logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Iaşi: Două noi specializări vor fi înfiinţate la Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Gr.T. Popa''

Imagine din galeria Agerpres

Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie ''Gr.T. Popa'' au anunţat că pentru anul universitar 2019-2020 vor fi înfiinţate două noi specializări în cadrul facultăţilor de Farmacie şi Medicină Dentară.

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi, Viorel Scripcariu, a declarat că pentru admiterea din acest an se vor înfiinţate două specializări noi: "Cosmetică medicală şi Estetică", unde durata studiilor este de trei ani. Specializarea va fi înfiinţată în cadrul Facultăţii de Farmacie. O altă specializare va fi înfiinţată la Facultatea de Medicină Dentară, cea de "Asistenţă de Profilaxie Stomatologică". Durata studiilor va fi de 3 ani.

Conform sursei citate, ambele specializări sunt supuse aprobării Ministerului Educaţiei.

"Ambele programe de licenţă răspund unor cerinţe reale pe piaţa muncii. De exemplu, un student care va absolvi Facultatea de Farmacie - specializarea Cosmetică medicală şi Estetică, va avea diverse oportunităţi de carieră, de la clinicile de dermato-cosmetică, până la saloanele şi centrele de înfrumuseţare. Statisticile arată că avem nevoie de asistenţi specializaţi în domeniul profilaxiei stomatologice, de aceea cred că este important ca universitatea noastră să aibă inclusă în oferta academică şi o astfel de specializare, în cadrul Facultăţii de Medicină Dentară", a declarat prof. univ. dr Viorel Scripcariu.

El a anunţat totodată că în cadrul şedinţei de pe 15 ianuarie a Senatului UMF Iaşi s-a decis ca admiterea să se desfăşoare, ca şi până acum, în luna iulie. Astfel, înscrierile se vor desfăşura în perioada 15 - 20 iulie, iar testul grilă se va organiza pe 24 iulie.

Concursul de admitere se va organiza pentru specializările "mari", precum Medicină, Medicină Dentară, unde durata studiilor este de 6 ani, Facultatea de Farmacie, unde durata studiilor este de 5 ani. La specializările "mici" precum Asistenţă Medicală Generală sau Bioinginerie, unde durata studiilor este de 4 ani, Nutriţie şi Dietetică, Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare, Tehnică Dentară, Asistenţă de Profilaxie Stomatologică, Cosmetică medicală şi Estetică, unde durata studiilor este de 3 ani.

Conform Metodologiei din acest an, se menţin aceleaşi discipline de examen pentru testul grilă şi aceeaşi pondere a notei obţinute la examenul de bacalaureat faţă de anul trecut.

Admiterea la studii de licenţă în Universitatea de Medicină şi Farmacie "Gr.T. Popa" din Iaşi, pentru toate ciclurile universitare, atât pentru locurile finanţate de bugetul de stat cât şi pentru locurile cu taxă, se realizează numai prin concurs de admitere, în limita locurilor aprobate pentru anul respectiv.

"Selectarea candidaţilor în cadrul concursului de admitere ţine cont numai de nivelul pregătirii profesionale a acestora şi se realizează prin două modalităţi. Una dintre acestea este susţinerea unui test grilă, în limba română, pentru ocuparea locurilor subvenţionate de la bugetul de stat şi a locurilor cu taxă în lei. Cea de-a doua modalitate este reprezentată de evaluarea performanţelor şcolare şi, eventual, universitare ale candidaţilor, pe baza dosarului personal depus, pentru locuri cu taxă în valută şi locuri cu taxă în lei pentru a doua facultate", a spus rectorul UMF Iaşi.

Concursul pentru admiterea la ciclul de studii universitare de licenţă va avea loc sub forma unui test grilă, cu durata de trei ore, iar clasificarea candidaţilor se va face în ordinea descrescătoare a mediei, în care o pondere de 90% va avea nota obţinută la testul grilă, iar 10% media de la bacalaureat.

Conform metodologiei, pentru specializările Medicină şi Medicină Dentară materia de concurs este obligatorie din manualul de Biologie clasa a XI-a -Anatomia şi Fiziologia omului, şi la alegere din Chimie Organică sau Fizică.

Pentru specializarea Farmacie este obligatorie materia din manualul de Chimie Organică, şi la alegere din Biologie Vegetală sau Biologie clasa a XI-a - Anatomia şi Fiziologia omului.

Pentru specializările Asistenţă Medicală Generală, Tehnică Dentară, Nutriţie şi Dietetică, Cosmetică medicală şi Estetică, Asistenţă de Profilaxie Stomatologică candidaţii trebuie să aleagă între Biologia de clasa a XI-a - Anatomia şi Fiziologia omului , sau Chimie Organică.

Pentru specializarea Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare trebuie să înveţe materia din manualul de Biologie clasa a XI-a - Anatomia şi Fiziologia omului.

Pentru specializarea Bioinginerie, candidaţii vor alege între Matematică sau Biologie clasa a XI-a - Anatomia şi Fiziologia omului. AGERPRES/(A, AS, autor: Daniela Malache, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)

Afisari: 4

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Educatie - Stiinta 21-02-2025 17:38

Cluj: UBB organizează un atelier de gândire critică pentru elevi și studenți

Universitatea 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca organizează un atelier de gândire critică pentru elevi și studenți, în perioada 3 martie - 14 aprilie. 'Muzeul Alexandru Duma al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca anunță debutul celui de-al doilea 'Atelier de gândire critică' din anul universitar

Educatie - Stiinta 21-02-2025 15:03

Ministrul Educației: E important ca noile planuri-cadru să fie larg îmbrățișate de sistem

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat vineri, la Blaj, că noile planuri-cadru pentru liceu trebuie să fie 'larg îmbrățișate de sistem' și să 'nu antagonizeze', ci să unească actorii din sistemul de învățământ. Prezent la Conferința Națională a Asociației Colegiilor și Liceelor Pedagogice

Educatie - Stiinta 21-02-2025 14:57

Timiș: Universitatea de Vest a fost selectată de Comisia Europeană pentru a contribui la viitorul program Erasmus

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) este unica instituție de învățământ superior din România selectată să participe la evenimentul de lansare a pregătirilor pentru viitorul program Erasmus, post-2027, Erasmus+ and European Solidarity Corps Stakeholders Conference, organizat de către Comisia Europeană în 18 februarie.

Educatie - Stiinta 21-02-2025 10:03

Ministrul Educației și reprezentanții părinților au discutat despre adaptarea planurilor-cadru la realitățile actuale

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a avut joi o întrevedere cu reprezentanții Federației Naționale a Părinților - Edupart, discuțiile vizând modernizarea planurilor-cadru și adaptarea acestora la realitățile economice și sociale actuale. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, printre principalele concluzii ale întrevederii se n

Educatie - Stiinta 21-02-2025 10:00

REPORTAJ/Timiș: Chimia este studiată tot mai puțin experimental; dotările laboratoarelor sunt deficitare

Chimia s-a lăsat modelată pe parcursul istoriei, vechii egipteni, de exemplu, folosindu-se de ea pentru îmbălsămare a morților, extragerea metalelor din minereuri, fabricarea sticlei, fermentarea berii sau obținerea de leacuri pentru diverse boli. Mesopotamienii au folosit-o pentru fabricarea cărămizilor din argilă arse la soare și a ceramicii, iar chine

Educatie - Stiinta 21-02-2025 05:20

Elevii din București se întorc de luni la cursuri

Elevii din București se vor întoarce de luni la cursuri după o săptămână de vacanță. Între 10 februarie și 2 martie, fiecare Inspectorat Școlar decide în ce perioadă elevii din județul respectiv sau din București vor avea vacanță pentru o săptămână. Astfel, între 17 și 21 februarie - sunt &ici

Educatie - Stiinta 20-02-2025 21:01

Ministrul Educației: Planurile-cadru pentru liceu vor fi adoptate în mai; manualele, probabil, o să le avem anul viitor

Ministrul Educației, Daniel David, a afirmat joi că planurile-cadru pentru liceu vor fi adoptate în luna mai, iar ulterior se va lucra la programă, subliniind că din 2026, elevii de clasa a IX-a ar putea să studieze după noile manuale. 'Trebuie să privim pe termen mai scurt, în sensul că dacă planurile-cadru, dacă găsim o formu

Educatie - Stiinta 20-02-2025 20:58

Ministrul Educației: Am avut o întâlnire cu geografii; mi-au dat un alt model de a regândi Geografia la nivelul liceului

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a declarat joi că a avut o întâlnire, pe marginea proiectului de planuri-cadru, cu geografii din universități, din Academia Române, din 'societatea profesională', care i-au prezentat un alt model de a 'regândi' disciplina Geografie la nivelul liceului. 

Educatie - Stiinta 20-02-2025 10:30

David: Nu susțin interzicerea totală a telefoanelor în școală; trebuie asigurat un control 'riguros' în privința utilizării acestora

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că nu susține interzicerea totală a telefoanelor mobile în școală, însă, în spiritul practicilor psihopedagogice și al reglementărilor legale existente, trebuie să fie asigurat un control 'riguros' în privința utilizării acestora în sălile de curs, pentru a ajuta când

Educatie - Stiinta 19-02-2025 17:37

Daniel David: E nevoie de o strategie pentru sănătatea familiei și natalitate bazată pe educație și cunoaștere științifică

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, miercuri, că este nevoie de o strategie pentru sănătatea familiei și natalitate, pentru prevenirea îmbătrânirii populației, bazată pe educație și cunoaștere științifică. Ministerul Educației a informat, miercuri, că a luat act ''cu îngrijorare'' de co

Educatie - Stiinta 19-02-2025 15:33

Cluj: USAMV a dat primul diplomat ECEIM din România în Medicina internă a cailor

Un cadru didactic de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca a devenit primul diplomat ECEIM din România în Medicina internă a cailor. ''Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca se bucură să anunțe o realizare importantă a unui specialist din ca

Educatie - Stiinta 19-02-2025 13:24

Cluj: Cercetători români au decoperit cele mai vechi dovezi pentru poluarea antropică a faunei sălbatice

Cercetători clujeni sunt implicați într-o descoperire potrivit căreia cele mai vechi dovezi pentru poluarea antropică a faunei sălbatice din Europa Medievală sunt în România. 'Doi cercetători anunță publicarea, în prestigiosul jurnal Environmental Pollution, editat de Elsevier, a unui studiu care oferă cele mai vech

Educatie - Stiinta 19-02-2025 13:16

Mureș: Elevul Liceului UMFST 'George Emil Palade', Cristian Muth - în revista Mathematical Reflections

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie 'George Emil Palade' a anunțat, miercuri, că revista Mathematical Reflections a publicat rezolvările propuse de elevul Liceului UMFST, Cristian Muth, multiplu medaliat la concursurile de matematică. 'Ne bucură apariția elevului Liceului UMFST 'George Emil Palade', C

Educatie - Stiinta 19-02-2025 12:08

Timiș: Peste 70 de laboratoare ale Universității Politehnica, modernizate cu fonduri europene

Peste 70 de laboratoare de la șapte facultăți ale Universității Politehnica Timișoara (UPT) vor fi modernizate și dotate, cu fonduri europene, prin Programul Regional Vest gestionat de ADR Vest. De investiția de trei milioane de euro vor beneficia 5.500 de studenți ai UPT care vor avea condiții mai bune de cercetare în 72 de laboratoare

Educatie - Stiinta 18-02-2025 18:08

Mureș: Aproape 600 de elevi și preșcolari la zilele de lectură cu voce tare de la Biblioteca Județeană

Biblioteca Județeană Mureș a anunțat, marți, că a fost un real succes ediția din acest an a maratonului de lectură cu voce tare, desfășurat în zilele care au legat Ziua Internațională a Cititului Împreună (ZICI) de Ziua Națională a Lecturii, în activitățile organizate fiind implicați aproximativ 600 de elevi și preșcolari. &#