logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Summit dedicat inteligenței artificiale la Paris/ Principalele legislații în domeniu în lume

Image

De la 'Vestul Sălbatic' american la cadrul juridic complex al Uniunii Europene, reglementarea inteligenței artificiale (AI) are loc în moduri diferite în lume, notează AFP, care face o trecere în revistă a principalelor legislații în acest domeniu, înaintea summitului dedicat AI de la Paris din 10-11 februarie.

Statele Unite

După revenirea sa la Casa Albă, Donald Trump a anulat un ordin executiv emis în octombrie 2023 de predecesorul său Joe Biden privind securitatea inteligenței artificiale, care stabilea anumite măsuri de protecție.

Acesta obliga companiile din domeniu să transmită guvernului rezultatele testelor lor de securitate dacă proiectele lor puteau reprezenta un risc pentru securitatea națională.

Giganții americani din tech, care conduc cursa în domeniul inteligenței artificiale generative prin companii precum OpenAI, creatoarea ChatGPT, beneficiază acum de o abordare mult mai moderată în privința reglementării AI, chiar dacă anumite restricții legate de protecția datelor există încă.

'Cu Trump, Statele Unite și-au pus din nou pălăria de cowboy, este Vestul Sălbatic total', remarca Yaël Cohen-Hadria, o avocată specializată în drept digital în cadrul filialei franceze a EY, care se așteaptă ca acești giganți să profite la maximum de noua situație.

China

Beijingul a introdus în august 2023 primele reglementări privind conținutul generat de AI.

Acestea impun furnizorilor de servicii să identifice conținutul generat de AI și să prevină orice discriminare bazată pe sex, vârstă sau grup etnic.

Software-urile lor nu trebuie să creeze conținut care să transmită 'informații false și dăunătoare' și nici să utilizeze date personale fără consimțământ. De asemenea, au obligația de a respecta drepturile de proprietate intelectuală.

Sistemele AI trebuie să respecte reglementările de cenzură care le impun să se conformeze 'valorilor fundamentale ale socialismului' și să nu amenințe securitatea națională.

DeepSeek R1, noul model AI chinezesc eficient din punct de vedere energetic, dar puternic, care a surprins lumea tech-ului săptămâna trecută, urmează de asemenea linia Partidului atunci când este întrebat despre președintele Xi Jinping sau despre reprimarea protestelor pro-democrație din 1989 din Piața Tiananmen, relevă AFP.

Totuși, chiar dacă guvernul chinez intenționează să supravegheze îndeaproape companiile, mai ales pe cele străine, vor exista fără îndoială 'excepții semnificative' de la propriile reguli, preconizează Yaël Cohen-Hadria.

Uniunea Europeană

UE a adoptat în martie 2024 Legea privind inteligența artificială, cea mai cuprinzătoare legislație din lume privind această tehnologie.

Spre deosebire de SUA și China, UE plasează 'respectul pentru viața cetățeanului în centrul reglementării sale', subliniază experta în drept digital.

Deși rare, interdicțiile vizează aplicațiile care contravin valorilor europene, cum ar fi sistemele care atribuie un punctaj social sau cele de supraveghere în masă utilizate în China.

Legea adoptă o abordare 'bazată pe risc': sistemele de AI cu risc redus vor avea cerințe de transparență reduse, în timp ce cele cu risc ridicat, utilizate, spre exemplu, în infrastructurile importante, în educație, resurse umane sau în menținerea ordinii, vor fi supuse unor reglementări stricte.

Acestea vor include, spre exemplu, supravegherea umană, elaborarea unei documentații tehnice și un sistem de gestionare a riscurilor.

Reguli specifice se vor aplica AI generative pentru a asigura calitatea datelor utilizate în dezvoltarea algoritmilor și respectarea drepturilor de autor.

Sunetele, imaginile și textele generate de AI vor trebui să fie clar marcate pentru a se evita manipularea opiniei publice.

India

India - co-organizatoare a summitului din Franța - dispune de o lege privind protecția datelor personale, însă nu are încă o legislație specifică în ceea ce privește AI.

Autoritățile de la New Delhi sunt conștiente de valoarea sectorului tehnologic al Indiei și 'dacă vor adopta o lege, o vor face dacă va aduce beneficii economice', susține Yaël Cohen-Hadria.

La începutul lui 2024, guvernul a fost criticat de numeroși actori din industria tech după ce Ministerul Comunicațiilor a avansat ideea ca firmele să obțină permisiunea autorităților înainte de a utiliza modele de AI 'nesigure' sau 'în curs de testare'. Ulterior, autoritățile au revenit asupra acestei propuneri.

Regatul Unit

Premierul britanic Keir Starmer dorește să urmeze o 'cale proprie', având ca principiu 'testarea și înțelegerea AI înainte de reglementare'.

Starmer vrea să transforme Regatul Unit într-un laborator de inovație și speră să atragă companii printr-un cadru mai flexibil decât cel impus de UE.

Laburiștii consideră că guvernele conservatoare anterioare au accentuat prea mult pericolele AI, neglijând beneficiile acestei tehnologii.

În decembrie 2023, guvernul a lăsat să se întrevadă un prim exemplu al abordării sale, propunând ca AI să poată folosi automat conținut creativ, cum ar fi muzica, pentru a se 'antrena', cu excepția cazului în care artiștii se opun explicit.

Inițiative internaționale

Creat în 2019 la inițiativa Franței și Canadei, Parteneriatul Global pentru AI (PMIA) reunește peste 40 de țări pentru a promova o utilizare responsabilă a acestei tehnologii.

Potrivit Palatului Elysée, PMIA se va reuni duminică într-un format extins pentru a elabora 'un nou plan de acțiune pentru 2025'.

Consiliul Europei a adoptat, de asemenea, în mai 2024, un tratat internațional care încadrează utilizarea AI, semnat de SUA, UE și Regatul Unit.

Dintre cele 193 de state membre ale ONU, doar șapte sunt implicate în șapte inițiative majore privind guvernanța AI, în timp ce 119 sunt complet absente, în special țările din sud.AGERPRES/ (AS - redactor: Ana Alecu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 433

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 11-02-2025 20:13

Castorii au reabilitat gratuit un fost teren militar din Republica Cehă

Praga, 11 feb /Agerpres/ - Castorii i-au ajutat pe contribuabilii din Republica Cehă să economisească peste 1 milion de euro prin reabilitarea unui teren militar aflat la sud de Praga, înainte de mult așteptata undă verde pentru sosirea excavatoarelor în acea zonă, a anunțat marți Agenția cehă pentru conservarea naturii, relatează AFP. Clasificat c

Stiinta 11-02-2025 19:32

Un satelit european va cartografia pădurile și capacitatea lor de absorbție a carbonului

Agenția Spațială Europeană (ESA) a prezentat marți în orașul francez Toulouse satelitul său Biomass, fabricat în urma unei comenzi plasate companiei Airbus Defence and Space în anul 2016 și care va cartografia, începând din luna aprilie, pădurile din întreaga lume cu scopul de a măsura capacitatea lor de absorbție a carbonului, informează

Stiinta 11-02-2025 18:22

Un studiu australian a descoperit inflamații cerebrale la pacienții cu COVID-19 de lungă durată și oboseală cronică

Brisbane, 11 feb /Agerpres/ - Cercetătorii australieni au detectat inflamații într-o zonă a creierului asociată cu memoria și concentrarea la pacienții diagnosticați cu COVID-19 de lungă durată și oboseală cronică, informează Xinhua. Într-un studiu p

Planeta 11-02-2025 16:30

Climă: Există o legătură între ariditate și instabilitatea socială (studiu)

Perioadele cele mai aride au coincis cu perioadele de tulburări politice în China, potrivit unui studiu recent al precipitațiilor din mii de ani, care a stabilit o legătură istorică între stresul climatic și haos, informează AFP. Studiul, publicat în această lună în prestigioasa revistă Nature, se bazează pe o analiză a inelelor anuale

Stiinta 11-02-2025 13:51

Platforma YouTube împlinește 20 de ani

Apărută în timpul unei cine în urmă cu 20 de ani, YouTube a devenit o platformă esențială în viața de zi cu zi a persoanelor de toate vârstele, pe punctul de a depăși canalele de televiziune prin cablu în ceea ce privește utilizatorii plătitori, relatează marți AFP. Legenda spune că ideea creării YouTube le-a veni

Planeta 11-02-2025 09:09

Grecia/ Noi seisme în largul insulei Santorini, cel mai puternic cu magnitudinea 5,2

Mai multe cutremure, dintre care cel mai puternic cu magnitudinea 5,2, au zguduit din nou insula turistică Santorini și insula vecină Amorgos, în noaptea de luni spre marți, a informat Institutul de Geodinamică al Observatorului din Atena, informează AFP. Cea mai puternică mișcare seismică, cu magnitudinea 5,2, s-a produs luni la ora 20:

Stiinta 10-02-2025 18:24

Inteligența artificială este 'un accelerator al ingeniozității umane', consideră CEO-ul Google

Inteligența artificială (AI) reprezintă 'o transformare fundamentală a tehnologiei' și 'un accelerator al ingeniozității umane', consideră Sundar Pichai, directorul general al Google, potrivit discursului pe care urmează să îl rostească luni pe scena Summitului mondial privind AI de la Paris, informează AFP. 'Ne aflăm la început

Planeta 10-02-2025 16:08

Climă: Țările întârzie să își dezvăluie obiectivele naționale de decarbonizare

Aproape 200 de țări din lumea întreagă au avut termen până luni să transmită la ONU noile lor foi de parcurs privind schimbările climatice. Însă aproape toate au ratat termenul limită, stârnind temeri că marile economii vor adopta o atitudine de așteptare în lupta lor împotriva schimbărilor climatice după revenirea lui Donald Trump la Casa

Planeta 10-02-2025 14:01

China/Continuă căutările a 28 de persoane date dipărute după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan

Echipele de salvatori intervin fără încetare pentru a găsi supraviețuitori după ce o alunecare de teren s-a produs sâmbătă dimineață într-un sat din provincia Sichuan, în sud-vestul

Stiinta 10-02-2025 11:21

NASA și General Atomics testează combustibil nuclear pentru viitoare misiuni pe Lună și Marte

Un nou combustibil pentru motoare de rachetă cu reactor nuclear a fost testat de compania General Atomics și de NASA la începutul acestei luni la Centrul Spațial Marshall din Alabama, o bornă importantă pe drumul spre construcția rachetelor cu propulsie termonucleară (NTP) care ar putea reprezenta viitorul misiunilor cu echipaj uman spre Lună și Marte, transmit

Planeta 09-02-2025 15:50

Grecia/ Două noi seisme, cu magnitudinea peste 4, în largul insulei Santorini

Alte două seisme, fiecare cu magnitudinea 4,1, au zguduit duminică zona situată între insulele Santorini și Amorgos, în regiunea sudică a arhipelagului Cicladelor, au relatat media elene, citate de duminică de agenția EFE. Regiunea este afectată de o serie de sute de cutremure înregistrate în ultimele două săptămâ

Stiinta 09-02-2025 11:00

BTA/ Steagul Universității Tehnice din Sofia, arborat la baza bulgară din Antarctica, de pe insula Livingston

Inginerul de telecomunicații Ivaylo Nachev de la Universitatea Tehnică din Sofia a arborat steagul universității sale la Baza bulgară din Antarctica St. Kliment Ohridski de pe Insula Livingston. Nachev face parte din cea de-a 33-a expediție bulgară în Antarctica, care are drept scop finalizarea a peste 25 de proiecte de cercetare, a anun

Planeta 09-02-2025 09:50

UPDATE China/Cel puțin un mort și 28 de dispăruți după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan

O alunecare de teren produsă în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, declanșată de ploile torențiale, s-a soldat cu cel puțin un mort și aproape 30 de persoane dispărute, transmite duminică AFP care citează agenția de stat chineză Xinhua. Alunecarea de teren s-a produs sâmbătă, la ora locală 11:50, în satul Jinping, situa

Planeta 09-02-2025 08:22

Cutremur puternic în Marea Caraibilor

Un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs sâmbătă în Marea Caraibilor, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), provocând o scurtă avertizare de tsunami pentru Cuba, Honduras și Insulele Cayman, transmite France Presse. Cutremurul s-a produs în mijlocul Mării Caraibilor. Centrul de alertă

Stiinta 07-02-2025 18:33

AI: Noi centre de date în Franța în 35 de locații, pe lângă cel 'gigantic' anunțat la Paris

Ministrul francez responsabil cu AI, Clara Chappaz, a anunțat că 35 de locații sunt 'gata de utilizare' pentru a găzdui noi centre de date pe întreg teritoriul Franței, transmite vineri AFP din cea de-a doua zi a summitului mondial cu privire la inteligența artificială (AI) desfășurat în capitala Franței. Aceste locații aco