logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Cel mai vechi genom al virusului HIV, descoperit într-o mostră uitată de ţesut din 1966

Image

Cel mai vechi genom aproape complet al virusului HIV, care provoacă SIDA, a fost descoperit în Republica Democrată Congo, într-o mostră uitată de ţesut datând din 1966, cu aproape două decenii înainte ca virusul HIV să fie descoperit oficial, transmite Live Science care citează un studiu publicat în ultimul număr al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences.

Mostra de ţesut a fost prelevată şi conservată în 1966, ceea ce face ca acest genom viral de HIV să fie cu 10 ani mai vechi decât cel mai vechi genom HIV cunoscut până acum (care provine dintr-o mostră de sânge recoltată în 1976 tot din RD Congo). Astfel de secvenţe genomice, care provin dintr-o perioadă de dinainte de descoperirea virsului care provoacă SIDA (descoperire ce a avut loc în 1983), contribuie la identificarea mutaţiilor genetice suferite de acest virus. La rândul lor, aceste mutaţii îi ajută pe cercetători să urmărească modul în care s-a răspândit virusul HIV şi când a început acesta să infecteze oamenii.

Din acest punct de vedere, noua secvenţă genomică descoperită este foarte relevantă, conform lui Sophie Gryseels, co-autor al noului studiu şi cercetător postdoctoral în virologie evolutivă şi computaţională la Universitatea Catolică din Leuven (KU Leuven), Belgia. Această secvenţă corespunde modului în care cercetătorii au stabilit perioada emergenţei virusului HIV în cazul oamenilor, a susţinut ea într-o declaraţie pentru Live Science.

"Este bine de ştiut, pentru că înseamnă că modelele noastre evolutive pe care le aplicăm secvenţei virale funcţionează bine. Nu am întâlnit mari surprize", a subliniat ea.

Pornind de la secvenţierea genetică a mostrelor de virus, oamenii de ştiinţă sunt de părere că HIV, sau virusul imunodeficienţei umane, a început să infecteze oameni din regiunea Africii Centrale cândva la începutul anilor 1900, trecând la oameni de la cimpanzei. Există mai multe tulpini de HIV, însă subgrupul responsabil pentru 95% din cazurile de îmbolnăviri de SIDA la nivel mondial este HIV-1 grup M. Peste 32 de milioane de oameni din întreaga lume au murit din cauza SIDA de la declanşarea acestei pandemii.

Iar cum există o perioadă de cel puţin 80 de ani din momentul în care virusul HIV a început să se transmită la oameni şi până la descoperirea sa, o mare parte din dinamica mutaţiilor suferite de acest virus la început rămâne necunoscută. Modelele matematice ale ratei de mutaţii ale virusului oferă nişte indicii cu privire la momentul în care ar fi început transmiterea HIV de la om la om, transmitere care apoi s-a transformat într-o pandemie. O întrebare însă persistă: când şi de ce subgrupul HIV-1 grup M a devenit atât de prolific, reuşind să infecteze atât de mulţi oameni la nivel global.

O parte a acestei probleme este că modelele matematice care reuşesc să calculeze rata de mutaţii suferite de virus în ultimii ani devin mult mai puţin precise atunci când sunt luate în considerare perioade mai mari de timp, conform lui Sophie Gryseels. Acest lucru este legat de faptul că informaţia genetică se pierde în perioade mai mari de timp. Anumite tulpini virale dispar pur şi simplu din cauza selecţiei naturale sau pur şi simplu din cauza unor factori aleatori, fără a lăsa urme ale existenţei lor în genomurile virusurilor care circulă în prezent.

Din acest motiv, descoperirea unei tulpini vechi virale este ca şi descoperirea lui Archaeopteryx pentru paleontologi. Este o piesă lipsă din puzzle-ul modului în care respectiva familie de virusuri a evoluat de-a lungul timpului.

Sophie Gryseel s-a alăturat unui proiect aflat în derulare, coordonat de biologul Michael Worobey de la Universitatea din Arizona şi, împreună cu alţi cercetători din Belgia, SUA şi RD Congo, a analizat 1.645 de mostre de ţesut recoltate prin biopsie din regiunea Africii Centrale în perioada 1958 - 1966. Mostrele prelevate au fost conservate în formol şi apoi acoperite cu ceară de parafină. Apoi, folosind teste PCR (similare celor folosite pentru detectarea noului coronavirus), cercetătorii au căutat urme ale genomului HIV. Până la urmă au descoperit o singură astfel de urmă: o secvenţă virală aflată în biopsia unui ganglion limfatic de la un bărbat de 38 de ani.

Există şi fragmente virale HIV mai vechi - unul din 1959 şi un altul din 1960, provenind tot din RD Congo. Acestea sunt însă incomplete şi implicit nu pot oferi informaţii despre mutaţiile suferite de acest virus de-a lungul timpului. Aceste două fragmente fac parte şi din subtipuri diferite de HIV, conform lui Gryseels, ceea ce demonstrează că acest virus circula în rândul oamenilor încă dinainte de anii '50.

Următorul obiectiv al cercetătorilor este să descopere când virusul HIV-1 a început să se răspândească accelerat, epidemic. Este posibil să fi existat anumite modificări în genomul virusului HIV-1 care l-a făcut să fie mai eficient, conform lui Sophie Gryseels. Însă, mai probabil, schimbările de la nivelul societăţii umane au făcut acest lucru posibil. Urbanizarea a crescut rapid la începutul secolului XX în Africa Centrală. Între 1910 şi 1950, campaniile de sănătate publică au făcut disponibile tratamente pentru afecţiuni precum malaria, boala somnului şi sifilis. Însă multe dintre aceste campanii nu foloseau instrumentar medical sterilizat în mod eficient, ceea ce ar fi putut duce la răspândirea HIV.AGERPRES/(AS - autor: Codruţ Bălu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 10-02-2025 18:24

Inteligența artificială este 'un accelerator al ingeniozității umane', consideră CEO-ul Google

Inteligența artificială (AI) reprezintă 'o transformare fundamentală a tehnologiei' și 'un accelerator al ingeniozității umane', consideră Sundar Pichai, directorul general al Google, potrivit discursului pe care urmează să îl rostească luni pe scena Summitului mondial privind AI de la Paris, informează AFP. 'Ne aflăm la început

Planeta 10-02-2025 16:08

Climă: Țările întârzie să își dezvăluie obiectivele naționale de decarbonizare

Aproape 200 de țări din lumea întreagă au avut termen până luni să transmită la ONU noile lor foi de parcurs privind schimbările climatice. Însă aproape toate au ratat termenul limită, stârnind temeri că marile economii vor adopta o atitudine de așteptare în lupta lor împotriva schimbărilor climatice după revenirea lui Donald Trump la Casa

Planeta 10-02-2025 14:01

China/Continuă căutările a 28 de persoane date dipărute după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan

Echipele de salvatori intervin fără încetare pentru a găsi supraviețuitori după ce o alunecare de teren s-a produs sâmbătă dimineață într-un sat din provincia Sichuan, în sud-vestul

Stiinta 10-02-2025 11:21

NASA și General Atomics testează combustibil nuclear pentru viitoare misiuni pe Lună și Marte

Un nou combustibil pentru motoare de rachetă cu reactor nuclear a fost testat de compania General Atomics și de NASA la începutul acestei luni la Centrul Spațial Marshall din Alabama, o bornă importantă pe drumul spre construcția rachetelor cu propulsie termonucleară (NTP) care ar putea reprezenta viitorul misiunilor cu echipaj uman spre Lună și Marte, transmit

Planeta 09-02-2025 15:50

Grecia/ Două noi seisme, cu magnitudinea peste 4, în largul insulei Santorini

Alte două seisme, fiecare cu magnitudinea 4,1, au zguduit duminică zona situată între insulele Santorini și Amorgos, în regiunea sudică a arhipelagului Cicladelor, au relatat media elene, citate de duminică de agenția EFE. Regiunea este afectată de o serie de sute de cutremure înregistrate în ultimele două săptămâ

Stiinta 09-02-2025 11:00

BTA/ Steagul Universității Tehnice din Sofia, arborat la baza bulgară din Antarctica, de pe insula Livingston

Inginerul de telecomunicații Ivaylo Nachev de la Universitatea Tehnică din Sofia a arborat steagul universității sale la Baza bulgară din Antarctica St. Kliment Ohridski de pe Insula Livingston. Nachev face parte din cea de-a 33-a expediție bulgară în Antarctica, care are drept scop finalizarea a peste 25 de proiecte de cercetare, a anun

Planeta 09-02-2025 09:50

UPDATE China/Cel puțin un mort și 28 de dispăruți după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan

O alunecare de teren produsă în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, declanșată de ploile torențiale, s-a soldat cu cel puțin un mort și aproape 30 de persoane dispărute, transmite duminică AFP care citează agenția de stat chineză Xinhua. Alunecarea de teren s-a produs sâmbătă, la ora locală 11:50, în satul Jinping, situa

Planeta 09-02-2025 08:22

Cutremur puternic în Marea Caraibilor

Un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs sâmbătă în Marea Caraibilor, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), provocând o scurtă avertizare de tsunami pentru Cuba, Honduras și Insulele Cayman, transmite France Presse. Cutremurul s-a produs în mijlocul Mării Caraibilor. Centrul de alertă

Stiinta 07-02-2025 18:33

AI: Noi centre de date în Franța în 35 de locații, pe lângă cel 'gigantic' anunțat la Paris

Ministrul francez responsabil cu AI, Clara Chappaz, a anunțat că 35 de locații sunt 'gata de utilizare' pentru a găzdui noi centre de date pe întreg teritoriul Franței, transmite vineri AFP din cea de-a doua zi a summitului mondial cu privire la inteligența artificială (AI) desfășurat în capitala Franței. Aceste locații aco

Planeta 07-02-2025 14:35

Cutremur cu magnitudinea 6 în Insulele Fiji

Un cutremur cu magnitudinea 6 a zguduit sudul Insulelor Fiji vineri, la ora locală 22:27, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), informează agenția Xinhua. Pe moment nu au fost raportate victime sau pagube. Epicentrul seismului, localizat la o adâncime de 59,2 km, a fost determinat la 23,918

Planeta 07-02-2025 12:38

Kârgâzstan: Vidra din Asia Centrală este o specie aproape dispărută

Vidra din Asia Centrală a dispărut sau este aproape dispărută din Kârgâzstan, au anunțat vineri autoritățile și oamenii de știință din această țară, în contextul în care specia menționată, aflată într-un declin continuu în întreaga regiune începând din secolul al XX-lea, a fost o victimă a activităților umane, inf

Planeta 07-02-2025 11:38

Prim-ministrul Greciei spune că autoritățile elene monitorizează seismele din Santorini și îndeamnă la calm

Autoritățile din Grecia sunt în alertă și monitorizează activitatea seismică crescută din insula Santorini, a declarat vineri prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis, îndemnând oamenii să rămână calmi și să urmeze recomandările serviciului de protecție civilă, informează Reuters. Grecia a declarat stare de urgență &icir

Planeta 06-02-2025 20:02

Amsterdam va interzice circulația ambarcațiunilor de agrement poluante pe canalele sale

Municipalitatea din Amsterdam, capitala Țărilor de Jos, a anunțat că va interzice în curând ambarcațiunile de agrement poluante pe celebrele sale canale turistice din centrul orașului, urmând să fie autorizate doar ambarcațiunile electrice, cele propulsate cu hidrogen și cele cu vâsle, transmite joi AFP. 'Aerul polu

Stiinta 06-02-2025 19:34

Roverul privat FLIP înlocuiește roverul NASA VIPER pentru misiunea selenară din acest an

Compania americană Astrobotic din Pittsburgh a găsit un înlocuitor pentru roverul VIPER, construit de NASA pentru căutarea gheții pe Lună, optând pentru un alt model de rover, FLIP, care va fi folosit în misiunea de aselenizare Griffin, ce va fi lansată în acest an către polul sud selenar, transmite SPACE.com. Modulul d

Stiinta 06-02-2025 16:06

Summit dedicat inteligenței artificiale la Paris/ Principalele legislații în domeniu în lume

De la 'Vestul Sălbatic' american la cadrul juridic complex al Uniunii Europene, reglementarea inteligenței artificiale (AI) are loc în moduri diferite în lume, notează AFP, care face o trecere în revistă a principalelor legislații în acest domeniu, înaintea summitului dedicat AI de la Paris din 10-11 februarie.