Summit dedicat inteligenței artificiale la Paris/ Principalele legislații în domeniu în lume
De la 'Vestul Sălbatic' american la cadrul juridic complex al Uniunii Europene, reglementarea inteligenței artificiale (AI) are loc în moduri diferite în lume, notează AFP, care face o trecere în revistă a principalelor legislații în acest domeniu, înaintea summitului dedicat AI de la Paris din 10-11 februarie.
Statele Unite
După revenirea sa la Casa Albă, Donald Trump a anulat un ordin executiv emis în octombrie 2023 de predecesorul său Joe Biden privind securitatea inteligenței artificiale, care stabilea anumite măsuri de protecție.
Acesta obliga companiile din domeniu să transmită guvernului rezultatele testelor lor de securitate dacă proiectele lor puteau reprezenta un risc pentru securitatea națională.
Giganții americani din tech, care conduc cursa în domeniul inteligenței artificiale generative prin companii precum OpenAI, creatoarea ChatGPT, beneficiază acum de o abordare mult mai moderată în privința reglementării AI, chiar dacă anumite restricții legate de protecția datelor există încă.
'Cu Trump, Statele Unite și-au pus din nou pălăria de cowboy, este Vestul Sălbatic total', remarca Yaël Cohen-Hadria, o avocată specializată în drept digital în cadrul filialei franceze a EY, care se așteaptă ca acești giganți să profite la maximum de noua situație.
China
Beijingul a introdus în august 2023 primele reglementări privind conținutul generat de AI.
Acestea impun furnizorilor de servicii să identifice conținutul generat de AI și să prevină orice discriminare bazată pe sex, vârstă sau grup etnic.
Software-urile lor nu trebuie să creeze conținut care să transmită 'informații false și dăunătoare' și nici să utilizeze date personale fără consimțământ. De asemenea, au obligația de a respecta drepturile de proprietate intelectuală.
Sistemele AI trebuie să respecte reglementările de cenzură care le impun să se conformeze 'valorilor fundamentale ale socialismului' și să nu amenințe securitatea națională.
DeepSeek R1, noul model AI chinezesc eficient din punct de vedere energetic, dar puternic, care a surprins lumea tech-ului săptămâna trecută, urmează de asemenea linia Partidului atunci când este întrebat despre președintele Xi Jinping sau despre reprimarea protestelor pro-democrație din 1989 din Piața Tiananmen, relevă AFP.
Totuși, chiar dacă guvernul chinez intenționează să supravegheze îndeaproape companiile, mai ales pe cele străine, vor exista fără îndoială 'excepții semnificative' de la propriile reguli, preconizează Yaël Cohen-Hadria.
Uniunea Europeană
UE a adoptat în martie 2024 Legea privind inteligența artificială, cea mai cuprinzătoare legislație din lume privind această tehnologie.
Spre deosebire de SUA și China, UE plasează 'respectul pentru viața cetățeanului în centrul reglementării sale', subliniază experta în drept digital.
Deși rare, interdicțiile vizează aplicațiile care contravin valorilor europene, cum ar fi sistemele care atribuie un punctaj social sau cele de supraveghere în masă utilizate în China.
Legea adoptă o abordare 'bazată pe risc': sistemele de AI cu risc redus vor avea cerințe de transparență reduse, în timp ce cele cu risc ridicat, utilizate, spre exemplu, în infrastructurile importante, în educație, resurse umane sau în menținerea ordinii, vor fi supuse unor reglementări stricte.
Acestea vor include, spre exemplu, supravegherea umană, elaborarea unei documentații tehnice și un sistem de gestionare a riscurilor.
Reguli specifice se vor aplica AI generative pentru a asigura calitatea datelor utilizate în dezvoltarea algoritmilor și respectarea drepturilor de autor.
Sunetele, imaginile și textele generate de AI vor trebui să fie clar marcate pentru a se evita manipularea opiniei publice.
India
India - co-organizatoare a summitului din Franța - dispune de o lege privind protecția datelor personale, însă nu are încă o legislație specifică în ceea ce privește AI.
Autoritățile de la New Delhi sunt conștiente de valoarea sectorului tehnologic al Indiei și 'dacă vor adopta o lege, o vor face dacă va aduce beneficii economice', susține Yaël Cohen-Hadria.
La începutul lui 2024, guvernul a fost criticat de numeroși actori din industria tech după ce Ministerul Comunicațiilor a avansat ideea ca firmele să obțină permisiunea autorităților înainte de a utiliza modele de AI 'nesigure' sau 'în curs de testare'. Ulterior, autoritățile au revenit asupra acestei propuneri.
Regatul Unit
Premierul britanic Keir Starmer dorește să urmeze o 'cale proprie', având ca principiu 'testarea și înțelegerea AI înainte de reglementare'.
Starmer vrea să transforme Regatul Unit într-un laborator de inovație și speră să atragă companii printr-un cadru mai flexibil decât cel impus de UE.
Laburiștii consideră că guvernele conservatoare anterioare au accentuat prea mult pericolele AI, neglijând beneficiile acestei tehnologii.
În decembrie 2023, guvernul a lăsat să se întrevadă un prim exemplu al abordării sale, propunând ca AI să poată folosi automat conținut creativ, cum ar fi muzica, pentru a se 'antrena', cu excepția cazului în care artiștii se opun explicit.
Inițiative internaționale
Creat în 2019 la inițiativa Franței și Canadei, Parteneriatul Global pentru AI (PMIA) reunește peste 40 de țări pentru a promova o utilizare responsabilă a acestei tehnologii.
Potrivit Palatului Elysée, PMIA se va reuni duminică într-un format extins pentru a elabora 'un nou plan de acțiune pentru 2025'.
Consiliul Europei a adoptat, de asemenea, în mai 2024, un tratat internațional care încadrează utilizarea AI, semnat de SUA, UE și Regatul Unit.
Dintre cele 193 de state membre ale ONU, doar șapte sunt implicate în șapte inițiative majore privind guvernanța AI, în timp ce 119 sunt complet absente, în special țările din sud.AGERPRES/ (AS - redactor: Ana Alecu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ada Vîlceanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
India/ Cel puțin trei morți în urma inundațiilor din Jammu și Cașmir
Cel puțin trei persoane, inclusiv doi copii, și-au pierdut viața în urma inundațiilor și alunecărilor de teren care au afectat zona Ramban din regiunea Jammu și Cașmir, controlată de India, au anunțat duminică autoritățile, transmite agenția Xinhua. Numeroase case și alte proprietăți au fost fie luate de ape, fie puternic deteriorate de
Indonezia/ Erupție a vulcanului Marapi
Vulcanul Marapi, situat în regențele Agam și Tanah Datar din provincia indoneziană Sumatra de Vest, a erupt din nou, sâmbătă, aruncând cenușă vulcanică până la 1.000 de metri deasupra vârfului său, transmite duminică agenția VNA. Centrul indonezian de vulcanologie și atenuarea riscurilor geologice (PVMBG) a raport
Circa 15% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu metale grele (studiu)
Între 14% și 17% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu cel puțin o substanță din categoria metalelor grele, o poluare ce prezintă un risc pentru sănătatea a până la 1,4 miliarde de oameni, au avertizat săptămâna aceasta oamenii de știință, transmite AFP. Un
Australia/ Valuri uriașe pe coasta de est; 6 persoane au murit înecate
Un pescar aflat pe stânci și-a pierdut viața duminică, în apropiere de Sydney, după ce a fost luat de ape, ridicând la șase numărul persoanelor înecate în weekendul de Paște din Australia, unde coasta de est a fost lovit de valuri uriașe, transmite AFP. Serviciile de urgență au încercat să salveze două perso
Un astronaut american și doi cosmonauți ruși au revenit pe Pământ după șapte luni pe ISS
Un american și doi ruși au revenit în siguranță pe Pământ după șapte luni petrecute la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), transmite duminică agenția DPA. Capsula Soiuz care i-a transportat pe astronautul Don Pettit și pe cosmonauții Alexei Ovchinin și Ivan Wagner a aterizat duminică, la ora 01:30 GMT, în apropiere
Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali
Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&
Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției
Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul
Indicii ale unei 'posibile activități biologice', detectate pe o exoplanetă
O echipă de astronomi a anunțat joi că au fost detectate cele mai promițătoare 'indicii ale unei posibile' vieți pe o planetă aflată în afara sistemului nostru solar. Alți oameni de știință au îndemnat, însă, la prudență, transmite AFP. Situată la 124 de ani-lumină de Terra, în constelația Leului, planeta K2-18b se află de mulți
Prima femeie germană care a ajuns în spațiu speră că realizarea sa îi va inspira pe alții
Specialista în robotică Rabea Rogge, devenită recent prima femeie germană care a ajuns în spațiul cosmic, și-a exprimat speranța că misiunea sa va inspira tinerii și în special femeile să studieze știința și tehnologia, transmite joi agenția DPA. Pornind de la propria experiență, tânăra de 29 de ani a subliniat importanța unui model de
Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință
Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.
Chat GPT-4.5 este primul model AI care a trecut cu brio testul Turing (studiu)
Modelele mari de limbaj (LLM) devin din ce în ce mai bune la a pretinde că sunt oameni, versiunea Chat GPT-4.5 reușind să treacă cu brio testul Turing, conform unui studiu publicat la 31 martie în baza de date preprint arXiv, dar care nu a fost încă revizuit în regim peer review, transmite luni Live Science. Cercetători
Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040 (studiu)
Danemarca va eradica cancerul de col uterin până în 2040, grație adeziunii la programul de vaccinare anti HPV și a testelor de depistare, a anunțat luni Liga daneză pentru luptă împotriva cancerului, potrivit AFP. ''Chiar înainte de 2040, un număr atât de mic de femei vor fi afectate de această maladie, &i
'Trezirea' unei găuri negre în constelația Fecioarei îi intrigă pe astronomi (studiu)
Gaura neagră masivă aflată în centrul unei galaxii din constelația Fecioarei s-a 'trezit', producând jeturi de raze X la intervale aproape regulate, care îi intrigă pe astronomi, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP. Situată la 300 de milioane de ani-lumină de Terra, galaxia îndepărtată SDSS1335+0728 a făcut p&ac
O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei
O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano
O mandibulă fosilă descoperită în largul coastelor Taiwanului confirmă răspândirea omului de Denisova în Asia
Un fragment de mandibulă descoperit în largul coastelor Taiwanului nu aparține omului de Neandertthal, așa cum se credea inițial, ci unei alte specii de hominizi dispăruți, omul de Denisova și confirmă răspândirea acestei specii de hominizi pe întreg teritoriul Asiei, conform unui studiu publicat joi în jurnalul Science, transmite vineri Live Science.