logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Legea referitoare la contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale, la reexaminare

Imagine din galeria Agerpres

Președintele interimar Ilie Bolojan a trimis, joi, spre reexaminare Parlamentului actul normativ pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012.

Șeful statului arată în cerere că actul normativ, care i-a fost transmis de Parlament în vederea promulgării pe 5 aprilie, are ca obiect de reglementare modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor prin instituirea unor măsuri privind contractele de concesiune a serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale.

Potrivit președintelui interimar, în contextul în care extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale reprezintă o prioritate de dezvoltare a localităților, asumată inclusiv de Guvern, intervenția legislativă vizează o serie de responsabilități și sarcini ale concesionarilor serviciilor publice de distribuție a gazelor naturale, 'pentru crearea unui cadru legislativ care să permită unităților administrativ-teritoriale promovarea obiectivelor de investiții prin programul 'Anghel Saligny'.

Bolojan precizează că, în forma inițiatorilor, adoptată tacit de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă introduce noi cazuri de încetare de drept a contractelor de concesiune. Astfel, în situația în care ANRE nu emite autorizația de înființare a sistemului de distribuție a gazelor naturale în termen de un an de la data semnării contractului de concesiune, fie din pasivitatea concedentului sau concesionarului de a solicita autorizația, fie din cauze tehnice sau juridice motivate, contractul de concesiune a serviciului public de distribuție a gazelor naturale încetează de drept. De asemenea, în situația în care nu se obțin autorizațiile specifice prevăzute de legislația în vigoare pentru desfășurarea activității, în termen de un an de la data semnării contractului de concesiune, din cauza pasivității sau dezinteresului privind solicitarea ori din cauza lipsei îndeplinirii condițiilor legale de autorizare, concesiunea încetează de drept în ziua următoare împlinirii acestui termen, fără acordul părților contractuale, iar constatarea se realizează de ANRE.

Aceste dispoziții ar urma să fie aplicate și entităților formate din mai multe unități administrativ-teritoriale (UAT), asociații de dezvoltare intercomunitară și concesionarilor care au obținut autorizațiile/licențele specifice doar pentru o parte dintre UAT-urile sau o parte dintre localitățile componente ale UAT-urilor, dacă în urma solicitărilor primite nu au realizat extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale, potrivit legii.

Totodată, în cazul contractelor de concesiune în derulare, încheiate cu cel puțin un an înainte de data intrării în vigoare a legii, concesionarii au obligația să obțină autorizațiile/licențele în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii, sub sancțiunea încetării de drept a contractului, iar în cazul contractelor cu o vechime mai mare de cinci ani pentru care nu s-a solicitat eliberarea autorizațiilor/licențelor, solicitarea depusă la ANRE trebuie însoțită de un nou acord exprimat prin hotărârea Consiliului local al unităților administrativ-teritoriale.

Prin raportul comisiilor de fond din Camera Deputaților, Cameră decizională, au fost aduse o serie de amendamente, prin care s-a stabilit că ANRE retrage în maximum 60 de zile 'drepturile și obligațiile conferite prin licența de operare a sistemului de distribuție' doar pentru UAT-urile care fac obiectul încetării contractului de concesiune. Pentru contractele mai vechi de 5 ani, s-a instituit un termen de 30 de zile în care concesionarul trebuie să solicite adoptarea unei hotărâri a Consiliului local, sub sancțiunea încetării de drept a contractului, iar lipsa acesteia în 60 de zile de la solicitare determină, la rândul său, încetarea de drept a contractului. Au fost exceptate de la aplicarea noii soluții legislative și contractele în care autoritatea concedentă este Ministerul Energiei.

'Având în vedere cadrul legal în vigoare reprezentat de Legea nr. 123/2012, legislația subsecventă aplicării acesteia, securitatea raporturilor juridice și a modalităților deja existente pentru executarea obligațiilor contractuale, dar și faptul că unele extinderi ale rețelelor de distribuție a gazelor naturale sunt finanțate prin programe naționale precum Programul Național de Investiții 'Anghel Saligny' - prin care s-a urmărit asigurarea accesului la servicii esențiale al întregii populații, creșterea calității vieții și evitarea riscului de depopulare în comunitățile subdezvoltate - apreciem necesară reanalizarea soluțiilor legislative propuse de încetare de drept a contractelor aflate în derulare', a transmis Bolojan.

Președintele interimar susține că, în condițiile în care actul normativ se va aplica atât contractelor viitoare, cât și celor în derulare, dispozițiile trebuie să îndeplinească standardele referitoare la calitatea legii.

Șeful statului a subliniat că legiuitorul trebuia să țină cont de dispozițiile legislative referitoare la necesitatea instituirii unor reguli necesare, suficiente și posibile care să conducă la o cât mai mare stabilitate și eficiență legislativă. În opinia sa, se impune evaluarea preliminară a impactului noilor reglementări, astfel încât să se asigure o fundamentare adecvată a noilor soluții.

Conform cererii de reexaminare, noile reguli ar putea afecta securitatea raporturilor juridice.

Președintele interimar a evidențiat că actul normativ trebuie să țină cont de cadrul legal existent, respectiv Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 și Ordonanța de urgență nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului național de investiții 'Anghel Saligny'.

De asemenea, soluțiile legislative propuse trebuie să fie corelate cu atribuțiile Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și cu procedurile desfășurate la nivelul acesteia.

Ilie Bolojan a mai atras atenția că este necesar ca și Senatul, în calitate de primă Cameră competentă, să evalueze oportunitatea modificărilor nou introduse la Camera Deputaților, Cameră decizională.

'Soluțiile legislative propuse trebuie să asigure, pe de o parte, accesul tuturor cetățenilor la servicii esențiale de furnizare a gazelor naturale la standarde de calitate și siguranță, inclusiv în zone izolate, iar, pe de altă parte, sancționarea neexecutării obligației legale și contractuale de extindere a sistemului de distribuție a gazelor naturale, cu luarea în considerare a segmentelor de rețea deja dezvoltate și a continuității în furnizarea serviciilor', a completat el. AGERPRES/(AS - redactor: Florentina Peia, editor: Claudia Stănescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 767

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Politic 09-05-2025 16:26

Ministrul Cseke Attila: Discutăm cu CE, pe PNRR, posibilitatea transferării de pe împrumut pe grant, pentru că am fost performanți

Ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a declarat vineri, la Bistrița, că se poartă discuții cu Comisia Europeană, legate de investițiile derulate de minister prin Planul Național de Redresare și Reziliență, despre posibilitatea transferării de pe împrumut pe grant, 'pentru că am fost performanți'.

Politic 09-05-2025 15:24

Prezidențiale2025/Hotărârea CCR de validare a rezultatului primului tur, în Monitorul Oficial; a început campania pentru al doilea tur

Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale a început vineri, imediat după validarea de către Curtea Constituțională a României a rezultatului primului tur de scrutin și publicarea hotărârii CCR în Monitorul Oficial.

Politic 09-05-2025 14:56

Prezidențiale2025/AEP: Începe campania pentru turul 2; competitorii să contribuie la desfășurarea unei campanii corecte, integre, transparente

Autoritatea Electorală Permanentă a precizat că vineri începe campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale și îi îndeamnă pe competitorii electorali să contribuie la desfășurarea unei 'campanii corecte, integre și transparente, care să răspundă așteptărilor democratice ale cetățenilor'. Potrivit unui comunica

Politic 09-05-2025 14:15

Predoiu: Reforma fiscală nu poate fi asumată de un guvern interimar la nivel de lege, doar prin Parlament (surse)

Premierul interimar Cătălin Predoiu consideră că în măsura în care reforma fiscală asumată prin Planul de Redresare și Reziliență presupune un act normativ cu rang de lege, acest lucru nu poate fi făcut de un guvern interimar, ci doar prin Parlament, având în vedere că PNRR reprezintă un obiectiv de țară, au precizat surse guvernamentale.

Politic 09-05-2025 14:11

Președintele interimar Ilie Bolojan a discutat cu vicepreședinta CE Roxana Mînzatu de recuperarea întârzierilor din PNRR

Președintele interimar Ilie Bolojan a primit-o, vineri, pe vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, cei doi abordând inclusiv situația fondurilor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Potrivit unui comunicat al Administrației Preziden

Politic 09-05-2025 14:01

Ziua Europei/ Negrescu: Lansez 'EU Story' - un proiect prin care să spunem ce înseamnă concret apartenența la UE

Europarlamentarul PSD Victor Negrescu a anunțat, cu ocazia Zilei Europei, lansarea 'EU Story', un proiect prin care să spună, pe înțelesul tuturor, ce înseamnă concret apartenența la Uniunea Europeană. '9 Mai - Ziua Europei este mai mu

Politic 09-05-2025 13:31

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan de Ziua Europei: Celebrăm nu doar un proiect politic, ci o comunitate de valori

România nu trebuie să fie un stat care doar primește direcția dată de Europa, ci unul care propune direcția în domenii cheie pentru viitorul nostru comun - arhitectura de securitate europeană, agricultura, extinderea UE către Republica Moldova și sprijinirea competitivității economiilor noastre, afirmă Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezid

Politic 09-05-2025 13:24

Ziua Independenței de Stat și Ziua Europei/ Abrudean: Convergența acestor sărbători reflectă destinul european al României

Aderarea României la Uniunea Europeană nu este un accident istoric, ci rezultatul unei traiectorii asumate de veacuri, a evidențiat, vineri, președintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Europei și Zilei Independenței de Stat. 'România a privit întotdeauna spre valori

Politic 09-05-2025 12:59

Prezidențiale2025/ Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale (oficial)

Curtea Constituțională a României a validat, vineri, rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe data de 4 mai. Potrivit unui comunicat al CCR, transmis AGERPRES, vineri, în cadrul controlului privind respectarea procedurii pentru alegerea președintelui României, conferind efectivitate competențelor &ic

Politic 09-05-2025 12:43

Prezidențiale2025/ Curtea Constituțională a validat primul tur al alegerilor prezidențiale (surse)

Curtea Constituțională a României a validat, vineri, rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, desfășurat pe data de 4 mai, au precizat, pentru AGERPRES, surse din CCR. Biroul Electoral Central a dat publicității, marți seara, rezultatele finale la primul tur al alegerilor prezidențiale, după centralizarea tuturor proceselor v

Politic 09-05-2025 12:29

Ziua Europei/ Hurezeanu: România continuă să sprijine și să se bazeze pe idealul unei Europe unite

România continuă să sprijine și să se bazeze - în actualul context european și internațional complicat, marcat de provocări fără precedent în ultimele decenii - pe idealul unei Europe unite și puternice, a afirmat, vineri, ministrul interimar al Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, în mesajul transmis la împlinirea a 75 de ani de la preze

Politic 09-05-2025 11:52

Prezidențiale2025/TVR le propune finaliștilor la alegerile prezidențiale mai multe variante pentru dezbatere - 14, 15 și 16 mai

Televiziunea Română le propune candidaților din turul al doilea al alegerilor prezidențiale mai multe variante pentru dezbatere - 14, 15 și 16 mai, cu opțiuni flexibile de format - atât în direct, cât și înregistrat și așteaptă răspunsul de la George Simion și Nicușor Dan. 'Televiziunea Română, care a de

Politic 09-05-2025 11:40

Ziua Europei/ Marcel Ciolacu: România s-a modernizat nu cu vorbe goale, ci cu bani europeni

România s-a modernizat 'nu cu vorbe goale', ci cu bani europeni, iar pentru țara noastră drumul este clar - doar alături de Uniunea Europeană și partenerii săi, a declarat, vineri, președintele PSD, Marcel Ciolacu, cu prilejul Zilei Europei. 'Astăzi, de Ziua Europei, suntem datori să reafirmăm opțiunea de a ne construi viitor

Politic 09-05-2025 11:40

Ziua Europei/ Bolojan: România este parte din proiectul european și trebuie să continuăm acest drum

România este parte din proiectul european și trebuie să continuăm acest drum, a afirmat, vineri, președintele interimar Ilie Bolojan, într-un mesaj transmis de Ziua Europei. 'Uniunea Europeană înseamnă și valori: democrație, stat de drept, libertate, solidaritate. Valori care ne dau un cadru stabil pentru a ne dezvolta. F

Politic 09-05-2025 11:38

Ziua Europei/ Predoiu: Reziliența proiectului european în fața extremismului și a interferențelor ostile presupune o acțiune comună

Reziliența proiectului european în fața extremismului, a dezinformării și a interferențelor ostile presupune o acțiune comună, fermă și constantă, în deplin respect al valorilor fundamentale ale libertății și demnității umane, a transmis premierul interimar Cătălin Predoiu, vineri, într-un mesaj cu prilejul Zilei Europei.