ Peste 60.000 de elevi susțin din nou examenul de admintere
Peste 60.000 de tineri din Myanmar urmează să susțină din nou examenul de admitere la universitate după ce un incendiu provocat de cutremurul mortal din 28 martie le-a distrus documentele, au relatat marți media de stat citate de AFP. 'Copiile cu răspunsuri au fost distruse într-un incendiu produs din cauza puternicului cutremur'
SUA: Geanta secretarului Securității interne Kristi Noem, furată într-un restaurant din Washington
Geanta secretarului Securității interne din SUA, Kristi Noem, a fost furată în timpul unei cine luate împreună cu familia la un restaurant din Washington în duminica de Paști, au declarat luni oficiali americani pentru media de peste ocean, relatează dpa. Geanta furată conținea 3.000 de dolari cash, documente de identificare,
VIDEO Lady Gaga și-a păstrat cumpătul după ce i-a cedat microfonul la festivalul Coachella
Lady Gaga a gestionat cu măiestrie o defecțiune tehnică survenită în timpul concertului pe care l-a susținut vineri la festivalul pop Coachella, în sudul Californiei, transmite duminică agenția DPA.
Ryan Gosling va fi capul de afiș al unui nou film Star Wars în 2027
După succesul blockbusterului 'Barbie', în care l-a interpretat pe Ken, actorul american Ryan Gosling va fi capul de afiș al unui nou opus din saga cult 'Războiul stelelor', care va fi lansat în mai 2027, transmite France Presse. 'Star Wars: Starfighter' va avea loc 'la aproximativ cinci ani după evenime
Robbie Williams le spune fanilor că selfie-urile și abordările îi provoacă disconfort și panică
Cântărețul britanic Robbie Williams le-a spus fanilor că solicitările de selfie-uri îi provoacă 'disconfort' și 'panică', după ce a fost abordat de mai multe persoane în timpul unui zbor recent, relatează vineri PA Media/dpa. Interpretul hitului 'Let Me Entertain You', în vârstă de 51 de ani, are o istorie
Guvernul olandez lansează o campanie pentru a-i convinge pe bicicliști să poarte cască
Un flux constant, ușor haotic, de bicicliști care pedalează de la Gara Centrală din Amsterdam către canalele și cafenelele capitalei olandeze reprezintă o scenă obișnuită, celebră în întreaga lume. Dintre aceștia, puțini poartă cască de protecție. Guvernul încearcă, însă, să-i convingă pe olandezii reticenți să apeleze la acest accesoriu c&aci
Actorul american de stand-up comedy Nate Bargatze va prezenta gala Premiilor Emmy
Nate Bargatze, actor american de stand-up comedy, va prezenta gala Premiilor Emmy, în septembrie, au anunțat miercuri organizatorii evenimentului, transmite joi AFP. Cea de-a 77-a ceremonie de acordare a acestor distincții, echivalentul Oscarurilor în industria televiziunii americane, este programată la 14 septembrie, la Los Angeles, și va fi trans
Laureata unui prestigios premiu pentru fotografie, Susan Meiselas, este îngrijorată de efectele AI
Laureata de miercuri a prestigiosului premiu Sony World Photography Award 2025 pentru contribuția sa remarcabilă la fotografie, fotografa americană Susan Meiselas, cunoscută pentru portretele sale de mare impact și lucrările documentare, este îngrijorată de efectele asupra fotojurnalismului a dezvoltării inteligenței artificiale (AI) și a rețelelor sociale, transmite j
Franța/ Comediantul Pierre Palmade, eliberat din închisoare, își va ispăși pedeapsa sub monitorizare electronică
Comediantul francez Pierre Palmade a fost eliberat miercuri din penitenciarul în care a stat închis timp de patru luni după ce a provocat un grav accident rutier. El va continua să își execute pedeapsa de doi ani de închisoare sub monitorizare electronică, la domiciliu, transmite AFP. Această tragedie a declanșat o furtună mediatică &ic
Înainte de moartea sa, soția lui Hackman a căutat informații despre simptome asemănătoare gripei și COVID
Cu câteva zile înainte ca Betsy Arakawa și soțul ei, actorul Gene Hackman, să moară în locuința lor, ea a căutat în mod repetat pe internet informații despre gripă și simptome asemănătoare COVID-19,
Harry și Charles rămân 'distanți', conform unor surse
Relația prințului Harry cu regele Charles al III-lea al Marii Britanii rămâne 'distantă', în condițiile în care scrisorile și apelurile telefonice ale ducelui de Sussex către tatăl său rămân fără răspuns, conform unor surse, relatează PA Media/dpa. Potrivit revistei 'People', Harry nu a fost informat în legătură cu
FOTO/VIDEO Spania/ Un octogenar atrage toate privirile într-un parc de skateboard din Bilbao
Rânjind poznaș, Juanjo Urbizu își pune o șapcă de baseball, își îndeasă cu grijă tricoul în pantalonii de trening și își reglează curelele de la cotiere înainte de a-și poziționa skateboardul pe marginea pistei, pregătit de 'drop', relatează miercuri Reuters. Ceilalți practicanți de skateboard, îmbrăcați
Harvey Weinstein, rejudecat la New York
Fostul producător de film Harvey Weinstein, a cărui cădere în dizgrație în 2017 a declanșat mișcarea internațională #MeToo, a revenit marți pe banca acuzaților, la New York, într-un nou proces pentru viol și agresiune sexuală, după anularea răsunătoare a condamnării sale inițiale, anul trecut, transmite AFP. Purtând un