logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la premierea cu opt Oscaruri a filmului ''Pe aripile vântului''

Image

Filmul "Pe aripile vântului" ("Gone with the Wind"), ecranizare a romanului cu acelaşi nume semnat de Margaret Mitchell, a avut premiera în 1939, iar în 29 februarie 1940 a câştigat opt premii la ceremonia de acordare a trofeelor Oscar.

Categoriile la care filmul a primit celebra statuetă Oscar sunt: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Victor Fleming), Cea mai bună actriţă în rol principal (Vivien Leigh), Cea mai bună actriţă în rol secundar (Hattie McDaniel), Cel mai bun montaj (Hal C. Kern, James E. Newcom), Cea mai bună scenografie (Lyle Wheeler), Cea mai bună imagine color (Ernest Haller, Ray Rennahan), Cel mai bun scenariu (Sidney Howard), potrivit site-ului www.oscars.org.

 


Sursa foto: www.oscars.org



La aceeaşi ediţie a premiilor Oscar au mai fost nominalizări la categoriile: Cel mai bun actor - Clark Gable; Cea mai bună actriţă în rol secundar - Olivia de Havilland; Cea mai bună muzică - Max Steiner; Cel mai bun sunet - Thomas T. Moulton; Cele mai bune efecte speciale - Jack Cosgrove, Arthur Johns, Fred Albin.

Hattie McDaniel a devenit prima artistă de culoare care a câştigat un premiu Oscar pentru interpretare. Abia după 51 de ani o altă femeie de culoare a câştigat un Oscar pentru interpretare - Whoopi Goldberg pentru rolul din filmul "Ghost".

 


Sursa foto: www.oscars.org



Prin tehnica cinematografică folosită, "Pe aripile vântului" a devenit primul film color de asemenea proporţii, fiind realizat prin procedeul Technicolor. "New York Herald Tribune" scria, la vremea apariţiei filmului, că este "un spectacol cinematografic monumental", iar "New York Times" scria că este "cea mai mare înscenare cinematografică văzută până azi şi cel mai ambiţios film de acţiune din istoria spectaculoasă a Hollywoodului".

 


Romanul scriitoarei Margaret Mitchell are ca temă Războiul Civil din SUA (1861-1865), cu fapte şi întâmplări văzute din punct de vedere sudist. Mitchell a lucrat la roman 10 ani, el apărând în iunie 1936, cu titlul "Gone with the Wind" (inspirat dintr-un vers al poetului englez Ernest Downson). Imediat după lansare, acesta a înregistrat un imens succes de librărie, vânzându-se în 50.000 de exemplare. Până la sfârşitul anului, tirajul cărţii a atins numai în Statele Unite cifra de un milion şi jumătate de exemplare. Margaret Mitchell a câştigat "National Book Award" pentru Cel mai distins roman din 1936, Premiul Pulitzer pentru ficţiune în 1937, iar Asociaţia culturală din New York i-a acordat Medalia de aur. În anul următor, a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru literatură. Romanul a fost tradus în 27 de limbi şi faima lui a continuat să crească în următoarele decenii, ajungând să fie vândut în peste 30 de milioane de exemplare în lumea întreagă.

Ideea de a realiza acest film a pornit de la o telegramă pe care Kay Brown, una dintre secretarele literare ale producătorului de film David Szelnick, i-a trimis-o acestuia în timp ce el se afla în vacanţă: "Vă rugăm să citiţi, în noaptea asta cartea 'Pe aripile vântului' şi să cumpăraţi, mâine, drepturile de ecranizare. Altfel o să regretaţi". La început, Szelnick nu a fost tentat de propunere - războiul de secesiune nu mai era la modă, lumea se străduia să-l uite, cartea era prea lungă iar comprimarea sa într-un film de aproape două ore şi jumătate i se părea aproape imposibilă. La o lună după publicarea cărţii "Pe aripile vântului", Selznick a cumpărat drepturile pentru ecranizarea ei chiar de la Margaret Mitchell, pentru o sumă fără precedent pentru vremurile acelea - 50.000 de dolari, precizează site-ul cinemagia.ro.

 


Sursa foto: www.oscars.org



Vestea a ajuns la jurnalişti, iar aceştia au anunţat publicul. Mii de scrisori din partea celor care citiseră deja cartea au început să sosească pe adresa autoarei şi a editurii, în care erau ceruţi anumiţi actori pentru diferite roluri. Pentru rolul lui Rhett Butler, nouă din zece scrisori îl cereau pe Clark Gable, iar după multe tratative, David Szelnick a acceptat să-l distribuie în film, în luna decembrie 1938. Pentru rolul Melanie Hamilton a fost aleasă Olivia de Havilland, iar pentru rolul Ashley Wilkes, Leslie Howard.

Cel mai greu a fost să se găsească interpreta rolului Scarlett O'Hara. Multe actriţe - între care Katherine Hepburn, Joan Benett, Susan Hayward, Myriam Hopkins, Claudette Colbert, Joan Crawford, Norma Shearer, Paulette Goddard - au dat probe pentru rol însă fără niciun rezultat. Cea care ar fi trebuit să primească rolul a fost Bette Davis, dar casa Warner Bross nu şi-a dat acordul.

 


Sursa foto: Vivien Leigh Legend / Facebook



În decembrie 1938, la Los Angeles se filma prima scenă a filmului "Pe aripile vântului": incendiul Atlantei, din timpul războiului de secesiune. În mulţimea de oameni adunaţi la faţa locului, a fost remarcată Vivien Leigh, aflată la Hollywood pentru câteva zile. Ea a fost selectată pentru rolul lui Scarlett O'Hara şi a realizat "o partitură excepţională prin complexitatea resurselor expresive", scrie site-ul imdb.com. "Pentru desăvârşirea capodoperei cinematografice, Leigh a lucrat 125 de zile, iar Clark Gable a lucrat 71 de zile", precizează cinemagia.ro.

Filmul a beneficiat de contribuţia mai multor regizori. Pe lângă Victor Fleming (care a fost premiat cu un Oscar), au mai participat la crearea filmului George Cukor, Sam Wood şi Alfred Hitchcock. Premiera a avut loc la 15 decembrie 1939, la Atlanta.

 


Sursa foto: Vivien Leigh Legend / Facebook



"Pe aripile vântului" este unul dintre cele mai vizionate filme din istoria cinematografiei mondiale, decenii la rând, de milioane de cinefili. Recordul premiilor Oscar primite a fost deţinut timp de 20 de ani, fiind doborât abia în 1960, de producţia cinematografică "Ben Hur". În lista Insitutului American de Film (AFI) "100 de ani...100 de filme" - top 10 (o listă a celor mai bune zece filme din zene genuri), publicată în 2008, "Pe aripile vântului" a fost clasat al patrulea în categoria Epopei, conform site-urilor www.afi.com, www.boxofficemojo.com, www.imdb.com.

 


În 1994, a fost realizată miniseria pentru televiziune "Scarlett", în regia lui John Erman, avându-i în distribuţie pe actorii Sean Bean, Ann Margret, Timothy Dalton, Joanne Whalley, Annabeth Gish, Stephen Collins, Colm Meaney. În 2014, presa străină anunţa că editura newyorkeză Simon & Schuster a decis să publice o carte despre povestea doicii lui Scarlett O'Hara, Mammy, scrisă de Donald McCaig, preciza site-ul lepoint.fr.

Obiectele vestimentare purtate de actori în filmul "Pe aripile vântului" au fost licitate în numeroase rânduri. În aprilie 2014, o rochie purtată de actriţa Vivien Leigh în celebrul film a fost vândută cu 137.000 de dolari prin casa de licitaţii Heritage Auction, potrivit AFP. Rochia brodată a făcut parte dintr-un lot de 150 de obiecte legate de această peliculă provenind din colecţia lui James Tumblin, fost specialist în domeniul coafurii şi machiajului de la studiourile Universal, care a început în anii 1960 să strângă amintiri legate de filmul "Pe aripile vântului".

 


Sursa foto: Vivien Leigh Legend / Facebook



Printre obiectele vândute de Heritage Auction - în SUA, la Beverly Hills, sau online (www.ha.com) - s-au mai numărat o pălărie de paie cu panglici verzi purtată de Scarlett O'Hara, achiziţionată cu 52.500 de dolari, şi o bluză roz a aceluiaşi personaj, pentru care s-au plătit 32.500 de dolari. Un costum gri al lui Rhett Butler - erou întruchipat de Clark Gable - a fost cumpărat cu 55.000 de dolari, iar o uniformă militară a lui Ashley Wilkes - rol jucat de Leslie Howard - s-a vândut sub estimări, cu numai 16.200 de dolari. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Ady Ivaşcu)

.

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 02-02-2025 10:00

2 februarie - Ziua internațională a zonelor umede

Ziua mondială a zonelor umede este marcată în fiecare an la 2 februarie, pentru a sublinia rolul vital al zonelor umede pentru populație și pentru planetă. La 2 februarie 1971, a fost semnată Convenția Ramsar, actul internațional care reglementează zonele umede. Ziua este, însă, marcată începând cu anul 1997, scrie

Documentare 02-02-2025 09:00

2 februarie - Ziua ursului și Ziua marmotei, în tradițiile populare

La 2 februarie este sărbătorită în România și de către alte popoare europene Ziua ursului, și în aceeași zi, în mai multe zone din Statele Unite ale Americii și Canada, este sărbătorită Ziua marmotei. Ambele evenimente au în comun elementul de predicție a vremii pentru următoarea perioadă. Ursul a avut un rol calendaristic deosebi

Documentare 02-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'O idee fixă duce în cele din urmă la nebunie sau la o faptă eroică.' - Victor Hugo, 'Anul 93', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984. 

Documentare 02-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 2 februarie

Ortodoxe Întâmpinarea Domnului Duminica a 17-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 17 dR. Întâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos în Templu Romano-catolice Întâmpinarea Domnului; Sf. Ioana &I

Documentare 02-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 februarie

Este a 33-a zi a anului 2025. Au mai rămas 332 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 33 m și apune la 17 h 27 m. Luna răsare la 09 h 32 m și apune la 22 h 25 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 01-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Stephanie de Monaco

Stephanie de Monaco, cel de-al treilea copil al prințului Rainer III de Monaco și al prințesei Grace, s-a născut la 1 februarie 1965. Și-a petrecut copilăria la Monaco, unde visa să studieze cursuri de design vestimentar. La vârsta de 17 ani, viața i se schimbă pe neașteptate, când în urma unui accident de mașină îi moare mama alături d

Documentare 01-02-2025 10:00

DOCUMENTAR: 30 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană (1 februarie)

Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, ce a stabilit o asociere între România, pe de o parte, Comunitatea și statele sale membre, pe de altă parte, a intrat în vigoare la data de 1 februarie 1995, după ce a fost semnat la 1 februarie 1993. Prin semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, a început drumul

Documentare 01-02-2025 09:30

Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale (ONU) (1-7)

În perioada 1-7 februarie 2025, este marcată la nivel mondial, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale, conform www.un.org. În diferite locații de pe glob, diferite asociații și organizații organizează manifestări dedicate săptămânii

Documentare 01-02-2025 09:30

Barometrul statistic al lunii ianuarie 2025

România a înregistrat în decembrie 2024 cea mai mare rată anuală a inflației din UE, potrivit Eurostat. Rata șomajului din România în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%, conform Institutului Național de Statistică. Potrivit unui sondaj realizat în România în luna decembrie, 60,9% dintre români sunt de părere că lucrur

Documentare 01-02-2025 09:15

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Institutului de Istorie Națională din Cluj-Napoca (1 februarie 1920)

Cel mai vechi Institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe a fost înființat la 2 februarie 1920 sub titulatura de Institutul de Istorie Națională și plasat inițial sub egida Universității din Cluj, potrivit site-ului https://institutuldeistoriegeorgebaritiu.ro/

Documentare 01-02-2025 09:00

DOCUMENTAR: Luna februarie

Anul 2025 este un an normal, cu 365 de zile (după anul 2024, cu 366 de zile), în care luna februarie are 28 de zile (față de 29 de zile, câte are într-un an bisect). Februarie este cea mai scurtă lună a anului. Luna februarie este a doua lună a anului în Calendarul Gregorian. Ziua are 11 ore, iar noaptea are 13 ore. Ziua (partea ilumina

Documentare 01-02-2025 08:00

1 februarie - Ziua intendenței militare

Ziua intendenței militare este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 februarie. În 1861, la această dată, a fost emis Înaltul Ordin de Zi nr. 29, actul de constituire a intendenței armatei, prin care s-a format corpul ofițerilor de intendență militară, condus de intendentul general al armatei, subordonat Ministerului de Război, potrivit site-ului

Documentare 01-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Cine are idei limpezi le transmite ușor celorlalți.' - Helvetius, 'Texte pedagogice alese', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984. 

Documentare 01-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 februarie

Ortodoxe Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon; Sf. Mc. Perpetua și Felicitas Greco-catolice Sf. m. Trifon Romano-catolice Sf. Veridiana, fc. Sfântul Mucenic Trifon este pomenit în calendarul creș

Documentare 01-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 februarie

Este a 32-a zi a anului 2025. Au mai rămas 333 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 34 m și apune la 17 h 25 m. Luna răsare la 09 h 12 m și apune la 21 h 07 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)