VIDEO Parlament/ Comisiile pentru cultură au respins rapoartele de activitate ale Televiziunii publice pe 2017, 2018 şi 2019

Comisiile parlamentare pentru cultură au respins, joi, rapoartele de activitate ale Televiziunii publice pe anii 2017, 2018 şi 2019.
S-au înregistrat 13 voturi 'pentru' respingerea rapoartelor şi 7 'împotrivă'.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Senatorul PSD Lucian Romaşcanu a afirmat, la începutul dezbaterilor, că, odată cu aceste rapoarte, ar trebui să fie discutat şi cel pe 2020, care a fost depus.
"Dezbaterile sunt pe rapoartele pe 3 ani. Există şi raportul pe 2020. În mod normal, aceste rapoarte trebuie dezbătute împreună, altfel vom fi în situaţie imposibilă. În ceea ce priveşte rapoartele din anii anteriori, dacă picaţi toate rapoartele, va fi o situaţie legală ambiguă. Dacă un raport pe un an anterior va fi picat se poate găsi o cale de atac pe actele adoptate anterior de Consiliul de Administraţie", a spus Romaşcanu.
Preşedintele Comisiei pentru cultură a Camerei Deputaţilor, Iulian Bulai, a precizat că Birourile permanente reunite nu au sesizat cele două comisii cu privire la raportul pe 2020.
Preşedintele-director general al SRTv, Doina Gradea, a menţionat că anul 2017 nu a fost cuprins în mandatul său, ea fiind la conducerea televiziunii de la sfârşitul acelui an.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
"Anul 2017 a fost o bornă pentru Televiziunea Română, care a fost prinsă în datorii acumulate în mandatele precedente, acumulate de-a lungul a 10 ani. Guvernul a alocat atunci sumele necesare pentru a stinge datoriile istorice. Deci, anul 2017 a fost unul istoric, pentru că au fost plătite datoriile de 150 milioane euro, aceste jafuri făcute. Din punct de vedere editorial, au fost reluate producţiile", a afirmat Gradea.
Potrivit acesteia, în 2018, SRTv a putut să-şi arate profesionalismul. "Anul 2018 a fost anul Centenarului şi TVR şi-a demonstrat din nou profesionalismul. Au fost foarte multe evenimente. Am agreat şi organizarea Festivalului Cerbul de Aur. (...) Am agreat în Consiliul de administraţie un plan de investiţii pentru trecerea la HD, pentru o nouă imagine a Televiziunii Publice şi o nouă linie editorială, ca să fie mai vizibilă în peisajul media", a adăugat Doina Gradea.
Întrebată de deputatul AUR George Simion dacă a avut presiuni editoriale după alegerile din 6 decembrie 2020, Gradea a răspuns: "Nu a fost nicio presiune oficială, ci am avut discuţii cu colegi şi parteneri că suntem foarte critici. Este pentru prima dată când Televiziunea Publică critică şi Puterea şi Opoziţia şi acum şi anul trecut".
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
După respingerea rapoartelor de activitate , preşedintele-director general al SRTv a afirmat că acest vot este "o palmă" dată profesioniştilor din Televiziunea Română.
"În toţi cei trei ani, Televiziunea Română a terminat cu profit din veniturile proprii, nu din alocaţii. Respingerea rapoartelor este o palmă dată profesioniştilor din Televiziunea Română. Rezultate rămân, vorbele se pierd. Această discuţie este un simulacru, pentru că v-aţi antepronunţat în discuţii publice. În anul 2019, nu este nimic ce puteţi reproşa Televiziunii Publice. Este o palmă dată profesioniştilor", a susţinut Gradea.
Deputatul PNL Gigel Ştirbu a criticat-o pe Doina Gradea, susţinând că mandatele acesteia au fost "un dezastru", iar în spatele ei s-ar afla "clanuri".
"Continuarea mandatului dumneavoastră la Televiziunea Publică, plătită cu foarte mulţi bani din bugetul statului, este un dezastru. Dumneavoastră nu aţi înţeles că sunteţi angajată la stat, nu aţi înţeles cum să vă trataţi colegii. Scandalul cu jurnalista pe care aţi numit-o cap de porc, cu Dragoş Pătraru, (...), jignirile aduse aduse jurnalistei care o agasa pe doamna Firea cu întrebările, laudatio care se ridica lui Dragnea la 'Viaţa Satului'. (...) Nu aţi înţeles că sunteţi plătiţi din banul public şi nu sunteţi ca celelalte televiziuni care se luptă. Aţi stat la umbra acestei siguranţe, că bugetul a fost asigurat", a spus Ştirbu.
Doina Gradea a replicat că deputatul PNL trebuie să aibă dovezi pentru cele afirmate şi îl va acţiona în judecată. "Trebuie să aveţi dovezi că am în spate clanuri care mă susţin şi vă acţionez în judecată. Nu am culoare politică şi sunt un om cu background şi nimeni nu poate şterge ceea ce am făcut", a adăugat ea.
Deputat USR PLUS Iulian Bulai a întrebat-o pe Gradea de ce se difuzează la Televiziunea Publică, în plină zi, seriale asiatice.
"Cu 2.200 de angajaţi, cum reuşiţi performanţa ca, în plină zi, când la toate celelalte televiziuni sunt date emisiuni cu conţinut relevant, la Televiziunea naţională se difuzează telenovele asiatice", a spus Bulai.
"Este un serial istoric coreean şi face rating foarte mare. Să vedeţi audienţa", a explicat Doina Gradea.
"Va fi foarte greu ca cei care vin după mine să ţină linia televiziunii. (...) Sper să numiţi un management adecvat", a completat ea.
Rapoartele urmează să fie supune dezbaterii plenului reunit al Parlamentului, iar dacă vor fi respinse va fi numit un interimar la conducerea Televiziunii Publice, a precizat Iulian Bulai. AGERPRES/(A - autor: Alina Novăceanu, editor: Claudia Stănescu, imagine: Catalin Soci, editor video: Sergiu Olteanu, montaj: Traian Arsenescu, editori online: Ady Ivaşcu, Irina Giurgiu)
*** Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Citeşte şi:
* Orban: Funcţiile de preşedinte al CA şi director general separate la SRTv şi SRR
* Anca Dragu: Separarea funcţiilor de director general de cea de preşedinte al CA, absolut necesară
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Camera Deputaților/ Ministrul Muncii - chemat la ''Ora Guvernului'' pe 7 aprilie
Biroul permanent al Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, o solicitare a parlamentarilor USR privind chemarea ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, în vederea susținerii dezbaterii politice organizate la ''Ora Guvernului'' din data de 7 aprilie 2025, în legătură cu prezentarea în fața Parlamentului a unor teme de interes majo
Moțiune simplă/ Silviu Vexler: Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România
Candidatul independent la președinția României Călin Georgescu a fost ridicat și susținut de simpatizanții mișcărilor neo-legionare din România, a afirmat miercuri reprezentantul comunității evreiești din România în Parlament, deputatul Silviu Vexler, la dezbaterea moțiunii simple depusă de AUR împotriva ministrului de Interne.
Moțiune simplă - dezbateri/ Porumboiu (POT): Susținătorii lui Georgescu - persecutați cu armele acestui sistem politic mafiot
Deputata POT Gabriela Porumboiu a afirmat, miercuri, că susținătorii lui Călin Georgescu sunt ''persecutați'' în fiecare zi de ''sistemul politic mafiot'' și i-a cerut ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, să își scrie demisia. ''După cum vedeți, nu arăt nici fascistă, nici legionară și nu
Moțiune simplă - dezbateri/ Moșteanu: USR votează pentru demiterea lui Cătălin Predoiu
USR votează pentru demiterea ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, și pentru aprobarea moțiunii simple împotriva acestuia, a declarat miercuri liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu. ''Problema este că sub mandatele domnului ministru Predoiu nu rămâne nimic solid în urmă. Și de asta noi, USR, vom vota pentru demit
Camera Deputaților/ Moțiunea simplă împotriva lui Cătălin Predoiu - respinsă în plen
Moțiunea simplă depusă de grupul parlamentar al AUR împotriva ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, a fost respinsă miercuri, în plenul Camerei Deputaților. Au votat 'p
Legea privind înăsprirea sancționării parlamentarilor care lipsesc nemotivat de la ședințe, promulgată
Președintele interimar Ilie Bolojan a promulgat, miercuri, legea privind modificarea și completarea Statutului senatorilor și deputaților, astfel încât parlamentarii care lipsesc nemotivat de la ședințe vor fi sancționați cu reținerea a 5% din indemnizație pentru fiecare zi în care absentează. 'Neparticiparea la cel puțin o activitate par
Moțiune simplă - dezbateri/Goidescu (S.O.S.): Dacă s-ar înființa 'Ministerul mamelor lăuze', Predoiu l-ar ocupa
Liderul deputaților S.O.S. România, Ionel Goidescu, a remarcat, miercuri, la dezbaterea moțiunii împotriva ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, că acesta a deținut portofolii în ci
Moțiune simplă - dezbateri/ Predoiu: Acuzațiile la adresa mea sunt stupide și absurde
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri, la Parlament, că acuzațiile aduse de parlamentarii AUR în textul moțiunii de cenzură sunt 'stupide' și 'absurde' și i-a trimis pe deputații POT să studieze mai bine legile de organizare a Poliției Române.
Moțiune simplă - dezbateri/ Dan Tanasă (AUR): De luni de zile, România se află în derivă democratică
România se află, de luni de zile, în derivă iar democrație nu mai există, a afirmat deputatul AUR Dan Tanasă, miercuri, la dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului de Interne, Cătă
Moțiune simplă - dezbateri/ Manole: PSD va vota împotrivă; e o compunere de câteva pagini cu care nu treci în a cincea
Deputatul PSD Florin Manole a declarat, miercuri, că parlamentarii social-democrați vor vota împotriva moțiunii simple la adresa ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, și a precizat că textul este 'o compunere de câteva pagini cu care nu treci dintr-a patra în a cincea'.
Moțiune simplă - dezbateri/ Președintele Camerei i-a retras cuvântul deputatei Anamaria Gavrilă
Președintele Camerei Deputaților, Ciprian Șerban, i-a retras cuvântul din plen deputatei POT Anamaria Gavrilă, pentru că a tulburat dezbaterile la moțiunea simplă împotriva ministrului de Intern
Parlament/Comisia SIE: Activități privind analiza interferențelor în procesele electorale
Comisia parlamentară specială pentru controlul activității SIE a avut, în primele cinci săptămâni de mandat, o serie de întâlniri și a desfășurat acțiuni de control privind 'interferența rusă asupra României, a proceselor electorale, acțiunile ostile ale Federației Ruse îndreptate împotriva Occidentului', a informat, miercuri
Ziua Internațională a Conștientizării Autismului/ Fațada principală a Palatului Parlamentului, dinspre Piața Constituției, iluminată în albastru
Fațada principală a Palatului Parlamentului, dinspre Piața Constituției, va fi iluminată în albastru, miercuri seară, pentru a marca Ziua Internațională a Conștientizării Autismului. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, clădirea va fi iluminată începând cu ora 20:00. Camera Deputaților se alătură, astfel, demersurilor car
VIDEO Camera Deputaților - Dezbateri la moțiunea simplă împotriva ministrului Predoiu
Deputații dezbat, miercuri, moțiunea simplă depusă de grupul parlamentar al AUR împotriva ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, prin care cer demiterea din funcție a acestuia, precum și analiza în vederea inițierii urmăririi penale 'pentru faptele săvârșite în exercitarea funcției'.
Predoiu, despre moțiunea simplă: Am emoții pozitive; mi se pare un demers firesc într-o democrație
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri că are emoții pozitive cu privire la moțiunea simplă împotriva sa care urmează să fie dezbătută și votată în plenul Camerei Deputaților.