Harghita: Senatorul UDMR Verestóy Attila, înmormântat cu onoruri militare la Odorheiu Secuiesc

Senatorul UDMR Verestóy Attila, care a murit săptămâna trecută într-un spital de la Viena, a fost înmormântat sâmbătă, cu onoruri militare, în cimitirul reformat din Odorheiu Secuiesc, în prezenţa a peste 500 de persoane.
Slujba religioasă a fost oficiată la biserica reformată din centrul oraşului, acolo unde au fost prezenţi liderul UDMR, Kelemen Hunor, numeroşi parlamentari ai Uniunii, şefi de consilii judeţene, primari, conducători de instituţii sau personalităţi ale comunităţii maghiare din România.
La funeralii a participat şi consilierul prezidenţial Andrei Muraru, care a adus o coroană de flori din partea preşedintelui Klaus Iohannis, şeful Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, senatorul Claudiu Manda, fostul deputat liberal Bogdan Olteanu, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fostul ministru Vasile Blaga, dar şi diplomaţi străini acreditaţi la Bucureşti. Printre aceştia s-au numărat şi reprezentanţi ai Ambasadei Iordaniei, Verestóy Attila fiind mulţi ani membru în Grupul parlamentar de prietenie cu Regatul Haşemit al Iordaniei.
De asemenea, la ceremonia funerară a luat parte Szili Katalin, consilier al premierului Ungariei.
La ceremonie, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a vorbit celor prezenţi despre personalitatea senatorului Verestóy Attila şi despre contribuţia acestuia la obţinerea drepturilor comunităţii maghiare din România.
"Verestóy Attila a fost un luptător. Luptător, în sensul pozitiv al cuvântului. (...) Credea cu tărie în faptul că viitorul ţinutului secuiesc depinde de doi factori esenţiali: pe de o parte de redresarea economică, de creşterea economică şi crearea de oportunităţi. Pe de altă parte - de păstrarea identităţii maghiare, care înseamnă, în primul rând, instituţii. L-am văzut luptând cu acelaşi impuls şi determinare pentru toate cauzele comunităţii: şcoli, biserici, mari investiţii, locuri de muncă, Legea educaţiei. Indiferent despre ce era vorba, lupta cu aceeaşi determinare", a spus Kelemen Hunor.
El a amintit şi de colaborarea pe care Verestóy Attila a avut-o cu partidele româneşti, de cunoştinţele acumulate de acesta pentru a putea reprezenta comunitatea maghiară la Bucureşti.
"De multe ori l-am văzut discutând cu partidele româneşti, de multe ori şi în multe situaţii. Intuia instinctiv unele situaţii. El a fost respectat pentru că ştia, la rândul său, să respecte. El a acumulat cunoştinţele speciale fără de care este dificil să poţi avea o reprezentare politică eficientă în Bucureşti. Avea o forţă extraordinară, de multe ori părea invincibil, deşi ştia exact că în politică puterea unui om nu era suficientă pentru aproape nimic, dar mai ştia exact şi pentru ce era suficientă puterea noastră. Ştia că nu era nevoie de sacrificii eroice, ci de războinici înţelepţi", a afirmat Kelemen Hunor.
Despre personalitatea lui Verestóy Attila au vorbit şi fostul lider al UDMR Marko Bela, dar şi Biro Barna Botond, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, fostul şef de cabinet al senatorului şi un apropiat al acestuia.
De asemenea, parlamentarii UDMR, formaţiune al cărui membru fondator a fost Verestóy Attila, şi-au exprimat regretul pentru dispariţia acestuia.
"A fost un om foarte important pentru noi, pentru mine. Am început politica foarte tânăr, iar domnul Verestóy reprezenta generaţia care a creat UDMR şi a creat o forţă politică importantă pentru comunitatea maghiară. Pentru generaţia mea a însemnat experienţă de viaţă (...), indiferent dacă politic eram de aceeaşi părere sau nu, întotdeauna s-a raportat cu cele mai bune intenţii la interesele fundamentale ale comunităţii maghiare din România. A reprezentat pentru noi un model cum poţi să faci politică în situaţii în care viaţa politică de la Bucureşti se schimbă permanent. Dumnezeu să îl odihnească. E o mare pierdere şi pentru noi ca Uniune, dar şi pentru mine ca persoană", a declarat presei deputatul UDMR Korodi Attila.
Şi şeful Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, social-democratul Claudiu Manda, a punctat faptul că senatorul UDMR era un om serios, care se ţinea de cuvânt atunci când promitea ceva.
"A fost un coleg bun, un om cu foarte multă experienţă şi un om foarte serios, care atunci când vorbea şi promitea ceva se ţinea de cuvânt. (...) Îmi pare rău că s-a întâmplat ce s-a întâmplat şi prea devreme. Cred că mai avea multe de spus în politica românească şi inclusiv în activitatea noastră de la comisie", a declarat Claudiu Manda.
Înmormântarea lui Verestóy Attila a avut loc la cimitirul reformat din Odorheiu Secuiesc şi s-a făcut cu onoruri militare, având în vedere că senatorul UDMR fusese decorat, în 2002, cu Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler.
În prezenţa a peste 500 de persoane, sicriul a fost purtat de militari ai Batalionului 385 Artilerie "Iancu de Hunedoara" Odorheiu Secuiesc, din cadrul Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu", care la finalul ceremonialului au tras trei salve de armă.
Verestóy Attila s-a născut la 1 martie 1954 la Odorheiu Secuiesc. Şi-a început studiile în oraşul natal, apoi a absolvit Facultatea de Inginerie Chimică la Universitatea Tehnică din Bucureşti, iar în 1999 a devenit doctor în ştiinţe chimice.
Înainte de 1989 a lucrat ca inginer la Sfântu Gheorghe şi apoi la Odorheiu Secuiesc. A fost lector la Universitatea Tehnică din Bucureşti, apoi cercetător la Institutul de Cercetări Chimice Anorganice Bucureşti.
După 1990, a devenit consilier al Frontului Salvării Naţionale, membru al grupului de experţi al vicepreşedintelui Karoly Kiraly. În perioada februarie - mai 1990 a fost membru al CPUN, preşedinte al Comisiei permanente pentru minorităţi.
Din 1990 şi până la decesul său a fost senator UDMR de Harghita şi de mai multe ori liderul grupului Uniunii din Senat.
A fost căsătorit, tatăl unui copil şi bunicul a doi nepoţi. AGERPRES/(A, AS - autor: Gina Ştefan, editor: Andreea Rotaru, editor online: Adrian Dădârlat)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Începe campania pentru alegerile locale parțiale; scrutin pe 4 mai pentru desemnarea a 19 primari și a președintelui CJ Bihor
Campania electorală pentru alegerile locale parțiale care vor fi organizate în data de 4 mai pentru președintele Consiliului Județean Bihor și pentru primari din 19 localități din țară începe sâmbătă, urmând să se încheie pe 3 mai, la ora 7:00. Locuitorii județului Bihor sunt chemați pe 4 mai la urne, odată cu desfășurarea scrutin
SOS România anunță o moțiune simplă, la Senat, împotriva ministrului Sănătății
Senatorii SOS România vor depune, săptămâna viitoare, la Parlament, o moțiune simplă prin care cer demisia ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, din cauza 'gestionării iresponsabile a politicii de vaccinare din România', a anunțat joi Ninel Peia, chestor al Senatului din partea acestui partid. Potrivit senatorului
Prezidențiale2025/Antonescu: Ca președinte voi înființa un task force consultativ pe lângă Președinție pentru soluții la consumul de droguri
Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a declarat, joi, că în cazul în care va ajunge președinte va face din lupta împotriva traficanților de droguri o prioritate națională, precizând că propune înființarea unui task force consultativ pe lângă Administrația Prezidențială care să vină cu soluții p
Prezidențiale2025/Crin Antonescu a prezentat declarația sa dată la fosta Securitate din dosarul CNSAS
Candidatul Alianței 'România Înainte', Crin Antonescu, a prezentat, joi, declarația dată la fosta Securitate despre prietenul său care a părăsit țara. Crin Antonescu a citit declarația sa dată în 1988 despre prietenul său la fosta Securitate
Prezidențiale2025/Nicușor Dan spune că e disponibil pentru un dialog cu Lasconi și că l-ar prefera pe Bolojan ca premier
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, candidat la alegerile prezidențiale, spune că este 'disponibil' pentru un dialog cu contracandidata sa Elena Lasconi, dar că 'trebuie să existe o disponibilitate reciprocă'. Pe de altă parte, el admite că nu a încercat să inițieze un astfel de dialog cu președinta USR. '
Prezidențiale2025/USR face recurs la ÎCCJ cu privire la decizia Curții de Apel București
USR va face recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la decizia Curții de Apel București prin care 'unui partid i se interzice să ia propriile decizii electorale'. 'USR consideră periculoasă decizia Curții de Apel București prin care o instanță cenzurează deciziile forurilor politice ale unui partid și decide
Prezidențiale2025/Darău (USR Brașov): Putem să votăm și să facem campanie pentru cine vrem; e vorba de voluntariat
USR nu îi mai face campanie electorală Elenei Lasconi în județul Brașov, președintele filialei județene a partidului, Irineu Darău, anunțând joi, într-o conferință de presă, că va ieși personal, împreună cu un 'grup de oameni', să împartă flyere cu candidatul independent Nicușor Dan. Potrivit lui Dar
Prezidențiale2025/Lasconi, după decizia CAB: Am curaj să fac dreptate și s-a văzut în acest caz
Liderul USR Elena Lasconi, candidată la alegerile prezidențiale, a transmis, joi, după decizia Curții de Apel București, că ea este președintele USR și unicul reprezentant legal în relația cu instituțiile publice, reafirmând angajamentul de a merge înainte în campania prezidențială.
Prezidențiale2025/CAB respinge contestația USR la decizia BEC privind interzicerea campaniei pentru Nicușor Dan
Curtea de Apel București a respins joi contestația depusă de USR împotriva deciziei Biroului Electoral Central prin care formațiunii i s-a interzis să facă campanie în favoarea lui Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale. Motivul invocat de instanță este 'lipsa calității de reprezentant', deoarece cerer
Prezidențiale2025/ Crin Antonescu, la sediul CNSAS: Am primit copii după declarația dată
Candidatul Alianței ''România Înainte'', Crin Antonescu, a mers, joi, la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) pentru a consulta documentele din dosar său și a primit copii ale declarației pe care a dat-o în fața Securității în cazul plecării din țară a unui prieten al său.
Parlament/Ministerul Educației are obligația de a asigura suport didactic la clasa pregătitoare, indiferent de forma de învățământ (proiect)
Ministerul Educației are obligația de a asigura în mod gratuit, pentru clasa pregătitoare, manuale școlare și/sau materiale didactice alternative, prevede o propunere legislativă pentru completarea art.93 din Legea învățământului preuniversitar nr.198/2023, depusă de grupul parlamentar al UDMR. 'Ministerul Educației are o
Prezidențiale2025/AEP: Sâmbătă - desemnarea președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) anunță că sâmbătă, la ora 12:00, va avea loc desemnarea, prin tragere la sorți computerizată, a președintelui Biroului electoral pentru votul prin corespondență pentru alegerile prezidențiale din mai și a locțiitorului acestuia. Conform unui comunicat al AEP transmis joi, Biroului Electoral Central
Legea referitoare la contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale, la reexaminare
Președintele interimar Ilie Bolojan a trimis, joi, spre reexaminare Parlamentului actul normativ pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012. Șeful statului arată în cerere că actul normativ, care i-a fost transmis de Parlament în vederea promulgării pe 5 aprilie, are ca obiect
Prezidențiale2025/USR garantează că fondurile au fost cheltuite doar pentru Lasconi: 4,9 milioane lei în campanie și precampanie
Uniunea Salvați România a salutat, joi, demararea controlului Autorității Electorale Permanente (AEP), efectuat la solicitarea președintei partidului, Elena Lasconi, privind utilizarea fondurilor USR în perioada 1 ianuarie - 16 aprilie, exprimându-și convingerea că verificările vor demonstra cheltuirea lor 'cu respect față de lege și interesul p
Prezidențiale2025/INTERVIU George Simion: Suveranitatea înseamnă să decizi cu fruntea sus în orice alianță; nu izolare, ci respect
George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale din luna mai, speră într-o 'Românie în care să rămânem nu din obligație, ci din convingere', motiv pentru care proiectul lui de țară este 'România care își cheamă copiii acasă'. Într-un interviu ac