Giurgiu: Efigii din bronz cu reprezentarea primilor directori al Colegiului "Ion Maiorescu", la 150 de ani de la înfiinţare
Efigii din bronz cu reprezentarea primului director al Gimnaziului "Ion Maiorescu", Nicolae Droc Barcian, şi primului director al Liceului cu acelaşi nume, Savin Popescu, au fost dezvelite luni la Colegiul "Ion Maiorescu" din Giurgiu, cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea acestei unităţi de învăţământ.
"Atunci când vorbim despre excelenţă în educaţie, vorbim şi despre Colegiul 'Ion Maiorescu', dacă vorbim despre istoria oraşului nostru, vorbim şi despre Colegiul 'Ion Maiorescu' şi dacă vorbim despre valori şi despre transmiterea lor generaţiilor viitoare, vorbim şi despre Colegiul 'Ion Maiorescu'. Dumneavoastră sunteţi cei care astăzi daţi o pagină din istoria acestui colegiu şi trebuie să fiţi mândri de asta şi, mai ales, conştienţi că va trebui să vă ridicaţi la ştacheta pe care valorile plecate din acest liceu au stabilit-o şi să o şi depăşiţi", a declarat deputatul PSD Elena Dinu.
Şi senatorul social-democrat Cristian Marciu prezent luni la aniversarea Colegiului a declarat că este mândru că participă la acest moment istoric şi pentru faptul că la aniversarea Centenarului unităţii de învăţământ era elev în clasa a zecea la acest liceu.
La eveniment a fost prezent şi secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar Florian Lixandru care a declarat că liceul este un reper cultural şi educaţional.
"Îmi face o deosebită plăcere de a mă afla astăzi la Giurgiu la aniversarea celor 150 de ani de activitate, liceu fanion al judeţului deoarece, traversând vremurile, a rămas un reper de performanţă academică şi culturală şi de promovare a tradiţiilor şi valorilor autentice româneşti în educaţie", a declarat secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar Florian Lixandru.
Acesta a oferit Colegiului "Ion Maiorescu" din partea Ministerului Educaţiei o plachetă aniversară şi o diploma de excelenţă şi a primit, la rândul lui, o plachetă aniversară din partea colegiului.
"Am aceeaşi trăire sufletească şi încărcare emoţională ca fiecare dintre toţi cei prezenţi astăzi pentru că evenimentul la care participăm este, poate, cel mai important eveniment la care mi-a fost dat, în demnitatea de primar, să fiu prezent, rivalizează chiar cu ziua oraşului", a declarat primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu.
El a mai spus actualilor elevi ai colegiului prezenţi la aniversare că au o şansă unică, aceea de a fi contemporani cu cei care au sărbătorit Centenarul liceului, să trăiască emoţia acestui mare eveniment de astăzi împreună cu aceştia şi să aibă vârstă care să le permită să prindă să sărbătorească şi aniversarea a două sute de ani de existenţă a colegiului.
Municipalitatea a alocat peste 20.000 de euro pentru realizarea a două efigii din bronz cu reprezentarea primului director al Gimnaziului "Ion Maiorescu", Nicolae Droc Barcian, şi a primului director al liceului, Savin Popescu pentru a marca 150 de ani de la înfiinţarea primei unităţi de învăţământ la Giurgiu, gimnaziul, liceul şi acum Colegiul "Ion Maiorescu".
Foto: (c) Camelia Bigan / AGERPRES
Primarul municipiului şi-a exprimat aprecierea pentru toate generaţiile de dascăli şi elevi care au contribuit la această mare sărbătoare.
Consilierul din cadrul Ministerului Educaţiei Monica Ioniţă şi reprezentantul Direcţiei de management strategic şi politici publice Lucian Ghioca s-au aflat printre participanţii la eveniment.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Pro Maiorescu, Petre Cornea, la nivel naţional sunt aproximativ 90 de colegii care au împlinit vârste de peste o sută de ani, dintre acestea "doar 27 de colegii au venerabila vârstă de 150 de ani printre care şi Colegiul Ion Maiorescu".
Pentru că din studiul documentelor vremii a reieşit faptul că liceul a avut şi un steag, luni, maiorescienii au reînnoit şi această tradiţie şi au ridicat pe catargul din curtea liceului un steag cu denumirea şi însemnele colegiului.
Gimnaziul "Ion Maiorescu" a fost înfiinţat prin Hotărârea Consiliului comunal din 22 iunie 1868, drept gimnaziu, pe baza aprobării Ministerului Instrucţiunii Publice şi al Cultelor.
Clădirea primului sediu (Zalomit) a fost terminată la 29 octombrie 1869. Inaugurarea oficială a avut loc la 4 noiembrie 1869. Cursurile gimnaziului s-au deschis cu 18 elevi, îndrumaţi de doi profesori: Ştefan Arhimandrescu şi C. Fortunatu.
Legea de înfiinţare a Liceului "Ion Maiorescu" a fost adoptată prin vot unanim în Adunarea Deputaţilor la 11 mai 1923 şi de senat la 21 mai 1923. În 1996 a primit titulatura de Colegiul Naţional "Ion Maiorescu". AGERPRES/(A- autor: Camelia Bigan, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Ministrul Educației, Daniel David: Numărul de ore la unele materii va fi stabilit de școală, nu de minister
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, arată că una din schimbările importante prevăzute de noile planuri-cadru pentru învățământul liceal este că numărul de ore nu mai este alocat unor discipline în primul rând de către minister, ci au un cuvânt mai important de spus școala și elevul. David menționează
Planurile-cadru pentru liceu, puse în consultare publică de Ministerul Educației
Ministerul Educației și Cercetării a pus vineri în consultare publică planurile-cadru pentru liceu. Propunerile vor putea fi trimise la adresa de e-mail [email protected] până la data de 6 martie.
David: Guvernul a adoptat HG privind hărțuirea pe criteriul de sex și a hărțuirii morale la locul de muncă
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat vineri că în urma adoptării Hotărârii de Guvern privind hărțuirea pe criteriul de sex și a hărțuirii morale la locul de muncă se vor accepta sesizări anonime și fără semnătură olografă și se va crea cadrul pentru intervenții procedurale mai specifice și mai eficiente. 'Mă bucur să anun
Mureș: Farmacopeea Europeană, care impune strandardele de calitate pentru medicamente, disponibilă la UMFST
Farmacopeea Europeană, o platformă oficială a Consiliului Europei care stabilește cerințele de calitate pentru medicamente, a devenit accesibilă comunității academice de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) 'George Emil Palade' din Târgu Mureș. 'Farmacopeea Europeană este cea mai nouă resursă
Dioramă spectaculoasă a ecosistemului râului Mureș, prezentată la Muzeul de Științele Naturii
O dioramă spectaculoasă a râului Mureș, care prezintă porțiuni de ecosistem din defileul Toplița-Deda până la Târgu Mureș, cuprinzând trei arii protejate, care oferă vizitatorului impresia realității, a fost amenajată la Secția de Științele Naturii a Muzeului Județean.
David despre planurile cadru pentru liceu: Vom avea un trunchi comun pentru toate filierele
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi, referindu-se la planurile cadru pentru liceu, că va exista un trunchi comun pentru toate filierele, iar aceste planuri se vor aplica pentru elevii care vor intra în clasa a IX-a în anul școlar 2026-2027. 'Ponderea acestui trunchi comun în mod inevitabil se schimbă, în
Daniel David: Zero toleranță pentru violența în instituțiile de învățământ preuniversitar și superior
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi, cu prilejul Zilei Internaționale a nonviolenței în școli, că mesajul său este 'Zero toleranță' pentru violența în instituțiile de învățământ preuniversitar și superior. Mesajul său vine în contextul în care mai mult de jumătate dintre elevi se pl&
REPORTAJ Brăila: Școală cu icoane vechi de 100 de ani, tencuite de comuniști și descoperite în timpul renovării clădirii
Școala nr. 13 'Nedelcu Chercea' din Brăila, care va împlini în curând un secol de existență, este unică în țară prin tezaurul său neprețuit, respectiv icoane pictate în urmă cu aproape 100 de ani direct pe pereții fiecărei săli de curs și pe holuri, care au rezistat peste vreme, deși au fost tencuite în timpul campaniei ant
Bihor: Universitari orădeni, coautori la o carte despre tehnologiile moderne în științele educației
Un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea a realizat, împreună cu parteneri din mai multe țări europene, o cercetare științifică legată de utilizarea tehnologiilor moderne în educație, în special în domeniile educației speciale, finalizată cu elaborarea unui volum dedicat profesorilor, cu
Harghita: Elevii din județ, provocați de persoane publice să citească și în acest an de Ziua Națională a Lecturii
Elevii din Harghita vor fi provocați să citească, și în acest an, de mai multe persoane publice originare din județ, în cadrul unui eveniment organizat de Inspectoratul Școlar Județean, cu ocazia Zilei Naționale a Lecturii. Ajuns la cea de-a patra ediție, evenimentul 'Provocare la lectură - Ora de limba și literatura română... alt
ASE: Peste 12.000 de locuri pentru admiterea la licență, masterat și doctorat
Academia de Studii Economice (ASE) din București a pregătit o ofertă de școlarizare pentru anul universitar 2025-2026 de peste 12.000 de locuri la programele universitare de licență, masterat și doctorat. Este vorba de următoarele facultăți: Administrarea Afacerilor, cu predare în limbi străine, Administrație și Management Public, Buchar
Bacalaureatul continuă cu evaluarea competențelor la limba maternă
Candidații din partea minorităților naționale la prima sesiune a examenului de Bacalaureat vor susține, de miercuri și până vineri, proba de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Probele de evaluare a competențelor din cadrul primei sesiuni
VIDEO Daniel David: Programul 'Masă sănătoasă' - un mecanism fundamental; avem o problemă majoră legată de abandonul școlar
Programul 'Masă sănătoasă' este un 'mecanism fundamental', în contextul în care țara noastră are o problemă 'majoră' legată de abandonul școlar, a declarat, marți, după ședința de guvern, ministrul Educației, Daniel David. Executivul a adoptat Hotărârea privind instituirea Programului național 'Mas
Bihor: Povestea lui Dragobete pe înțelesul celor mici, într-un atelier de educație muzeală
Copiii orădeni din învățământul primar și gimnazial vor avea ocazia să cunoască povestea lui Dragobete și tradițiile acestei sărbători a iubirii într-un nou atelier de educație muzeală, organizat, în perioada 7 - 14 februarie, de Muzeul Țării Crișurilor Oradea. Acesta va fi susținut de muzeografa Lavinia Ungureanu, din
Ministerul Educației: Este datoria fiecărei generații să păstreze vie memoria victimelor Holocaustului
Ministerul Educației a evidențiat, într-un mesaj transmis luni, că este datoria fiecărei generații să păstreze vie memoria victimelor Holocaustului. 'Astăzi, 27 ianuarie, omagiem Ziua Internațion