logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Zeci de schelete preistorice, descoperite într-un mormânt vechi de 7.000 de ani în Oman

Image

Arheologii au descoperit rămăşiţele a zeci de persoane îngropate în urmă cu 7.000 de ani într-un mormânt din piatră aflat pe teritoriul Oman, în Peninsula Arabică, potrivit livescience.com.

Mormântul, situat în apropiere de Nafun, în provincia Al Wusta (centru), este una dintre cele mai vechi structuri construite de om şi descoperite pe teritoriul Omanului. Necropola se află într-o zonă deşertică, în apropiere de coastă.

''Niciun alt mormânt din Epoca Bronzului sau mai vechi nu este cunoscut în zonă'', a declarat Alžběta Danielisová, arheolog în cadrul Institutului de Arheologie din Republica Cehă, cu sediul în Praga. ''Este complet unic''.

Danielisová este conducătoarea excavărilor realizate de institut, care face parte din Academia Cehă de Ştiinţe (CAS). Mormântul propriu-zis a fost descoperit în urmă cu 10 ani graţie unor fotografii satelitare şi, potrivit arheologilor, ar data dintr-o perioadă cuprinsă între anii 5000 î.e.n şi 4600 î.e.n.

Mormânt antic

Pereţii mormântului au fost construiţi din rânduri de lespezi înguste din piatră denumite ashlar, iar în interior se află două camere funerare divizate în compartimente individuale. Întregul mormânt era prevăzut cu un acoperiş din ashlar, care s-a prăbuşit parţial, probabil din cauza ploilor din sezonul musonic.

Mai multe ''mănunchiuri de oase'' au fost descoperite în camerele funerare, ceea ce sugerează că trupurile erau lăsate să se descompună înainte de a fi depozitate în mormânt; craniile erau plasate în apropierea zidului exterior, iar oasele lungi, îndreptate înspre centrul încăperii.

Rămăşiţe similare au fost descoperite într-un mormânt mai mic, lângă mormântul principal; arheologii sunt de părere că acesta a fost construit puţin mai târziu. Danielisová spune că, potrivit dovezilor, morţii de acolo au fost îngropaţi în perioade diferite. Alte trei morminte ale unor oameni din cultura Samad, care au trăit mii de ani mai târziu, au fost descoperite în apropiere.

Următoarea etapă va consta dintr-o evaluare antropologică şi biochimică a rămăşiţelor umane - cum ar fi analiza izotopilor, o privire asupra neutronilor din nucleele diferitelor elemente-cheie - pentru a afla informaţii suplimentare referitoare la dietele, mobilitatea şi datele demografice ale oamenilor îngropaţi în morminte, a spus ea.

Echipa speră totodată să găsească în apropiere o aşezare străveche unde ar fi locuit aceşti oameni.

Omanul preistoric

Săpăturile fac parte dintr-o serie de mai multe proiecte arheologice pe teritoriul Omanului, conduse de oameni de ştiinţă din Republica Cehă.

Potrivit CAS, printre proiecte se află o expediţie în provincia Dhofar (sud-est), unde a fost descoperit un topor din piatră care ar putea data de pe vremea primelor migraţii umane din Africa, într-o perioadă cuprinsă între 300.000 şi 1,3 milioane de ani în urmă.

Oamenii de ştiinţă folosesc tehnici de datare oferite de Institutul de Fizică Nucleară al CAS, a precizat într-un comunicat liderul expediţiei sudice Roman Garba, arheolog şi fizician în cadrul CAS. Aceleaşi tehnici de datare vor fi folosite pentru a afla mai multe despre şirurile de pietre ''triliţi'', cu o vechime de circa 2.000 de ani, care au fost descoperite în mai multe locuri din Oman începând cu secolul al XIX-lea.

Chiar dacă triliţii au mai puţin de un metru înălţime şi au fost construiţi în timpul Epocii de Fier, există lucrări recente care le compară cu Stonehenge din Anglia.

Arheologii investighează de asemenea inscripţii în piatră din apropierea mormântului, deşi au fost făcute cu mii de ani mai târziu, a spus Danielisová. O parte din simboluri par să fie imagini, dar altele par să fie cuvinte sau nume. ''Nu suntem încă lămuriţi'', a spus ea.

''Sunt cu adevărat lucruri interesante'', a declarat pentru Live Science Melissa Kennedy, arheolog la Universitatea din Western Australia. ''Totul se rezumă la a construi o imagine mai bună a ceea ce se întâmpla în Neolitic pe teritoriul Peninsulei Arabice''.

Deşi nu a participat la cea mai recentă expediţie din Oman, Kennedy a cercetat ''mustatilele'' - structuri megalitice din deşert cu aproximativ aceeaşi vechime -, aflate în ţara vecină Arabia Saudită. Echipa ei a descoperit totodată morminte similare, în care mai mulţi oameni erau îngropaţi concomitent, iar ambele descoperiri sugerează că practica marcării teritoriilor datează de timpuriu.

''Astfel de morminte ne oferă informaţii preţioase despre relaţiile de familie şi despre felul în care aceştia percep moartea şi poate viaţa de după moarte'', a spus ea. AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Ady Ivaşcu)

 

Foto: (c) Roman Garba / Alžběta Danielisová, Institute of Archaeology of the CAS in Prague / via livescience.com

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 26-04-2025 02:26

VIDEO Ecuador: Cel puțin 20 de răniți și pagube materiale după un seism cu magnitudinea 6,3

Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs vineri în provincia Esmeraldas, nord-vestul Ecuadorului, cel puțin 20 de persoane fiind rănite și peste 100 de locuințe distruse, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, relatează AFP și Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei

Stiinta 25-04-2025 16:53

Cel mai mare telescop solar din lume, dotat cu un nou instrument pentru observații de detaliu

Performanțele Telescopului Solar Daniel K. Inouye, amplasat pe vârful unui munte de pe insula hawaiană Maui, și deja cunoscut pentru capacitatea sa de a obține imagini de mare detaliu ale suprafeței solare, au fost îmbunătățite prin adăugarea unui nou instrument, Visible Tunable Filtergraph (VTF), transmite vineri agenția WAM. Acest observa

Planeta 25-04-2025 12:08

Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 4,5, fără răniți sau pagube materiale

Un cutremur cu magnitudinea 4,5 s-a produs în provincia turcă Kutahya, la aproximativ 350 km sud de Istanbul, vineri, la două zile după un puternic seism, cu magnitudinea 6,2. Nu au fost înregistrate persoane rănite sau pagube materiale, însă cutremurul de vineri a stârnit îngrijorare în rândul locuitorilor, transmit agențiil

Planeta 25-04-2025 12:01

India/ Un sistem de alertă pentru a preveni atacurile elefanților

În pădurile din centrul Indiei o echipă caută urme ale trecerii elefanților pentru a alimenta un sistem de alertă menit să limiteze incidentele dintre aceste animale și oameni, în urma cărora își pierd viața anual sute de persoane, notează AFP. ''Nu trebuie să facem zgomot pentru a evita orice confruntare'', ș

Planeta 25-04-2025 11:21

Cuba/ Un incendiu a distrus peste 1.900 ha de pădure în vestul țării

Un incendiu forestier de amploare a mistuit peste 1.900 de hectare de pădure în provincia Pinar del Río din vestul Cubei, transmite vineri agenția EFE. Incendiul, izbucnit în urmă cu cinci zile într-o zonă cunoscută sub numele de Arenales din Minas de Matahambre, s-a răspândit rapid, alimentat de vântul car

Stiinta 25-04-2025 09:47

VIDEO Capsula misiunii chineze cu echipaj uman Shenzhou-20 a andocat la stația spațială Tiangong

Capsula chineză a misiunii Shenzhou-20, cu trei astronauți la bord, a andocat cu succes la modulul central, Tianhe, al stației spațiale Tiangong, a anunțat vineri Agenția spațială chineză pentru misiuni cu echipaj uman, transmite EFE.  

Stiinta 25-04-2025 09:26

VIDEO Arheologie/ Rămășițele unei femei care ar fi aparținut civilizației Caral, descoperite în Peru

O echipă de arheologi a anunțat joi că a descoperit în Peru rămășițele unei femei, datând de aproximativ 5.000 de ani, care ar fi aparținut civilizației Caral, cea mai veche din America, informează AFP. Această descoperire recentă prezintă un interes deosebit pentru oamenii de știință, deoarece ar constitui dovada că femeile jucau

Stiinta 24-04-2025 15:15

Oameni de știință din mai multe țări pot accesa eșantioanele din cadrul misiunii Chang'e-5

Administrația Națională a Spațiului din China (CNSA) a anunțat joi că oameni de știință de la institute din Franța, Germania, Japonia, Pakistan, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii vor primi acces la eșantioanele de regolit selenar adunate în cadrul misiunii Chang'e-5, în scopuri de cercetare, transmite Xinhua. Î

Stiinta 24-04-2025 12:54

Racheta misiunii Shenzhou-20 a decolat spre stația spațială chineză

O rachetă chineză care transportă trei astronauți spre stația spațială chineză Tiangong a decolat joi de la centrul său de lansare, transmit AFP și DPA. Într-un nor de flăcări și fum, racheta Long March-2F a părăsit platforma de la centrul de lansare spațială din Jiuquan, situat în deșertul Gobi (nord-vestul Chinei), marcând începutul m

Planeta 24-04-2025 12:20

Peninsula Kamceatka/ Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi a acoperit trei sate

Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi din Peninsula Kamceatka, situată în Extremul Orient al Rusiei, a acoperit trei sate din districtul Milkovo, au anunțat joi serviciile locale de urgență, informează Xinhua. 'În prezent, cenușa vulcanică cade în trei sate din cauza emisiilor provenite de la vulcanul Bezimian

Planeta 24-04-2025 10:15

Istanbulul, zguduit de peste 185 de replici după seismul cu magnitudinea 6,2

O serie de cutremure au continuat să zguduie Istanbulul joi, Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia raportând noi replici, dintre care una cu magnitudinea 4,1, transmite agenția DPA. Replicile au fost înregistrate după

Planeta 23-04-2025 18:11

Peste 50 de replici la Istanbul după seismul de magnitudine 6,2

Peste 50 de replici s-au produs după seismul de magnitudine 6,2 înregistrat miercuri la Istanbul, a anunțat ministrul turc de interne Ali Yerlikaya, transmite AFP. 'Un cutremur de magnitudine 6,2 s-a produs în Marea Mar

Stiinta 23-04-2025 13:57

Google nu renunță la cookie-urile publicitare

Google a anunțat marți că nu va renunța la utilizarea, în browserul său Chrome, a cookie-urilor, care permit urmărirea utilizatorilor pe site-urile pe care le vizitează, la cinci ani după ce a promis că le va elimina treptat, transmite AFP. Începând din 2022, gigantul californian și-a exprimat intenția de a realiza o tranziți

Planeta 23-04-2025 13:34

Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 resimțit la Istanbul

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, a zguduit orașul Istanbul miercuri, a anunțat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia. Acesta a fost unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate în ultimii ani în orașul cu 16 milioane de locuitori, transmite Reuters. În urm

Planeta 23-04-2025 12:00

Climă/ Albirea coralilor la nivel global doboară record după record

Episodul masiv de albire a coralilor din ultimii doi ani continuă să doboare recorduri, circa 84% dintre recifele de corali de pe planetă fiind în prezent afectate, ceea ce pune în pericol supraviețuirea acestor ecosisteme esențiale pentru viața marină și pentru sute de milioane de persoane, notează AFP. Coralii sunt extrem de vuln