logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

2 februarie - Ziua internațională a zonelor umede

Image

Ziua mondială a zonelor umede este marcată în fiecare an la 2 februarie, pentru a sublinia rolul vital al zonelor umede pentru populație și pentru planetă. La 2 februarie 1971, a fost semnată Convenția Ramsar, actul internațional care reglementează zonele umede. Ziua este, însă, marcată începând cu anul 1997, scrie https://www.worldwetlandsday.org/.

Tema din 2025 a zilei, 'Protecting Wetlands for Our Common Future' (Protejarea zonelor umede pentru viitorul nostru comun), are o semnificație particulară, explorând aceeași temă ca cea de-a 15-a reuniune a Conferinței părților contractante la Convenția privind zonele umede (COP15), programată pentru 23-31 iulie 2025, în Victoria Falls, Zimbabwe. Campaniile din acest an insistă pe urgența unei acțiuni îndrăznețe de protejare a acestor habitate naturale pentru bunăstarea tuturor oamenilor, astfel încât generațiile viitoare să poată continua să beneficieze de tot ceea ce oferă zonele umede. Astfel, pentru 2025, organizatorii îndeamnă la alegeri conștiente pentru a opri poluarea zonelor umede, la participarea la efortul global de conservare și gestionare durabilă a zonelor umede, precum și la eforturile de restaurare a zonelor umede la nivel local, conform https://www.genevaenvironmentnetwork.org/ și https://www.unwater.org/.

Tema din 2024 a zilei a fost 'Wetlands and human wellbeing', conform site ului https://www.worldwetlandsday.org/. Tema a subliniat modul în care toate aspectele bunăstării umane sunt legate de stadiul în care se află zonele umede ale lumii.

În 2021, s-au împlinit 50 de ani de la semnarea Convenției privind zonele umede, context în care tema anului - 'Zonele umede și apa'- a subliniat importanța zonelor umede ca sursă de apă dulce. Doar 2,5% din toată apa de pe Pământ este apă dulce și doar 1% este utilizabilă (0,3% în râuri și lacuri) pentru uz uman direct. Având în vedere că aceste procente foarte mici de apă dulce și utilizabilă sunt furnizate în cea mai mare parte de zonele umede, organizatorii au atras atenția asupra importanței protejării acestor zone. 'Zonele umede ne oferă o mare parte din peștele pe care îl mâncăm, orez pentru 3,5 miliarde de oameni și apă pentru agricultură', atrage atenția site-ul https://www.worldwetlandsday.org/.

***
Zonele umede sunt acele spații saturate sau inundate de apă permanent sau sezonier. Zonele umede interioare includ mlaștini, bălți, lacuri, râuri, inundații și mlaștini, în timp ce zonele umede de coastă includ mlaștini cu apă sărată, estuare, mangrove, lagune și chiar recifuri de corali. Bazinele de pește, pădurile de orez și sălile de sare sunt zone umede create de om, scrie https://www.ramsar.org/.

Zonele umede prezintă o deosebită importanță, având în vedere că multe dintre mijloacele de existență depind de pescuit, de rizicultură, de călătorii sau turism, precum și de aprovizionarea cu apă. Pe de altă parte, zonele umede sunt vitale și din perspectiva faptului că ele adăpostesc forme de viață foarte diverse, protejează litoralurile, protejează împotriva inundațiilor și stochează dioxidul de carbon, pentru a regla schimbările climatice, potrivit site-ului https://www.ramsar.org/.

Organizatorii atrag atenția asupra faptului că din anul 1700 până în prezent, mai mult de 80% din zonele umede ale lumii s-au pierdut, iar tendința se accelerează, din 1970, cel puțin 35% din zonele umede fiind pierdute. Totodată, circa 2,2 miliarde de oameni trăiesc fără apă potabilă sigură, iar circa 485.000 de persoane mor anual din cauza lipsei apei sigure, conform https://www.worldwetlandsday.org/.

Agricultura continuă să fie un factor principal al pierderii și degradării zonelor umede, mai atrage atenția site-ul https://www.worldwetlandsday.org/. De aceea, utilizarea înțeleaptă este esențială pentru întreținerea acestor zone. Poluarea apei cu plastic și pescuitul excesiv dăunează ecosistemelor zonelor umede, iar pe măsură ce orașele cresc și cererea de teren crește, dezvoltarea invadează zonele umede, se mai atrage atenția.

În vederea protecției și revigorării ecosistemelor din întreaga lume în beneficiul oamenilor și al naturii, ONU a lansat în 2021 programul 'Deceniul ONU privind restaurarea ecosistemelor (2021-2030)', care își propune să prevină, să oprească și să inverseze degradarea ecosistemelor pe fiecare continent și în fiecare ocean, conform https://www.decadeonrestoration.org/.

***
Actul internațional care reglementează zonele umede este Convenția asupra zonelor umede, numită și Convenția Ramsar. Convenția este un tratat interguvernamental care oferă cadrul legal pentru acțiunile de la nivel național și pentru cooperare la nivel internațional, în vederea conservării și folosirii înțelepte a zonelor umede și a resurselor acestora, scrie https://www.ramsar.org/.

Obiectivul declarat al Convenției Ramsar este acela de a conserva zonele umede, fauna și flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice. Numărul entităților membre Ramsar este de 172, iar numărul zonelor umede considerate de importanță internațională, de 2.503, însumând o suprafață de circa 257.000.000 ha. Convenția Ramsar a intrat în vigoare în România pe 21 septembrie 1991, în țara noastră fiind declarate 20 situri de importanță internațională, totalizând circa 1,17 milioane de hectare, se arată pe site-ul https://www.ramsar.org/. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.unwater.org

Afisari: 644

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 16-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 mai

Ortodoxe Sfinții Cuvioși Sila, Paisie și Natan de la Sihăstria Putnei; Sf. Cuv. Teodor cel Sfințit Greco-catolice Sf. cuv. Teodor cel Sfințit; Sf. Ioan Nepomuk; Fer. Vladimir Ghika Romano-catolice Fer. Vladimir Ghika, pr. m. Sfinții Cuvioși Sil

Documentare 16-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 mai

Este a 136-a zi a anului 2025. Au mai rămas 229 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 47 m și apune la 20 h 37 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 07 h 50 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 15-05-2025 15:21

15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României

Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (

Documentare 15-05-2025 10:33

A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)

Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De

Documentare 15-05-2025 10:30

15 mai - Ziua Poliției Militare

La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar

Documentare 15-05-2025 10:00

15 mai - Ziua națională a medicului veterinar

La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve

Documentare 15-05-2025 09:30

15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam

Documentare 15-05-2025 09:00

15 mai - Ziua chimiștilor militari

La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)