logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Coronavirus: AstraZeneca şi Johnson & Johnson reiau testele clinice în SUA asupra vaccinurilor experimentale împotriva COVID-19

Image

 AstraZeneca a reluat testele clinice în Statele Unite ale vaccinului său experimental împotriva COVID-19 după autorizarea primită în acest sens din partea autorităţilor de reglementare, iar Johnson & Johnson se pregăteşte să facă acelaşi lucru, luni sau marţi, relatează Reuters.

Aceste veşti pe care cele două companii le-au anunţat vineri reprezintă progrese înregistrate în lupta împotriva noului tip de coronavirus, care a infectat peste 41 de milioane de persoane la nivel global, dintre care 8 milioane de americani.

AstraZeneca, unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori de vaccinuri, şi-a suspendat la 6 septembrie studiul clinic în Statele Unite după ce în cadrul testelor din Marea Britanie a fost raportat un caz grav de afecţiune neurologică la un participant, posibil un caz de mielită transversă, potrivit estimărilor. J & J şi-a suspendat săptămâna trecută studiul clinic de amploare, în stadiu avansat, după îmbolnăvirea unuia dintre subiecţi.

Ambele companii au contracte pentru a asigura un vaccin către Statele Unite şi alte guverne, dacă acestea vor fi aprobate de autorităţile de reglementare.

Oficialii şi experţii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la procesul de validare, supravegheat de Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) din Statele Unite, care ar putea fi subminat de presiunea politică, dar şi la faptul că aproximativ un sfert dintre americani au declarat că ezită să accepte un vaccin împotriva COVID-19.

"Odată cu reluarea acestui proces, sper că mesajul comunicat publicului este acela că sunt urmate procedurile la cel mai înalt standard etic şi că nu există interferenţe cu reglementările FDA", a declarat Matthew Hepburn, director în cadrul Operation Warp Speed, un parteneriat public-privat pentru accelerarea eforturilor de dezvoltare a vaccinurilor.

Numărul infecţiilor este în creştere în 80 de ţări, în contextul în care populaţia din emisfera nordică petrece mai mult timp în spaţiile interioare odată cu apropierea iernii, notează Reuters.

J & J a anunţat vineri că o comisie de monitorizare a datelor privind siguranţa (Data Safety Monitoring Board) a recomandat reluarea testele clinice după ce nu au fost identificate dovezi conform cărora vaccinul experimental ar fi condus la îmbolnăvirea participantului voluntar.

Compania J&J îşi va relua luni sau marţi testele clinice asupra vaccinului candidat în Statele Unite şi a anticipat că va dispune de date privind eficacitatea vaccinului până la sfârşitul anului 2020 sau începutul anului 2021, a declarat Paul Stoffels, director ştiinţific în cadrul J & J.

J & J se află de asemenea în discuţii cu alte organisme de reglementare pentru reluarea unui studiu clinic efectuat în afara Statelor Unite, a indicat compania.

Până în prezent, consiliul medical nu a identificat o cauză clară pentru îmbolnăvirea pacientului. J & J nu poate oferi detalii despre afecţiunea acestuia din cauza regulilor de confidenţialitate, a precizat Stoffels.

AstraZeneca a precizat că nu este neobişnuit în astfel de situaţii ca unii dintre participanţi să se îmbolnăvească în timpul testelor clinice pe scară largă pentru dezvoltarea unui vaccin, notând că FDA a analizat toate datele privind siguranţa din cadrul studiilor clinice la nivel mondial şi a considerat că testările pot fi continuate.

Testele clinice efectuate de AstraZeneca în Regatul Unit, Brazilia şi Africa de Sud au fost reluate, chiar dacă ancheta efectuată de FDA în SUA era încă în curs.

Vaccinul AstraZeneca este dezvoltat împreună cu cercetători de la Universitatea Oxford.

Autoritatea de sănătate publică din Brazilia, ANVISA, a anunţat miercuri că un voluntar într-un test clinic al vaccinului pentru COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca şi de universitatea Oxford a murit, dar a precizat că testul va continua, conform Reuters. Universitatea Oxford a confirmat planul de a continua testul, afirmând într-un comunicat că, după o evaluare minuţioasă, "nu există preocupări privind siguranţa testului clinic". Ziarul brazilian O Globo relatează că voluntarul a primit un placebo şi nu vaccinul testat, citând surse neprecizate. ANVISA nu a furnizat alte detalii, invocând confidenţialitatea medicală a datelor celor implicaţi în test. AGERPRES/(AS - autor: Dana Purgaru, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 20-04-2025 15:23

Indonezia/ Erupție a vulcanului Marapi

Vulcanul Marapi, situat în regențele Agam și Tanah Datar din provincia indoneziană Sumatra de Vest, a erupt din nou, sâmbătă, aruncând cenușă vulcanică până la 1.000 de metri deasupra vârfului său, transmite duminică agenția VNA. Centrul indonezian de vulcanologie și atenuarea riscurilor geologice (PVMBG) a raport

Planeta 20-04-2025 12:40

Circa 15% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu metale grele (studiu)

Între 14% și 17% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu cel puțin o substanță din categoria metalelor grele, o poluare ce prezintă un risc pentru sănătatea a până la 1,4 miliarde de oameni, au avertizat săptămâna aceasta oamenii de știință, transmite AFP. Un

Planeta 20-04-2025 11:58

Australia/ Valuri uriașe pe coasta de est; 6 persoane au murit înecate

Un pescar aflat pe stânci și-a pierdut viața duminică, în apropiere de Sydney, după ce a fost luat de ape, ridicând la șase numărul persoanelor înecate în weekendul de Paște din Australia, unde coasta de est a fost lovit de valuri uriașe, transmite AFP. Serviciile de urgență au încercat să salveze două perso

Stiinta 20-04-2025 11:27

Un astronaut american și doi cosmonauți ruși au revenit pe Pământ după șapte luni pe ISS

Un american și doi ruși au revenit în siguranță pe Pământ după șapte luni petrecute la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), transmite duminică agenția DPA. Capsula Soiuz care i-a transportat pe astronautul Don Pettit și pe cosmonauții Alexei Ovchinin și Ivan Wagner a aterizat duminică, la ora 01:30 GMT, în apropiere

Planeta 17-04-2025 19:21

Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali

Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&

Planeta 17-04-2025 12:45

Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției

Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul

Stiinta 17-04-2025 11:57

Indicii ale unei 'posibile activități biologice', detectate pe o exoplanetă

O echipă de astronomi a anunțat joi că au fost detectate cele mai promițătoare 'indicii ale unei posibile' vieți pe o planetă aflată în afara sistemului nostru solar. Alți oameni de știință au îndemnat, însă, la prudență, transmite AFP. Situată la 124 de ani-lumină de Terra, în constelația Leului, planeta K2-18b se află de mulți

Stiinta 16-04-2025 09:34

Prima femeie germană care a ajuns în spațiu speră că realizarea sa îi va inspira pe alții

Specialista în robotică Rabea Rogge, devenită recent prima femeie germană care a ajuns în spațiul cosmic, și-a exprimat speranța că misiunea sa va inspira tinerii și în special femeile să studieze știința și tehnologia, transmite joi agenția DPA. Pornind de la propria experiență, tânăra de 29 de ani a subliniat importanța unui model de

Planeta 15-04-2025 10:11

Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință

Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.

Stiinta 14-04-2025 16:33

Chat GPT-4.5 este primul model AI care a trecut cu brio testul Turing (studiu)

Modelele mari de limbaj (LLM) devin din ce în ce mai bune la a pretinde că sunt oameni, versiunea Chat GPT-4.5 reușind să treacă cu brio testul Turing, conform unui studiu publicat la 31 martie în baza de date preprint arXiv, dar care nu a fost încă revizuit în regim peer review, transmite luni Live Science. Cercetători

Stiinta 14-04-2025 14:06

Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040 (studiu)

Danemarca va eradica cancerul de col uterin până în 2040, grație adeziunii la programul de vaccinare anti HPV și a testelor de depistare, a anunțat luni Liga daneză pentru luptă împotriva cancerului, potrivit AFP. ''Chiar înainte de 2040, un număr atât de mic de femei vor fi afectate de această maladie, &i

Stiinta 11-04-2025 20:22

'Trezirea' unei găuri negre în constelația Fecioarei îi intrigă pe astronomi (studiu)

Gaura neagră masivă aflată în centrul unei galaxii din constelația Fecioarei s-a 'trezit', producând jeturi de raze X la intervale aproape regulate, care îi intrigă pe astronomi, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP. Situată la 300 de milioane de ani-lumină de Terra, galaxia îndepărtată SDSS1335+0728 a făcut p&ac

Planeta 11-04-2025 16:12

O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei

O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano

Stiinta 11-04-2025 15:15

O mandibulă fosilă descoperită în largul coastelor Taiwanului confirmă răspândirea omului de Denisova în Asia

Un fragment de mandibulă descoperit în largul coastelor Taiwanului nu aparține omului de Neandertthal, așa cum se credea inițial, ci unei alte specii de hominizi dispăruți, omul de Denisova și confirmă răspândirea acestei specii de hominizi pe întreg teritoriul Asiei, conform unui studiu publicat joi în jurnalul Science, transmite vineri Live Science.

Stiinta 11-04-2025 08:50

În Japonia, o gară imprimată 3D a fost finalizată într-o săptămână

Companii japoneze au creat ceea ce susțin că este prima gară de cale ferată imprimată 3D din lume: o structură compactă, albă, instalată luna trecută într-o zonă rurală din vestul țării, transmite vineri AFP. Potrivit Serendix, o companie care lucrează cu West Japan Railway Company (JR West), a fost nevoie de doar șapte zile pentru a con