logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Soarele ar fi putut avea un frate geamăn, ceea ce ar explica formarea Norului Oort de la marginea Sistemului Solar

Imagine din galeria Agerpres

Cea mai îndepărtată regiune a Sistemului Solar, o sferă de obiecte cosmice îngheţate şi întunecate aflată dincolo de orbita planetei Neptun, este relativ prea aglomerată. Toate obiectele aflate acolo, dincolo de marginile nebuloasei de praf şi gaze cosmice din care s-au format planetele, nu corespund niciunui model teoretic care explică formarea Sistemului Solar. Doi cercetători de la Universitatea Harvard propun o nouă ipoteză care să explice acest mister: Soarele a făcut parte dintr-un sistem stelar binar, iar steaua sa geamănă, după o perioadă în care a rămas alături de Soare şi au adunat împreună obiecte cosmice pe care le-au întâlnit în spaţiul interstelar, s-a desprins şi a pornit apoi spre alt loc din galaxie, transmite marţi Live Science.

În prezent, nu putem vedea această stea geamănă, sau dacă o vedem nu ştim că este vorba despre ea. Cele două stele au înconjurat Calea Lactee de peste zece ori de când s-au despărţit şi s-ar putea afla în regiuni galactice complet diferite. Influenţa pe care ar fi avut-o însă această stea asupra Sistemului Solar ar putea fi redescoperită în cadrul Norului Oort - misterioasa sferă formată din comete şi asteroizi de la graniţa Sistemului Solar.

Norul Oort este un loc bizar, prin comparaţie cu restul Sistemului Solar. Spre deosebire de planetele şi asteroizii care populează interiorul Sistemului Solar, aliniate într-un disc plat în jurul Soarelui, Norul Oort iese din acest plan, formând o sferă în jurul Soarelui şi a Sistemului Solar intern. Prin comparaţie cu planetele, la obiectele din Norul Oort ajunge foarte puţin din gravitaţia solară şi ele pot fi relativ uşor smulse de pe orbite, ajungând în spaţiul interstelar. Cele mai îndepărtate obiecte din Norul Oort au legături gravitaţionale extrem de slabe cu Soarele, fiind aflate la distanţe de peste 100.000 de ori mai mari faţă de Soare decât este Pământul.

Când ne referim la astfel de distanţe, "ne aflăm practic la jumătatea drumului până la cea mai apropiată stea de Soare, Alpha Centauri", susţine unul dintre autorii noului studiu, Avi Loeb, astrofizician la Universitatea Harvard. "Dacă Alpha Centauri are propriul Nor Oort, dacă toate stelele au nori Oort, atunci înseamnă că se ating la fel ca nişte bile de biliard şi întregul spaţiu este plin de ele".

În componenţa Norului Oort nu intră obiecte la fel de mari ca în interiorul Sistemului Solar. Dacă zbori prin el cu o navetă cosmică, s-ar putea să nu întâlneşti nimic - aşa de mari sunt distanţele dintre obiectele din acest nor. Dar chiar şi aşa, în interiorul Norului Oort se află mult mai multe obiecte decât ar fi trebuit, conform lui Loeb. Probabil că în nor se află aproximativ 100 de miliarde de obiecte individuale, majoritatea bucăţi de rocă şi gheaţă. Nu le putem vedea în mod direct, dar există numeroase dovezi ale existenţei lor: spre exemplu, cometele care plonjează prin interiorul Sistemului Solar din Norul Oort, la intervale regulate de timp.

Sunt dovezi că ar exista şi obiecte mai mari în Norul Oort. De câţiva ani, cercetătorii care examinează obiecte din Centura Kuiper, centura de asteroizi şi planete pitice de dincolo de orbita lui Neptun, sugerează că la marginea Sistemului Solar ar putea să se afle o planetă necunoscută, care influenţează orbitele unor obiecte din Centura Kuiper. Supranumită "Planeta 9", acest corp cosmic ar fi până la de 10 ori mai masiv decât Pământul.

Toată această masă aflată în Sistemul Solar dincolo de orbita lui Neptun îi încurcă pe astronomi, observă Loeb. La fel îi încurcă şi faptul că Norul Oort formează o sferă în jurul Soarelui, în timp ce toate planetele şi asteroizii din interiorul Sistemului Solar par să se fi format dintr-un disc protoplanetar plat de praf şi gaze cosmice.

"Întrebarea care se pune (despre Norul Oort) este cum s-a format? Ipoteza cea mai populară este că ar fi vorba despre obiecte împrăştiate din discul protoplanetar", a declarat Loeb pentru Live Science.

Din Norul Oort fac parte unele obiecte care provin în mod evident din interiorul Sistemului Solar, însă acestea reprezintă doar aproximativ 1/50 din numărul total de obiecte din nor, conform lui Loeb. În plus, simulările cu privire la formarea Norului Oort doar cu obiecte din Sistemul Solar au arătat că acesta ar trebui să conţină între o treime şi o zecime din numărul total de obiecte din care este format.

"Numărul mare al obiectelor din Norul Oort nu poate fi explicat în acest fel", subliniază Loeb. Iar dacă presupunem că undeva la limita Sistemului Solar se află o planetă foarte mare, aglomeraţia de obiecte din Norul Oort devine şi mai greu de explicat, pentru că această planetă ar fi trebuit să-şi cureţe orbita de alte obiecte mici, la fel ca toate celelalte planete.

Explicaţia oferită de Loeb, alături de un alt cercetător de la Harvard, Amir Siraj, este că Soarele ar fi putut "colabora" cu o altă stea, acum dispărută, şi ele au capturat împreună obiecte care treceau prin spaţiul interstelar şi care se află acum în Nordul Oort.

Noua teorie susţine că Soarele, la fel ca multe alte stele, s-ar fi format într-un roi stelar alături de alte stele într-un buzunar galactic de praf şi gaze cosmice. Acea maternitate stelară a fost probabil plină de alte obiecte cosmice - comete interstelare şi poate că şi planete. Însă singură, gravitaţia Soarelui nu ar fi fost atât de puternică încât să atragă atât de multe obiecte pe orbitele din Norul Oort.

Dar dacă Soarele şi o altă stea ar fi format un sistem binar? Atunci calculele se schimbă radical. Dacă presupunem, spre exemplu, că aceste două stele ar fi avut dimensiuni apropiate şi s-ar fi orbitat una pe cealaltă de la o distanţă de 1.000 de ori mai mare decât distanţa de la Pământ la Soare (aproximativ 1,5% dintr-un an-lumină), gravitaţia lor colectivă ar fi putut captura comete şi asteroizi îngheţaţi din spaţiul interstelar. Până când legătura gravitaţională dintre Soare şi steaua sa geamănă s-a rupt, probabil din cauza apropierii de o a treia stea, Norul Oort a ajuns să fie format din mult mai multe obiecte decât ar fi fost format dacă aceste obiecte ar fi fost atrase din mediul interstelar doar de gravitaţia Soarelui.

Noua teorie aduce câteva argumente extrem de puternice, conform lui Loeb. Ea reuşeşte să explice cu uşurinţă atât numărul mare de obiecte cosmice din Norul Oort, cât şi forma sferică a acestuia, pentru că obiectele cosmice capturate gravitaţional din mediul interstelar nu ar forma un disc plat în jurul Soarelui, ci o sferă.

"Iar cel mai important lucru este că această ipoteză poate fi testată", conform lui Loeb.

Dacă Loeb şi Siraj au dreptate, atunci astronomii au subestimat probabil numărul obiectelor mari şi foarte mari din Norul Oort. Dacă Soarele ar fi avut o stea companion, cei doi aştri ar fi putut captura nu doar ipotetica Planetă 9 din roiul în care s-au aprins cele două stele, dar şi numeroase alte planete pitice - obiecte precum Pluto sau Ceres din Sistemul Solar, care ar trebui să se afle în continuare în Norul Oort.

În curând, astronomii vor beneficia de un nou telescop - Large Synoptic Survey Telescope (LSST) -, ce va fi dat în folosinţă în Chile anul viitor, pentru a căuta obiectele îndepărtate şi întunecate din Norul Oort. Dacă telescopul LSST va proba existenţa Planetei 9 şi a unei mari populaţii de planete pitice în Norul Oort, acest lucru ar sugera că Soarele a făcut parte, într-adevăr, dintr-un sistem stelar binar, la fel ca marea majoritate a stelelor din Univers.

Oriunde ar fi ajuns această stea geamănă a Soarelui, dacă ea a existat, probabil că nu vom şti niciodată, susţine Loeb. Totul în Calea Lactee a fost "amestecat" de prea multe ori după disoluţia roiului stelar în care s-a aprins Soarele, în urmă cu 4,5 miliarde de ani. Putem însă să ne imaginăm cum ar fi putut arăta cerul: Nu am fi văzut un al doilea Soare, pentru că distanţa între cele două stele ar fi fost colosală. În schimb, steaua geamănă Soarelui ar fi arătat ca o planetă îndepărtată şi foarte strălucitoare, care se mişca încet dintr-o parte în alta a orizontului.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Florin Bădescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Afisari: 1

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 31-03-2025 10:01

SpaceX lansează luni prima misiune spațială cu echipaj care va survola polii Pământului

Compania SpaceX va lansa luni prima misiune spațială cu echipaj care va survola polii Pământului, o misiune privată la care vor participa patru astronauți, informează AFP. Misiunea a fost numită 'Fram2', în semn de omagiu adus unei nave care a participat la expedițiile de explorare polară din secolul al XIX-lea. &

Planeta 30-03-2025 15:57

UPDATE Un seism de magnitudine 7 a lovit Insulele Tonga și a fost emisă avertizare de tsunami

Un seism de magnitudine 7 s-a produs duminică în Oceanul Pacific, la est de Insulele Tonga, conform unui anunț al Centrului german de cercetări Geofizice (GFZ), transmite Reuters. Seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, conform datelor GFZ. Inițial, GFZ a anunțat o magnitudine de 6,6. Agenția spaniolă EFE c

Planeta 29-03-2025 03:39

O treime dintre speciile de arbori din lume sunt amenințate, avertizează FAO

O treime dintre speciile de arbori din lume sunt amenințate, avertizează Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) într-un raport care subliniază urgența conștientizării acestei situații, relatează AFP. Acest raport este primul de la lansarea în 2013 a Planului de acțiune global pentru a garanta conservar

Planeta 28-03-2025 13:37

Seism în Myanmar: UE este gata să acorde un ajutor de urgență (von der Leyen)

Uniunea Europeană este gata să furnizeze un ajutor de urgență Myanmarului și Thailandei după 'scenele sfâșietoare' provocate de seism, a anunțat vineri președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, transmite AFP. 'Scene sfâșietoare în Myanmar și Thailanda după cutremurul devastator. Gândurile mele se &i

Stiinta 28-03-2025 11:16

Mormântul unui faraon neidentificat, descoperit în apropierea orașului Abydos din Egipt

O echipă de arheologi a descoperit o mare cameră mortuară din calcar datând de aproximativ 3.600 de ani, dintr-o perioadă tulbure din istoria Egiptului Antic, în apropierea orașului Abydos, transmite vineri Reuters. Camera mortuară aparține unui faraon încă neidentificat. Descoperirea acestui mormânt la a

Planeta 28-03-2025 11:12

Cutremur în Myanmar: Numeroase victime tratate într-un spital din Naypyidaw și o clădire cu 30 de etaje prăbușită în Bangkok

Un important spital din Naypyidaw, capitala Myanmarului, tratează 'numeroase victime', după puternicul cutremur cu magnitudinea de 7,7 care a lovit vineri centrul țării, în timp ce în capitala Thailandei, Bangkok, o clădire cu 30 de etaje aflată în construcție s-a prăbușit, un om pierzându-și viața și 43 de muncitori fiind dați dispăru

Planeta 28-03-2025 09:12

Un seism extrem de puternic produs în Myanmar a provocat panică până la Bangkok

Un seism extrem de puternic s-a produs vineri în Myanmar, fiind resimțit până în China și producând panică și la Bangkok, capitala Thailandei vecine, transmit agențiile internaționale de presă. Conform Centrului german pentru Geoștiințe (GFZ), seismul a avut magnitudinea de 6,9. Institutul Geologic american (USGS) a anu

Stiinta 27-03-2025 16:25

Final de misiune pentru telescopul spațial Gaia

Telescopul spațial Gaia și-a încheiat misiunea de cartografiere a Căii Lactee, joi, odată cu transmiterea unei comenzi care îl va trimite pe 'o orbită de retragere', potrivit unui comunicat publicat de Agenția Spațială Europeană (ESA), chiar dacă exploatarea datelor sale științifice va continua până în 2030, informează AFP. &Ici

Planeta 27-03-2025 15:58

Organizația ecologistă Just Stop Oil anunță sfârșitul acțiunilor sale șocante

Organizația ecologistă britanică Just Stop Oil, ai cărei activiști s-au făcut remarcați după ce au stropit cu supă de roșii mai multe tablouri pictate de Van Gogh, a anunțat joi că va pune capăt 'până la sfârșitul lunii aprilie' acțiunilor sale șocante, informează AFP. 'Cererea inițială formulată de Just Stop Oil de a se renunța

Stiinta 27-03-2025 12:19

O eclipsă parțială de Soare va fi vizibilă sâmbătă în emisfera nordică

Luna va acoperi o parte din discul solar sâmbătă în emisfera nordică, în cadrul unei eclipse parțiale de Soare de aproximativ patru ore, care, deși nu va întuneca cerul, va trebui totuși să fie urmărită cu ajutorul unor dispozitive de protecție, informează AFP. Fenomenul celest va începe la ora 08:50 GMT și se va

Stiinta 26-03-2025 20:20

Pentru prima dată, un ficat de porc a fost transplantat unui pacient uman

Un ficat de porc a fost transplantat pentru prima dată unui pacient uman, au anunțat miercuri cercetătorii chinezi care au realizat această performanță medicală, în contextul în care și alte transplanturi experimentale de la animale la oameni au fost deja realizate cu succes în ultimii ani, informează AFP. Noua performanță, descrisă pe larg &

Planeta 26-03-2025 14:30

O albire fără precedent a coralilor, observată în largul coastei de vest a Australiei (ONG)

O albire fără precedent a coralilor a fost observată în largul coastei de vest a Australiei, după ce un val de căldură marină i-a 'opărit' la propriu, în timpul verii australe, a avertizat miercuri un ONG local, informează AFP. Reciful Ningaloo, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO și cunoscut mai ales ca habitat pentru rechini

Stiinta 26-03-2025 13:59

Oamenii de știință au înregistrat primele dovezi că rechinii emit sunete

Oamenii de știință au înregistrat primele dovezi că rechinii nu sunt niște pești tăcuți, ci sunt capabili să emită sunete, conform unui nou studiu, transmite miercuri DPA. Cercetătorii au înregistrat rechinii de estuar (Mustelus lenticulatus), rechini de dimensiuni mici care trăiesc în apele de coastă din jurul Noii Zeelande, în timp ce

Stiinta 26-03-2025 13:22

Oase de mamut, descoperite în Austria, oferă informații despre europenii de acum 25.000 de ani

O echipă de paleontologi a descoperit, în Austria, rămășițele a cinci mamuți lânoși, animale enorme care se pare că au fost vânate și apoi tranșate de oameni, transmite miercuri Live Science.

Planeta 26-03-2025 13:03

Coreea de Sud/ Bilanțul incendiilor de pădure a urcat la 24 de morți

Cel puțin 24 de persoane au murit în urma unor incendii, considerate printre cele mai grave din istoria Coreei de Sud, care au distrus peste 17.000 de hectare de pădure și amenință două situri înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO, informează AFP. ''Douăzeci și patru de persoane sunt confirmate decedate în urma