Comunicat de presă - Uniunea Salvați România
Sistemul sanitar, în moarte clinică după trei ani de mandat al lui Alexandru Rafila
Sute de milioane de euro pierdute din PNRR din cauza întârzierilor nepermise și niciun euro atras din miliardele alocate prin Programul Operațional Sănătate 2021-2027. Între timp, pacienții mor cu zile în spitale și aproape că s-a dublat numărul medicilor care vor să plece din România, în topul motivelor figurând lipsa infrastructurii medicale. Acesta este bilanțul negru din sistemul sanitar, după mai bine de trei ani de mandat al ministrului PSD al Sănătății. USR va face demersurile necesare pentru ca Alexandru Rafila să vină să dea explicații în Parlament.
'Rafila trebuie să răspundă în fața Parlamentului și a cetățenilor pentru sutele de milioane de euro pe care le-a pierdut din PNRR din cauza întârzierilor nepermise la proiectele construirii de spitale noi, de la zero. Reamintesc că Rafila a renunțat deja la 740 de milioane de euro din PNRR pentru construirea unor spitale noi în Constanța, Brașov, Sibiu sau Alba Iulia. Iar săptămâna trecută, am aflat că nici alea 19 spitale rămase în PNRR nu vor fi, ci, în cel mai bun caz, vor fi 13. Realitatea din teren arată însă că mai degrabă vor fi finalizate cel mult 3 spitale. Incompetența acestui ministru este catastrofală pentru sistemul sanitar și doar prietenia de tip mafiot cu Ciolacu îl menține în funcție pe cel mai leneș ministru din istoria României', declară deputatul USR Emanuel Ungureanu, membru în Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților.
USR va face demersurile necesare pentru ca ministrul Alexandru Rafila să fie convocat în Parlament, la Ora Guvernului, pentru explicații cu privire la investițiile ratate în Sănătate.
La fel de neagră precum situația absorbției fondurilor din PNRR este și cea a banilor din Programul Operațional Sănătate: ZERO euro atrași până la 31 martie 2025. Așadar, spitalele regionale de la Iași, Cluj și Craiova, promise în urmă cu două decenii, par să aibă șanse minime să fie gata în 2028, așa cum susține Alexandru Rafila. Și spitalele regionale nu sunt singurele proiecte afectate de incompetența guvernelor PSD-PNL.
'Fondurile europene din Programul Operațional Sănătate sunt destinate celor 3 spitale regionale, dar și modernizării sistemului de transfuzii, paliației, informatizării sistemului de sănătate, screening-ului de cancer. Și avem 0 absorbție până acum. Pe lângă catastrofa absorbției din PNRR, cele 4 miliarde de euro din POS erau șansa schimbării la față a Sănătății din România. Nu ar fi trebuit să existe o altă prioritate mai mare pentru guvernele Ciolacu decât absorbția de fonduri europene', afirmă deputatul USR Adrian Wiener, membru în Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților.
Cei care plătesc pentru incompentența guvernelor PSD-PNL sunt pacienții și medicii. Primii mor cu zile în spitale sau așteptând ambulanța, cei din urmă sunt împinși să părăsească țara și să profeseze în străinătate. Reamintim că președintele Colegiului Medicilor din România vorbea, zilele trecute, de un nou 'exod' al medicilor, în condițiile în care aproape că s-a dublat, față de 2021, numărul celor care solicită certificate profesionale curente și vor să plece din România.
'Unii s-au lăudat prea mult în campanie cu proiecte și cu spitale, dar nu sunt în stare să ducă până la capăt nici măcar un singur proiect pentru a lua banii europeni și a-i cheltui în folosul românilor, care au atâta nevoie de spitale și servicii medicale moderne. Iar situația este similară și pe alte programe: pe Incluziune și Demnitate Socială și pe Tranziție Justă, nivelul cererilor de plată este tot ZERO. Alte programe de finanțare au rate de absorbție extrem de mici, cum este cazul la Educație și Ocupare sau la Digitalizare. România are nevoie de banii europeni pentru a se dezvolta rapid și pentru a reduce accelerat decalajele față de țările din vestul Europei. Dar, pentru asta, este nevoie de un guvern capabil să scrie proiecte și să le implementeze corect', precizează senatoarea USR Ruxandra Cibu Deaconu, membră a Comisiei pentru sănătate din Senat.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].