logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Parlament: Strategia Naţională de Apărare a Ţării - aprobată

Imagine din galeria Agerpres

Senatorii şi deputaţii au aprobat, marţi, în plenul reunit, raportul comun al Comisiilor de apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului cu privire la Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 - 2024, document transmis de preşedintele Klaus Iohannis.

S-au înregistrat 311 de voturi 'pentru', 4 'împotrivă' şi 38 de abţineri.


Documentul este structurat pe cinci capitole: 'România membru activ NATO şi UE, stat rezilient, pol de stabilitate regională'; 'Interese şi obiective naţionale de securitate'; 'Evaluarea mediului internaţional de securitate'; 'Ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi'; 'Direcţiile de acţiune şi principalele modalităţi pentru asigurarea securităţii naţionale a României'.

În cadrul primului capitol este reprezentată viziunea pentru o Românie modernă, ale cărei fundamente pentru politica externă şi de securitate sunt reprezentate de apartenenţa ţării noastre la Uniunea Europeană şi la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, precum şi la parteneriatul strategic cu SUA. Totodată, este subliniată necesitatea consolidării rezilienţei statale în faţa ameninţărilor şi a evoluţiilor mediului de securitate internaţional, astfel încât să fie asigurate securitatea şi prosperitatea cetăţenilor români.

Cel de-al doilea capitol abordează valorile, interesele şi obiectivele naţionale, elemente principale în definirea strategiei naţionale de apărare.

Al treilea capitol prezintă tendinţele majore cu potenţial de afectare şi influenţare a mediului de securitate internaţional, caracterizat şi în prezent printr-un grad crescut de dinamism şi impredictibilitate. "În acest context, România are oportunitatea de a-şi consolida postura strategică la nivel euro-atlantic şi rolul de vector de stabilitate şi furnizor de securitate naţională", spune raportul comun al comisiilor de specialitate.

Al patrulea capitol al strategiei detaliază ameninţările, riscurile şi vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale. În cadrul ameninţărilor sunt menţionate criza economică cauzată de pandemia de SARS-CoV 2, consolidarea potenţialului militar în vecinătatea României, volatilitatea stării de securitate regionale, acţiuni ostile de influenţă în spaţiul public, atacurile cibernetice, distorsiuni pe pieţele energetice, interferenţe şi preluări străine ostile ale unor operatori economici de interes naţional. În rândul riscurilor sunt cuprinse tentaţia iliberală, evoluţia eurasiatică şi a Republicii Moldova, stagnarea extinderii UE în Balcanii de Vest fenomenul terorist, tendinţa de destructurare a multilateralismului, absenţa unei planificări bugetare multianuale reale, infrastructura precară, declinul demografic, corupţia, gestionarea cu dificultate a fondurilor europene, criminalitatea transfrontalieră, utilizarea şi furnizarea noilor tehnologii, operaţiuni ofensive cu caracter hibrid.

Ultimul capitol al strategiei abordează direcţiile de acţiune şi principalele modalităţi de asigurare a securităţii naţionale pe opt dimensiuni: diplomatică, apărare, ordine publică, informaţii, contrainformaţii şi securitate, dimensiune economică şi energetică, diplomatică, de management al situaţiilor de criză şi protecţie civilă, securitatea mediului înconjurător, precum şi dimensiunea educaţională de sănătate, socială şi demografică. De asemenea, este subliniată dependenţa funcţionalităţii sistemului naţional de securitate de relaţionarea şi colaborarea de tip integrat, viziune ce presupune corelarea direcţiilor de acţiune cu obiectivele naţionale de securitate, din perspectiva ameninţărilor, riscurilor şi vulnerabilităţilor, ca esenţă a Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării.

În finalul documentului se menţionează faptul că o condiţie necesară pentru operaţionalizarea strategiei o reprezintă asigurarea unui cadru legislativ coerent şi aplicat, menit să contribuie la consolidarea culturii de securitate şi modernizarea instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.

Parlamentarii USR s-au abţinut de la vot, considerând că documentul nu statuează corupţia la nivel de prioritate a statului român.

"PNL şi PSD încearcă să ne convingă că ar cam trebui să încetăm cu lupta împotriva corupţiei. Noi, de la USR, nu suntem de acord. Aceasta luptă nu a fost perfectă (...), dar cu toate acestea, ideile bune care au stat în spatele acestei lupte trebuie să continue. Strategia Naţională de Apărare are multe aspecte pozitive. (...) Considerăm că nu este în regulă să eliminăm din strategie în mod explicit lupta împotriva corupţiei. Şi să nu va gândiţi doar la câţiva politicieni certaţi cu legea, ci la consecinţele mult mai grave ale acestui flagel. (...) Corupţia a fost şi a rămas una dintre principalele vulnerabilităţi la adresa securităţii României şi la adresa românilor şi continuă să fie prezentă în viaţa de zi cu zi a românilor, dar mai ales la cele mai înalte niveluri din statul român. Acest lucru este confirmat de rapoartele Departamentului de Stat, de rapoartele Comisiei Europene, rapoartele MCV, GRECO, de declaraţiile Comisiei de la Veneţia", a argumentat deputatul USR Stanciu Viziteu.

Senatoarea PSD Gabriela Creţu a criticat faptul că Parlamentul nu a amendat strategia, mai ales că instituţiile publice responsabile de implementarea acesteia sunt sub control parlamentar.

"Parlamentul nu a depus nici măcar amendamente sau nu i s-a permis să depună amendamente. Ca urmare, ori se autoreglementează aceste instituţii şi nu mai sunt sub control democratic, adică sunt stat în stat, ori am decis să supunem votului democratic instaurarea dictaturii instituţiilor de forţă. (...) Măcar separarea puterilor în stat ar trebui să funcţioneze", a spus Gabriela Creţu. AGERPRES/(AS - autor: Cătălina Matei, editor: Florin Marin, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 13

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Viata Parlamentara 01-04-2025 17:55

Mircea Abrudean: Educația profesională trebuie să devină o prioritate

Educația profesională trebuie să devină o prioritate, pentru că investind în formare sunt oferite șanse reale pentru viitorul tinerilor, a evidențiat, marți, președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, la o întâlnire avută la Ambasada României din Franța cu echipa țării noastre care a participat la World Butchers Challenge.

Viata Parlamentara 01-04-2025 16:12

Oana Țoiu (USR): Simona Bucura Oprescu, chemată să dea explicații la Parlament pe tema siguranței copiilor

Grupul parlamentar al USR o cheamă pe Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, la 'Ora Guvernului', pe 7 aprilie, pentru a prezenta planul de măsuri pe care ministerul l-a luat pentru a asigura protecția și siguranța copiilor și adulților cu dizabilități din centrele rezidențiale, a anunțat deputata Oana Țoiu. 'A fost semnalat rece

Viata Parlamentara 31-03-2025 20:24

Senat/Moțiunea simplă/Pălărie: Dincolo de moțiune, domnul Burduja are niște probleme grave pe domeniul energiei

Liderul grupului senatorilor USR, Ștefan Pălărie, consideră că este atributul opoziției să semnalizeze și să depuncteze 'orice decizie greșită sau comportament greșit' al celor din Guvern și afirmă că ministrul Energiei, Sebastian Burduja, are 'niște probleme grave' în modul în care a condus lucrurile pe acest domeniu.

Viata Parlamentara 31-03-2025 17:23

Mihail Neamțu: Nu știu de ce să-mi dau demisia; am propus o analogie și o echivalență între calomnie și prostituție morală

Președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților, Mihail Neamțu, a declarat, luni, că nu are de ce să demisioneze din funcție, așa cum au solicitat parlamentarii USR, el susținând că a reacționat la o serie de calomnii, iar despre președinta Comisiei Europene a făcut o glumă. 'Nu știu de ce să-mi dau demisia. (...) Nu este com

Viata Parlamentara 31-03-2025 16:24

Coarnă și-a dat demisia din grupul S.O.S. România din cauza blestemelor Dianei Șoșoacă

Liderul deputaților S.O.S. România, Dumitru Coarnă, a anunțat luni că își dă demisia din grupul parlamentar 'din cauza injuriilor, blestemelor' pe care președintele S.O.S. România, Diana Șoșoacă, le-a adresat electoratului suveranist. 'O să fac un anunț care o să facă într-un fel sau altul deliciul sălii. Vr

Viata Parlamentara 31-03-2025 16:21

Senat: A început dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Energiei

Plenul Senatului a început, luni, dezbaterea moțiunii simple împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja, prin care se cere demisia acestuia. Moțiunea intitulată 'Ministrul Energiei - un lider fără direcție, între promisiuni verzi și realități gri' a fost depusă săptămâna trecută de liderul senatorilor AUR

Viata Parlamentara 31-03-2025 15:29

Camera Deputaților/Președintele Comisiei de turism: În stațiunile de pe litoral trebuie doar construcții pentru turiști

În stațiunile de pe litoralul românesc trebuie să existe construcții care se adresează doar turiștilor, a declarat luni președintele Comisiei de antreprenoriat și turism din Camera Deputaților, Mohammad Murad, care a anunțat o propunere legislativă în acest sens. 'Este e nevoie de un semnal care mi se pare și mă doare foa

Viata Parlamentara 27-03-2025 16:24

Parlament/ Anul 2026 - instituit ca 'Anul Nadia Comăneci' (proiect)

București, 27 mar /Agerpres/ - Anul 2026 ar putea fi instituit ca 'Anul Nadia Comăneci', în cazul în care va fi adoptat de Parlament un proiect inițiat de deputatul PSD Elisabeta Lipă. Majoritatea parlamentarilor PSD și câțiva de la USR, PNL, AUR și S.O.S. au semnat proiectul de lege inițiat de Elisabeta Lipă, care propune instituirea

Viata Parlamentara 27-03-2025 15:35

Camera Deputaților/ Primarii își pot delega atribuțiile și funcționarilor de la serviciile publice de interes local (proiect)

Primarul își poate delega atribuțiile și funcționarilor din cadrul instituțiilor și serviciilor publice de interes local și angajații compartimentelor de evidență a populației preiau atribuții de ofițeri de stare civilă - sunt reglementările pe care le propun trei deputați liberali într-un proiect de lege aflat în dezbatere publică la Camera Deputaților.

Viata Parlamentara 26-03-2025 12:35

Senat: Moțiune simplă a AUR împotriva ministrului Energiei, depusă în plen; dezbaterea - pe 31 martie

Liderul grupului senatorilor AUR, Petrișor Peiu, a depus, miercuri, în plen, o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja. El a precizat că moțiunea este semnată de 45 de senatori, iar președintele de ședință, Laurențiu Plăeșu (AUR), a constatat legalitatea demersului și a anunțat că moțiunea va fi dezbătută l

Viata Parlamentara 26-03-2025 12:28

Deputatul PSD Florin Manole - numit chestor al Camerei Deputaților

Plenul Camerei Deputaților a aprobat, miercuri, numirea în funcția de chestor al forului legislativ a social-democratului Florin Manole. În urmă cu câteva zile, Costel Neculai Dunava și-a dat demisia din funcția de chestor, urmând să fie numit președinte al Comisiei pentru politică economică în locul lui Victor Po

Viata Parlamentara 26-03-2025 12:07

Csoma Botond nu exclude discuții în coaliție despre atitudinea ministrului de Externe în contextul suspendării Visa Waiver

Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, nu exclude discuții în coaliție despre atitudinea ministrului de Externe în contextul suspendării Programului Visa Waiver, în opinia sa fiind nevoie 'de o altă abordare în diplomația românească'. 'Eu am un respect deosebit pentru domnul Hurezeanu, dar, în a

Viata Parlamentara 26-03-2025 11:19

Senat: A început dezbaterea 'Ora Guvernului'; invitat ministrul Economiei

Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Bogdan Ivan, participă, miercuri, în plenul Senatului, la dezbaterea 'Ora Guvernului', la invitația grupului USR. Inițial, invitația adresată de USR pentru a cere explicații ministrului Economiei referitor la industria românească de apărare era pentru 12

Viata Parlamentara 25-03-2025 13:31

Cristina Prună (USR): Penalizarea parlamentarilor pentru absențele de la ședințe - un lucru cât se poate de normal

Deputatul USR Cristina Prună a declarat marți că absențele parlamentarilor de la muncă trebuie penalizate, dar proiectul care prevede înăsprirea sancțiunilor pentru chiul nu este suficient. 'Într-adevăr, prea multă dezbatere pentru un lucru extrem de banal. De fapt, proiectul pe care îl avem astăzi în față noastră s

Viata Parlamentara 24-03-2025 13:52

Petrișor Peiu (AUR): Vom depune o moțiune simplă, la Senat, pentru demiterea ministrului Energiei

Alianța pentru Unirea Românilor va depune, la Senat, o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja, din cauza continuării politicii sale 'incompetente, lipsite de viziune, care a lipsit țara de o producție suficientă a energiei electrice', a declarat luni liderul grupului parlamentar AUR din Camera superioară a Parlamentului,