Amazon a lansat primii sateliți din constelația sa Kuiper

Compania Amazon, deținută de miliardarul Jeff Bezos, a lansat luni seară primii sateliți din constelația sa Kuiper, care își propune să ofere servicii de internet de mare viteză din spațiu și să concureze cu rețeaua Starlink a unui alt multimiliardar, Elon Musk, informează AFP.
Cu câțiva ani întârziere față de rivalul său, gigantul american al comerțului online a trimis primii 27 de sateliți din constelația Kuiper la câteva sute de kilometri deasupra Pământului. Rețeaua Kuiper ar trebui să includă în cele din urmă peste 3.200 de sateliți.
Lansarea rachetei Atlas V, fabricată de grupul United Launch Alliance (UCLA) - un joint-venture creat de grupurile Boeing și Lockheed Martin - și care a transportat sateliții pe orbită, a avut loc la ora locală 19:01 (23:01 GMT) de la baza spațială Cape Canaveral din Florida.
Sateliții trimiși în spațiu au plasat astfel primele jaloane în cadrul 'Proiectului Kuiper', o infrastructură spațială ce are mize atât comerciale, cât și tehnologice și geopolitice.
Amazon, care a investit peste 10 miliarde de dolari în constelația Kuiper, își propune să utilizeze această rețea de sateliți pentru a oferi acces la internet de mare viteză oriunde în lume, inclusiv în zone izolate și în regiuni afectate de război sau de dezastre.
Noul serviciu de internet din spațiu ar trebui să fie pus în funcțiune în 2025. Costul său este încă necunoscut, însă acesta ar trebui să fie 'accesibil', potrivit companiei Amazon, care dorește să păstreze rețeta ce a contribuit la succesul său comercial: prețuri scăzute.
Cu un pas înainte
Această promisiune nu este diferită de cea a lui Elon Musk. Prin constelația sa Starlink, cel mai bogat om din lume domină piața în plină expansiune a internetului prin satelit și are un bun avans față de ceilalți competitori, la fel ca în domeniul rachetelor, unde el și Jeff Bezos sunt în competiție.
Lansată în urmă cu câțiva ani, rețeaua Starlink a finalizat cu succes lansarea cu numărul 250 duminică seară și are de acum peste 6.750 de sateliți pe orbita Pământului.
În special, serviciile sale au fost utilizate în zone afectate de dezastre naturale, cum ar fi în septembrie 2023 în timpul unui cutremur în Maroc, în ianuarie anul acesta după incendiile din Los Angeles și, de asemenea, pe frontul războiului din Ucraina.
Spre deosebire de serviciile tradiționale de telecomunicații prin satelit, care se bazează pe dispozitive mai puține, dar mai mari, situate la peste 35.000 kilometri deasupra Pământului, cele propuse de Elon Musk și Jeff Bezos funcționează pe o orbită joasă, ceea ce le permite să schimbe date mult mai rapid.
Arhitectura lor - sateliți care comunică la sol cu mici antene mobile - permite, de asemenea, acoperirea zonelor în care 'costurile, complexitatea și geografia' fac 'dificilă instalarea soluțiilor tradiționale de conectivitate la sol', au explicat reprezentanții companiei Amazon.
Suveranitate
Pentru a ajunge din urmă concurența, Jeff Bezos intenționează să lanseze restul constelației sale cu o viteză amețitoare în lunile și anii următori, cu peste 80 de zboruri comandate la diverse companii spațiale, inclusiv ULA și Arianespace, precum și Blue Origin, propria sa companie, și chiar SpaceX, compania lui Elon Musk.
Miile de sateliți din constelația Kuiper vor fi lansați treptat pe orbita joasă a Pământului, un spațiu deja ocupat de dispozitivele spațiale ale rețelei Starlink și de cele ale unui număr tot mai mare de operatori, inclusiv ai operatorului european Eutelsat, care a fuzionat cu OneWeb în 2023, și chiar ai Chinei, prin constelația sa Guowang.
Această concurență este pe cale să se intensifice și prezintă o serie de provocări, în special în ceea ce privește siguranța. Numărul mare de dispozitive spațiale stârnește temeri legate de congestionarea orbitei terestre joase și de posibile coliziuni, precum și de perturbarea observațiilor astronomice.
De asemenea, ridică probleme de suveranitate. În acest sens, rolul politic sporit jucat de Elon Musk, care a devenit un consilier apropiat al președintelui Donald Trump, a relansat recent dezbaterea privind necesitatea de a nu lăsa spațiul exclusiv în mâinile unor operatori privați. AGERPRES/(AS - redactor: Florin Bădescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Compania Amazon pregătește lansarea primilor săi sateliți din constelația de comunicații Kuiper
Compania Amazon, deținută de miliardarul Jeff Bezos, se pregătește să lanseze luni primii sateliți din constelația sa de comunicații Kuiper, care promite să ofere o conexiune la internet de foarte mare viteză și să concureze cu rețeaua gigantică Starlink a companiei rivale SpaceX, deținută de Elon Musk, transmite AFP. Cu câțiva ani mai t
SpaceX a încheiat cu succes cea de-a 250-a lansare pentru dezvoltarea constelației Starlink
SpaceX a încheiat cu succes duminică seară cea de-a 250-a lansare de sateliți pe orbită pentru dezvoltarea constelației Starlink, transmite luni Space.com. O rachetă Falcon 9 a transportat pe orbită 23 de sateliți Starlink. Racheta a fost lansată de la baza spațială Cape Canaveral, din Florida, duminică la ora locală 22:09 (luni 02:09 GM
Vara lui 2024, cea mai caldă pe care a cunoscut-o Laponia în ultimii 2.000 de ani
Vara anului 2024 a fost cea mai caldă înregistrată în Laponia, regiune care acoperă nordul Finlandei, Norvegiei și Suediei, în ultimii 2.000 de ani, a indicat Institutul meteorologic finlandez, care a explicat luni pentru AFP că fenomenul este cauzat de încălzirea climei. 'Temperatura medie a verii trecute în
VIDEO Ecuador: Cel puțin 20 de răniți și pagube materiale după un seism cu magnitudinea 6,3
Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs vineri în provincia Esmeraldas, nord-vestul Ecuadorului, cel puțin 20 de persoane fiind rănite și peste 100 de locuințe distruse, potrivit unui bilanț publicat vineri de autorități, relatează AFP și Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 35 de kilometri, în jurul orei
Cel mai mare telescop solar din lume, dotat cu un nou instrument pentru observații de detaliu
Performanțele Telescopului Solar Daniel K. Inouye, amplasat pe vârful unui munte de pe insula hawaiană Maui, și deja cunoscut pentru capacitatea sa de a obține imagini de mare detaliu ale suprafeței solare, au fost îmbunătățite prin adăugarea unui nou instrument, Visible Tunable Filtergraph (VTF), transmite vineri agenția WAM. Acest observa
Turcia/ Cutremur cu magnitudinea 4,5, fără răniți sau pagube materiale
Un cutremur cu magnitudinea 4,5 s-a produs în provincia turcă Kutahya, la aproximativ 350 km sud de Istanbul, vineri, la două zile după un puternic seism, cu magnitudinea 6,2. Nu au fost înregistrate persoane rănite sau pagube materiale, însă cutremurul de vineri a stârnit îngrijorare în rândul locuitorilor, transmit agențiil
India/ Un sistem de alertă pentru a preveni atacurile elefanților
În pădurile din centrul Indiei o echipă caută urme ale trecerii elefanților pentru a alimenta un sistem de alertă menit să limiteze incidentele dintre aceste animale și oameni, în urma cărora își pierd viața anual sute de persoane, notează AFP. ''Nu trebuie să facem zgomot pentru a evita orice confruntare'', ș
Cuba/ Un incendiu a distrus peste 1.900 ha de pădure în vestul țării
Un incendiu forestier de amploare a mistuit peste 1.900 de hectare de pădure în provincia Pinar del Río din vestul Cubei, transmite vineri agenția EFE. Incendiul, izbucnit în urmă cu cinci zile într-o zonă cunoscută sub numele de Arenales din Minas de Matahambre, s-a răspândit rapid, alimentat de vântul car
VIDEO Capsula misiunii chineze cu echipaj uman Shenzhou-20 a andocat la stația spațială Tiangong
Capsula chineză a misiunii Shenzhou-20, cu trei astronauți la bord, a andocat cu succes la modulul central, Tianhe, al stației spațiale Tiangong, a anunțat vineri Agenția spațială chineză pentru misiuni cu echipaj uman, transmite EFE.
VIDEO Arheologie/ Rămășițele unei femei care ar fi aparținut civilizației Caral, descoperite în Peru
O echipă de arheologi a anunțat joi că a descoperit în Peru rămășițele unei femei, datând de aproximativ 5.000 de ani, care ar fi aparținut civilizației Caral, cea mai veche din America, informează AFP. Această descoperire recentă prezintă un interes deosebit pentru oamenii de știință, deoarece ar constitui dovada că femeile jucau
Oameni de știință din mai multe țări pot accesa eșantioanele din cadrul misiunii Chang'e-5
Administrația Națională a Spațiului din China (CNSA) a anunțat joi că oameni de știință de la institute din Franța, Germania, Japonia, Pakistan, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii vor primi acces la eșantioanele de regolit selenar adunate în cadrul misiunii Chang'e-5, în scopuri de cercetare, transmite Xinhua. Î
Racheta misiunii Shenzhou-20 a decolat spre stația spațială chineză
O rachetă chineză care transportă trei astronauți spre stația spațială chineză Tiangong a decolat joi de la centrul său de lansare, transmit AFP și DPA. Într-un nor de flăcări și fum, racheta Long March-2F a părăsit platforma de la centrul de lansare spațială din Jiuquan, situat în deșertul Gobi (nord-vestul Chinei), marcând începutul m
Peninsula Kamceatka/ Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi a acoperit trei sate
Cenușa vulcanică provenită din erupția vulcanului Bezimianîi din Peninsula Kamceatka, situată în Extremul Orient al Rusiei, a acoperit trei sate din districtul Milkovo, au anunțat joi serviciile locale de urgență, informează Xinhua. 'În prezent, cenușa vulcanică cade în trei sate din cauza emisiilor provenite de la vulcanul Bezimian
Istanbulul, zguduit de peste 185 de replici după seismul cu magnitudinea 6,2
O serie de cutremure au continuat să zguduie Istanbulul joi, Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și Situațiilor de Urgență (AFAD) din Turcia raportând noi replici, dintre care una cu magnitudinea 4,1, transmite agenția DPA. Replicile au fost înregistrate după