Un satelit propulsat de o velă solară va fi lansat de SpaceX pe 24 iunie

O rachetă Falcon Heavy a companiei SpaceX va lansa din Florida, pe 24 iunie, un satelit de mărimea unei pâini şi echipat cu o imensă velă solară din poliester strălucitor, ce va reprezenta unicul său mijloc de propulsie în spaţiu, informează AFP.
Conceptul alimentează visurile astronomilor de multe decenii, însă nu a fost niciodată realizat. Ideea pare nebunească: propulsarea vehiculelor în vidul spaţial fără motor, fără carburant, fără panouri solare, ci doar cu ajutorul presiunii imperceptibililor fotoni emişi de Soare.
Dispozitivul care va fi lansat luni, 24 iunie, denumit LightSail2, a fost dezvoltat de Planetary Society, o organizaţie americană ce promovează explorarea spaţială, înfiinţată de astronomul Carl Sagan în 1980.
"În secolul al XVII-lea, Johannes Kepler evoca ideea de a naviga printre stele", a declarat pentru AFP Bill Nye, directorul Planetary Society, cunoscut în Statele Unite sub numele de "Science Guy" ("Savantul"), după o emisiune pentru copii pe care a prezentat-o în anii 1990. "Toate stelele au această energie, iar el îşi spunea că oamenii ar putea să o îmblânzească. S-a dovedit că a avut dreptate. Aici nu este vorba despre poezie".
O velă solară nu are nimic de-a face cu domeniul high-tech. Ea reprezintă un mare pătrat de peliculă foarte fină, foarte uşoară şi reflectorizantă - 32 de metri pătraţi de Mylar, o marcă de poliester comercializată începând din anii 1950.
Odată desfăşurată, pânza devine o capcană de fotoni. "Este energie pură. Când ei se lovesc de ceva, îşi transferă energia în acel lucru. Cu cât nava este mai mare şi mai strălucitoare, cu atât ea va fi împinsă mai puternic", a explicat Bill Nye.
Impulsul furnizat de fotoni este infim, însă el este de tip continuu. "Odată ajunşi pe orbită, nu vă veţi afla niciodată în pană de carburant", a explicat Bill Nye.
Japonezii au reuşit în 2010 să lanseze vela solară Ikaros. Însă celelalte agenţii spaţiale nu au reuşit niciodată să testeze cu adevărat acest concept.
"Este o idee romantică, iar timpul ei a sosit în sfârşit. Sperăm că această tehnologie va sta la baza unei emulaţii", a mai spus Bill Nye.
Energie permanentă
LightSail 2 a costat 7 milioane de dolari. În 2015, satelitul LightSail1 a fost lansat, însă misiunea, cu o durată programată de câteva zile, s-a confruntat cu mai multe probleme şi a vizat doar procedura de desfăşurare a velei.
"Vrem să democratizăm explorarea spaţială", a continuat Bill Nye. El invită universităţile şi companiile din această industrie să preia noua tehnologie şi să efectueze diverse experimente.
După lansarea de luni, ce va avea loc de la Centrul Spaţial Kennedy, tuburile telescopice din metal ale satelitului vor desfăşura vela în patru triunghiuri, formând un pătrat. Pentru această demonstraţie, panouri solare vor alimenta alte funcţii ale satelitului.
Vela solară va rămâne pe o orbită în jurul Terrei şi, dacă totul va funcţiona conform planurilor, ea îşi va ridica progresiv altitudinea, graţie presiunii exercitate de radiaţiile solare.
La ce vor putea servi velele solare în viitor? Bill Nye afirmă că ele vor fi utile pentru a asigura o deplasare foarte îndepărtată în spaţiu, dincolo de Sistemul Solar, întrucât satelitul, deşi va fi mai lent în etapa iniţială a călătoriei sale decât dacă ar fi fost echipat cu un motor, va accelera apoi în permanenţă şi va atinge în cele din urmă viteze extraordinare.
Un alt punct de interes ar consta în menţinerea unei astfel de sonde într-un punct staţionar din spaţiu, fapt care ar necesita corecţii permanente. De exemplu, pentru a susţine un telescop care ar supraveghea sosirea asteroizilor în jurul Terrei sau un satelit fixat deasupra Polului Nord al Terrei. "Ar trebui cantităţi enorme de carburant pentru a rămâne staţionar timp de 10 ani", a explicat omul de ştiinţă american.
În schimb, fotonii nu se opresc niciodată.
În plus, afirmă Bill Nye, "veţi putea vedea LightSail 2 de la sol" şi cu ochiul liber. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Dana Purgaru)
Sursa foto: The Planetary Society / Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
India/ Cel puțin trei morți în urma inundațiilor din Jammu și Cașmir
Cel puțin trei persoane, inclusiv doi copii, și-au pierdut viața în urma inundațiilor și alunecărilor de teren care au afectat zona Ramban din regiunea Jammu și Cașmir, controlată de India, au anunțat duminică autoritățile, transmite agenția Xinhua. Numeroase case și alte proprietăți au fost fie luate de ape, fie puternic deteriorate de
Indonezia/ Erupție a vulcanului Marapi
Vulcanul Marapi, situat în regențele Agam și Tanah Datar din provincia indoneziană Sumatra de Vest, a erupt din nou, sâmbătă, aruncând cenușă vulcanică până la 1.000 de metri deasupra vârfului său, transmite duminică agenția VNA. Centrul indonezian de vulcanologie și atenuarea riscurilor geologice (PVMBG) a raport
Circa 15% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu metale grele (studiu)
Între 14% și 17% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu cel puțin o substanță din categoria metalelor grele, o poluare ce prezintă un risc pentru sănătatea a până la 1,4 miliarde de oameni, au avertizat săptămâna aceasta oamenii de știință, transmite AFP. Un
Australia/ Valuri uriașe pe coasta de est; 6 persoane au murit înecate
Un pescar aflat pe stânci și-a pierdut viața duminică, în apropiere de Sydney, după ce a fost luat de ape, ridicând la șase numărul persoanelor înecate în weekendul de Paște din Australia, unde coasta de est a fost lovit de valuri uriașe, transmite AFP. Serviciile de urgență au încercat să salveze două perso
Un astronaut american și doi cosmonauți ruși au revenit pe Pământ după șapte luni pe ISS
Un american și doi ruși au revenit în siguranță pe Pământ după șapte luni petrecute la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), transmite duminică agenția DPA. Capsula Soiuz care i-a transportat pe astronautul Don Pettit și pe cosmonauții Alexei Ovchinin și Ivan Wagner a aterizat duminică, la ora 01:30 GMT, în apropiere
Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali
Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&
Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției
Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul
Indicii ale unei 'posibile activități biologice', detectate pe o exoplanetă
O echipă de astronomi a anunțat joi că au fost detectate cele mai promițătoare 'indicii ale unei posibile' vieți pe o planetă aflată în afara sistemului nostru solar. Alți oameni de știință au îndemnat, însă, la prudență, transmite AFP. Situată la 124 de ani-lumină de Terra, în constelația Leului, planeta K2-18b se află de mulți
Prima femeie germană care a ajuns în spațiu speră că realizarea sa îi va inspira pe alții
Specialista în robotică Rabea Rogge, devenită recent prima femeie germană care a ajuns în spațiul cosmic, și-a exprimat speranța că misiunea sa va inspira tinerii și în special femeile să studieze știința și tehnologia, transmite joi agenția DPA. Pornind de la propria experiență, tânăra de 29 de ani a subliniat importanța unui model de
Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință
Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.
Chat GPT-4.5 este primul model AI care a trecut cu brio testul Turing (studiu)
Modelele mari de limbaj (LLM) devin din ce în ce mai bune la a pretinde că sunt oameni, versiunea Chat GPT-4.5 reușind să treacă cu brio testul Turing, conform unui studiu publicat la 31 martie în baza de date preprint arXiv, dar care nu a fost încă revizuit în regim peer review, transmite luni Live Science. Cercetători
Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040 (studiu)
Danemarca va eradica cancerul de col uterin până în 2040, grație adeziunii la programul de vaccinare anti HPV și a testelor de depistare, a anunțat luni Liga daneză pentru luptă împotriva cancerului, potrivit AFP. ''Chiar înainte de 2040, un număr atât de mic de femei vor fi afectate de această maladie, &i
'Trezirea' unei găuri negre în constelația Fecioarei îi intrigă pe astronomi (studiu)
Gaura neagră masivă aflată în centrul unei galaxii din constelația Fecioarei s-a 'trezit', producând jeturi de raze X la intervale aproape regulate, care îi intrigă pe astronomi, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP. Situată la 300 de milioane de ani-lumină de Terra, galaxia îndepărtată SDSS1335+0728 a făcut p&ac
O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei
O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano
O mandibulă fosilă descoperită în largul coastelor Taiwanului confirmă răspândirea omului de Denisova în Asia
Un fragment de mandibulă descoperit în largul coastelor Taiwanului nu aparține omului de Neandertthal, așa cum se credea inițial, ci unei alte specii de hominizi dispăruți, omul de Denisova și confirmă răspândirea acestei specii de hominizi pe întreg teritoriul Asiei, conform unui studiu publicat joi în jurnalul Science, transmite vineri Live Science.