logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Situl arheologic de la Göbekli Tepe, Turcia

Image

Situl arheologic de la Göbekli Tepe, situat în Munții Germuș din sud-estul Anatoliei, a fost înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 2018, indică https://whc.unesco.org/.

Situl prezintă structuri megalitice monumentale, rotunde-ovale și dreptunghiulare, ridicate de vânători-culegători în epoca neolitică pre-ceramică, între anii 9.600 și 8.200 î.Hr. Monumentele au fost probabil folosite în cadrul unor evenimente și ritualuri sociale și prezintă piloni distinctivi în formă de T, din calcar, dintre care unii au o înălțime de până la 5,50 metri. Unii dintre piloni, care sunt reprezentări abstracte ale formei umane, prezintă și basoreliefuri cu articole de îmbrăcăminte, de exemplu, curele și șaluri, precum și basoreliefuri cu animale sălbatice.



Acești stâlpi oferă o perspectivă asupra modului de viață și a credințelor oamenilor care trăiau în Mesopotamia Superioară acum aproximativ 11.500 de ani. Lucrări recente de excavare au identificat, de asemenea, rămășițele unor structuri nemonumentale care par să provină din clădiri domestice, notează https://whc.unesco.org/.



Göbekli Tepe a fost identificat pentru prima dată ca sit arheologic în 1963, în timpul unui studiu efectuat de oameni de știință turci și americani. Este situat la 15 km nord-est de Șanliurfa, într-o zonă muntoasă din apropierea satului Örencik. Situl nu se află pe malul apei, într-o vale sau pe o câmpie, așa cum se întâmplă în alte așezări din perioada neolitică, ci pe o colină ce mărginește Câmpia Harran la nord, într-o poziție care domină peisajul, notează https://muze.gov.tr/.

Datorită amplasării și caracteristicilor topografice, semnificația sitului nu a fost pe deplin apreciată în momentul identificării sale inițiale. S-a presupus că este un cimitir, pe baza prezenței blocurilor de calcar de-a lungul dealului. Între 1995 și 2006, au fost efectuate săpături continue sub conducerea Direcției Muzeului Șanliurfa, cu participarea prof. dr. Harald Hauptmann de la Institutul Arheologic German și, mai târziu, a dr. Klaus Schmidt și a echipei sale. Din 2014, săpăturile au fost efectuate de o echipă internațională.



Până în prezent, la Göbekli Tepe au fost descoperite patru straturi. Stratul superior, desemnat ca stratul 1, este umplutura de suprafață unde se practica agricultura. Celelalte trei straturi sunt datate din perioada neolitică pre-ceramică. Cel mai semnificativ strat al sitului, ce datează din faza neolitică pre-ceramică, este stratul III, care a permis descoperirea unor structuri circulare mari, planificate, înconjurate de obeliscuri.



Aceste structuri, despre care se crede că sunt legate de un cult, au fost formate prin aranjarea unor piloni în formă de T, într-o formă circulară, la anumite intervale și înconjurate cu ziduri. În centru, există doi stâlpi poziționați opus unul față de celălalt și mai mari decât cei de pe laterale. Totodată, cei din centru sunt independenți, iar cei de pe laterale sunt conectați între ei prin ziduri. Săpăturile au relevat că aceste structuri au fost acoperite în mod deliberat cu umplutură de pământ și pietriș după finalizarea lor, sugerând că ar putea fi legate de cultul morților. Patru astfel de stâlpi au fost descoperiți până în prezent, iar studiile geomagnetice au relevat că există cel puțin 20 de structuri monumentale în Göbekli Tepe. Pilonii au fost obținuți prin tăierea monoliților din platourile stâncoase care înconjoară situl. Unii dintre aceștia pot fi încă văzuți pe teren în starea lor neprelucrată, unde au fost tăiați. În plus, există cavități și unele semne pe rocile de pe aceste platouri, ale căror funcții nu au fost încă descoperite, arată https://muze.gov.tr/.



Unii stâlpi, care ating o înălțime de 5,50 metri, expun reprezentări în relief ale mai multor animale, inclusiv șerpi, vulpi, mistreți și păsări. Brațele și mâinile în relief de pe unele exemplare sugerează că pilonii sunt figuri umane stilizate ale căror corpuri sunt extrem de schematice. Descoperirea sculpturilor de animale sălbatice, prădătoare, în timpul săpăturilor, în special la suprafață, evocă imaginea lui Cerber, gardianul lumii subterane cunoscut din antichitate. Acest lucru sugerează că aceste sculpturi de animale sălbatice ar fi putut fi gardienii structurilor de la Göbekli Tepe. În urma săpăturilor, au fost descoperite o gamă vastă de statui de animale, unelte din silex, mărgele și vase de piatră și figurine mici.



Potrivit datelor aflate pe site-ul https://whc.unesco.org/, comunitățile care au construit structurile megalitice monumentale de la Göbekli Tepe au trăit în timpul uneia dintre cele mai importante tranziții din istoria omenirii: de la vânători-culegători la primele comunități agricole. Structurile monumentale de la Göbekli Tepe demonstrează geniul uman creativ al acestor societăți timpurii (neolitic pre-ceramică).



De asemenea, Göbekli Tepe este una dintre primele manifestări ale arhitecturii monumentale create de om, situl dezvăluind tehnici de construcție inovatoare, inclusiv integrarea unor stâlpi de calcar în formă de T, adesea decorați, care îndeplineau și funcții arhitecturale. Imaginile găsite la Göbekli Tepe, precum cele care împodobesc pilonii de calcar, precum și alte descoperiri mici (vase de piatră, îndreptătoare de ax etc.), se găsesc și în situri contemporane din regiunea Mesopotamia Superioară, relevând astfel o rețea socială strânsă în această regiune centrală a neoliticului.



Nu în ultimul rând, Göbekli Tepe este un exemplu remarcabil de ansamblu monumental de structuri megalitice care ilustrează o perioadă semnificativă a istoriei umane. Stâlpii monolitici atestă noi niveluri de tehnologie arhitecturală și inginerească. Se crede că aceștia stau mărturie în fața prezenței meșteșugarilor specializați și, posibil, în fața apariției unor forme ierarhice ale societății umane. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea; editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: whc.unesco.org

Afisari: 96

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-05-2025 09:30

Barometrul statistic al lunii aprilie 2025

Banca Mondială estimează o încetinire a creșterii economice în economiile în curs de dezvoltare din regiunea Europa și Asia Centrală, pentru România previzionând o creștere economică de 1,2% în 2025 și de 1,9% în 2026. Totodată, instituția financiară estimează că reducerea creșterii economiei mondiale va duce la scăderea prețurilor m

Documentare 01-05-2025 09:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Peste 400 de piese arheologice, incluzând un tezaur monetar medieval, vor putea fi văzute la expoziția expoziția itinerantă 'De la Potaissa la Turda. Abordări contemporane în arheologia urbană', la Muzeul de Istorie Turda, deschisă în perioada 30 aprilie-14 iunie 2025. Pe lângă artefactele reprezentative, expoz

Documentare 01-05-2025 08:00

1 Mai - Ziua internațională a muncii

Ziua internațională a muncii este o celebrare a muncitorilor, a clasei muncitoare, în general, și a luptei lor istorice în vederea obținerii unor drepturi sociale și economice, și este marcată în fiecare an la data de 1 mai, potrivit https://www.calendarpedia.com/. În multe al

Documentare 01-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cale de mijloc între dușmani nu există'' - Herodot (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 01-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 mai

Ortodoxe Sf. Proroc Ieremia; Sf. Cuv. Mc. Eftimie, Ignatie și Acachie; Sf. Cuv. Isidora Greco-catolice Sf. pf. Ieremia; Sf. Iosif Muncitorul Romano-catolice Ss. Iosif Muncitorul; Ieremia, profet Sfântul Proroc Ieremia, unul dintre profeții mari a

Documentare 01-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai

Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 30-04-2025 17:05

Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025

Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai

Documentare 30-04-2025 16:30

30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari

iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT

Documentare 30-04-2025 15:55

30 aprilie - Ziua Infanteriei Române

Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la

Documentare 30-04-2025 15:42

PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)

La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c

Documentare 30-04-2025 14:51

Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025

Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel

Documentare 30-04-2025 08:55

CITATUL ZILEI

''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 30-04-2025 08:46

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 30-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d