logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Un medicament împotriva maladiei Alzheimer, dezvoltat de Eisai şi Biogen, a furnizat rezultate pozitive

Image

Un medicament experimental împotriva maladiei Alzheimer, dezvoltat de Eisai Co Ltd şi Biogen, a încetinit declinul cognitiv şi al funcţiilor motrice în cadrul unui studiu amplu desfăşurat pe un număr mare de pacienţi aflaţi în primele stadii ale bolii, au anunţat marţi cele două companii, care ar putea să obţină astfel o victorie rară într-un domeniu de cercetare dominat de eşecurile medicamentelor create până în prezent împotriva acestei maladii neurodegenerative, informează Reuters.

Mai mulţi producători de medicamente au încercat până acum - şi au eşuat - să găsească un tratament eficient împotriva Alzheimer, o maladie degenerativă a creierului, care afectează aproximativ 55 de milioane de persoane la nivel mondial. O astfel de reuşită ar reprezenta un stimul major pentru studiile similare care sunt realizate în această perioadă de grupurile farmaceutice Roche şi Eli Lilly.

Vorbind despre rezultatele medicamentului Eisai-Biogen, care au fost anunţate marţi seară, Ronald Petersen, directorul Centrului de cercetări medicale împotriva maladiei Alzheimer din cadrul Mayo Clinic din Rochester, Minnesota, a declarat: "Nu este vorba despre un efect uriaş, dar este totuşi un efect pozitiv".

Noul medicament, denumit Lecanemab, a încetinit progresia bolii cu 27% în comparaţie cu un placebo, întrunind astfel principalul obiectiv al studiului şi oferind, potenţial, o rază de speranţă pacienţilor şi familiilor lor, care aşteaptă cu disperare găsirea unui tratament eficient.

Cursa pentru a încetini dezvoltarea maladiei Alzheimer s-a intensificat în ultimii ani, în contextul în care specialiştii în sănătate se aşteaptă ca numărul americanilor diagnosticaţi cu această boală să se dubleze şi să ajungă la 13 milioane până în 2050, potrivit Alzheimer's Association.

La nivel global, acest număr ar putea să ajungă la 139 de milioane până în 2050 în absenţa unui tratament eficient, au anunţat reprezentanţii asociaţiei Alzheimer's Disease International.

Compania Eisai, liderul acestui program - realizat în parteneriat de 50%-50% cu Biogen - pentru dezvoltarea Lecanemab, va solicita de la FDA o autorizaţie de comercializare printr-o procedură accelerată, iar o decizie în această speţă este aşteptată la începutul lunii ianuarie 2023.

Producătorii doresc ca Lecanemab să primească o autorizaţie completă de comercializare în Statele Unite, Europa şi Japonia până la sfârşitul anului 2023, a anunţat CEO-ul Eisai, Haruo Naito, în faţa reporterilor din Tokyo.

Compania Eisai a anunţat că rezultatele studiului realizat pe 1.800 de pacienţi au dovedit o teorie mai veche, potrivit căreia eliminarea unor depozite de proteine, denumite beta-amiloide, din creierele oamenilor aflaţi în primele stadii ale bolii Alzheimer poate să amâne dezvoltarea acestei maladii cu efecte devastatoare.

Datele obţinute reprezintă "o victorie fără echivoc" pentru pacienţii cu Alzheimer, a declarat Evan Seigerman, analist la cabinetul BMO, în timp ce Michael Yee, analist la cabinetul Jefferies, a spus că noul medicament sugerează o nouă franciză medicală ce are potenţialul unei cifre de afaceri de mai multe milioane de dolari.

Lecanemab, la fel ca precedentul medicament Aduhelm al aceloraşi parteneri, este un anticorp administrat intravenos, conceput pentru a elimina depozitele de plăci amiloide. Lecanemab, spre deosebire de Aduhelm, ţinteşte formele de amiloide care nu s-au grupat încă împreună.

Ipoteza plăcilor amiloide a fost contestată de anumiţi oameni de ştiinţă, în special după controversata aprobare a Aduhelm în 2021 de către Agenţia pentru alimente şi medicamente din Statele Unite (FDA), care s-a bazat doar pe abilitatea acelui medicament de a elimina plăcile amiloide, nu pe o dovadă care să ateste că a contribuit la încetinirea declinului cognitiv. Decizia a fost luată deşi propriul panel consultativ al FDA a votat împotriva unei astfel de aprobări.

Deşi rezultatele furnizate de Lecanemab sunt convingătoare, ne aflăm încă "în faza primelor zile" în a stabili dacă efectele sale au cu adevărat o însemnătate din punct de vedere clinic, a declarat Kristian Steen Frederiksen, medic şi directorul unităţii de studii clinice din cadrul Universităţii Copenhaga.

"Alzheimer este o maladie extrem de complexă şi patologia asociată plăcilor amiloide este puţin probabil să constituie singurul factor. De aceea, vizarea unei singure ţinte nu va produce probabil efecte mari", a adăugat el.

Aduhelm a fost primul medicament nou aprobat împotriva Alzheimer în ultimii 20 de ani, după o listă foarte lungă de eşecuri înregistrate de industria farmaceutică.

Faza III a studiului clinic ce a vizat medicamentul Lecanemab a evaluat abilitatea acestuia de a reduce declinul cognitiv şi al funcţiilor motrice, determinat prin Clinical Dementia Rating-Sum of Boxes (CDR-SB), o scală numerică folosită pentru a cuantifica severitatea demenţei pacienţilor în domenii precum memorie, orientare, judecată, abilitatea de a rezolva probleme şi capacitatea de îngrijire personală.

Inflamaţii cerebrale

Rata de apariţie a inflamaţiilor cerebrale ca efect secundar asociat tratamentelor împotriva plăcilor amiloide a fost de 12,5% în grupul pacienţilor care au primit Lecanemab, versus 1,7% în grupul placebo. Însă mulţi pacienţi nu au prezentat deloc simptome, iar cazurile simptomatice de inflamaţii cerebrale au reprezentat doar 2,8% din rândul pacienţilor trataţi cu Lecanemab, au precizat cele două companii.

Microhemoragii cerebrale s-au produs cu o rată de 17% în grupul Lecanemab şi cu o rată de 8,7% în grupul placebo.

Ronald Petersen consideră că rata acestor efecte secundare este mult mai mică decât în cazul medicamentului Aduhelm şi este, totodată, "cu siguranţă tolerabilă".

Autorizarea medicamentului Aduhelm a reprezentat una dintre puţinele raze de speranţă pentru pacienţii cu Alzheimer, însă criticii săi au cerut mai multe dovezi care să arate că medicamentele ce vizează plăcile amiloide merită costurile cu care sunt comercializate.

Controversele şi ezitările unora dintre plătitori, care au refuzat să acopere costurile pentru Aduhelm, au determinat compania Biogen să reducă preţul acestui medicament de la 56.000 de dolari pe an până la 28.000 de dolari pe an.

Reprezentaţii Medicare, programul guvernului american în domeniul sănătăţii pentru persoanele de peste 65 de ani, au spus în acest an că vor plăti pentru Aduhelm şi alte medicamente similare doar dacă pacienţii au fost înrolaţi într-un studiu clinic valid, iar acel anunţ a redus rapid utilizarea medicamentului.

Michael Irizarry, directorul-adjunct pentru studii clinice din cadrul Eisai, a declarat într-o videoconferinţă că această companie urmează să poarte discuţii cu reprezentanţii Medicare în ceea ce priveşte acoperirea costurilor pentru Lecanemab. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 22-02-2025 21:06

BTA: Cercetători bulgari studiază impactul activității solare pe Pământ din Antarctica

Asistent universitar dr. Ivaylo Nachev de la Universitatea Tehnică din Sofia este un cercetător în primul proiect de astronomie polară al Bulgariei. Pe insula Livingston el a instalat echipament științific de măsurare proiectat și construit în Departamentul de comunicații radio și tehnologii video. Este folosit pentru a efectua obs

Stiinta 21-02-2025 15:56

Un meteorit dezvăluie detalii din tinerețea planetei Marte

Fragmentele de granit provenite dintr-un meteorit sugerează că embrionii unui continent s-au format pe Marte în urmă cu 4,4 miliarde de ani, dezvăluind informații cu privire la procesul de evoluție al Plantei Roșii, dar și al Pământului, transmite AFP. Deși misiunile de explorare trimise pe Planeta Roșie nu au adus încă mostr

Planeta 21-02-2025 14:04

Recoltarea ceții, o soluție pentru combaterea penuriei de apă în cele mai aride regiuni ale lumii (studiu)

Recoltarea ceții ar putea reduce deficitul de apă în cel mai uscat loc din lume, sugerează un studiu recent, transmite vineri agenția DPA. În deșertul Atacama din Chile, unde precipitațiile anuale sunt mai mici de un milimetru pe an, sursa principală de apă este reprezentată de spațiile subterane pline cu apă, care s-au reînc

Stiinta 21-02-2025 13:55

Musk recomandă scoaterea de pe orbită a ISS în doi ani

Magnatul în domeniul tehnologiilor Elon Musk a declarat joi că este timpul să se înceapă pregătirile pentru scoaterea de pe orbită a Stației Spațiale Internaționale (ISS) și a recomandat ca acest lucru să se facă în doi ani și nu în 2030, așa cum este planificat, transmite agenția EFE. Musk, fondator și CEO al companiei

Stiinta 20-02-2025 13:50

NASA reduce la 1,5% riscul ca asteroidul YR4 să lovească Pământul

Riscul ca un asteroidul YR4 să lovească Pământul a scăzut, la scurt timp după ce agenția spațială americană NASA a raportat cea mai mare probabilitate de impact pentru un obiect de o asemenea dimensiune, relatează joi DPA/PA Media. Riscul ca asteroidul 2024 YR4, cu o lățime estimată între 40 și 90 de metri, să se ciocnească de Pământ în

Stiinta 20-02-2025 12:01

Retragerea unor oficiali-cheie ai NASA amplifică incertitudinea cu privire la programul selenar al SUA

NASA pierde patru oficiali-cheie apropiați programului său selenar emblematic, conform unor persoane familiarizate cu aceste schimbări, ceea ce amplifică incertitudinea cu privire la traiectoria agenției în domeniul explorării spațiale, în contextul în care Elon Musk (Space X) și președintele Donald Trump au în vizor misiuni pe Marte, transmite joi Re

Stiinta 20-02-2025 09:55

Ghețarii au pierdut, în medie, 273 de miliarde de tone de gheață anual din 2000

Ghețarii au pierdut o cantitate colectivă de 6.542 de miliarde de tone de gheață în perioada 2000-2023, contribuind cu 18 milimetri la creșterea nivelului global al mării, potrivit unei analize publicate miercuri, informează DPA. În medie, ghețarii au pierdut 273 de miliarde de tone de gheață anual în această perioadă, potriv

Stiinta 19-02-2025 19:50

Italia dorește o alternativă proprie la sistemul de sateliți Starlink, al lui Elon Musk

Italia dorește să-și dezvolte propriul sistem de sateliți de orbită joasă pentru comunicații guvernamentale, a anunțat miercuri ministrul italian al industriilor, prezentând acești sateliți ca pe o alternativă la sistemele oferite de miliardarul american Elon Musk, susține Reuters. Guvernul premierului Giorgia Meloni a anunțat în p

Planeta 19-02-2025 11:24

Australia/ Autoritățile eutanasiază zeci de delfini eșuați în Tasmania

Agenții pentru protecția mediului demarează miercuri procesul de eutanasiere a 90 de delfini eșuați pe o plajă din Tasmania, Australia, au anunțat aceștia după eșecul tentativei de readucere în larg a cetaceelor, informează AFP. Un număr total de 157 de delfini au eșuat în decursul a 48 de ore în apropiere de Arthur River, o localitate puțin

Stiinta 19-02-2025 11:23

Riscul ca asteroidul YR4 să lovească Pământul este de 3,1%, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată

Riscul ca asteroidul YR4, descoperit recent de astronomi, să lovească Pământul în 2032 este în prezent, conform calculelor NASA, de 3,1%, cel mai mare înregistrat vreodată de la începerea monitorizării acestui obiect spațial, relatează AFP. Cu o lățime estimată între 40 și 90 de metri, acest asteroid ar putea lovi Pămâ

Stiinta 19-02-2025 09:48

Arheologii anunță descoperirea mormântului faraonului Tutmes al II-lea

Arheologii din Egipt au anunțat că au găsit mormântul mult căutat al faraonului Tutmes al II-lea, prima descoperire de o asemenea importanță după cea a sarcofagului lui Tutankhamon, în 1922, transmite miercuri agenția DPA. Autoritățile egiptene au anunțat marți descoperirea mormântului faraonului Tutmes al II-lea, ultimul dintre mormintele re

Stiinta 19-02-2025 03:11

Australia: Un banc de 157 de delfini a eșuat pe o plajă în Tasmania

Agenți de protecție a mediului au găsit 157 de delfini eșuați pe o plajă de pe insula australiană Tasmania, deplângând miercuri moartea a 21 dintre ei, notează AFP. Celelalte 136 de cetacee erau în viață în cursul dimineții, potrivit acestor membri ai departamentului local de mediu, indicând că păreau a fi un banc

Stiinta 18-02-2025 20:02

Atmosfera unei exoplanete cartografiată în 3D (studiu)

Astronomii de la Observatorul Sudic European (ESO) au reușit să cartografieze în 3D atmosfera unei exoplanete situate la 900 de ani lumină distanță, dezvăluind un ''climat unic'' cu vânturi puternice care transportă fier și titan, potrivit unui studiu publicat marți, relatează AFP. ''Parcă ar fi într-u

Stiinta 18-02-2025 19:53

Perimetrul unui oraș zapotec din secolul XV, identificat în întregime cu ajutorul sistemului LIDAR

Întregul perimetru al unui oraș vechi de 600 de ani, aparținând civilizației zapotece, a fost identificat din avion prin tehnologia LIDAR (light detection and ranging), într-o regiune din sudul Mexicului, conform unui nou studiu care documentează descoperirea, transmite marți

Stiinta 18-02-2025 14:00

VIDEO Cimitir cu o vechime de 3.000 de ani, descoperit de arheologi în nordul Italiei

Arheologii din provincia Trentino, din nordul Italiei, au descoperit un cimitir antic despre care susțin că ar putea rescrie istoria regiunii, transmite marți agenția Xinhua. Cimitirul, descris luni într-un comunicat al guvernului regional drept o ''necropolă monumentală din perioada preromană'', a fost descoperit î