Tusvanyos/Viktor Orbán - discurs axat pe suveranitate, familie, creștinism, critici la adresa Bruxelles-ului și a Vestului

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a susținut, sâmbătă, la Băile Tușnad, tradiționalul său discurs, în care a prezentat toate temele abordate în ultimii ani la lucrările Universității de Vară 'Tusvanyos', respectiv suveranitate, familie, creștinism, precum și critici la adresa conducerii Uniunii Europene și a Vestului.
Numeroși susținători, din România sau din Ungaria, s-au adunat pentru a asista la discursul premierului ungar și au fost nevoiți să treacă prin mai multe puncte de control până au ajuns în perimetrul evenimentului.
Foto: (c) Gina Ştefan / AGERPRES
La fel ca în fiecare an, premierul Ungariei a venit însoțit de președintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, fondator al Universității de Vară de la Băile Tușnad, și de Tokes László, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania, fiind îndelung aplaudat de cei prezenți.
Într-un discurs mai scurt decât în alți ani, Viktor Orbán a abordat, ca de obicei, teme geopolitice, sociale și ideologice, cu accent pe politica conservatoare a guvernului pe care-l conduce.
Premierul a criticat dur proiectul de buget al Uniunii Europene, despre care a spus că este formulat 'în baza logicii războiului', susținând că Ungaria nu îl va accepta nici măcar ca bază de negociere.
El a adăugat că până nu primește integral fondurile europene restante, Ungaria nu va susține noul buget european.
Acesta a acuzat opoziția ungară că, în schimbul fondurilor europene, va fi de acord cu politica promovată de conducerea UE, susținând că acesta va fi 'prețul suveranității'.
În discursul său, Orbán a făcut de mai multe ori referire la alegerile de anul viitor din Ungaria și a vorbit despre posibilitatea obținerii unei noi majorități absolute, conform sondajelor interne.
De asemenea, premierul ungar a vorbit pe larg despre modelul maghiar de guvernare, care are în centrul său familia, națiunea și valorile creștine, și a promovat așa-numita 'Mare Strategie Maghiară', un plan pe termen lung de dezvoltare a Ungariei, din punct de vedere economic, demografic și strategic.
El a insistat să se folosească termenul de 'great', adică o Ungarie măreață, și nu de 'big', adică mare, pentru a nu genera proteste diplomatice.
Premierul Ungariei a criticat Bruxellesul pentru susținerea unei 'ideologii progresiste' și a acuzat conducerea UE că urmează o agendă federalistă, folosind crizele recente pentru a centraliza puterea.
Acesta a mai susținut că UE se pregătește de un război rece cu SUA și cu China și se află într-un război deschis cu Rusia, 'în timp ce vrea să adâncească isteria de război în Ucraina'.
De asemenea, Orbán a susținut că prin victoria lui Donald Trump în SUA s-a reușit 'evitarea unui război mondial', dar crede că există semne că acesta ar putea izbucni.
O altă temă pe care a premierul ungar a abordat-o de nenumărate ori la Băile Tușnad a fost cea a migrației, susținând că 'viitorul este al Europei Centrale', care, crede Orban, a reușit să se apere în fața migrației, spre deosebire de Occident.
El a a susținut că, din cauza fenomenului migraționist, statele din Europa de Vest vor deveni, ireversibil, 'societăți mixte', cu o populație musulmană crescândă.
'Orașele mari, într-un termen bine definit, vor fi zone cu o majoritate musulmană, se va produce schimbarea populației. Europa va rămâne o țintă a migrației', a spus Orbán, conform traducerii asigurate de organizatori.
Premierul Ungariei s-a referit și la întâlnirea cu premierul României, Ilie Bolojan, pe care l-a catalogat ca fiind un politician 'serios', care se va lupta pentru interesele românilor și care este interesat de succesele româno-ungare.
Și Tokes László, președintele Consiliului Național Maghiar din Transilvania, a salutat întâlnirea dintre cei doi premieri și a susținut că absența partenerilor români de la dezbaterile de la Băile Tușnad este 'un deficit al taberei', dialogul româno-maghiar fiind 'esențial pentru viitorul nostru comun'.
El a făcut un apel public către demnitarii români să accepte invitația la ediția din 2026 a Universității de Vară de la Băile Tușnad, pentru a purta un dialog deschis pe subiecte de interes pentru comunitatea maghiară, cum ar fi legea minorităților sau reorganizarea administrativ teritorială.
Președintele Comisiei de politică externă a Parlamentului Ungariei, Németh Zsolt, fondator al Universității de Vară 'Tusvanyos', le-a spus celor prezenți că la ediția din acest an al evenimentului s-au organizat 500 de evenimente, cu 1000 de invitați, de pe șase continente.
La Băile Tușnad au fost prezenți, fără să fie lăsați să intre în perimetrul evenimentului, mai mulți membri și simpatizanți ai Asociației 'Calea Neamului', care au purtat steaguri tricolore românești, dar și pancarte pe pe care scria: 'Ceva etern: Transilvania, pământ românesc', 'Suveranism - made in Hungary' sau 'Viktor, ocupă-te de Trans(Pride)Budapesta, lasă Transilvania!'.
Foto: (c) Gina Ştefan / AGERPRES
Forțele de ordine i-au izolat pe manifestanți, care au scandat 'Trăiască și înflorească Moldova, Ardealul sau Țara Românească' sau 'Nu cedăm', inclusiv în momentul în care coloana oficială a lui Viktor Orbán a trecut prin zonă.
Președintele Asociației Calea Neamului, Mihai Tîrnoveanu, a susținut că cei prezenți nu sunt împotriva etniei maghiare, ci împotriva politicii pe care o desfășoară Guvernul Orban și UDMR.
Foto: (c) Gina Ştefan / AGERPRES
În opinia sa, politica internă și externă a Guvernului Viktor Orban are un singur scop, respectiv suveranitatea asupra Transilvaniei, ocuparea resurselor zonei, obținerea autonomiei teritoriale pe criteriul etnic și, apoi, alipirea de către Ungaria a unei părți din Transilvania, 'care reconfigurează harta fostului Dictat de la Viena'.
Pentru asigurarea ordinii și liniștii publice la eveniment au fost prezente numeroase forțe de ordine, nefiind înregistrate incidente.
În cursul serii este programat un concert, la care este așteptat un număr mare de persoane.
Cea de-a 34-a ediție a Universității de Vară 'Tusvanyos' a adus, la Băile Tușnad, numeroși membri ai Guvernului de la Budapesta, dar și lideri UDMR, europarlamentari, parlamentari și aleși locali ai Uniunii, reprezentanți ai maghiarilor din afara granițelor, intelectuali, oameni de cultură sau activiști maghiari, în vreme ce prezența invitaților români a fost extrem de redusă.
Motto-ul sub care s-au desfășurat lucrările Universității de Vară a fost 'Pe noi poți conta!', care potrivit organizatorilor, transmite un mesaj de încurajare într-un context geopolitic și economic tot mai incert.
Universitatea de Vară de la Băile Tușnad este cunoscută sub denumirea de ''Tusványos'', fiind vorba de abrevierea numelor contopite ale celor două localități în care s-a desfășurat până acum manifestarea - inițial la Bálványos, în județul Covasna, după care a fost mutată la Băile Tușnad, în Harghita.
Evenimentul este organizat de Consiliul Tineretului Maghiar din România și Fundația Pro Minoritate din Ungaria. AGERPRES/(A, AS - redactor: Gina Ștefan, editor: Cătălin Alexandru, editori online: Adrian Dãdârlat, Andreea Preda)
Citeşte şi:
Tusvanyos/Viktor Orban: Bolojan, un politician serios, interesat în succesele româno-ungare
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
VIDEO Conferință de presă susținută de vicepremierul Dragoș Anastasiu, ora 17:00
Vicepremierul Dragoș Anastasiu susține, duminică, la ora 17:00, o conferință de presă, la Palatul Victoria, a anunțat Biroul de Presă al Guvernului.
MAE: Atenționare de călătorie pentru Republica Franceză - Risc crescut de incendii de vegetație și păduri în zona de sud
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Franceză asupra faptului că autoritățile locale au emis sâmbătă, 26 iulie 2025, o alertă de incendii de vegetație și de păduri în zona de sud a țării. Alerta pentru riscul de producere
Președintele Dan și cancelarul austriac Stocker au subliniat interesul de a deschide unui nou capitol în relația bilaterală
Salzburg - Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiță, transmite: Președintele Nicușor Dan și cancelarul federal Christian Stocker au subliniat, sâmbătă, interesul ambelor părți de a deschide unui nou capitol în relația bilaterală, printr-un dialog politic și o cooperare economică susținută și printr-o coordonare strânsă în plan european, inform
Nicușor Dan - întrevedere cu Cancelarul Austriei: Cred că Strategia Dunării este o bună oportunitate pentru noi
Salzburg - Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiță, transmite: Președintele Nicușor Dan s-a întâlnit sâmbătă cu Cancelarul Federal al Republicii Austria, Christian Stocker, context în care i-a transmis acestuia că Strategia Dunării este o ocazie pentru ambele state. 'Vă mulțumesc pentru invitație, cred că după situ
Anastasiu: Nu am depus un denunț în dosarul de corupție de la ANAF; am dat declarații cu privire la faptele care au avut loc
Vicepremierul Dragoș Anastasiu, afirmă că nu a semnat și nu a depus un denunț în dosarul de corupție ale unor funcționari din ANAF și solicită DNA o copie a 'presupusului denunț'. 'În scopul clarificării în spațiul public a calității mele de martor în dosarul privind faptele de corupție ale unor funcționari din ANAF, am trim
Ministrul român al Mediului i-a prezentat Parcul Natural Văcărești omologului său german
Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Diana Buzoianu, i-a prezentat, sâmbătă, ministrului federal pentru Mediu, Protecția Climei și Siguranță Nucleară, Carsten Schneider, aflat într-o vizită în România, Parcul Natural Văcărești, un simbol al reconectării urbane cu natura, potrivit unei postări pe o rețea de socializare a ministerului de resort.
Nicușor Dan, referitor la situația lui Dragoș Anastasiu: E o problemă mare
Salzburg - Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiță, transmite: Președintele Nicușor Dan, s-a referit, sâmbătă, la situația în care se află vicepremierul Dragoș Anastasiu punctând că aceasta este 'o problemă mare'. 'E o problemă mare, e o problemă mare. Atât', a comentat el. Șeful statului a s
Tusvanyos/Viktor Orban: Bolojan, un politician serios, interesat în succesele româno-ungare
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a avut sâmbătă, în deschiderea discursului pe care îl susține la Universitatea de Vară 'Tusvanyos', de la Băile Tușand, cuvinte de apreciere despre prim-ministrul României, Ilie Bolojan, cu care a avut, miercuri seara, o întâlnire informală. Viktor Orban l-a catalogat pe Ilie Bolojan
Nicușor Dan - primit cu onoruri la Salzburger Festspiele
Salzburg - Trimisul special al AGERPRES, Oana Ghiță, transmite: Președintele Nicușor Dan a fost primit, cu onoruri sâmbătă dimineață, la festivitatea de deschidere a Salzburger Festspiele 2025. Ulterior, șeful statului va avea o întrevedere cu cancelarul federal al Republicii Austria, Christian Stocker, iar la finalul zilei va particip
Liderul senatorilor AUR, Petrișor Peiu, solicită demiterea viceprim-ministrului Dragoș Anastasiu
Senatorul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), Petrișor Peiu, solicită demiterea de urgență a viceprim-ministrului Dragoș Anastasiu, într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Ilie Bolojan. Petrișor Peiu consideră că un asemenea gest este 'moral', având în vedere acuzațiile care i s-au adus viceprim-ministrul
Fifor: Fiecare oră în care Anastasiu mai ocupă o funcție publică - o piatră de moară de piciorul Guvernului
Președintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor, susține că fiecare oră în care vicepremierul Dragoș Anastasiu mai ocupă o funcție de demnitate publică este 'o piatră de moară' de piciorul Guvernului. 'A mai trecut o zi și 'gurul' reformei statului încă nu și-a dat demisia. Încă mai are dubii. Da, uluitor, Anastasiu rămâ
Harghita: Peste 7000 de persoane s-au înregistrat pentru discursul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad
Peste 7.000 de persoane s-au înregistrat pentru a asista la tradiționalul discurs pe care premierul Ungariei, Viktor Orban, îl va susține, sâmbătă, în închiderea lucrărilor Universității de Vară 'Tusvanyos', de la Băile Tușnad. Potrivit informațiilor furnizate AGERPRES de Sándor Krisztina, responsabila cu programul
Potențialul pentru cooperare economică, evidențiat de ministrul de Externe la întrevederea cu omologul austriac
Ministrul afacerilor externe, Oana Țoiu, a evidențiat la întrevederea de vineri cu omologul austriac, Beate Meinl-Reisinger, potențialul existent pentru cooperare în plan economic și investițional, Austria fiind în top trei investitori străini pe piața din România, informează MAE. Potrivit unui comunicat transmis de Min
Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare - publicat în Monitorul Oficial
Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare a fost publicat vineri seara în Monitorul Oficial al României. Președintele Nicușor Dan a semnat vineri decretul p