Gadgeturile, vedetele Congresului Mondial al Telefoniei Mobile de la Barcelona
Gadgeturile prezentate la Congresul Mondial al Telefoniei Mobile (MWC) de la Barcelona - realitate augmentată, aparate conectate şi imagistică prin pereţi - funcţionează graţie smartphone-ului, considerat un fel de telecomandă pentru dispozitivele viitorului, informează AFP.
Realitatea augmentată, în plină ascensiune
Să vezi peisajul din faţa ochilor, este bine. Să ai în plus, în acea panoramă, şi notificările trimise de telefonul vostru mobil, este încă şi mai bine, promite compania americană Vuzix. Compania a prezentat la Barcelona noul său model de ochelari de realitate augmentată, aproape identici cu ochelarii clasici, însă cu lentile uşor umbrite.
Odată puşi pe nas, aceşti ochelari se conectează la un smartphone, pe care utilizatorul poate să îl ţină într-un rucsac. Plimbându-se pe stradă sau vorbind cu un prieten, utilizatorul îşi vede SMS-urile afişate pe lentile, direcţia de urmat cu ajutorul serviciului GPS şi poate să navigheze printre aplicaţii, bătând uşor cu un deget în ramele ochelarilor.
Dacă vrea să facă o fotografie, nu mai trebuie să îşi scoată telefonul. Este suficient să bată cu degetul în rama ochelarilor pentru a deschide aplicaţia foto, să privească spre locul dorit, iar fotografia este realizată cu ajutorul ochelarilor săi.
În universul profesioniştilor, aceşti ochelari ar putea fi utilizaţi de către medici pentru a vizualiza dosarele unor pacienţi în timpul operaţiilor, au sugerat reprezentanţii companiei americane, care au fixat preţul de comercializare pentru acest produs la aproximativ 1.000 de euro.
Gigantul sud-coreean Samsung a dezvoltat aplicaţii de realitate augmentată pentru noul său model S9, care îndeplinesc funcţii multiple: emoji care seamănă cu utilizatorul şi care reproduc expresiile acestuia atunci când el priveşte aparatul, dar şi traducerea simultană a unui text într-o limbă străină, prin simpla trecere a telefonului pe deasupra acelui text.
Imagistică prin pereţi
Pot eu cu adevărat să sparg acest zid sau exista o ţeavă în spatele lui? Pentru a răspunde acestei dileme cu care se confruntă orice persoană care doreşte să îşi renoveze locuinţa, compania israeliană Vayyar a pus la punct un senzor ce funcţionează cu unde radio, ce poate fi lipit pe telefonul mobil. Este suficient ca telefonul să fie aşezat apoi pe zid, iar tot ceea ce se află în spatele acelui perete apare pe ecran - lemn, ciment, cabluri electrice, ţevi.
Această tehnologie, ce permite, de asemenea, localizarea fiinţelor umane, va avea aplicaţii multiple în viitoarele maşini şi case conectate, au promis reprezentanţii firmei israeliene: dacă un bebeluş a fost uitat într-un automobil sau cunoaşterea de la distanţă a cazurilor în care persoanele în vârstă au căzut şi au rămas imobilizate în locuinţele lor.
Lacăte de bicicletă conectate
Smartphone-ul devine un element fundamental în viaţa cotidiană în cazul tuturor invenţiilor.
Inginerii sud-coreeni au creat un lacăt conectat la smartphone-ul proprietarului via Bluetooth. Fixat pe roata din faţă, el se blochează automat atunci când biciclistul se opreşte şi îşi parchează bicicleta. Atunci când revine, lacătul se deblochează înainte ca proprietarul să urce pe şaua bicicletei.
În caz de tentativă de furt, o alarmă se declanşează şi proprietarul este înştiinţat pe telefonul său.
Un start-up, Bisecu, va începe producţia pentru acest dispozitiv la sfârşitul lunii martie, iar primul teritoriu avut în vedere pentru comercializarea produsului este Europa.
Gastronomie cu ajutorul smartphone-ului
Odată ajuns acasă după o plimbare cu bicicleta, utilizatorul poate să îşi scoată smartphone-ul din buzunar pentru a verifica stadiul de preparare a fripturii sale din cuptor, graţie unui termometru conectat la telefon via Bluetooth sau wi-fi, conceput de compania britanică Meater.
Termometrul trebuie să fie înfipt în friptură şi utilizatorul nu va mai fi nevoit să meargă cu regularitate să verifice cuptorul: smartphone-ul trimite o notificare imediat ce friptura ajunge la stadiul de preparare dorit.
Dietele viitorului
Dacă, după aceste mese consistente, fericitul utilizator de smartphone decide să urmeze un regim alimentar, îi va fi suficient să lanseze o aplicaţie dezvoltată pentru casca Modius, creată de un start-up olandez, Neurovalens, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea San Diego.
Doi senzori lipiţi în spatele urechilor trimit un (slab) stimul electric spre nervul vestibular, conectat de partea din creier care controlează apetitul şi stocarea grăsimii, a explicat CEO-ul Jason McKeown, care a dezvăluit că "80% dintre utilizatori au reuşit să slăbească" cu ajutorul acestei metode.
Ediţia din 2018 a Congresului Mondial al Telefoniei Mobile (World Mobile Congress - WMC) are loc la Barcelona în perioada 26 februarie - 1 martie. AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Amsterdam va interzice circulația ambarcațiunilor de agrement poluante pe canalele sale
Municipalitatea din Amsterdam, capitala Țărilor de Jos, a anunțat că va interzice în curând ambarcațiunile de agrement poluante pe celebrele sale canale turistice din centrul orașului, urmând să fie autorizate doar ambarcațiunile electrice, cele propulsate cu hidrogen și cele cu vâsle, transmite joi AFP. 'Aerul polu
Roverul privat FLIP înlocuiește roverul NASA VIPER pentru misiunea selenară din acest an
Compania americană Astrobotic din Pittsburgh a găsit un înlocuitor pentru roverul VIPER, construit de NASA pentru căutarea gheții pe Lună, optând pentru un alt model de rover, FLIP, care va fi folosit în misiunea de aselenizare Griffin, ce va fi lansată în acest an către polul sud selenar, transmite SPACE.com. Modulul d
Summit dedicat inteligenței artificiale la Paris/ Principalele legislații în domeniu în lume
De la 'Vestul Sălbatic' american la cadrul juridic complex al Uniunii Europene, reglementarea inteligenței artificiale (AI) are loc în moduri diferite în lume, notează AFP, care face o trecere în revistă a principalelor legislații în acest domeniu, înaintea summitului dedicat AI de la Paris din 10-11 februarie.
Summit dedicat inteligenței artificiale la Paris/ Principalii actori din domeniu
După lansarea ChatGPT la sfârșitul anului 2022, inteligența artificială (AI) generativă s-a extins rapid în jurul marilor companii americane, concurate de câțiva rivali europeni și chinezi, notează AFP, care face o trecere în revistă a celor mai importanți actori din acest domeniu, înaintea summitului dedicat AI de la Paris, care va avea
Rusia: Kremlinul numește un nou șef în fruntea agenției spațiale Roscosmos
Kremlinul l-a revocat joi pe șeful agenției spațiale a Rusiei, Roscosmos, după un mandat de mai puțin de trei ani marcat de eșecul spectaculos al primei misiuni rusești pe Lună din ultimii 47 de ani, informează Reuters. Într-un comunicat, Kremlinul a anunțat că Iuri Borisov, care conducea Roscosmos din iulie 2022, a fost eliberat din funcție, făr
Prima fertilizare in vitro la canguri, realizată în Australia
Oamenii de știință australieni au anunțat joi că au produs primul embrion de cangur din lume obținut prin fertilizare in vitro (FIV), un experiment istoric care ar putea contribui la salvarea altor specii de marsupiale amenințate cu dispariția, informează AFP. Cercetătorii dintr-o echipă de la Universitatea Queensland din Brisbane, un oraș din sud-estul Austra
Coreea de Sud: Două ministere blochează accesul la DeepSeek pe calculatoarele lor
Ministerele Apărării și Comerțului din Coreea de Sud au informat joi că au blocat accesul la DeepSeek pe computerele lor, în așteptarea unei explicații din partea start-upului chinez cu privire la gestionarea informațiilor furnizate de utilizatori, scrie AFP. Vineri, autoritatea de reglementare a protecției datelor personale a anunțat că
Google introduce o nouă clasă de modele AI ieftine pentru a răspunde provocării rivalilor chinezi de la DeepSeek
Compania Google a anunțat miercuri o serie de actualizări privind familia Gemini de modele lingvistice AI mari, printre care și lansarea unei noi linii de produse cu prețuri competitive cu cele ale modelelor AI low-cost, așa cum este rivalul chinez DeepSeek, transmite Reuters. Google oferă câteva versiuni ale Gemini care variază ca preț
Consumul de omega-3 ar putea întârzia îmbătrânirea (studiu)
Un studiu clinic la care au participat peste 700 de pacienți timp de trei ani a demonstrat că un gram de omega-3 consumat zilnic ar putea încetini îmbătrânirea biologică a oamenilor, transmite agenția EFE. Rezultatele cercetării au fost publicate luni în revista Nature Aging, însă autorii recunosc că studiul are o
Aproximativ 10.000 de persoane au părăsit insula Santorini; seria de seisme continuă
Alte sute de persoane așteptau să părăsească miercuri insula Santorini din Grecia în timp ce seismele au continuat să zguduie, pentru a șasea zi, populara destinație turistică estivală, transmite Reuters. Circa 10.000 de persoane au plecat cu feriboturile și cu avioanele în ultimele zile, după ce sute de cutremure mici au fost &ici
Un studiu australian a descoperit o legătură între grosimea retinei și mai multe boli comune
Cercetătorii dintr-o echipă internațională coordonată de oameni de știință din Australia care au studiat mii de ochi au descoperit că grosimea retinei ar putea fi un indicator timpuriu al unor boli precum diabetul de tip 2 și demența, informează Xinhua. Cercetătorii coordonați de Institutul de Cercetare Medicală Walter și Eliza Hall (WEHI) din
Cercetătorii chinezi avansează în dezvoltarea Telescopului subacvatic pentru particule neutrino de înaltă energie
Oamenii de știință chinezi au lansat cu succes un prototip de detector pentru Telescopul subacvatic dedicat particulelor neutrino de înaltă energie (HUNT) în Marea Chinei de Sud, a anunțat miercuri Institutul de fizică a energiei înalte (IHEP) din cadrul Academiei Chineze de Științe (CAS), informează Xinhua. Institutul a precizat că nava de c
Obiectivul de a menține încălzirea globală sub 2°C 'este mort', potrivit unui eminent climatolog american
Obiectivul de a menține pe termen lung încălzirea climei globale sub pragul de +2°C în raport cu perioada preindustrială, o limită fixată prin Acordul de la Paris, 'este mort', a declarat marți un eminent climatolog american, citat de AFP. James Hansen, fostul climatolog-șef de la NASA, a publicat în această săptămână alătur
Peste 7.000 de persoane au părăsit insula Santorini din cauza unei serii de seisme 'fără precedent'
Peste 7.000 de persoane au părăsit insula Santorini în ultimele 48 de ore din cauza unei serii de seisme care a continuat și marți, un fenomen fără precedent cunoscut care i-a surprins pe oamenii de știință, transmite AFP. Aproximativ 5.755 de pasageri s-au îmbarcat începând de duminică la bordul feriboturilor care fac
Impactul unui asteroid cu Luna a dus la formarea a două canioane mari în 10 minute (studiu)
Marele Canion din Arizona, SUA, una dintre minunile naturale ale Pământului, s-a format pe parcursul a milioane de ani, prin puterea de eroziune treptată a fluviului Colorado. Aproape de Polul Sud al Lunii se află două canioane, fiecare comparabil ca mărime cu Marele Canion, care au luat însă naștere în urma unui proces foarte diferit, transmite mar