Nobel 2024: Geoffrey Hinton, pionierul AI speriat de creaţia sa

Recompensat marţi cu premiul Nobel pentru fizică pe anul 2024 alături de John Hopfield pentru descoperirile lor legate de "machine learning" (capacitatea maşinilor de a învăţa), cercetătorul canadiano-britanic Geoffrey Hinton, un pionier al inteligenţei artificiale (AI), s-a remarcat recent prin avertismentele sale cu privire la această tehnologie, informează AFP.
În martie 2023, atunci când a fost întrebat de jurnaliştii de la un post de televiziune american despre "riscurile ca inteligenţa artificială să distrugă omenirea", Geoffrey Hinton nu şi-a ascuns îngrijorarea.
"Nu este ceva de neimaginat", a spus el.
Câteva săptămâni mai târziu, cercetătorul septuagenar a părăsit grupul Google, unde lucra de zeci de ani, pentru a găsi companii mass-media în căutarea unor platforme cu ajutorul cărora să avertizeze opinia publică în legătură cu pericolele generate de AI.
Născut la Londra, acest cercetător, în prezent în vârstă de 76 de ani, a crescut în Bristol, un oraş din sud-vestul Angliei, înainte de a studia la Edinburgh, în Scoţia, şi la Universitatea Cambridge.
Şi-a descris adeseori copilăria ca o existenţă sub presiune, încercând să fie la înălţimea standardelor unei familii ilustre, compusă din cercetători de renume. Tatăl lui a fost membru al Royal Society, prestigioasa asociaţie a savanţilor britanici.
Marcat de-a lungul întregii sale vieţi de depresie, un subiect despre care s-a confesat în revista canadiană Toronto Life, Geoffrey Hinton a încercat adeseori să găsească o evadare în muncă.
Dar după decesul celei de-a doua soţii, care a murit de cancer la începutul anilor 1990, la scurt timp după ce ei adoptaseră doi copii, cercetătorul a ajuns în situaţia de a fi un tată celibatar. În 1997, s-a căsătorit pentru a treia oară, însă şi acea soţie a murit tot de cancer, în 2018.
"Îmi vine greu să îmi imaginez cum poate o mamă care are mai mulţi copii să îşi continue cariera universitară. Eu îmi făcusem un obicei din a-mi petrece timpul reflectând la diverse idei. Însă cu copiii aflaţi la parter, acest lucru este pur şi simplu imposibil", a dezvăluit el pentru revista Toronto Life.
Risc de "control"
Socialist autoproclamat, Geoffrey Hinton a lucrat pentru mai multe universităţi americane începând cu sfârşitul anilor 1970, dar a decis să respingă fondurile oferite de armata americană, principalul finanţator al domeniului său de cercetare.
În 1987, s-a mutat definitiv la Toronto, după ce a obţinut o finanţare de la Guvernul canadian pentru lucrările sale asupra reţelelor neuronale.
Rămas timp de mulţi ani un profesor universitar marginal, ideile sale au ajuns în cele din urmă în rândul comunităţii de cercetători pe care îi frecventa.
Parcursul său profesional a depăşit un moment de cotitură în 2013: recrutat de Google, a devenit o personalitate centrală a acestui domeniu de activitate în Silicon Valley, în timp ce unii dintre elevii săi s-au angajat la companii concurente.
Ilya Sutskever, cofondator al OpenAI, compania aflată la originea ChatGPT, a descris anii petrecuţi în laboratoare alături de Geoffrey Hinton ca fiind "esenţiali" pentru parcursul său profesional.
Cei doi cercetători au devenit, în paralel, personalităţi majore ale criticilor emergente ce vizau AI. Ilya Sutskever a părăsit şi el OpenAI la un an după plecarea lui Geoffrey Hinton de la Google.
"Înainte ca inteligenţele artificiale să nu devină mai inteligente decât noi, cred că cei care le dezvoltă ar trebui să fie încurajaţi să lucreze mai mult pentru a se gândi la modul în care acestea ar putea încerca să preia controlul", a declarat Hinton în faţa unui grup de industriaşi din industria high-tech în iunie 2023.
Mai mult îngrijorat decât mândru de cercetările sale, până la declaraţiile lui de după câştigarea premiului Nobel - făcute dintr-un "hotel californian ieftin" -, Geoffrey Hinton a transmis marţi lumii întregi un mesaj de prudenţă.
"În aceleaşi circumstanţe, aş face din nou acelaşi lucru. Dar sunt îngrijorat că o consecinţă majoră a tuturor acestor lucruri ar putea fi faptul că modelele AI devin mai inteligente decât noi şi preiau controlul", a declarat el. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor online: Anda Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Scurta erupție vulcanică din Islanda a durat doar câteva ore
Cea mai recentă erupție vulcanică care s-a produs în peninsula Reykjanes din Islanda a durat doar câteva ore, potrivit Biroului de meteorologie din Islanda, informează DPA. Deși s-au înregistrat în continuare mici seisme în regiune, probabilitatea ca solul de deasupra camerei magmatice subterane să se redeschidă e
'Cântecele' stelelor dezvăluie evoluția Căii Lactee (studiu)
Un nou studiu australian a deschis noi perspective asupra evoluției stelare prin analizarea 'sunetelor' stelelor dintr-un roi stelar aflat la 2,700 de ani-lumină distanță, a transmis joi Xinhua. Publicată miercuri în revista Nature, această descoperire oferă astrofizicienilor o nouă tehnică de a cartografia istoria și viitorul Că
Cutremur în Myanmar/ Bilanțul a urcat la 3.145 de morți
Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea 7,7 din Myanmar a crescut la 3.145 de morți, 4.589 de răniți și 221 de dispăruți, a anunțat joi Myanmar Radio and Television (MRTV), transmite agenția Xinhua. Departamentul de pompieri din Myanmar, în colaborare cu echipele internaționale de intervenție, a continuat operațiunile de căutare
Capitala Nepalului, acoperită de o ceață toxică provocată de incendiile de pădure
O ceață densă, cu miros înțepător, a acoperit joi capitala Nepalului, Kathmandu, unul dintre cele mai poluate orașe din lume, alimentată de incendiile de pădure care fac ravagii în întreaga țară, informează AFP. Potrivit experților, numeroase incendii, amplificate de o iarnă excepțional de secetoasă și de condiții atmosferice
Australia a cunoscut cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată (servicii meteo)
Australia a cunoscut cele mai călduroase 12 luni înregistrate vreodată, a anunțat joi un reprezentant al serviciilor meteorologice de pe insula-continent, care a fost afectată și de inundații violente, cicloane și de un vast fenomen de albire a coralilor, informează AFP. Între aprilie 2024 și martie 2025, temperatura medie în
Ediția 2025 a salonului parizian de tehnologie VivaTech își propune să concretizeze inteligența artificială
Aplicațiile concrete ale inteligenței artificiale (AI) în domenii precum comerț, sănătate sau cultură se vor afla în centrul salonului VivaTech, cel mai mare eveniment tehnologic european, care va avea loc în iunie la Paris, într-o perioadă în care sectorul se află în centrul unor tensiuni geopolitice intense, transmite AFP.
Peste o sută de organizații de mediu solicită interzicerea explorării combustibililor fosili din oceane
Peste 100 de organizații de mediu solicită impunerea imediată a unei interdicții asupra explorării resurselor de petrol și de gaze din oceane în anticiparea Conferinței ONU pentru oceane (UNO3) din iunie, a transmis joi dpa. Căutarea continuă de combustibili fosili în fundul mării amenință ecosistemele marine, subliniază cele 111 o
Amazon va lansa primii sateliți din constelația sa furnizoare de internet
Compania Amazon, deținută de miliardarul Jeff Bezos, se pregătește să lanseze primii sateliți din constelația sa care va furniza acces din spațiu la internet și care va concura cu Starlink, constelația rivalului său, Elon Musk, informează AFP. Misiunea intitulată 'Kuiper Atlas 1' prevede lansarea unui set de 27 de sateliți cu ajutorul
Seism în Myanmar: Bilanțul morților a depășit pragul de 3.000, potrivit juntei
Peste 3.000 de persoane au murit în Myanmar în urma cutremurului puternic cu magnitudinea de 7,7 care a lovit țara în urmă cu șase zile, potrivit unui nou bilanț al deceselor, anunțat joi de junta din această țară, informează AFP. Un purtător de cuvânt al armatei aflate la putere, Zaw Min Tun, a declarat că au fost conf
Cutremur în Myanmar/ Bilanțul deceselor se apropie de 3.000
Bilanțul puternicului cutremur produs în urmă cu cinci zile în Myanmar a urcat la 2.886 de decese, a anunțat miercuri junta militară aflată la putere, alte peste 4.600 de persoane fiind rănite și aproximativ 370 fiind în continuare date dispărute, transmite agenția DPA. Liderul juntei, Min Aung Hlaing, a declarat miercuri că
Guvernul slovac a aprobat împușcarea a 350 de urși după ce un bărbat a fost ucis săptămâna trecută
Guvernul slovac a aprobat miercuri împușcarea a 350 de urși în acest an, în urma creșterii numărului de atacuri ale acestor animale, a căror populație s-a mărit în ultimii ani, a declarat prim-ministrul Robert Fico, informează Reuters. Această țară din Europa Centrală găzduiește, în numeroasele sale regiuni muntoa
Cutremur cu magnitudinea 6 în largul Japoniei; nu a fost emisă alertă de tsunami
Un cutremur cu magnitudinea preliminară 6 s-a produs miercuri în largul coastei estice a Peninsulei Osumi din Japonia, a anunțat agenția de meteorologie a țării, transmite Xinhua. Seismul a avut loc în jurul orei locale 23:04, la o adâncime de 40 de kilometri, având magnitudinea 4 pe scara japoneză de intensitate seismi
Astronauții misiunii Starliner ar accepta oricând o nouă misiune cu capsula Boeing, în pofida problemelor tehnice înregistrate
Astronauții NASA Suni Williams și Butch Wilmore au declarat la unison că ar accepta o nouă misiune la bordul capsulei Starliner construită de Boeing, în pofida problemelor tehnice cu care s-au confruntat cei doi în primul zbor de încercare al acestei capsule, transmite miercuri
Intensitatea erupției vulcanice din Islanda scade, dar activitatea seismică persistă
Cea mai recentă erupție vulcanică de pe Peninsula Reykjanes din Islanda a scăzut rapid în intensitate, miercuri nemaifiind vizibilă nicio activitate în zona fisurii apărute la sud-vest de Reykjavík, transmite agenția DPA. În câmpul de lavă pot fi văzuți doar niște cărbuni incandescenți, izolați, a anunțat Biroul
Seism în Myanmar: Un bărbat a fost găsit în viață după cinci zile petrecute sub dărâmături
Un bărbat a fost găsit în viață în noaptea de marți spre miercuri în Myanmar, au anunțat pompierii locali, la cinci zile după puternicul seism care a ucis cel puțin 2.700 de persoane în această țară, informează bfmtv.com. Tânărul, în vârstă de aproximativ 20 de ani, a fost găsit de o echipă de salvatori birmanezi și tu