logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cuc, despre lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva: Are probleme grave

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat, joi, că pe lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva sunt ''probleme grave'', menţionând că sunt fisuri la kilometrul 57, şi că ar fi un "gest de inconştienţă" să îl deschidă traficului şi apoi "să o ia la vale", aşa cum s-a întâmplat în 2014 pe Autostrada Sibiu-Orăştie.

"Nu pot să deschid un lot de autostradă, cum a fost deschis în 2014 Sibiu-Orăştie, şi să avem o cedare, să o ia autostrada la vale. Ar fi un gest de inconştienţă. (...). Lotul de autostradă va fi deschis dacă o nouă expertiză, am cerut o expertiză în două săptămâni, dacă expertiza ne dă soluţia că putem da în trafic - pentru că acea fisură a apărut exact în paralel cu descărcarea Holdea, dacă putem da în trafic fără ca fisura să se extindă înspre lotul 4, atunci vom da în trafic. Dacă vedem că fisura...Vedem exact direcţia, cum se va deplasa această fisură, în funcţie de asta stabilim şi când dăm drumul la trafic. Nu facem spectacol doar să dăm drumul la autostradă ca să o ia la vale", a declarat ministrul Transporturilor, prezent în inspecţie pe şantierul Autostrăzii Sebeş-Turda.

Răzvan Cuc a făcut o serie de acuzaţii la adresa constructorului spaniol, despre care susţine că se poate spune că a început, prin presă, "o presiune" vizavi de minister şi de CNAIR. În opinia ministrului, constructorul este "mai mult decât vinovat", "minte" şi "dezinformează" şi "investeşte banii în mass media românească ca să denatureze adevărul" vizavi de acest lot de autostradă.

"Nici măcar nu s-a pus în trafic această autostradă şi deja au apărut fisuri la nivelul autostrăzii. Este inadmisibil şi nu voi permite ca cineva să vină în România şi să îşi bată joc, indiferent că are impresia că dă el nişte bani cuiva din presă ca să scrie rău (...) Dovezile sunt clare: acea autostradă are probleme grave când vine vorba de calitatea lucrărilor aşa cum s-au făcut. Exact la kilometrul 57, unde a fost acea cedare de terasament în 2017, acolo au apărut şi fisurile acum. Aşa că eu îi îndemn pe constructori, indiferent de origine, că sunt străini, că sunt români, să investească banii în lucrări de calitate şi nu în materiale care au conotaţii să inducă în eroare publicul din România. Pentru că lucrurile sunt clare, imaginile sunt grăitoare", a declarat ministrul.

Cuc a spus că "înţelege" supărarea constructorului, pentru că, până acum, a afirmat acesta, în România "nu s-a mai întâmplat aşa ceva şi anume ca statul român să execute garanţia depunerii de punere în execuţie şi să îndrăznească să mai aibă tupeul să dea şi penalităţi" de 73 de milioane.

"Ei credeau că aici e un sat fără câini. Ai venit, mai vii cu un ambasador, mai faci puţin scandal şi, gata, toată lumea face un pas înapoi. Nu, România nu este o ţară în care fiecare face ce vrea. Cât timp sunt ministrul Transporturilor, mă asigur că la lucrările care se fac se respectă termenele şi calitatea", a spus Răzvan Cuc.

Ministrul a adăugat că au fost făcute teste, care au arătat, a susţinut acesta, că "lucrările nu sunt de calitate".

Cuc a mai spus că înţelege că toată lumea vrea să fie deschise autostrăzi şi că şi el vrea la fel, dar că nu poate să facă acest lucru până când nu se asigură că acele cedări sunt puse în siguranţă.

Ministrul a transmis o invitaţie presei pentru ca săptămâna viitoare să ia lotul respectiv "pas cu pas, din metru în metru", pentru a vedea exact cum stau lucrurile.

În urmă cu o săptămână, ministrul Transporturilor a afirmat că lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva, pentru care statul român a reziliat recent contractul cu constructorul spaniol, fiind preluat de către CNAIR, va fi deschis circulaţiei la sfârşitul lunii septembrie.

Între timp, CNAIR a informat că o fisură de 15 de centimetri lungime şi un centimetru lăţime a apărut pe lotul 3, la km 57+100, fiind vorba despre o problemă de terasament, care nu va putea fi rezolvată până la finele lunii septembrie.

Pe de altă parte, constructorul lotului 3 a anunţat că se gândeşte "foarte serios" să facă plângeri penale şi să acţioneze statul român în judecată, considerând că ministrul Transporturilor a reziliat contractul într-un mod abuziv. De asemenea, a anunţat declanşarea unui conflict diplomatic din cauza rezilierii contractului de către autorităţile române de resort, urmând ca ambasadorul României în Spania să fie chemat la discuţii.

Reprezentanţii constructorului spun că proiectul construirii lotului 3, în lungime de 21,14 kilometri, după o colaborare "extrem de dificilă" cu CNAIR, a fost finalizat şi se aştepta recepţia lucrărilor şi punerea în funcţiune. Constructorul a anunţat în 12 august că lucrările aferente proiectului au fost finalizate şi că nu există impedimente de ordin tehnic sau contractual pentru ca CNAIR să nu efectueze recepţia proiectului şi punerea sa în funcţiune, iar finisajele actuale sunt în afara corpului autostrăzii şi se pot executa fără a încurca traficul, ceea ce înseamnă că nu împiedicau recepţia lucrării.

Lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva are o lungime de 21,14 kilometri, iar lucrările au fost contractate la o valoare de 579,92 milioane lei, fără TVA. Din această sumă, 492,93 milioane lei, adică 85%, reprezintă Fonduri de Coeziune, în timp ce diferenţa de 86,98 milioane lei a fost asigurată din fonduri ale Guvernului României.

Constructorul lotului 3 al Autostrăzii Lugoj - Deva este Asocierea formată din SC Teloxim CON SRL - Comsa SA - Aldesa Construcciones SA - SC Arcadis Eurometudes SA. AGERPRES / (A, AS - autor: Marinela Brumar, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Economic 15-01-2025 09:25

Producția industrială a scăzut cu 1,8% în primele 11 luni din 2024 (INS)

Producția industrială a scăzut, în primele 11 luni din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, cu 1,8% ca serie brută și cu 1,6% ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, potrivit datelor publicate vineri de

Economic 14-01-2025 18:23

Burduja: La hidro am pierdut anul trecut circa 4.000 GWh; 2% din producția de energie a fost de la prosumatori

Producția de energie hidroelectrică a scăzut anul trecut cu circa 4.000 GWh, din cauza secetei, dar s-a înregistrat o creștere pe partea de fotovoltaice, iar prosumatorii au asigurat 2% din toată producția de electricitate, a anunțat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja. 'La nuclear suntem cu cifre similare (celor din 2023 n.r), mizăm și am

Economic 14-01-2025 18:07

Burduja: Capacitatea de interconexiune a României a crescut și putem miza pe aproape 4.000 de MW, în prezent

Capacitatea de interconexiune a României a crescut ca urmare a investițiilor derulate de Transelectrica în ultimii ani și în prezent putem miza pe importuri de aproape 4.000 de MW, a declarat, marți, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la finalul ședinței Comandamentului energetic de iarnă. 'Vreau să felicit Transelectrica pentru inves

Economic 14-01-2025 15:43

Echipamentul electric al Unității 0 de la Cernavodă, afectat de un incendiu minor, este izolat și se fac investigații; fără impact pe partea nucleară (Nuclearelectrica)

Echipamentul electric al Unității 0 (sistem auxiliar), situat în partea clasică a CNE Cernavodă, afectat marți de un incendiu minor, este în prezent izolat și se fac investigații pentru i

Economic 14-01-2025 14:39

Arcada și Alstom, câștigătoarele licitației pentru modernizarea infrastructurii CF dintre stațiile București Nord-Jilava-Giurgiu Nord-Frontieră-lot 2

Asocierea Railworks, formată din Arcada Company (lider asociere) și Alstom Transport (asociat), a câștigat procedura de licitație publică pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a infrastructurii de cale ferată dintre stațiile București Nord - Jilava - Giurgiu Nord - Giurgiu Nord Frontieră - lot 2, informează, marți, CFR SA. Oferta finan

Economic 14-01-2025 14:32

Izvoranu (Confederația 'Patronatul Român'): Abordarea asta rigidă de înăsprire a mediului fiscal este cea mai proastă opțiune

Abordarea rigidă, de înăsprire a mediului fiscal, este cea mai proastă opțiune pe care o poate lua la ora actuală Guvernul, a declarat, marți, Adrian Izvoranu, vicepreședinte al Confederației 'Patronatul Român'. 'În general, abordarea asta rigidă, de înăsprire a mediului fiscal, este cea mai proastă opțiune pe care o poate l

Economic 14-01-2025 14:04

Wizz Air reîncepe să opereze curse regulate de pe Aeroportul Băneasa

Wizz Air reia, de miercuri, operarea curselor regulate de pasageri de pe Aeroportul Internațional București Băneasa Aurel Vlaicu, a anunțat, marți, Compania Națională Aeroporturi București (CNAB). Primele zboruri au ca destinații Napoli și Cracovia. Wizz Air urmează să deschidă operarea de pe AIBB-AV și către Varșovia și Abu Dhabi, preci

Economic 14-01-2025 13:30

Vânzările de locuințe au crescut în 2024 cu 7,6% în București și Ilfov și cu 6,6% la nivel național (analiză)

Vânzările de case și apartamente au crescut anul trecut cu 7,6% în București și Ilfov față de rezultatul înregistrat în 2023, în timp ce la nivel național s-au vândut cu 6,6% mai multe locuințe, potrivit unei analize realizate de compania de consultanță imobiliară SVN România, pe baza statisticilor oficiale, remisă marți AGER

Economic 14-01-2025 13:14

Contractul pentru supervizarea lucrărilor pe lotul 2A Ditrău - Grințieș, A8, a fost publicat în SEAP

Contractul pentru supervizarea lucrărilor pe lotul 2A Ditrău - Grințieș, cel mai lung lot al Autostrăzii Unirii (A8), a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), valoarea acestuia fiind cuprinsă între 64 și 75 milioane lei (fără TVA), a informat marți Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR), pe pagina de Facebook.

Economic 14-01-2025 12:47

Chisăliță (AEI): Ofertele de preț pentru energie electrică sunt de până la 13 ori mai mari după 1 aprilie

Consumatorii de energie electrică sunt invitați să încheie contracte avantajoase pe platforma ANRE - Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice, însă aceștia riscă să încheie contracte păguboase accesând această platformă, susține președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță. Potrivi

Economic 14-01-2025 12:00

Grupul DIGI, contribuție de peste 1,3 miliarde de lei la bugetul de stat în anul 2024

Grupul DIGI a virat în cursul anului 2024 la bugetul de stat peste 1,3 miliarde de lei, reprezentând taxele, contribuțiile și impozitele aferente activităților desfășurate de toate entitățile sale din România. 'Compania pune în practică o strategie de business bazată pe investiții sustenabile și tehnologii avansate,

Economic 14-01-2025 11:12

Cererile de rambursare a ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură se depun până pe 31 ianuarie (APIA)

Potențialii beneficiari ai ajutorului de stat pentru cantitățile de motorină achiziționate și utilizate în agricultură pot depune, până la data de 31 ianuarie 2025 inclusiv, cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile aferente trimestrului IV al anului 2024, a anunțat marți Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură

Economic 14-01-2025 11:01

Serviciile poștale, margarina și fructele proaspete, în topul scumpirilor din decembrie 2024

Serviciile poștale, fructele proaspete și margarina se află în topul scumpirilor înregistrate în decembrie 2024, comparativ cu aceeași lună a anului anterior, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS). Astfel, tariful serviciilor poștale a urcat luna trecută cu 17,82%, comparativ cu decembrie

Economic 14-01-2025 10:36

CCIB: Firmele bucureștene au derulat operațiuni de comerț internațional de peste 40 miliarde de euro, în opt luni din 2024

Firmele cu sediul social în Municipiul București au derulat, în primele opt luni ale anului 2024, operațiuni de comerț internațional în valoare de 40,1 miliarde de euro, reprezentând 28% din comerțul exterior al României, fiind astfel pe primul loc la nivel național. Potrivit unui comunicat al Camerei de Comerț și

Economic 14-01-2025 09:47

APCE: ANAF aplică un tratament discriminatoriu pentru achiziția de baterii de stocare de către prosumatori

Asociația Prosumatorilor și Comunităților de Energie din România (APCE) atrage atenția asupra tratamentului fiscal discriminatoriu aplicat de Administrația Națională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru achiziția de baterii de stocare de către prosumatori. 'Deciziile contradictorii ale agențiilor ANAF din diferite județe creează con