După succesul sondei spaţiale indiene, Japonia încearcă din nou să lanseze o misiune lunară
O rachetă japoneză urmează să fie lansată duminică şi va transporta la bordul ei un mic modul care ar trebui să se plaseze pe Lună peste patru-şase luni, în cadrul unei noi încercări ce va avea loc după o serie de teste nipone lipsite de succes, în contextul în care India tocmai a reuşit prima sa aselenizare, informează AFP.
Lansarea a fost amânată cu o zi din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile aşteptate pentru sâmbătă la centrul de lansări al Agenţiei spaţiale japoneze (JAXA) din Tanegashima, aflat în sud-vestul ţării.
Misiunea japoneză va consta în testarea unei tehnologii de aselenizare de înaltă precizie, la cel mult 100 de metri de ţintă, comparativ cu mai mulţi kilometri în prezent, realizată de o sondă de mici dimensiuni şi relativ uşoară (700-730 de kilograme).
Greutatea redusă a dat numele acestui modul, SLIM (Smart Lander for Investigating the Moon) şi porecla sa, "Moon Sniper".
Pentru roboţii mobili de explorare, "parcurgerea unor pante abrupte şi a unui teren accidentat reprezintă încă un nivel mare de dificultate. De aceea este important să reuşim să plasăm (vehicule spaţiale - n.red.) cu o înaltă precizie, pentru a permite o explorare eficientă în viitor", a explicat JAXA pe site-ul său oficial.
În plus, zonele propice pentru explorarea regiunilor polare ale Lunii "se limitează la o suprafaţă foarte redusă", au adăugat reprezentanţii JAXA.
În cazul unei aselenizări reuşite, SLIM va trebui să realizeze cu ajutorul unei camere multispectrale analize ale compoziţiei rocilor provenite din mantaua lunară, structura internă a Lunii, încă foarte puţin cunoscută în prezent.
Cursa internaţională pentru explorarea Lunii s-a intensificat după ce India a reuşit miercuri să plaseze un vehicul spaţial pe scoarţa satelitului natural al Pământului. Înaintea ei, doar Statele Unite, fosta Uniune Sovietică şi China au reuşit aselenizări controlate pe Lună.
Rusia a eşuat însă în recenta ei tentativă, după ce sonda Luna-25 s-a prăbuşit sâmbăta trecută pe scoarţa selenară.
Japonia a acumulat mai multe eşecuri
Japonia a încercat încă din noiembrie 2022 să plaseze o minisondă pe Lună, care a fost lansată la bordul misiunii americane Artemis 1. Însă comunicarea cu sonda "Omotenashi" ("Ospitalitate" în japoneză) a fost pierdută la scurt timp după desprinderea în spaţiu de racheta lansatoare, din cauza defectării bateriilor sale.
În aprilie 2023, o tânără companie privată japoneză, denumită iSpace, a eşuat în tentativa ei de a plasa pe Lună modulul Hakuto-R, care s-a prăbuşit cel mai probabil pe suprafaţa satelitului natural al Terrei.
"Aselenizările rămân condiţionate de o tehnologie foarte greu de controlat", a declarat joi într-o conferinţă de presă coordonatorul proiectului SLIM, Shinichiro Sakai, care şi-a exprimat totodată respectul faţă de succesul obţinut de misiunea indiană.
Racheta H2-A dezvoltată de JAXA, care urmează să fie lansată duminică la ora locală 09:30 (00.30 GMT), va trebui să trimită în spaţiu şi un mic satelit, denumit XRISM, într-o misiune de imagistică bazată pe raze X şi spectroscopie.
Misiunea XRISM reprezintă o colaborare între JAXA, Agenţia spaţială americană (NASA) şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
"Astronomia cu raze X ne permite să studiem fenomenele cele mai intense din punct de vedere energetic din Univers. Ea deţine cheia pentru a răspunde unor întrebări importante din astrofizica modernă: cum evoluează cele mai mari structuri din Univers, cum a fost distribuită în cosmos materia din care suntem alcătuiţi şi cum sunt modelate galaxiile de găurile negre masive aflate în centrul lor", a explicat Matteo Guainazzi, un cercetător de la ESA care participă la misiunea XRISM.
JAXA încearcă să reînnoade tradiţia succeselor sale prin intermediul misiunii duale SLIM/XRISM, după ce agenţia spaţială niponă a înregistrat mai multe eşecuri răsunătoare începând de anul trecut.
După eşecul suferit de lansatorul său de talie mică Episol-6 la scurt timp după lansare în octombrie 2022, JAXA a cunoscut alte două eşecuri în lunile februarie şi martie din acest an cu lansatorul său de nouă generaţie H3, care nu a reuşit deocamdată să ducă la bun sfârşit o primă misiune. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Andreea Lãzãroiu)
Sursa foto: global.jaxa.jp
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
BTA: Geomorfologul Daniela Pascal: Înțelegerea trecutului este cheia pentru preconizarea viitorului
Geomorfologul Daniela Pascal se află în Antarctica pentru a strânge mostre de rocă aflate deasupra ghețarilor și care conțin cuarț. Aceste mostre pot ajuta la determinarea perioadei în care un ghețar se retrage, dacă se retrage din cauza proceselor legate de schimbările climatice și dacă există vreo legătură cu activitatea umană, a declarat Pascal.
Un fragment de 19 km s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume (British Antarctic Survey)
Pentru prima dată, un fragment major, aproape la fel de mare ca Parisul, s-a desprins din cel mai mare aisberg din lume, a cărui derivă din Antarctica este urmărită de sateliți, au declarat vineri cercetători, relatează AFP. Cel mai mare aisberg din lume este o platformă imensă de gheață în prezent cu lungime de 80 km, o suprafață de 3.3
Concentrații ridicate de microplastice și nanoplastice, descoperite în placenta copiilor născuți prematur (studiu)
Microplasticele, care măsoară mai puțin de 5 milimetri și nanoplasticele, invizibile cu ochiul liber, sunt foarte răspândite, iar o nouă cercetare a descoperit concentrații ridicate din aceste particule în placenta copiilor născuți prematur, într-o proporție mai mare decât în cazul copiilor născuți la termen, transmite vineri agenția EFE
Thailanda/ Nivel alarmant de poluare a aerului la Bangkok; autoritățile provinciale, somate să ia măsuri
Guvernul thailandez a ordonat autorităților provinciale să impună interzicerea arderii miriștilor, una dintre cauzele poluării aerului care a atins din nou cote alarmante, vineri, la Bangkok, transmite AFP. Bangkok figura, vineri dimineață, printre cele mai poluate zece orașe din lume, cu un nivel de microparticule PM 2,5 de șase ori mai mare
BTA/ Institutul INSAIT prezintă noua ediție a programului menit să rețină tinerele talente în Bulgaria
Institutul de Informatică, Inteligență Artificială și Tehnologie (INSAIT) și Universitatea St. Kliment Ohridski din Sofia au prezentat joi noua ediție a EXPLORER, programul institutului menit să rețină tinerele talente în Bulgaria. La evenimente au participat ministrul educației și tineretului, Krasimir Vălcev, rectorul Universității din Sofia, Georgi Vălcev, ș
Defrișările s-au amplificat în Indonezia în 2024
Suprafața pe care s-au efectuat defrișări a crescut în Indonezia în cursul anului trecut, a semnalat vineri un ONG indonezian care a analizat imagini din satelit și a derulat o anchetă pe teren, transmite AFP. Conform ONG-ului Auriga Nusantara, 261.575 de hectare de pădure primară și secundară au fost defrișate în 2024, cu 4.
Grecii și romanii au contaminat cu plumb regiunea Mării Egee (studiu)
Contaminarea mediului cu plumb provocată de om în regiunea Mării Egee a început în urmă cu aproximativ 5.200 de ani, cu circa 1.200 de ani mai devreme decât se credea până în prezent, potrivit unei cercetări care mai relevă că expansiunea Imperiului Roman în Grecia Antică a contribuit în mod semnificativ la această poluare.
După incendii, experții propun viziuni îndrăznețe pentru reconstrucția orașului Los Angeles
În timp ce orașul Los Angeles se reface după recentele incendii devastatoare, ingineri de mediu, urbaniști și experți în dezastre naturale propun diferite viziuni pentru viitorul cartierelor ce au fost reduse la mormane de cenușă și moloz, relatează Reuters. Clădiri de apartamente s-ar putea ivi în fostele amplasamente ale complexelor comerci
Grupul Thales va construi un modul de alunizare pentru Agenția Spațială Europeană
Grupul Thales Alenia Space (TAS) a semnat joi un contract de 862 de milioane de euro cu Agenția Spațială Europeană (ESA) pentru a dezvolta modulul Argonaut, un viitor vehicul de asolizare destinat transportului de mărfuri pe Lună, informează AFP. TAS, un joint-venture creat de companiile Thales (67%) și Leonardo (33%), va concepe, va dezvolta și va livra modul
Astronauții chinezi au obținut oxigen și combustibil pentru rachete în spațiu, folosind 'fotosinteza artificială'
Astronauții chinezi au reușit să obțină oxigen și combustibil pentru rachete în spațiu, folosind un nou tip de 'fotosinteză artificială', o tehnologie inovatoare ce utilizează doar echipamente relativ simple și un minim de energie și care ar putea fi folosită pentru a asigura resursele necesare pe viitoarea bază selenară a Chinei, care urmează să fie gata &icir
Rusia/ Temperaturile ridicate de la Moscova doboară recorduri
Luna ianuarie 2025 este pe cale să devină una dintre cele mai calde înregistrate la Moscova, au anunțat miercuri meteorologii, luni și marți fiind doborâte recordurile de temperatură din această perioadă, transmite AFP. Termometrul nu a coborât miercuri sub 3,8 grade Celsius, o valoare 'de lună aprilie', mult mai mare
Lucrările avansează la construcția telescopului gigant din deșertul chilian Atacama
Zeci de cutii în care se află oglinzi sunt plasate de-a lungul unei coline dintr-un deșert îndepărtat din nordul statului Chile pe măsură ce muncitorii fac progrese la construcția Extremely Large Telescope, proiectat să devină unul dintre cele mai performante observatoare astronomice asamblate vreodată pe Terra, informează Reuters.
Un nou contract pentru racheta europeană Ariane 6: lansarea unui telescop spațial în 2026
Carnetul de comenzi continuă să crească pentru racheta Ariane 6: la sfârșitul anului 2026, acest lansator greu european va lansa telescopul spațial Plato, conform unui contract semnat miercuri cu Agenția Spațială Europeană (ESA), informează AFP. Companiei Arianespace i-a fost încredințată de către ESA lansarea satelitului său Plato, 'un vâ
Temperaturi record pentru această perioadă în Ungaria
Recordul zilnic de căldură pentru această perioadă înregistrat în Ungaria a fost doborât trei zile la rând, duminică, luni și marți, a anunțat serviciul național de meteorologie HungaroMet, transmite miercuri agenția MTI. După o noapte caldă, temperatura de marți dimineață a atins 10,5 grade Celsius la Napkor, în județul Szabolcs-
Schimbările climatice au făcut mai probabilă producerea incendiilor din Los Angeles (experți)
Schimbările climatice au făcut mai probabilă producerea incendiilor majore din Los Angeles, soldate cu cel puțin 29 de morți în ianuarie, potrivit unei analize realizate de o rețea științifică de referință, care a fost publicată marți, informează AFP. Combinația explozivă de vegetație uscată și vânturi puternice, favorabilă incendi