logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Amânare a lansării către Lună a unui modul de aselenizare dezvoltat de o companie privată americană

Image

După eşecul primei tentative de aselenizare a unei companii private americane, luna trecută, o altă societate a fost nevoită să amâne până joi o decolare către Lună din statul Florida, păstrând în continuare vie speranţa de a deveni prima firmă privată care va reuşi o alunizare controlată, transmite AFP.

Misiunea, denumită IM-1, constă în trimiterea pe Lună a unei sonde de aselenizare cu înălţimea de peste patru metri, dezvoltată de compania texană Intuitive Machines, fondată în 2013.

Dispozitivul urmează să fie lansat cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX, iar decolarea va avea loc în cursul nopţii de miercuri spre joi, la ora locală 01:05 (06:05 GMT) de la Centrul Spaţial Kennedy, a declarat agenţia spaţială americană NASA, care a menţionat o problemă la temperatura metanului pentru a explica amânarea.

"Este un moment de mare mândrie pentru noi toţi cei de la Intuitive Machines", declarase Trent Martin, vicepreşedintele departamentului de sisteme spaţiale al companiei, în cadrul unei conferinţe de presă organizate marţi.

"Posibilitatea de a permite Statelor Unite revenirea pe Lună pentru prima dată după 1972", data încheierii programului Apollo, "este o realizare tehnologică care necesită o sete de explorare", a adăugat el.

Aceasta este prima tentativă de aselenizare a companiei Intuitive Machines, dar a doua din noul program CLPS al NASA, care a delegat companii private să transporte echipamente ştiinţifice pe Lună, pentru a pregăti revenirea astronauţilor pe satelitul natural al Pământului.

În ianuarie, compania Astrobotic nu a reuşit să ajungă pe Lună din cauza unei scurgeri de combustibil, iar sonda sa de aselenizare a fost distrusă în mod deliberat în zbor.

Pe lângă şase instrumente ale NASA, sonda de aselenizare include şase obiecte private, inclusiv sculpturi ale artistului contemporan Jeff Koons reprezentând fazele Lunii.

Dacă totul funcţionează corespunzător, sonda va aseleniza săptămâna viitoare, la 22 februarie.

Datorită combustibilului utilizat (oxigen lichid şi metan), care face posibilă instalarea unui "motor foarte mare", călătoria către Lună se face "foarte rapid", a explicat Trent Martin.

Modelul acestei sonde de aselenizare se numeşte Nova-C, iar dispozitivul folosit pentru această primă misiune a fost numit Odysseus.

Locul de aselenizare ales este un crater situat în apropiere de polul sudic al Lunii, încă puţin explorat. Cele şase instrumente ale NASA aflate la bord ar trebui să permită studierea acestui mediu particular.

Patru camere vor observa, spre exemplu, faza de coborâre şi praful proiectat în timpul aselenizării controlate, pentru a compara efectele cu cele ale alunizărilor din cadrul misiunilor Apollo, realizate mai aproape de Ecuator.

Polul sudic al Lunii este important pentru NASA, deoarece acesta este locul în care agenţia spaţială americană intenţionează să plaseze astronauţii, în cadrul misiunilor Artemis. Motivul: acolo este apă sub formă de gheaţă, care ar putea fi exploatată.

Însă, având în vedere că Soarele este permanent jos la orizont, în acel loc poate fi şi extrem de frig.

"Deoarece mediul înconjurător este foarte dificil, acest lucru ne va oferi un punct de referinţă pentru a înţelege modul în care funcţionează panourile solare şi instrumentele acolo", a declarat Susan Lederer, şefa departamentului ştiinţific al programului CLPS.

Artemis 3, prima misiune cu echipaj uman care va ateriza în acel loc de pe Lună, este planificată pentru 2026.

Contractul semnat de NASA pentru această primă misiune Intuitive Machines se ridică la 118 milioane de dolari.

Alte două misiuni ale acestei companii pe Lună, IM-2 şi IM-3, sunt planificate pentru anul acesta. NASA este "clientul principal", a declarat Trent Martin.

Pe lângă Intuitive Machines şi Astrobotic, o a treia companie americană, Firefly Aerospace, urmează să efectueze o tentativă similară, în 2024.

Înaintea eşecului suferit în ianuarie de misiunea companiei Astrobotic, alte două tentative aparţinând unor companii private - din Israel şi din Japonia - s-au încheiat prin prăbuşiri ale acelor vehicule pe Lună în 2019, respectiv în 2023.

Cu toate acestea, agenţii spaţiale naţionale au reuşit recent aselenizări controlate: India, în vară, apoi Japonia, în ianuarie. Ele au fost a patra, respectiv, a cincea ţară care a reuşit o aselenizare controlată, după Uniunea Sovietică, Statele Unite şi China. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor: Ana Alecu, editor online: Ada Vîlceanu)

Afisari: 4

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 20-04-2025 17:59

India/ Cel puțin trei morți în urma inundațiilor din Jammu și Cașmir

Cel puțin trei persoane, inclusiv doi copii, și-au pierdut viața în urma inundațiilor și alunecărilor de teren care au afectat zona Ramban din regiunea Jammu și Cașmir, controlată de India, au anunțat duminică autoritățile, transmite agenția Xinhua. Numeroase case și alte proprietăți au fost fie luate de ape, fie puternic deteriorate de

Planeta 20-04-2025 15:23

Indonezia/ Erupție a vulcanului Marapi

Vulcanul Marapi, situat în regențele Agam și Tanah Datar din provincia indoneziană Sumatra de Vest, a erupt din nou, sâmbătă, aruncând cenușă vulcanică până la 1.000 de metri deasupra vârfului său, transmite duminică agenția VNA. Centrul indonezian de vulcanologie și atenuarea riscurilor geologice (PVMBG) a raport

Planeta 20-04-2025 12:40

Circa 15% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu metale grele (studiu)

Între 14% și 17% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu cel puțin o substanță din categoria metalelor grele, o poluare ce prezintă un risc pentru sănătatea a până la 1,4 miliarde de oameni, au avertizat săptămâna aceasta oamenii de știință, transmite AFP. Un

Planeta 20-04-2025 11:58

Australia/ Valuri uriașe pe coasta de est; 6 persoane au murit înecate

Un pescar aflat pe stânci și-a pierdut viața duminică, în apropiere de Sydney, după ce a fost luat de ape, ridicând la șase numărul persoanelor înecate în weekendul de Paște din Australia, unde coasta de est a fost lovit de valuri uriașe, transmite AFP. Serviciile de urgență au încercat să salveze două perso

Stiinta 20-04-2025 11:27

Un astronaut american și doi cosmonauți ruși au revenit pe Pământ după șapte luni pe ISS

Un american și doi ruși au revenit în siguranță pe Pământ după șapte luni petrecute la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), transmite duminică agenția DPA. Capsula Soiuz care i-a transportat pe astronautul Don Pettit și pe cosmonauții Alexei Ovchinin și Ivan Wagner a aterizat duminică, la ora 01:30 GMT, în apropiere

Planeta 17-04-2025 19:21

Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali

Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&

Planeta 17-04-2025 12:45

Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției

Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul

Stiinta 17-04-2025 11:57

Indicii ale unei 'posibile activități biologice', detectate pe o exoplanetă

O echipă de astronomi a anunțat joi că au fost detectate cele mai promițătoare 'indicii ale unei posibile' vieți pe o planetă aflată în afara sistemului nostru solar. Alți oameni de știință au îndemnat, însă, la prudență, transmite AFP. Situată la 124 de ani-lumină de Terra, în constelația Leului, planeta K2-18b se află de mulți

Stiinta 16-04-2025 09:34

Prima femeie germană care a ajuns în spațiu speră că realizarea sa îi va inspira pe alții

Specialista în robotică Rabea Rogge, devenită recent prima femeie germană care a ajuns în spațiul cosmic, și-a exprimat speranța că misiunea sa va inspira tinerii și în special femeile să studieze știința și tehnologia, transmite joi agenția DPA. Pornind de la propria experiență, tânăra de 29 de ani a subliniat importanța unui model de

Planeta 15-04-2025 10:11

Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință

Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.

Stiinta 14-04-2025 16:33

Chat GPT-4.5 este primul model AI care a trecut cu brio testul Turing (studiu)

Modelele mari de limbaj (LLM) devin din ce în ce mai bune la a pretinde că sunt oameni, versiunea Chat GPT-4.5 reușind să treacă cu brio testul Turing, conform unui studiu publicat la 31 martie în baza de date preprint arXiv, dar care nu a fost încă revizuit în regim peer review, transmite luni Live Science. Cercetători

Stiinta 14-04-2025 14:06

Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040 (studiu)

Danemarca va eradica cancerul de col uterin până în 2040, grație adeziunii la programul de vaccinare anti HPV și a testelor de depistare, a anunțat luni Liga daneză pentru luptă împotriva cancerului, potrivit AFP. ''Chiar înainte de 2040, un număr atât de mic de femei vor fi afectate de această maladie, &i

Stiinta 11-04-2025 20:22

'Trezirea' unei găuri negre în constelația Fecioarei îi intrigă pe astronomi (studiu)

Gaura neagră masivă aflată în centrul unei galaxii din constelația Fecioarei s-a 'trezit', producând jeturi de raze X la intervale aproape regulate, care îi intrigă pe astronomi, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP. Situată la 300 de milioane de ani-lumină de Terra, galaxia îndepărtată SDSS1335+0728 a făcut p&ac

Planeta 11-04-2025 16:12

O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei

O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano

Stiinta 11-04-2025 15:15

O mandibulă fosilă descoperită în largul coastelor Taiwanului confirmă răspândirea omului de Denisova în Asia

Un fragment de mandibulă descoperit în largul coastelor Taiwanului nu aparține omului de Neandertthal, așa cum se credea inițial, ci unei alte specii de hominizi dispăruți, omul de Denisova și confirmă răspândirea acestei specii de hominizi pe întreg teritoriul Asiei, conform unui studiu publicat joi în jurnalul Science, transmite vineri Live Science.