DOCUMENTAR: Artista Shania Twain împlineşte 55 de ani (28 august)

Cântăreaţa şi compozitoarea Shania Twain s-a născut la 28 august 1965, în Windsor, Ontario (Canada). La naştere se numea Eilleen Regina Edwards, dar ulterior numele de familie s-a schimbat, după ce a fost înfiată de tatăl vitreg, Jerry Twain. A copilărit în Timmins, Ontario, într-o familie în care se asculta multă muzică, de mică fiind obişnuită cu melodiile interpretate de Tammy Wynette, Willie Nelson, Dolly Parton, The Carpenters, The Supremes şi Stevie Wonder, potrivit biografiei de pe pagina de Facebook a artistei, https://www.facebook.com/ShaniaTwain/.
Diferitele genuri muzicale pe care le-a ascultat nu i-au influenţat stilul propriu de a cânta, dar au modelat felul său de a compune. Mama i-a observat talentul şi a început să o ducă la diferite emisiuni radio sau de televiziune, iar la opt ani deja cânta, după orele de şcoală, într-un club local. La vârsta de 13 ani, Eilleen Twain a fost invitată să interpreteze în cadrul emisiunii Tommy Hunter Show, difuzată de televiziunea CBC. În timpul adolescenţei, a urmat cursurile Timmins High and Vocational School din oraş. A cântat şi a înregistrat piese celebre ale anilor '80 împreună cu formaţia Longshot. În 1984, a interpretat un duet alături de muzicianul de origine canadiană Tim Denis, piesă care a apărut pe unul dintre albumele acestuia.
După ce a absolvit liceul, a plecat la Toronto pentru a deveni cântăreaţă şi compozitoare. În 1987, părinţii au murit într-un accident auto, ea preluând responsabilitatea de a avea grijă de ceilalţi fraţi. Şi-a schimbat prenumele, devenind Shania, şi a înregistrat o casetă demo, care i-a deschis drumul spre casa de discuri Mercury Records din Nashville. Albumul de debut, care îi poartă numele, a apărut în 1993. Single-urile "What Made You Say That" şi "Dance With the One That Brought You" au intrat în topul Billboard.
Producătorul Robert John "Mutt" Lange (AC/DC, Def Leppard, Foreigner, Bryan Adams), care a crezut în vocea ei şi în cântecele originale, a cunoscut-o în Nashville, în 1993, iar după şase luni cei doi s-au căsătorit. Un an mai târziu, Shania deja era în turneu în SUA, Canada, Anglia, Spania, Italia, Caraibe. Următorul single care a intrat în Billboard, în 1995, a fost "Whose Bed Have Your Boots Been Under".
Foto: (c) Shania Twain/facebook
Al doilea album al artistei a fost lansat o lună mai târziu - "The Woman in Me" - şi s-a vândut în peste 18 milioane de exemplare, Shania Twain devenind cea mai bine vândută artistă din toate vremurile. Single-urile "Any Man of Mine", "I'm Outta Here!", "You Win My Love" şi "No One Needs to Know" au staţionat pe primele locuri în topuri mai mult timp. Albumul a câştigat un premiu Grammy şi a fost nominalizat la albumul anului de Academy of Country Music, în 1995, precizează pagina de Facebook a artistei, https://www.facebook.com/ShaniaTwain/.
Doi ani mai târziu, în 1997, a lansat albumul "Come on Over", care a fost vândut în 40 de milioane de copii în întreaga lume, devenind cel mai bine vândut album solo lansat de o femeie şi cel mai bine vândut album country din toate timpurile. ''Come on Over'' a rămas în topuri timp de doi ani, materialul discografic ocupând poziţia cu numărul opt în clasamentul celor mai comercializate albume ale unui artist în SUA. Dintre cele 12 single-uri extrase de pe acest album, nouă au atins prima poziţie în clasamentele de specialitate.
Cu hit-uri celebre ca "Man! I Feel like a Woman!", "Don't Be Stupid", "You're Still the One" sau "That Don't Impress Me Much!" a fost nominalizată la VH1's Divas Live, alături de alte cântăreţe renumite precum Celine Dion, Whitney Houston, Mariah Carey sau Gloria Estefan.
La 29 mai 1998, Shania Twain a început primul turneu din cariera sa - ''Come on Over Tour'' - care s-a dovedit a fi de succes, devenind unul dintre cele mai populare din anii 1998 şi 1999. Două dintre interpretările cântăreţei din perioada turneului au fost utilizate pentru a crea videoclipurile single-urilor ''Honey, I'm Home'' şi ''Come on Over''.
În februarie 1999, artista câştigă două premii Grammy la categoriile "Cea mai bună interpretă feminină de muzică country" şi "Cel mai bun cântec country", ambele pentru marele hit "You're Still the One". După ce s-au vândut aproximativ 15 milioane de exemplare numai în SUA, în noiembrie 1999 s-a lansat versiunea remix a albumului "Come On Over" în America de Nord, vânzările crescând la 197.000 exemplare. În decembrie acelaşi an, ''Come on Over'' urca în top 10 din Billboard 200 în Statele Unite, vânzându-se aproape 355.000 de exemplare într-o săptămână.
La finalul anului 1999, a început comercializarea primului DVD din cariera interpretei - ''Live'' - înregistrat în timpul turneului de promovare ''Come on Over Tour''. De asemenea, a lansat ''Beginnings'', care conţine melodiile ''Wild & Wicked'', ''Two Hearts One Love'', ''I Lost My Heart When I Found You'', ''Bite My Lip'' şi ''Once Over''.
La ceremonia de decernare a Premiilor Grammy din 2000, Twain câştiga două premii, la categoriile "Cea mai bună interpretă feminină de muzică country" pentru single-ul "Man! I Feel Like a Woman!" şi "Cel mai bun cântec country" pentru "Come on Over". În 2001, s-a născut primul copil al artistei şi al lui Lange, fiul Eja.
În noiembrie 2002, Shania a lansat albumul "Up!", care s-a vândut în două milioane de exemplare, în SUA, în prima lună de la lansare şi a promovat hit-urile "Gonna Getcha' Good!", "Forever and for Allways" şi "Up!". Un an mai târziu, efectuează al doilea turneu mondial, susţinând concerte în SUA, Canada, Europa şi în Australia. În acelaşi an, este inclusă în Canada's Walk of Fame.
Anul 2004 a adus lansarea unei compilaţii ''Greatest Hits'', pe care a inclus trei noi single-uri, printre care "Party for Two", înregistrat în versiunea country cu Billy Currington şi în versiunea pop cu Mark McGrath. Albumul s-a vândut în peste 3,5 milioane de exemplare în SUA şi peste 7,5 milioane de copii în întreaga lume. În aprilie 2008, acest album a primit patru discuri de platină în SUA pentru vânzarea a 4 milioane de exemplare. A urmat un album de single-uri, care a inclus şi duetul cu Lionel Richie, ''Endless Love''.
Foto: (c) Shania Twain/facebook
În 2005, Shania Twain a înregistrat sigle-ul ''Shoes'' pentru celebrul serial american ''Desperate Housewives'', iar un an mai târziu a apărut albumul ''The Will of a Woman''. În 2008, Twain şi Lange au divorţat. Artista, împreună cu Oprah Winfrey, a lansat în aprilie 2010 seria tv ''Why Not? With Shania Twain''. Un an mai târziu, s-a recăsătorit, cu Frederic Thiébaud.
În 2015, a fost lansat DVD-ul ''Still the One - Shania Live from Vegas'' şi a început turneul ''Rock the Country Tour'', potrivit site-ului oficial al artistei, shaniatwain.com.
Turneul început în 2019, "Let's Go", care trebuia să continue şi în 2020, cuprindea concerte în Australia, Suedia, Norvegia, Danemarca, Olanda, Belgia, Germania, Republica Cehă, Marea Britanie, Irlanda, Brazilia, SUA, Canada, dar a fost întrerupt din cauza pandemiei de coronavirus, urmând a fi reluat în SUA, conform https://www.facebook.com/ShaniaTwain/. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Liviu-Ioan Tatu, editor online: Alexandru Cojocaru)
* Sursa foto din deschidere: (c) Shania Twain/facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria
Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org
Congresul ordinar al UEFA, la Belgrad (3 aprilie)
La 3 aprilie 2025 se desfășoară, la Belgrad, în Sava Congress Centar, cel de-al 49-lea Congres ordinar al UEFA, conform https://www.uefa.com/. Congresul UEFA este organismul suprem de control al UEFA și reunește președinții și secretarii generali care reprezintă fiecare dintre cele 55 de asociații membr
PERSONALITATEA ZILEI: Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar
Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar este autorul unor exegeze despre clasici și contemporani. S-a născut la 3 aprilie 1945, în localitatea Lera-Chiojdu, județul Buzău. Licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București (1969), a lucrat ca reporter și redactor de carte la mai multe reviste, z
Marele festival de hipism din Marea Britanie Randox Grand National de la Aintree (3-5 aprilie)
Randox Grand National, cunoscutul festival de hipism din Marea Britanie, începe la 3 aprilie, la Aintree, în Merseyside, la 9,6 km nord-est de Liverpool, cel mai important eveniment, marea cursă de hipism, are loc la 5 aprilie, conform https://www.irishpost.com și
Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'' (3-4 aprilie)
Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'', desfășurată la Cracovia, pe 3-4 aprilie, servește drept platformă pentru schimbul de experiență și de bune practici între experții europeni în domeniul patrimoniului cultural, care este expus în continuare riscului de dezastre naturale și civile,
Summitul Global Inteligența Artificială în Africa, la Kigali (3-4 aprilie)
La 3 aprilie 2025, timp de două zile, la Kigali, în Rwanda, se desfășoară summitul inaugural cu caracter global dedicat inteligenței artificiale în Africa, potrivit https://www.techarena.co.ke și DPA. Lideri ai guvernelor lumii, importanți oameni de afaceri la nivel global, membri ai mediului academic și ai societății civile se întrunesc cu a
3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române
Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial
CITATUL ZILEI
''Din punctul de vedere al istoriei, destinul este superior maladiilor de destin și el rămâne astfel câtă vreme timpul istoriei nu are un sfârșit al lui sau câtă vreme este postulată judecata finală a istoriei lumii. Dar dacă timpul istoriei are un sfârșit și nu există o judecată finală a istoriei lumii, atunci istoria devine la râ
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie
Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie
Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)
Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare
2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului
Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a
2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)
La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware
2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii
În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.
Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)
Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr