DOCUMENTAR ÎN IMAGINI: Inundaţiile din 12-15 mai 1970 (partea I)

În anul 1970, România a fost lovită de inundaţii catastrofale în mai multe perioade, pe parcursul lunilor mai-iunie-iulie, provocând pierderi de vieţi omeneşti şi mari pagube materiale pentru zeci de mii de familii, dar şi importante pagube economice - în agricultură, industrie, transporturi.
Primul val de inundaţii s-a produs în perioada 12-15 mai 1970 şi a afectat 37 de judeţe ale ţării. Presa de la acea vreme scria că "pierderile social-economice provocate de aceste inundaţii au fost uriaşe: 256.000 persoane şi 460.000 de animale evacuate, 83 localităţi puternic afectate şi 1.528 parţial afectate, 13.070 case complet distruse, 11% din suprafaţa agricolă a ţării compromisă", potrivit site-ului www.academia.edu.
Sursa foto: (c) ARMAND ROSENTHAL / Arhiva istorică AGERPRES - Inundatii in orasul Baia Mare.
Sursa foto: (c) GHEORGHE AMUZA / Arhiva istorică AGERPRES - Inundatii in orasul Sighisoara.
Sursa foto: (c) GHEORGHE AMUZA / Arhiva istorică AGERPRES - Inundatii in orasul Sighisoara.
Sursa foto: (c) GHEORGHE AMUZA / Arhiva istorică AGERPRES - Inundatii in orasul Sighisoara.
* Publicaţia "Scânteia" relata, la 14 mai 1970, că în urma "inundaţiilor şi precipitaţiilor abundente din ultimele zile, circulaţia rutieră şi feroviară a suferit perturbări în unele zone ale ţării", precizând: "Departamentul transporturilor auto, navale şi aeriene comunică suspendarea temporară a circulaţiei tuturor categoriilor de vehicule şi autovehicule pe drumurile din zonele Bacău, Miercurea Ciuc, Sighişoara, Odorhei, Reghin. Se menţine provizoriu întreruptă circulaţia tuturor trenurilor pe liniile Satu Mare-Baia Mare, Dej-Beclean, Salva-Ilva Mică (...)".
Sursa foto: (c) GHEORGHE AMUZA / Arhiva istorică AGERPRES - Inundatii in orasul Sighisoara.
Sursa foto: (c) GHEORGHE AMUZA /Arhiva istorică AGERPRES - Inundatii in orasul Sighisoara.
* Tot în 14 mai 1970, ziarul "România liberă" scria: "Calamităţi provocate de intemperii într-o serie de judeţe ale ţării!", amintind râurile care au ieşit din matcă şi au inundat importante suprafeţe din mai multe judeţe ale ţării. "În urma ploilor deosebit de abundente căzute în ultimele 48 de ore, cumulate cu topirea unor mari cantităţi de zăpadă în zona muntoasă, s-au revărsat râurile Mureş, Someş, Bistriţa, Jijia şi altele. (...) Suprafeţe mari de teren şi unele localităţi, în special în nordul şi centrul Transilvaniei şi Moldovei, au provocat pagube materiale întreprinderilor, unităţilor agricole şi cetăţenilor. O serie de căi de comunicaţie feroviare şi rutiere au fost blocate, ceea ce a dus la întreruperea circulaţiei şi izolarea unor localităţi din judeţele Mureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Suceava, Neamţ, Iaşi".
Sursa foto: (c) ARMAND ROSENTHAL /Arhiva istorică AGERPRES - Inundatii in judetul Alba; vedere din elicopter.
Sursa foto: (c) ARMAND ROSENTHAL / Arhiva istorică AGERPRES - Inundatii in judetul Alba.
* Unul dintre râurile care a produs pagube uriaşe a fost Mureşul, numeroase localităţi din judeţul Mureş şi din judeţul Alba fiind acoperite de ape, iar locuitorii trecând prin momente dramatice. "În lunca Mureşului, (...) învolburarea de ape clisoase ce şi-au părăsit matca se scurge nepotolită peste câmpuri. (...) Uliţele satelor au fost transformate în canale, peste pământuri pe care nu se mai văd nici grâul, până acum frumos, nici culturile abia răsărite. (...) Un elicopter survolează perimetrul inundat, culegându-i pe cei care s-au refugiat în poduri şi pe acoperişurile caselor", scria cotidianul "Scânteia", în 14 mai 1970.
Sursa foto: (c) ARMAND ROSENTHAL /Arhiva istorică AGERPRES - Inundatii in judetul Alba; evacuarea sinistratilor cu barca.
Sursa foto: (c) ARMAND ROSENTHAL / Arhiva istorică AGERPRES - Inundatii in judetul Alba; evacuarea sinistratilor cu elicopterul.
Sursa foto: (c) ARMAND ROSENTHAL / Arhiva istorică AGERPRES - Inundatii in judetul Alba; evacuarea sinistratilor cu elicopterul.
* La 15 mai 1970, ziarul "România liberă" avertiza că "este necesar să se evite consumul apei din fântânile inundate, din pâraie, lacuri", atrăgând atenţia că: "E nevoie să se fiarbă apa, conform recomandărilor personalului medico-sanitar. Cea mai mare atenţie trebuie acordată copiilor, deosebit de sensibili la consumul apei impure, (...) gravidelor şi bătrânilor, care sunt mai sensibili la umezeală, frig şi alte situaţii nefavorabile".
Sursa foto: (c) ARMAND ROSENTHAL / Arhiva istorică AGERPRES - Inundatii in orasul Baia Mare.
Sursa foto: (c) ARMAND ROSENTHAL / Arhiva istorică AGERPRES - Inundatii in orasul Baia Mare.
* Efectele devastatoare ale inundaţiilor şi acţiunile care au urmat au fost prezentate şi în zilele următoare, astfel că, la 16 mai 1970, cotidianul "România liberă" relata: "Pe ogoare au fost luate măsuri pentru evacuarea apelor. Sunt deblocate canalele de irigaţii, se fac şanţuri de scurgere şi, pe măsura zvântării terenurilor, vor reîncepe lucrările agricole. Au fost luate măsuri în vederea procurării seminţelor pentru reînsămânţarea suprafeţelor ce au avut de suferit de pe urma inundaţiilor, pentru refacerea serelor şi solariilor, a adăposturilor şi stocurilor de nutreţuri pentru animale. (...) Apele Someşului au crescut vertiginos la Satu Mare... Elicoptere participă la salvarea femeilor, a copiilor şi a altor persoane surprinse de furia apelor, contribuind totodată la aprovizionarea cu alimente, apă minerală, combustibil şi medicamente. În judeţele Alba şi Hunedoara, mii de oameni şi ostaşi lucrează pentru evacuarea populaţiei din localităţile de pe Valea Mureşului. Într-o serie de localităţi din judeţul Galaţi continuă munca pentru supraînălţarea digurilor. Asemenea acţiuni continuă şi în judeţul Tulcea".
AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, redactori Arhiva Foto: Vlad Ruşeanu, Elena Bălan; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)
Explicaţie fotografie din deschidere: Inundatii in judetul Alba; vedere din elicopter.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Fostul internațional de fotbal David Beckham
Fostul internațional de fotbal David Beckham s-a născut la 2 mai 1975, în zona Leytonstone din Londra, conform https://www.footballhistory.org/. Beckham a fost primul jucător de fotbal englez care a câștigat titlul de campion în campionate din patru țări diferite: Anglia, Spania,
DOCUMENTAR: Designerul Donatella Versace împlinește 70 de ani (2 mai)
Designerul Donatella Versace s-a născut la 2 mai 1955, la Reggio di Calabria. A absolvit cursurile Universității din Florența, specializarea limbi străine, potrivit www.biography.com. În anii '70, l-a urmat pe fratele ei, Gianni Versace, care își deschisese o afacere în domeniul des
2 mai - Ziua națională a tineretului
La 2 mai 2025 este marcată Ziua națională a tineretului. Aniversarea acestei zile se realizează prin textul Legii nr. 425/2004. Proiectul legislativ privind decretarea marcării acestei zile a fost inițiat în 2004, de 15 deputați din formațiunile politice parlamentare. Respinsă de Senat, la 1 aprilie 2004, propunerea legislativă a fost adoptată de plenul
2 mai - Ziua mondială a tonului (ONU)
Ziua mondială a tonului este marcată anual la data de 2 mai și a fost stabilită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prin Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016. Rezoluția 71/124 din 7 decembrie 2016 invită toate statele membre ONU, organizațiile internaționale și regionale dar și societatea civilă să acționeze pentru creșterea gradului de conștientizare a
CITATUL ZILEI
''Pe dușmanul puternic nu-l respingi numai când te atacă, ci îți iei și măsuri de prevedere'' - Tucidide (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Atanasie al III-lea (Patelarie), patriarhul Constantinopolului; Aducerea moaștelor Sf. Ier. Atanasie cel Mare; Sf. Matrona de la Moscova Greco-catolice Aducerea moaștelor Sf. Atanasie cel Mare al Alexandriei Romano-catolice Ss. Atanasiu, ep. înv.; Antonin din Florența, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 mai
Este a 122-a zi a anului 2025. Au mai rămas 243 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 05 m și apune la 20 h 21 m. Luna răsare la 09 h 33 m și apune la 01 h 21 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Barometrul statistic al lunii aprilie 2025
Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii economice în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Totodată, instituția financiară estimează că reducerea creșterii economiei mondiale va duce la scăderea prețurilor m
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
*Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, vor putea fi văzute la expoziția expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', la Muzeul de Istorie Turda, deschisă în perioada 30 aprilie-14 iunie 2025. Pe lângă artefactele reprezentative, expoz
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Situl arheologic de la Göbekli Tepe, Turcia
Situl arheologic de la Göbekli Tepe, situat în Munții Germuș din sud-estul Anatoliei, a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 2018, indică https://whc.unesco.org/. Situl prezintă structuri megalitice monumentale, rotunde-ovale și dreptunghiulare, ridicate de vână
1 Mai - Ziua internațională a muncii
Ziua internațională a muncii este o celebrare a muncitorilor, a clasei muncitoare, în general, și a luptei lor istorice în vederea obținerii unor drepturi sociale și economice, și este marcată în fiecare an la data de 1 mai, potrivit https://www.calendarpedia.com/. În multe al
CITATUL ZILEI
''Cale de mijloc între dușmani nu există'' - Herodot (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 mai
Ortodoxe Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie; Sf. Cuv. Isidora Greco-catolice Sf. pf. Ieremia; Sf. Iosif Muncitorul Romano-catolice Ss. Iosif Muncitorul; Ieremia, profet Sfântul Proroc Ieremia, unul dintre profeții mari a
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai
Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025
Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai