logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Şcolile se redeschid, majoritatea elevilor revin în clase după trei luni de cursuri în sistem online

Imagine din galeria Agerpres

Cursurile vor fi reluate de luni în format fizic, odată cu începerea semestrului al doilea, în majoritatea grădiniţelor, şcolilor şi liceelor din ţară, în condiţiile în care 2.181 de localităţi sunt în scenariul verde, 903 în scenariul galben şi numai în 149 în scenariul roşu, conform ultimei centralizări realizate de către Centrul Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CNCCI).

Scenariul verde, aferent localităţilor cu o rată de infectare cu COVID-19 la 14 zile mai mică sau egală cu 1 la o mie de locuitori, asigură deschiderea cu prezenţă fizică a tuturor şcolilor, creşelor şi grădiniţele.

Scenariul galben, în localităţile cu rată de infectare între 1 şi 3/1.000, înseamnă prezenţă fizică pentru antepreşcolari în creşe, preşcolari în grădiniţe, pentru elevii din învăţământul primar, inclusiv clasa pregătitoare, precum şi pentru elevii din clasele terminale, a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a.

În scenariul roşu, în localităţile cu rata de infectare peste 3/1.000, dar mai mică de 6/1.000, vin doar antepreşcolarii la creşe, preşcolarii în grădiniţă şi elevii învăţământului primar, inclusiv clasa pregătitoare, însă rămân în online cei din gimnazial şi liceal.

Dacă rata de incidenţă la două săptămâni trece de 6 la mie şi localitatea respectivă este carantinată de către autorităţi, se închid fizic toate unităţile de educaţie şi pe toate categoriile de vârstă se trece la sistemul de învăţare online.

Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a estimat săptămâna trecută că vor putea veni la şcoală peste 2,4 milioane de elevi, din totalul de aproape 3 milioane.

Ministrul Cîmpeanu a anunţat că există posiblitatea să se facă o abatere, punctual, în cazul unităţilor de învăţământ în care există mai multe cazuri de cadre didactice infectate cu SARS-CoV-2 sau cu infrastructură deficitară.

Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii au publicat un ordin comun cu privire la măsurile de organizare pentru redeschiderea şi funcţionarea şcolilor în acest context pandemic.

Astfel, în acest ordin se menţionează că masca de protecţie este obligatorie pentru întreg personalul unităţii de învăţământ şi va fi purtată în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior, prevede ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii referitor la revenirea copiilor în şcoli din 8 februarie.

Potrivit ordinului, masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial, liceal şi universitar şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior şi exterior. Acelaşi ordin menţionează că masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor.

Referindu-se la orele de sport, ministrul Cîmpeanu a spus că reprezentanţii MS doresc ca elevii să poarte măşti şi în timpul acestor ore. "Cerinţa expresă a colegilor de la Ministerul Sănătăţii este ca elevii să poarte mască pe parcursul orelor de educaţie fizică", a arătat Cîmpeanu.

Conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar/conexe pot stabili norme proprii cu privire la măsurarea temperaturii la intrarea în instituţie, prevede ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii referitor la revenirea copiilor în şcoli în semestrul al II-lea.

Potrivit documentului, accesul şi fluxul de persoane vor fi gestionate la intrarea în instituţia de învăţământ de către persoane desemnate de către conducerea unităţii de învăţământ.

Cadrele didactice vor efectua triajul observaţional al preşcolarilor/elevilor pe tot parcursul activităţilor şcolare, iar în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau altă simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare, prevede ordinul comun.

"Cadrele didactice au obligaţia să anunţe cadrul medical şcolar sau responsabilul desemnat de conducerea unităţii în cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs simptomatologie (tuse, dureri de cap, dureri de gât, dificultăţi de respiraţie, vărsături), însoţite sau nu de creşteri de temperatură, în vederea aplicării protocolului de izolare", se mai arată în document.

Documentul precizează că în cazul în care există un consimţământ informat şi semnat al părintelui/tutorelui legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceştia vor putea fi testaţi, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.

Ministrul Cîmpeanu a susţinut că în unităţile de învăţământ în care există cabinete şcolare şi personal medical vor fi şi teste antigen. "Dacă nu sunt cabinete medicale şi nu este nici personal, este sarcina DSP pentru a asigura testarea elevului", a arătat Cîmpeanu.

Protocolul de izolare a elevilor se va aplica în cazul în care aceştia prezintă în timpul orelor de curs simptomatologie specifică COVID-19 (febră, tuse, dificultăţi respiratorii, diaree, vărsături, mialgii, stare generală modificată). Protocolul constă în anunţarea imediată a părinţilor/reprezentanţilor legali şi, după caz, a personalului cabinetului medical şcolar şi izolarea imediată a elevului.

"Elevul va purta mască, va fi separat de restul grupei/clasei şi va fi supravegheat până când va fi preluat şi va părăsi unitatea de învăţământ însoţit. Măsurile de protecţie individuală vor fi respectate cu stricteţe. (...) Nu se va transporta elevul până la sosirea părinţilor/reprezentanţilor legali la medicul de familie, serviciul de urgenţă sau spital, decât în situaţia în care simptomele/semnele sunt severe, caz în care se va apela serviciul de urgenţă 112", prevede documentul.

Cursurile se suspendă pentru o perioadă de 14 zile la o clasă din învăţământul primar sau o grupă de grădiniţă la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, prevede ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţi.

"În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile, după finalizarea procedurilor de dezinfectare a sălii de clasă", se arată în ordin.

La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învăţământ gimnazial, liceal, profesional şi postliceal se efectuează ancheta epidemiologică şi testarea contacţilor acestuia, iar conducerea unităţii de învăţământ va decide în urma consultării DSP/DSPMB dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeaşi clasă sau suspendarea cursurilor, după caz, mai prevede documentul.

Totodată, la apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o clasă de învăţământ gimnazial, liceal, profesional şi postliceal, se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile. Măsura suspendării este dispusă prin decizia conducerii unităţii de învăţământ/instituţiei conexe, după consultarea DSP/DSPMB, cu aplicarea prevederilor art. 9 alin (4) din Ordinului Ministrului Educaţiei şi Cercetării nr. 5.447/2020.

"DSP/DSPMB va efectua ancheta epidemiologică, va stabili contacţii direcţi ai cazurilor confirmate şi va decide împreună cu conducerea unităţii de învăţământ dacă se impune carantinarea celor care nu fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar", se mai arată în document.

Conform sursei citate, la apariţia cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP/DSPMB.

În acest caz, DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacţii direcţi ai acestora şi va decide împreună cu conducerea unităţii de învăţământ dacă se impune suspendarea activităţilor didactice la nivelul unităţii de învăţământ.

Măsura suspendării va fi dispusă prin hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă sau Comitetului Municipiului Bucureşti, la propunerea conducerii unităţii de învăţământ/instituţiei conexe, cu avizul ISJ/ISMB şi al DSP/DSPMB.

Reluarea cursurilor care presupun prezenţa fizică pentru clasa suspendată temporar se dispune prin decizia conducerii unităţii de învăţământ preuniversitar după consultarea Direcţiei de Sănătate Publică.

Ministrul Cîmpeanu a subliniat că regulile de distanţare vor fi adaptate la specificul şi realităţile şcolii româneşti şi dacă sunt bănci de doi elevi într-o clasă, vor sta doi elevi în bancă. "Regulile de distanţare vor fi adaptate la specificul şi realităţile şcolii româneşti - şi nu numai şcolii româneşti (...=) 90% din şcolile din România au bănci de doi elevi. Dacă sunt bănci de doi elevi, vor sta doi elevi în bancă. Accentul se pune pe portul măştii - este o condiţie determinantă - de asemenea pe o altă măsură simplă ce ţine de aerisirea, ventilaţia spaţiilor închise, sălilor de clasă", a specificat el.

Totodată, ministrul Educaţiei a făcut un apel către autorităţile locale să încerce să "rezerve" mijloace de transport pentru elevi, având în vedere că posibilitatea de infectare este foarte crescută pe parcursul transportului. El a anunţat că microbuzele şi autobuzele şcolare vor fi controlate de către autorităţi cu privire la respectarea condiţiilor de transport pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Conform ministrului Cîmpeanu, în videoconferinţele desfăşurate săptămâna trecută cu inspectoratele şcolare judeţene s-au primit asigurări că unităţile de educaţie sunt pregătite pentru această nouă etapă, având la dispoziţie pe stocuri în total peste 37 de milioane de măşti şi peste un milion de litri de substanţe dezinfectante.

Toate unităţile de învăţământ preuniversitar din România s-au închis începând din 9 noiembrie, cursurile fiind desfăşurate de atunci în sistem online. AGER PRES / (AS - editor: Marius Frăţilă, editor online: Andreea Preda)

 

Citeşte şi:

 

Cîmpeanu: Calitatea actului educaţional a scăzut foarte mult; e greu de crezut că vom putea recupera tot

 

Ministrul Cîmpeanu: Formularul de consimţământ pentru testarea antigen a copiilor cu simptome va fi modificat

 

* Cîmpeanu: Şcolile vor funcţiona după scenariile verde, galben, roşu; punctual, se poate face o abatere

 

Ordin comun MS - ME/Conducerile unităţilor de învăţământ pot stabili norme cu privire la măsurarea temperaturii la intrarea în şcoli

 

* Ordin comun MS - ME/Organizarea programului şcolar va avea în vedere posibilitatea începerii cursurilor la intervale orare diferite

 

Ordin comun MS - ME/Unităţile de învăţământ preuniversitar pot emite norme proprii pentru reglementarea de măsuri complementare

 

Ordin comun al MS şi ME/Reluarea cursurilor unei clase - prin decizia conducerii unităţii, după consultarea DSP

 

* Ordin comun al MS şi ME/ Cursurile la o clasă de învăţământ primar se suspendă la apariţia unui caz de infectare cu SARS-CoV-2

 

* VIDEO Cîţu: Părinţii nu trebuie să vină la şcoală cu formularul completat pentru testarea COVID a copiilor

 

Berbeceanu: De luni vor fi făcute controale sistematic în unităţile de învăţământ

 

Victor Negrescu: Guvernul să-şi asume responsabilitatea pentru apariţia unor cazuri de COVID după deschiderea şcolilor

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 01-04-2025 13:43

A început înscrierea la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2025-2026

Prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2025-2026 a început și se va încheia pe 6 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării. În această etapă se vor completa și valida cererile-tip de înscriere în învățământul primar. Cere

Educatie - Stiinta 01-04-2025 11:26

Institutul Comoti participă la programul ExoMars, dezvoltat de Agenția Spațială Europeană; urme de viață, mediu, probe

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Turbomotoare - Comoti - Romanian Research & Development Institute for Gas Turbines va participa la prestigiosul program ExoMars, dezvoltat de Agenția Spațială Europeană, a anunțat Autoritatea Națională pentru Cercetare. Programul ExoMars, dezvoltat de Agenția Spațială Europeană - ESA - European Space Agenc

Educatie - Stiinta 31-03-2025 17:01

Sibiu: Universitatea 'Lucian Blaga' anunță că nu va majora taxele de școlarizare pentru anul 2025-2026

Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu (ULBS) a anunțat, luni, că nu majorează taxele de școlarizare pentru anul universitar 2025-2026, potrivit unui comunicat de presă. 'Universitatea 'Lucian Blaga' din Sibiu a aprobat, în ședința Senatului ULBS, de la sfârșitul săptămânii trecute, hotărârea 1861/27

Educatie - Stiinta 31-03-2025 15:14

Simulare Evaluare Națională: Note mai mari sau egale cu 5 la Limba română - 64,01% și 71,97% la Matematică

Aproape două treimi (64,01%) dintre elevii care au participat la simularea Evaluării Naționale au luat note mai mari sau egale cu cinci la Limba și literatura română, 71,97% la Matematică și 89,16% la Limba și literatura maternă, a informat, luni, Ministerul Educației, printr-un comunicat de presă. Conform calendarului aprobat de Ministe

Educatie - Stiinta 31-03-2025 14:05

PoliFEST 2025: Târg educațional în domeniul ingineriei și științei, în perioada 3-5 aprilie

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București anunță organizarea, în perioada 3-5 aprilie 2025, a celei de-a XIV-a ediții a Festivalului educațional PoliFEST. Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de Politehnica București, evenimentul va reuni mii de tineri, profesioniști, reprezentanți ai companiilor și cadr

Educatie - Stiinta 31-03-2025 12:47

Cluj: UBB organizează 23 de concursuri care pot înlocui probele de admitere la facultate

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca organizează 23 de concursuri care pot oferi un avantaj sau chiar pot înlocui probele de admitere la facultate. 'Liceenii care visează să devină studenți ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) pot obține un avantaj consistent sau pot chiar obține de timpuriu locul dorit particip&a

Educatie - Stiinta 31-03-2025 10:54

Timiș: Târgul universitar al locurilor de muncă organizat de UPT aduce 40 de companii

Peste 40 de companii și organizații nonguvernamentale și de stat își vor prezenta ofertele de angajare în cadrul celei de-a XXVI-a ediții a celui mai mare târg universitar al locurilor de muncă din vestul țării, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara (UPT), miercuri și joi, în Cantina UPT din Complexul Studențesc Timișoara. Zi

Educatie - Stiinta 29-03-2025 21:04

Președintele interimar Ilie Bolojan a vizitat UVT; a discutat despre parcursul universităților românești în alianțele europene

Președintele interimar Ilie Bolojan a vizitat, sâmbătă, Universitatea de Vest din Timișoara, unde i-au fost prezentate unele dintre cele mai recente proiecte strategice derulate de instituția de învățământ superior, care au condus la dezvoltarea de capacități de educație și cercetare aflate la standarde europene. Potrivit unu

Educatie - Stiinta 28-03-2025 16:47

Constanța: Porții diminuate de mâncare pentru copii și condiții precare de igienă, descoperite la o grădiniță de Protecția Consumatorilor

Porții de mâncare diminuate și condiții de igienă deficitare sunt printre neregulile depistate la o grădiniță din Constanța de către comisarii de la Protecția Consumatorilor, unitatea de învățământ preșcolar fiind sancționată cu 25.000 lei, a informat, vineri, conducerea instituției. Șeful Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatoril

Educatie - Stiinta 28-03-2025 16:13

Timiș: Condiții moderne de studiu, pentru UVT, în urma unei investiții de peste cinci milioane de euro

Aproximativ 15.000 de studenți ai Universității de Vest din Timișoara (UVT) vor beneficia de condiții moderne de învățare, în urma unei investiții de peste cinci milioane de euro, realizată cu ajutorul fondurilor europene. 'Prin aceste finanțări ne asigurăm că universitățile din regiunea noastră devin centre de excelență, capabile să pregăteasc

Educatie - Stiinta 28-03-2025 13:49

Satelitul românesc 'Corvus', prezentat vineri

Satelitul românesc 'Corvus', capabil să detecteze și să localizeze sursele de interferență radio de pe teritoriul României, cât și infrastructura de sol, a fost prezentat vineri, alături de principalele rezultate obținute în urma cercetărilor derulate.

Educatie - Stiinta 28-03-2025 12:58

Studiu Salvați Copiii: Aproape jumătate dintre copii petrec peste 6 ore pe zi în mediul digital

Intervalul de vârstă la care copiii utilizează rețelele de socializare a scăzut la 5 - 10 ani, iar aproape jumătate dintre copii (48,3%) petrec peste 6 ore pe zi în mediul digital, arată un studiul al organizației Salvați Copiii România. Conform unui studiu al organizației Salvați Copiii România (2025), aproape jumătate dintre copii (48

Educatie - Stiinta 28-03-2025 10:03

Workshop la USV Iași pe tema tehnologiilor digitale și a echipamentelor de precizie

Universitatea de Științele Vieții 'Ion Ionescu de la Brad' din Iași (USV) organizează, pe 31 martie, un workshop dedicat inovației. Evenimentul, organizat de Facultatea de Agricultură a USV Iași, va reuni experți, fermieri și studenți pentru a discuta despre impactul tehnologiilor digitale și al echipamentelor de precizie asupra perfor

Educatie - Stiinta 28-03-2025 10:00

Peste 800 de elevi din Vlăhița, implicați într-un proiect derulat de ADI Munții Harghita

Peste 800 de elevi din orașul Vlăhița sunt implicați într-un proiect câștigat de Consiliul Județean Harghita, prin Asociația de Dezvoltarea Intercomunitară (ADI) Munții Harghita, ce vizează educația privind protecția mediului. Potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de directorul ADI Harghita, Madar Zsolt, proiectul se intituleaz

Educatie - Stiinta 27-03-2025 19:59

Doina Banciu: Academia Oamenilor de Știință are o echipă de elită, cu obiective comune în cercetare și educație

Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) trebuie să militeze pentru democrație, nediscriminare, obiectivitate și transparență și să construiască rețele de tineri profesioniști, având o echipă de elită, cu obiective comune în cercetare și educație, a declarat președintele acestei instituții, prof. univ. dr. ing. Doina Banciu, joi, într-o confer