logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

AI: Noi centre de date în Franța în 35 de locații, pe lângă cel 'gigantic' anunțat la Paris

Imagine din galeria Agerpres

Ministrul francez responsabil cu AI, Clara Chappaz, a anunțat că 35 de locații sunt 'gata de utilizare' pentru a găzdui noi centre de date pe întreg teritoriul Franței, transmite vineri AFP din cea de-a doua zi a summitului mondial cu privire la inteligența artificială (AI) desfășurat în capitala Franței.

Aceste locații acoperă o suprafață de aproximativ 1.200 de hectare. Locurile unde se află noile centre de date vor fi dezvăluite la începutul săptămânii viitoare

'AI trebuie să treacă din laboratoarele de cercetare la instituțiile din lumea reală. Pentru ca AI să servească cu adevărat societatea, avem nevoie de legături puternice între mediul academic, industrie și antreprenoriat', a susținut ministrul francez Clara Chappaz.

Pe lângă aceste 35 de centre de date se adaugă și proiectul anunțat joi de președinția franceză, privind centrul de date gigantic ce va fi construit la Paris de Emiratele Arabe Unite (EAU), transmite AFP.

Acest centru da date cu o capacitate de calcul ce poate ajunge până la 1 gigawatt va face parte din cel mai mare 'campus' dedicat AI din Europa, conform palatului Elysée. Acest lucru va reprezenta 'o investiție de 30 până la 50 de miliarde de euro, în cadrul unui parteneriat semnat în prezența președintelui francez Emmanuel Macron și a omologului său din emirate, Mohamed ben Zayed Al-Nahyane.

Acest campus va fi construit de un consorțiu de companii franco-arabe, dar în special de către fondul de investiții MGX, susținut de EAU. Locația acestui campus nu a fost încă decisă.

Summit-ul AI de la Paris, co-prezidat cu India și care se desfășoară până pe 11 februarie, a început la școala de inginerie Polytechnique cu două zile de mese rotunde. Întâlnirile vor continua sâmbătă și duminică pe subiectul AI în cultură. Luni și marți vor avea loc schimburi diplomatice care ar trebui să aibă ca rezultat 'o declarație de dorință comună de progres', potrivit trimisului special al președintelui Republicii pentru summit, Anne Bouverot.

Aproximativ 100 de țări au anunțat că-și trimit reprezentanți la acest summit, printre aceștia numărându-se vicepreședintele SUA J.D. Vance, vicepremierul chinez Zhang Guoqing, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și cancelarul german Olaf Scholz.

Incertitudinea persistă în ceea ce privește prezența lui Elon Musk și a lui Liang Wenfeng, fondatorul celui mai recent start-up de profil, DeepSeek, cu care Elysee este în 'discuții'.

Marți va fi organizată și o zi de lucru la Station F, incubatorul de unde a pornit start-up-ul fondat de miliardarul francez Xavier Niel, el însuși un actor important în domeniul noilor tehnologii.

'Cel mai important lucru la care mi-aș dori să se ajungă la acest summit este ca platformele de inteligență artificială care vor fi utilizate pe scară largă în viitor să fie open source', a declarat pentru AFP francezul Yann LeCun, șeful laboratorului de cercetare AI al Meta din campusul Polytechnique. De asemenea, cercetătorul francez a declarat că se opune implementării 'regulamentelor care încetinesc progresul științific'.

Un coleg de breaslă, canadianul Yoshua Bengio, laureatul din 2018 al premiului Turing, a avertizat însă joi împotriva consecințelor 'dăunătoare' ale acestei tehnologii, în contextul deschiderii părții științifice a summitului AI de la Paris. Deși consideră că unele riscuri sunt deja bine stabilite, precum crearea de conținut fals online, el avertizează că 'apar treptat dovezi ale existenței unor riscuri suplimentare precum atacurile biologice sau atacurile cibernetice'. Pe termen lung, el este îngrijorat de o potențială 'pierdere a controlului' de către oameni asupra AI-ului, determinată de 'propria sa dorință de a trăi', mai ales că sosirea robotului conversațional chinez DeepSeek a 'accelerat și mai mult cursa, ceea ce nu este bine pentru securitate'.

Scopul 'este ca factorii de decizie de la nivel înalt să acorde atenție discuțiilor despre părțile bune și rele ale inteligenței artificiale', a spus el de la Ecole Normale Superieure, unde a prezentat primul raport internațional privind siguranța acestei tehnologii, solicitând o mai strictă reglementare internațională și dezvoltarea cercetării în domeniul siguranței AI, căreia îi este dedicată 'o mică parte' din investițiile uriașe din sector.
.
Prezenți la summit, reprezentanții MistralAI, firma franceză care a semnat un parteneriat cu AFP, au profitat de ocazie pentru a anunța lansarea unei aplicații a instrumentului lor Le Chat (echivalent cu ChatGPT) în magazinele Google și Android.

În ceea ce privește OpenAI, creatorul ChatGPT, acesta va permite unor clienți europeni să stocheze date din schimburile lor cu chatboții săi din UE, mai degrabă decât în Statele Unite sau în altă parte, oferindu-le control asupra acestor informații valoroase, mai transmite AFP.AGERPRES/(AS - editor: Codruț Bălu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 317

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 12-02-2025 10:45

Cei doi astronauți americani blocați pe ISS s-ar putea întoarce mai devreme decât se anunțase

Cei doi astronauți americani blocați la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) din luna iunie a anului trecut ar putea reveni pe Pământ puțin mai devreme decât fusese anunțat, la jumătatea lunii martie, a declarat marți NASA, după ce președintele SUA Donald Trump a promis că îi va aduce înapoi cât mai curând posibil, transmit

Planeta 11-02-2025 20:13

Castorii au reabilitat gratuit un fost teren militar din Republica Cehă

Praga, 11 feb /Agerpres/ - Castorii i-au ajutat pe contribuabilii din Republica Cehă să economisească peste 1 milion de euro prin reabilitarea unui teren militar aflat la sud de Praga, înainte de mult așteptata undă verde pentru sosirea excavatoarelor în acea zonă, a anunțat marți Agenția cehă pentru conservarea naturii, relatează AFP. Clasificat c

Stiinta 11-02-2025 19:32

Un satelit european va cartografia pădurile și capacitatea lor de absorbție a carbonului

Agenția Spațială Europeană (ESA) a prezentat marți în orașul francez Toulouse satelitul său Biomass, fabricat în urma unei comenzi plasate companiei Airbus Defence and Space în anul 2016 și care va cartografia, începând din luna aprilie, pădurile din întreaga lume cu scopul de a măsura capacitatea lor de absorbție a carbonului, informează

Stiinta 11-02-2025 18:22

Un studiu australian a descoperit inflamații cerebrale la pacienții cu COVID-19 de lungă durată și oboseală cronică

Brisbane, 11 feb /Agerpres/ - Cercetătorii australieni au detectat inflamații într-o zonă a creierului asociată cu memoria și concentrarea la pacienții diagnosticați cu COVID-19 de lungă durată și oboseală cronică, informează Xinhua. Într-un studiu p

Planeta 11-02-2025 16:30

Climă: Există o legătură între ariditate și instabilitatea socială (studiu)

Perioadele cele mai aride au coincis cu perioadele de tulburări politice în China, potrivit unui studiu recent al precipitațiilor din mii de ani, care a stabilit o legătură istorică între stresul climatic și haos, informează AFP. Studiul, publicat în această lună în prestigioasa revistă Nature, se bazează pe o analiză a inelelor anuale

Stiinta 11-02-2025 13:51

Platforma YouTube împlinește 20 de ani

Apărută în timpul unei cine în urmă cu 20 de ani, YouTube a devenit o platformă esențială în viața de zi cu zi a persoanelor de toate vârstele, pe punctul de a depăși canalele de televiziune prin cablu în ceea ce privește utilizatorii plătitori, relatează marți AFP. Legenda spune că ideea creării YouTube le-a veni

Planeta 11-02-2025 09:09

Grecia/ Noi seisme în largul insulei Santorini, cel mai puternic cu magnitudinea 5,2

Mai multe cutremure, dintre care cel mai puternic cu magnitudinea 5,2, au zguduit din nou insula turistică Santorini și insula vecină Amorgos, în noaptea de luni spre marți, a informat Institutul de Geodinamică al Observatorului din Atena, informează AFP. Cea mai puternică mișcare seismică, cu magnitudinea 5,2, s-a produs luni la ora 20:

Stiinta 10-02-2025 18:24

Inteligența artificială este 'un accelerator al ingeniozității umane', consideră CEO-ul Google

Inteligența artificială (AI) reprezintă 'o transformare fundamentală a tehnologiei' și 'un accelerator al ingeniozității umane', consideră Sundar Pichai, directorul general al Google, potrivit discursului pe care urmează să îl rostească luni pe scena Summitului mondial privind AI de la Paris, informează AFP. 'Ne aflăm la început

Planeta 10-02-2025 16:08

Climă: Țările întârzie să își dezvăluie obiectivele naționale de decarbonizare

Aproape 200 de țări din lumea întreagă au avut termen până luni să transmită la ONU noile lor foi de parcurs privind schimbările climatice. Însă aproape toate au ratat termenul limită, stârnind temeri că marile economii vor adopta o atitudine de așteptare în lupta lor împotriva schimbărilor climatice după revenirea lui Donald Trump la Casa

Planeta 10-02-2025 14:01

China/Continuă căutările a 28 de persoane date dipărute după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan

Echipele de salvatori intervin fără încetare pentru a găsi supraviețuitori după ce o alunecare de teren s-a produs sâmbătă dimineață într-un sat din provincia Sichuan, în sud-vestul

Stiinta 10-02-2025 11:21

NASA și General Atomics testează combustibil nuclear pentru viitoare misiuni pe Lună și Marte

Un nou combustibil pentru motoare de rachetă cu reactor nuclear a fost testat de compania General Atomics și de NASA la începutul acestei luni la Centrul Spațial Marshall din Alabama, o bornă importantă pe drumul spre construcția rachetelor cu propulsie termonucleară (NTP) care ar putea reprezenta viitorul misiunilor cu echipaj uman spre Lună și Marte, transmit

Planeta 09-02-2025 15:50

Grecia/ Două noi seisme, cu magnitudinea peste 4, în largul insulei Santorini

Alte două seisme, fiecare cu magnitudinea 4,1, au zguduit duminică zona situată între insulele Santorini și Amorgos, în regiunea sudică a arhipelagului Cicladelor, au relatat media elene, citate de duminică de agenția EFE. Regiunea este afectată de o serie de sute de cutremure înregistrate în ultimele două săptămâ

Stiinta 09-02-2025 11:00

BTA/ Steagul Universității Tehnice din Sofia, arborat la baza bulgară din Antarctica, de pe insula Livingston

Inginerul de telecomunicații Ivaylo Nachev de la Universitatea Tehnică din Sofia a arborat steagul universității sale la Baza bulgară din Antarctica St. Kliment Ohridski de pe Insula Livingston. Nachev face parte din cea de-a 33-a expediție bulgară în Antarctica, care are drept scop finalizarea a peste 25 de proiecte de cercetare, a anun

Planeta 09-02-2025 09:50

UPDATE China/Cel puțin un mort și 28 de dispăruți după o alunecare de teren produsă în provincia Sichuan

O alunecare de teren produsă în provincia Sichuan din sud-vestul Chinei, declanșată de ploile torențiale, s-a soldat cu cel puțin un mort și aproape 30 de persoane dispărute, transmite duminică AFP care citează agenția de stat chineză Xinhua. Alunecarea de teren s-a produs sâmbătă, la ora locală 11:50, în satul Jinping, situa

Planeta 09-02-2025 08:22

Cutremur puternic în Marea Caraibilor

Un cutremur cu magnitudinea 7,6 s-a produs sâmbătă în Marea Caraibilor, a anunțat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), provocând o scurtă avertizare de tsunami pentru Cuba, Honduras și Insulele Cayman, transmite France Presse. Cutremurul s-a produs în mijlocul Mării Caraibilor. Centrul de alertă