Legea referitoare la contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale, la reexaminare

Președintele interimar Ilie Bolojan a trimis, joi, spre reexaminare Parlamentului actul normativ pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012.
Șeful statului arată în cerere că actul normativ, care i-a fost transmis de Parlament în vederea promulgării pe 5 aprilie, are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor prin instituirea unor măsuri privind contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale.
Potrivit președintelui interimar, în contextul în care extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale reprezintă o prioritate de dezvoltare a localităților, asumată inclusiv de Guvern, intervenția legislativă vizează o serie de responsabilități și sarcini ale concesionarilor serviciilor publice de distribuție a gazelor naturale, 'pentru crearea unui cadru legislativ care să permită unităților administrativ-teritoriale promovarea obiectivelor de investiții prin programul 'Anghel Saligny'.
Bolojan precizează că, în forma inițiatorilor, adoptată tacit de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă introduce noi cazuri de încetare de drept a contractelor de concesiune. Astfel, în situația în care ANRE nu emite autorizația de înființare a sistemului de distribuție a gazelor naturale în termen de un an de la data semnării contractului de concesiune, fie din pasivitatea concedentului sau concesionarului de a solicita autorizația, fie din cauze tehnice sau juridice motivate, contractul de concesiune a serviciului public de distribuție a gazelor naturale încetează de drept. De asemenea, în situația în care nu se obțin autorizațiile specifice prevăzute de legislația în vigoare pentru desfășurarea activității, în termen de un an de la data semnării contractului de concesiune, din cauza pasivității sau dezinteresului privind solicitarea ori din cauza lipsei îndeplinirii condițiilor legale de autorizare, concesiunea încetează de drept în ziua următoare împlinirii acestui termen, fără acordul părților contractuale, iar constatarea se realizează de ANRE.
Aceste dispoziții ar urma să fie aplicate și entităților formate din mai multe unități administrativ-teritoriale (UAT), asociații de dezvoltare intercomunitară și concesionarilor care au obținut autorizațiile/licențele specifice doar pentru o parte dintre UAT-urile sau o parte dintre localitățile componente ale UAT-urilor, dacă în urma solicitărilor primite nu au realizat extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, potrivit legii.
Totodată, în cazul contractelor de concesiune în derulare, încheiate cu cel puțin un an înainte de data intrării în vigoare a legii, concesionarii au obligația să obțină autorizațiile/licențele în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, sub sancțiunea încetării de drept a contractului, iar în cazul contractelor cu o vechime mai mare de cinci ani pentru care nu s-a solicitat eliberarea autorizațiilor/licențelor, solicitarea depusă la ANRE trebuie însoțită de un nou acord exprimat prin hotărârea Consiliului local al unităților administrativ-teritoriale.
Prin raportul comisiilor de fond din Camera Deputaților, Cameră decizională, au fost aduse o serie de amendamente, prin care s-a stabilit că ANRE retrage în maximum 60 de zile 'drepturile și obligațiile conferite prin licența de operare a sistemului de distribuție' doar pentru UAT-urile care fac obiectul încetării contractului de concesiune. Pentru contractele mai vechi de 5 ani, s-a instituit un termen de 30 de zile în care concesionarul trebuie să solicite adoptarea unei hotărâri a Consiliului local, sub sancțiunea încetării de drept a contractului, iar lipsa acesteia în 60 de zile de la solicitare determină, la rândul său, încetarea de drept a contractului. Au fost exceptate de la aplicarea noii soluții legislative și contractele în care autoritatea concedentă este Ministerul Energiei.
'Având în vedere cadrul legal în vigoare reprezentat de Legea nr. 123/2012, legislația subsecventă aplicării acesteia, securitatea raporturilor juridice și a modalităților deja existente pentru executarea obligațiilor contractuale, dar și faptul că unele extinderi ale rețelelor de distribuție a gazelor naturale sunt finanțate prin programe naționale precum Programul Național de Investiții 'Anghel Saligny' - prin care s-a urmărit asigurarea accesului la servicii esențiale al întregii populații, creșterea calității vieții și evitarea riscului de depopulare în comunitățile subdezvoltate - apreciem necesară reanalizarea soluțiilor legislative propuse de încetare de drept a contractelor aflate în derulare', a transmis Bolojan.
Președintele interimar susține că, în condițiile în care actul normativ se va aplica atât contractelor viitoare, cât și celor în derulare, dispozițiile trebuie să îndeplinească standardele referitoare la calitatea legii.
Șeful statului a subliniat că legiuitorul trebuia să țină cont de dispozițiile legislative referitoare la necesitatea instituirii unor reguli necesare, suficiente și posibile care să conducă la o cât mai mare stabilitate și eficiență legislativă. În opinia sa, se impune evaluarea preliminară a impactului noilor reglementări, astfel încât să se asigure o fundamentare adecvată a noilor soluții.
Conform cererii de reexaminare, noile reguli ar putea afecta securitatea raporturilor juridice.
Președintele interimar a evidențiat că actul normativ trebuie să țină cont de cadrul legal existent, respectiv Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 și Ordonanța de urgență nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului național de investiții 'Anghel Saligny'.
De asemenea, soluțiile legislative propuse trebuie să fie corelate cu atribuțiile Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și cu procedurile desfășurate la nivelul acesteia.
Ilie Bolojan a mai atras atenția că este necesar ca și Senatul, în calitate de primă Cameră competentă, să evalueze oportunitatea modificărilor nou introduse la Camera Deputaților, Cameră decizională.
'Soluțiile legislative propuse trebuie să asigure, pe de o parte, accesul tuturor cetățenilor la servicii esențiale de furnizare a gazelor naturale la standarde de calitate și siguranță, inclusiv în zone izolate, iar, pe de altă parte, sancționarea neexecutării obligației legale și contractuale de extindere a sistemului de distribuție a gazelor naturale, cu luarea în considerare a segmentelor de rețea deja dezvoltate și a continuității în furnizarea serviciilor', a completat el. AGERPRES/(AS - redactor: Florentina Peia, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Anastasiu: Am avut certificat ORNISS pe perioada cât am fost consilier prezidențial și vicepremier
Vicepremierul demisionar Dragoș Anastasiu a confirmat că, pe perioada cât a deținut funcțiile de consilier prezidențial și pe cea de vicepremier în Guvernul Ilie Bolojan, a deținut un certificat ORNISS care îi permitea, între altele, accesul la informații cu diferite grade de confidențialitate. Întrebat într
Dan Tanasă (AUR): Demisia lui Anastasiu - un gest de igienă morală; cine urmează?
Demisia lui Dragoș Anastasiu din funcția de vicepremier reprezintă un gest de 'igienă morală', consideră purtătorul de cuvânt al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), deputatul Dan Tanasă. 'După zile întregi de tăcere, de sfidare a românilor, Dragoș Anastasiu a demisionat, așa cum AUR a cerut public printr
Dominic Fritz: Demisia vicepremierului, un gest de asumare; întărește valorile care stau la baza reformelor Bolojan
Președintele USR, Dominic Fritz, afirmă că demisia vicepremierului Dragoș Anastasiu a fost 'un gest de normalitate, demnitate și asumare' care 'întărește valorile care stau la baza reformelor Bolojan'. 'Demisia vicepremierului a fost necesară și inevitabilă. În același timp, este un gest de normalitate, demnitat
VIDEO UPDATE/Vicepremierul Dragoş Anastasiu şi-a anunţat demisia din funcţie; există şpăgi de supravieţuire şi de îmbogăţire
Vicepremierul Dragoș Anastasiu și-a anunțat, duminică după-amiază, demisia din funcție, precizând că nu mai poate să accepte 'să fie denigrat și în acest fel să decredibilizeze imaginea Guvernului României'. 'În acest moment, în acest climat, mie îmi e foarte clar că nu mai pot să ajut, că indife
VIDEO Conferință de presă susținută de vicepremierul Dragoș Anastasiu, ora 17:00
Vicepremierul Dragoș Anastasiu a susținut, duminică, la ora 17:00, o conferință de presă, la Palatul Victoria, a anunțat Biroul de Presă al Guvernului.
MAE: Atenționare de călătorie pentru Republica Franceză - Risc crescut de incendii de vegetație și păduri în zona de sud
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Franceză asupra faptului că autoritățile locale au emis sâmbătă, 26 iulie 2025, o alertă de incendii de vegetație și de păduri în zona de sud a țării. Alerta pentru riscul de producere
Președintele Dan și cancelarul austriac Stocker au subliniat interesul de a deschide unui nou capitol în relația bilaterală
Salzburg - Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiță, transmite: Președintele Nicușor Dan și cancelarul federal Christian Stocker au subliniat, sâmbătă, interesul ambelor părți de a deschide unui nou capitol în relația bilaterală, printr-un dialog politic și o cooperare economică susținută și printr-o coordonare strânsă în plan european, inform
Nicușor Dan - întrevedere cu Cancelarul Austriei: Cred că Strategia Dunării este o bună oportunitate pentru noi
Salzburg - Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiță, transmite: Președintele Nicușor Dan s-a întâlnit sâmbătă cu Cancelarul Federal al Republicii Austria, Christian Stocker, context în care i-a transmis acestuia că Strategia Dunării este o ocazie pentru ambele state. 'Vă mulțumesc pentru invitație, cred că după situ
Tusvanyos/Viktor Orbán - discurs axat pe suveranitate, familie, creștinism, critici la adresa Bruxelles-ului și a Vestului
Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a susținut, sâmbătă, la Băile Tușnad, tradiționalul său discurs, în care a prezentat toate temele abordate în ultimii ani la lucrările Universității de Vară 'Tusvanyos', respectiv suveranitate, familie, creștinism, precum și critici la adresa conducerii Uniunii Europene și a Vestului. Numeroși
Anastasiu: Nu am depus un denunț în dosarul de corupție de la ANAF; am dat declarații cu privire la faptele care au avut loc
Vicepremierul Dragoș Anastasiu, afirmă că nu a semnat și nu a depus un denunț în dosarul de corupție ale unor funcționari din ANAF și solicită DNA o copie a 'presupusului denunț'. 'În scopul clarificării în spațiul public a calității mele de martor în dosarul privind faptele de corupție ale unor funcționari din ANAF, am trim
Ministrul român al Mediului i-a prezentat Parcul Natural Văcărești omologului său german
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu, i-a prezentat, sâmbătă, ministrului federal pentru Mediu, Protecția Climei și Siguranță Nucleară, Carsten Schneider, aflat într-o vizită în România, Parcul Natural Văcărești, un simbol al reconectării urbane cu natura, potrivit unei postări pe o rețea de socializare a ministerului de resort.
Nicușor Dan, referitor la situația lui Dragoș Anastasiu: E o problemă mare
Salzburg - Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiță, transmite: Președintele Nicușor Dan, s-a referit, sâmbătă, la situația în care se află vicepremierul Dragoș Anastasiu punctând că aceasta este 'o problemă mare'. 'E o problemă mare, e o problemă mare. Atât', a comentat el. Șeful statului a s
Tusvanyos/Viktor Orban: Bolojan, un politician serios, interesat în succesele româno-ungare
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avut sâmbătă, în deschiderea discursului pe care îl susține la Universitatea de Vară 'Tusvanyos', de la Băile Tușand, cuvinte de apreciere despre prim-ministrul României, Ilie Bolojan, cu care a avut, miercuri seara, o întâlnire informală. Viktor Orban l-a catalogat pe Ilie Bolojan
Nicușor Dan - primit cu onoruri la Salzburger Festspiele
Salzburg - Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiță, transmite: Președintele Nicușor Dan a fost primit, cu onoruri sâmbătă dimineață, la festivitatea de deschidere a Salzburger Festspiele 2025. Ulterior, șeful statului va avea o întrevedere cu cancelarul federal al Republicii Austria, Christian Stocker, iar la finalul zilei va particip
Liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, solicită demiterea viceprim-ministrului Dragoș Anastasiu
Senatorul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Petrișor Peiu, solicită demiterea de urgență a viceprim-ministrului Dragoș Anastasiu, într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Ilie Bolojan. Petrișor Peiu consideră că un asemenea gest este 'moral', având în vedere acuzațiile care i s-au adus viceprim-ministrul