Comunicat de presă - Patriarhia Română
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost numit ocrotitorul transplantului hepatic în România
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost numit vineri ocrotitorul transplantului hepatic în România, în cadrul unui eveniment organizat la Biblioteca Academiei Române. Sfântul a fost ales ocrotitorul procedurii medicale întrucât primii doi pacienți transplantați de ficat din România purtau numele de Gheorghe.
Decizia patriarhală a fost citită în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Naționale a Transplantului din România, de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal.
Documentul menționează, de asemenea, faptul că lăcașurile de cult ale unităților medicale din România, în cadrul cărora sunt realizate transplanturi hepatice, vor putea primi și hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, iar personalul medical specializat, pacienții și susținătorii lor îl vor putea cinsti în mod deosebit.
În discursul adresat după citirea deciziei patriarhale, PS Varlaam Ploieșteanul a vorbit despre importanța transplantului și a evidențiat grija Bisericii față de cei aflați în suferință.
'Suntem aici ca să prezentăm omagiul și cinstirea slujitorilor Bisericii pentru slujitorii sănătății semenilor noștri. Este un mandat profund biblic, întrucât Isus, fiul lui Sirah, în secolul al doilea înainte de Hristos, pe când medicina, mai ales în mediul elenistic, dar și în cel iudaic, era destul de dezvoltată, spune în capitolul 38 al Ecleziasticului: «Cinstește pe doctor cu cinstea ce i se cuvine, că și pe el l-a făcut Domnul, că de la Cel Preaînalt este leacul și de la El va lua plată»'
Omagiu pentru munca jertfelnică
'Apreciind faptul că această solicitare ca Sfântul Mare Mucenic Gheorghe să devină ocrotitorul transplantului de ficat din România ne trimite cu gândul la același capitol al lui Isus, fiul lui Sirah, la versetul 14, care spune că și el, doctorul, se va ruga Domnului ca să dea odihnă și sănătate spre viață'.
'Iată deci că prezența noastră, pe lângă aceea de a prezenta decizia patriarhală, este aceea și de a exprima omagiul Bisericii pentru munca jertfelnică a acestui domeniu de vârf, de mare excelență, al medicinii noastre românești, care este transplantul'.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a amintit faptul că Biserica se preocupă de îngrijirea persoanelor aflate în suferință și a menționat faptul că anul 2024 a fost declarat Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor Sfinților doctori fără de arginți în Patriarhia Română.
Poziția Bisericii față de transplantul de organe
În ceea ce privește poziția Bisericii Ortodoxe Române cu privire la transplant, a declarat ierarhul: 'Amintesc aici că în anul 2000, cu prilejul Congresului Rom-Transplant, a fost trimis din partea Bisericii Ortodoxe Române, de către întâi stătătorul Bisericii noastre de atunci, venerabilul Patriarh Teoctist, un mesaj prin care se exprima acordul Sfântului Sinod al Bisericii pentru transplantul de organe, și de asemenea, acest mesaj conținea și un cald apel la gestul de a dona, când condițiile permit, aceste organe ale persoanelor aflate în moarte cerebrală pentru salvarea altor vieți omenești, arătând în felul acesta că acest gest este unul profund creștin'.
Preasfinția Sa a subliniat că Biserica Ortodoxă Română este activ implicată în domeniul bioeticii, având reprezentanți în diverse comisii internaționale, intercreștine și interortodoxe. De asemenea, Sfântul Sinod dispune de o comisie proprie de bioetică, convocată ori de câte ori apar noi provocări în acest domeniu. Toate acestea arată preocuparea constantă a Bisericii față de aspectele medicale din România și sprijinul acordat acestei lucrări binecuvântate, care contribuie la salvarea multor vieți.
Inițiatorul demersului
În cadrul evenimentului a luat cuvântul și acad. Irinel Popescu, inițiatorul demersului de numire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe drept ocrotitor al transplantului hepatic în România și medic chirurg în cadrul Spitalului Clinic Fundeni.
'Dragi membri ai Comunității Transplantului Hepatic, mesajul cel mai important al acestei ediții a Zilei Transplantului este acela că, în transplantul de ficat, avem supraviețuitori de peste 20 de ani - este pentru prima oară când vorbim de termen lung în transplant, cu o calitate foarte bună a vieții. Astăzi sunt în România peste 1300 de bolnavi transplantați'.
'La Institutul Clinic Fundeni s-a format o școală și s-a produs deja de mulți ani, aș spune, un schimb de generații. Principala datorie a unui creator de școală consider că este să formeze o generație mai bună, pentru că medicina progresează și fiecare generație are datoria să realizeze mai mult decât precedenta, pe umerii căreia s-a ridicat'.
De asemenea, la finalul discursului, acad. Irinel Popescu a amintit de eforturile tuturor celor implicați în procesul de transplant, a căror identitate nu iese de multe ori în prim-plan.
'La realizarea transplantului hepatic au contribuit medici gastroenterologi, chirurgi, specialiști ATI, imagiști, radiologi intervenționali, infecționiști, imunologi, transfuziologi, microbiologi, dar și asistenți și asistente medicale în sala de operație, în ATI, pe secții sau în procesul de urmărire a bolnavilor. Toți merită, în egală măsură, felicitări și mulțumiri. Poate în niciun alt tip de intervenție nu sunt atât de mulți oameni anonimi, fără de care reușita nu ar fi fost posibilă. Doresc să le aduc un omagiu colectiv, pentru că nu îi putem menționa pe toți, dar tuturor le datorăm imens'.
Cu ocazia Zilei Naționale a Transplantului din România, în Parcul IOR din Capitală a fost dezvelit un monument dedicat donatorilor de organe și pacienților transplantați.
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].