DOCUMENTAR: 80 de ani de la naşterea tenorului Ludovic Spiess
Celebrul tenor Ludovic Spiess s-a născut la 13 mai 1938, la Cluj-Napoca, dar anii copilăriei i-a petrecut la Mediaş. A frecventat cursurile Şcolii Populare de Artă din Braşov, ulterior specializându-se, la Milano, în arta interpretării vocale.
A descoperit pasiunea pentru muzică la vârsta de 18 ani, într-o sală de concert din Braşov, oraşul în care a trăit anii adolescenţei, potrivit site-ului revistamuzicala.radioromaniacultural.ro. După studiile efectuate la Braşov, a venit la Bucureşti, pentru a studia muzica la clasa profesorului Gheorghe Pascu.
A cântat la Ansamblul Armatei, apoi a debutat la Teatrul Muzical din Braşov şi, în 1962, a devenit solist al Teatrului de Operetă din Bucureşti, precizează site-ul amintit. A cunoscut succesul la concursurile internaţionale de la Toulouse (1964), Rio de Janeiro (1965) şi a obţinut o bursă de studii de un an la Milano. Între timp, debutase la Operă în "Rigoletto" şi cântase în "Samson şi Dalila" la Cluj şi Toulouse.
A fost solist permanent la Teatrul muzical din Braşov (ianuarie-septembrie 1962), apoi la Teatrul de Operetă Bucureşti (1962-1964) şi la Opera Română din Bucureşti (din 1964 până la retragere, în 1989). Printre rolurile interpretate se numără Calaf din "Turandot", Rodolfo din "Boema", Pinkerton din "Madama Butterfly" şi Cavaradossi din "Tosca" de Giacomo Puccini, Radames din "Aida", Riccardo din "Bal mascat", Manrico din "Trubadurul" şi Don Carlos din opera omonimă de Giuseppe Verdi, Lohengrin din opera omonimă de Richard Wagner.
A ajuns în echipa lui Herbert von Karajan la Salzburg, în rolul Falsul Dmitri din "Boris Godunov", apoi la: Stuttgart, Wiesbaden, München, Köln, San Francisco, Los Angeles, Buenos Aires, Verona, Roma. Numele lui Ludovic Spiess apărea pe afişe şi era deja cunoscut şi apreciat. În luna în care aniversa 32 de ani, Ludovic Spiess a debutat la Scala din Milano, în rolul său favorit, Calaf din "Turandot" de Puccini. Au urmat roluri în mari spectacole: "Bal mascat" la Buenos Aires, "Tosca" la San Francisco, "Fidelio" la Bonn, "Cântecul pământului" la Berlin, "Trubadurul" la Napoli, "Aida" la Roma, "Trubadurul", "Fidelio" şi "Paiaţe" la Metropolitan, aminteşte site-ul revistamuzicala.radioromaniacultural.ro.
Foto: (c) MIRCEA HUDEK / AGERPRES FOTO/ARHIVA - Tenorul Ludovic Spiess în "Otello", 1985
Ludovic Spiess a fost prezent timp de peste 20 de ani pe marile scene ale lumii, printre care Teatro alla Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Royal Opera House Covent Garden din Londra, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, War Memorial Opera House din San Francisco, Staatsoper din Viena şi a cântat alături de celebrităţi ca Birgit Nilsson, Fiorenza Cossotto, Nicolai Ghiaurov, Anna Moffo, Cesare Siepi, Virginia Zeani, Leonie Rysanek. Invitat la festivaluri de prestigiu, a realizat, alături de mari artişti ai lumii, o suită de discuri şi filme muzicale.
Celebrii dirijori Herbert von Karajan, Leonard Bernstein, Josef Krips, Karl Bohm, Riccardo Muti au condus spectacolele şi concertele sale, în presa timpului Ludovic Spiess fiind comparat cu tenori renumiţi precum Enrico Caruso, Beniamino Gigli, Aureliano Pertile, Leo Slezak, Mario del Monaco.
A fost ministru al Culturii între 19 octombrie 1991-19 noiembrie 1992, perioadă în care a transformat Castelul Peleş în muzeu, a organizat Centrele culturale româneşti de la Viena, Budapesta, Veneţia, New York ş.a. De asemenea, a fost director general al Operei Naţionale din Bucureşti (2001-2005).
Împreună cu muzicologul Iosif Sava, a realizat cartea ''Cu Ludovic Spiess prin teatrele lumii'', apărută în 1989, la Editura Muzicală.
A fost distins cu Premiul I la Toulouse (1964), Premiul I la Concursul de canto de la Rio de Janeiro (1965) şi Premiul I în Olanda, la Hertogenbosch (1966). La 14 noiembrie 2002 a fost distins cu ''Crucea de Onoare Austriacă'' pentru artă şi ştiinţă clasa I, iar la 25 iunie 2004, ca o încununare a meritelor sale, Universitatea de Muzică din Bucureşti i-a conferit titlul de ''Doctor Honoris Causa''.
Ludovic Spiess a murit la 29 ianuarie 2006, în urma unui infarct suferit în timpul unei partide de vânătoare.
În 2006, în memoria marelui tenor, a fost creat Studioul experimental de operă şi balet ''Ludovic Spiess'', aflat în subordinea Operei Naţionale din Bucureşti. Studioul are drept scop organizarea şi desfăşurarea de programe educaţionale, de perfecţionare şi formare a artiştilor şi a personalului specializat, de creaţie şi cercetare în domeniile muzical, operă şi balet, dar şi punerea în scenă a unor spectacole experimentale, inedite.
Un volum consacrat marelui artist, intitulat "Ludovic Spiess" şi semnat de criticul muzical Costin Popa, având un bogat material ilustrativ, a fost lansat la 30 august 2009, în deschiderea Festivalului Enescu. De asemenea, o expoziţie de fotografie în memoria lui Ludovic Spiess a fost vernisată în mai 2013, în Foaierul Mare al Operei Naţionale Bucureşti, cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la naşterea celebrului tenor. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, Ruxandra Bratu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
2 februarie - Ziua internațională a zonelor umede
Ziua mondială a zonelor umede este marcată în fiecare an la 2 februarie, pentru a sublinia rolul vital al zonelor umede pentru populație și pentru planetă. La 2 februarie 1971, a fost semnată Convenția Ramsar, actul internațional care reglementează zonele umede. Ziua este, însă, marcată începând cu anul 1997, scrie
2 februarie - Ziua ursului și Ziua marmotei, în tradițiile populare
La 2 februarie este sărbătorită în România și de către alte popoare europene Ziua ursului, și în aceeași zi, în mai multe zone din Statele Unite ale Americii și Canada, este sărbătorită Ziua marmotei. Ambele evenimente au în comun elementul de predicție a vremii pentru următoarea perioadă. Ursul a avut un rol calendaristic deosebi
CITATUL ZILEI
'O idee fixă duce în cele din urmă la nebunie sau la o faptă eroică.' - Victor Hugo, 'Anul 93', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 2 februarie
Ortodoxe Întâmpinarea Domnului Duminica a 17-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 17 dR. Întâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos în Templu Romano-catolice Întâmpinarea Domnului; Sf. Ioana &I
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 februarie
Este a 33-a zi a anului 2025. Au mai rămas 332 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 33 m și apune la 17 h 27 m. Luna răsare la 09 h 32 m și apune la 22 h 25 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Stephanie de Monaco
Stephanie de Monaco, cel de-al treilea copil al prințului Rainer III de Monaco și al prințesei Grace, s-a născut la 1 februarie 1965. Și-a petrecut copilăria la Monaco, unde visa să studieze cursuri de design vestimentar. La vârsta de 17 ani, viața i se schimbă pe neașteptate, când în urma unui accident de mașină îi moare mama alături d
DOCUMENTAR: 30 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană (1 februarie)
Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, ce a stabilit o asociere între România, pe de o parte, Comunitatea și statele sale membre, pe de altă parte, a intrat în vigoare la data de 1 februarie 1995, după ce a fost semnat la 1 februarie 1993. Prin semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, a început drumul
Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale (ONU) (1-7)
În perioada 1-7 februarie 2025, este marcată la nivel mondial, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale, conform www.un.org. În diferite locații de pe glob, diferite asociații și organizații organizează manifestări dedicate săptămânii
Barometrul statistic al lunii ianuarie 2025
România a înregistrat în decembrie 2024 cea mai mare rată anuală a inflației din UE, potrivit Eurostat. Rata șomajului din România în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%, conform Institutului Național de Statistică. Potrivit unui sondaj realizat în România în luna decembrie, 60,9% dintre români sunt de părere că lucrur
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Institutului de Istorie Națională din Cluj-Napoca (1 februarie 1920)
Cel mai vechi Institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe a fost înființat la 2 februarie 1920 sub titulatura de Institutul de Istorie Națională și plasat inițial sub egida Universității din Cluj, potrivit site-ului https://institutuldeistoriegeorgebaritiu.ro/
DOCUMENTAR: Luna februarie
Anul 2025 este un an normal, cu 365 de zile (după anul 2024, cu 366 de zile), în care luna februarie are 28 de zile (față de 29 de zile, câte are într-un an bisect). Februarie este cea mai scurtă lună a anului. Luna februarie este a doua lună a anului în Calendarul Gregorian. Ziua are 11 ore, iar noaptea are 13 ore. Ziua (partea ilumina
1 februarie - Ziua intendenței militare
Ziua intendenței militare este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 februarie. În 1861, la această dată, a fost emis Înaltul Ordin de Zi nr. 29, actul de constituire a intendenței armatei, prin care s-a format corpul ofițerilor de intendență militară, condus de intendentul general al armatei, subordonat Ministerului de Război, potrivit site-ului
CITATUL ZILEI
'Cine are idei limpezi le transmite ușor celorlalți.' - Helvetius, 'Texte pedagogice alese', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 februarie
Ortodoxe Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon; Sf. Mc. Perpetua și Felicitas Greco-catolice Sf. m. Trifon Romano-catolice Sf. Veridiana, fc. Sfântul Mucenic Trifon este pomenit în calendarul creș
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 februarie
Este a 32-a zi a anului 2025. Au mai rămas 333 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 34 m și apune la 17 h 25 m. Luna răsare la 09 h 12 m și apune la 21 h 07 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)