Parlament: Întâlnire a delegaţiei Comisiei de la Veneţia cu reprezentanţi ai Comisiei speciale pentru justiţie
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/11206118.jpg)
Reprezentanţi ai Comisiei speciale a Parlamentului privind justiţia se vor întâlni joi cu delegaţia Comisiei de la Veneţia, discuţiile vizând ordonanţele de urgenţă pentru modificarea legilor justiţiei.
"Comisia de la Veneţia - în timp ce eram în comisie, am aflat că programul punctual l-au stabilit colegii de la Ministerul Justiţiei şi de la Ministerul Afacerilor Externe - se va întâlni cu noi joi, la ora 11,00. Până atunci, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia vor avea întâlniri cu MJ, asociaţiile, CSM şi aşa mai departe. Dar Comisia de la Veneţia va veni punctual să discute despre legile justiţiei. Aşa cum ştiţi, pârâcioşii de serviciu, PNL şi USR, au mers la Strasbourg şi s-au plâns că nu ştiu ce s-a întâmplat şi, în aceste condiţii, Comisia de la Veneţia a venit să vadă dacă Ordonanţele 90, 92, 7, prin modificările care s-au făcut, au adus atingere legilor justiţiei", a declarat marţi preşedintele Comisiei speciale, Florin Iordache.
El a spus că va avea un punct de vedere la această întâlnire, subliniind că discuţia cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia nu va avea nicio legătură cu modificarea Codului penal.
Deputatul USR Stelian Ion a anunţat însă că la întâlnirea cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, USR va aborda şi problema modificărilor Codurilor penale, chiar dacă, formal, aceasta nu face obiectul întâlnirii.
"Am fost anunţaţi în această dimineaţă de către Florin Iordache că există întâlnirea (cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia - n.r). Vom merge şi noi. Vom spune reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia toate argumentele noastre şi privind ordonanţele legilor justiţiei date de Tudorel Toader, în ciuda tuturor avertismentelor primite anterior, dar vom vorbi şi de aceste modificări la Codul penal şi la Codul de procedură penală care nu făceau, din punct de vedere formal, obiectul acestei întâlniri. Dar pentru că lucrurile s-au întâmplat de pe o zi pe alta, atât de repede şi pentru că această comisie deja a dat un aviz pe Codul penal şi cel de procedură penală, va trebui să discutăm şi aceste aspecte. Cu siguranţă cei din PSD vor încerca să facă tot posibilul să ne blocheze să luăm cuvântul pe aceste considerente, dar le vom solicita celor din Comisie să avem un astfel de dialog", a spus Stelian Ion.
Miercuri, delegaţia Comisiei de la Veneţia a avut întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu ministrul demisionar al Justiţiei, Tudorel Toader.
Conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, la Palatul Cotroceni, cu delegaţia Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), context în care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul defectuos în care PSD legiferează, cel mai recent exemplu fiind adoptarea modificărilor la Codurile penale.
"Acest mod de legiferare are un caracter extrem de nociv şi creează, deliberat, instabilitate în interiorul sistemului de justiţie", a arătat Administraţia Prezidenţială.
Preşedintele Klaus Iohannis a evidenţiat că, deşi Curtea Constituţională a României a identificat nenumărate nereguli în cele două proiecte de modificare a Codurilor penale, "Parlamentul nu şi-a învăţat lecţia şi le-a rediscutat în aceeaşi manieră foarte rapidă, superficială şi netransparentă".
"Majoritatea PSD a ignorat din nou, cu bună ştiinţă, opoziţia parlamentară, instituţiile, asociaţiile de magistraţi şi chiar opinia Comisiei de la Veneţia referitoare la aceste modificări", a susţinut sursa citată.
Potrivit acesteia, Comisia de la Veneţia se află în această perioadă în România pentru a discuta evoluţiile legislative din domeniul justiţiei generate de adoptarea de către Guvernul României a celor cinci ordonanţe de urgenţă începând cu luna septembrie 2018: OUG nr. 77/2018, OUG nr. 90/2018, OUG nr. 92/2018, OUG nr. 7/2019 şi OUG nr. 12/2019.
Administraţia Prezidenţială a menţionat că, referitor la tema ordonanţelor de urgenţă, a fost evidenţiată folosirea în exces a acestui instrument legislativ în domenii foarte sensibile, unde este necesară o dezbatere serioasă, aprofundată şi deplin transparentă. În acest context, preşedintele Klaus Iohannis a opinat că "România se află acum în situaţia în care Guvernul legiferează şi Parlamentul doar ia act".
"Preşedintele României a subliniat că, având în vedere toate aceste argumente, a decis declanşarea referendumului din 26 mai. Independenţa justiţiei este o temă care preocupă intens cetăţenii români, iar opinia acestora trebuie să se facă auzită prin vot", a mai precizat Administraţia Prezidenţială.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, ministrul demisionar Tudorel Toader a prezentat delegaţiei Comisiei de la Veneţia contextul legislativ şi instituţional care a determinat procesul de modificare şi completare a celor trei legi ale justiţiei, precum şi considerentele care au justificat adoptarea unora dintre soluţiile legislative cuprinse în cele cinci ordonanţe de urgenţă ale Guvernului. AGERPRES/(AS - autor: Alina Novăceanu, editor: Antonia Niţă, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Premierul Ciolacu: Săptămâna viitoare - proiect de lege în Parlament privind domeniul imobiliar
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat joi că săptămâna viitoare în Parlament va funcționa o comisie comună în vederea armonizării unui proiect de lege privind domeniul imobiliar, rezultat din cele trei proiecte depuse până în acest moment în Legislativ de către PSD, PNL și USR. <
Parlament - buget2025/ Bugetul Ministerului Public, aprobat de Comisiile de buget-finanțe
Comisiile parlamentare de buget-finanțe au aprobat, marți, bugetul pe anul 2025 al Ministerului Public. S-au înregistrat 26 de voturi 'pentru' și 19 contra. Ministerul Public are propuse pentru anul 2025 credite de angajament în valoare de 2.145.416.000 lei, în descreștere cu 17,57%, iar credite bugetare în valoar
Senat: Plafoanele unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe 2025, aprobate
Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2025. Proiectul a fost adoptat cu 64 de voturi ''pentru'', 60 ''împotrivă'' și o abținere. Actul normativ precede dezbaterea pr
Parlamentul a aprobat componența Comisiei SRI; președinte - Eugen Bejinariu (PSD)
Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a aprobat, luni, componența nominală a Comisiei parlamentare pentru controlul Serviciului Român de Informații, iar președintele comisiei a fost ales deputatul PSD Eugen Bejinariu. Deputații și senatorii i-au ales ca membri ai Comisiei de control SRI pe următorii parlamentari: deputatul PS
Membrii Comisiei parlamentare de control a SIE - aleși; Alexandru Muraru (PNL) - președinte
Plenul Parlamentului i-a ales, luni, pe membrii Comisiei speciale pentru controlul activității Serviciului de Informații Externe, stabilind ca deputatul PNL Alexandru Muraru să fie președinte. Votul a fost secret cu buletine. Din comisia SIE vor face parte Alexandru Muraru (deputat PNL) - președinte, Felix Stroe (s
Senatul și-a adoptat bugetul pentru acest an
Senatul și-a adoptat, luni, bugetul pe anul 2025, înregistrându-se 65 de voturi ''pentru'', 38 ''împotrivă'' și 16 abțineri. Potrivit proiectului de hotărâre, bugetul Senatului României pe anul 2025, finanțat din resurse de la bugetul de stat, se stabilește la suma de 277.940.000 le
Pavel Popescu: ANCOM are un plan bine definit cu privire la viitoarele alegeri
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) are un plan ''bine definit'' cu privire la ceea ce se va întâmpla la următoarele alegeri din România, a afirmat, luni, vicepreședintele ANCOM Pavel Popescu. ''În primul rând, ANCOM, ca și coordonator al s
Senat: A fost adoptată noua structură a serviciilor instituției
Proiectul de hotărâre privind structura serviciilor Senatului, prin care se vor reduce numărul de posturi bugetate din instituție, a fost adoptat, luni, în plenul Camerei superioare. Au fost înregistrate 78 de voturi ''pentru'', 41 de voturi ''împotrivă'' și patru abțineri.
Parlament/ AUR, POT și S.O.S. au solicitat discutarea cererii de suspendare a președintelui Iohannis; propunerea - respinsă
Reprezentanții AUR, POT și S.O.S. România au solicitat, luni, în plenul Parlamentului, discutarea cererii privind suspendarea din funcție a președintelui Klaus Iohannis, propunerea fiind respinsă. Solicitarea nu a fost suspusă la vot, președintele de ședință, Daniel Suciu, precizând că este neregulamentară.
Camera Deputaților/ Bugetul propriu pe 2025 - adoptat
Camera Deputaților și-a aprobat, luni, bugetul propriu pe anul 2025, fiind în sumă de 562.929.000 lei credite de angajament și 551.000.000 lei credite bugetare. S-au înregistrat 153 voturi ''pentru'' și 131 ''contra''. ''Proiectul de buget al Camerei Deputațilo
Doi senatori au demisionat din S.O.S. România - Ionel Carp și Paul Gheorghe
Senatorii Ionel Carp și Paul Gheorghe și-au anunțat, luni, în plen, demisia din grupul S.O.S. România, urmând să activeze ca parlamentari neafiliați. Cei doi au informat, de la tri
Ponta: Premierul mi-a explicat situația politică, că se supără partenerii liberali și evident că am înțeles
Deputatul PSD Victor Ponta a declarat, luni, că are în continuare ''tot respectul și prietenia'' pentru premierul Marcel Ciolacu, menționând că a înțeles că a fost demis din funcția de consilier onorific al acestuia pentru a nu ''se supăra'' partenerii liberali. ''M-a sunat dimineață pr
Protest AUR în prima zi a sesiunii parlamentare; Simion: AUR nu va vota proiectul de buget, vine cu un buget alternativ
Parlamentarii AUR vor vota împotriva propunerii de buget a Guvernului, a anunțat, luni, președintele partidului, George Simion, într-o conferință de presă organizată în fața sălii de plen a Camer
Senatul a votat noul Birou permanent
Senatul a votat, luni, componența Biroului permanent pentru prima sesiune ordinară din acest an. Biroul permanent este format din președintele Senatului, ales pentru întreaga legislatură la începutul acest
Camera Deputaților și-a ales Biroul permanent pentru actuala sesiune parlamentară
Camera Deputaților a aprobat, luni, componența noului Birou permanent pentru prima sesiune ordinară a anului. Decizia a fost luată cu 251 de voturi ''pentru'', 21 '&