logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Telescopul spațial Euclid, 'detectivul Universului întunecat', ajutat de AI și de oameni

Image

Telescopul spațial european Euclid, un adevărat 'detectiv al universului întunecat' ajutat de inteligența artificială și de oameni, a furnizat miercuri primele date în cadrul unei misiuni menite să contribuie la dezlegarea misterului materiei întunecate și al energiei întunecate, transmite AFP.

Pe orbită la 1,5 milioane de kilometri de Pământ, Euclid a oferit primele imagini ale cosmosului în 2023, apoi anul trecut a obținut o imagine panoramică a o sută de milioane de stele și galaxii. Acesta își propune să creeze o hartă 3D cu 1,5 miliarde de galaxii, reprezentând o treime din bolta cerească, în șase ani.

Datele livrate miercuri în cadrul unui pachet denumit 'Q1' ('quick data 1' n.r.), reprezintă 'o nouă bornă pentru detectivul nostru al Universului întunecat', a declarat Carole Mundell, director științific la Agenția Spațială Europeană (ESA).

Deja au fost publicate 27 de studii științifice din observarea a mai puțin de 0,5% din perimetrul ceresc pe care Euclid îl va scana pe durata misiunii sale.

Euclid a oferit date despre 'pânza cosmică', subliniază Valeria Pettorino, om de știință al proiectului pentru ESA. Asemenea pânzei unui păianjen, datele obținute de Euclid ilustrează 'faptul că galaxiile se adună în filamente în jurul spațiilor goale, formând grupuri de galaxii', care compun o 'pânză cosmică'. Acesta este un ansamblu pe care materia vizibilă singură nu îl poate explica și al cărui echilibru depinde de existența materiei întunecate și a energiei întunecate, două elemente teoretice despre care se crede că reprezintă împreună 95% din masa-energia Universului. Materia întunecată ar fi responsabilă de coeziunea dintre galaxii, iar energia întunecată de expansiunea accelerată a spațiului.

În cele din urmă, Euclid, conform lui Carole Mundell, ar trebui să permită 'testarea legilor gravitației' și odată cu ele teoria generală a gravitației a lui Einstein.

Până atunci, prima provocare pentru consorțiul Euclid, care reunește peste 2.000 de cercetători din cincisprezece țări europene, Statele Unite, Canada și Japonia, va fi să facă utilizabilă avalanșa de date care urmează. De exemplu, pachetul de date Q1 reprezintă echivalentul a 200 de zile de înregistrări video de înaltă definiție.

Utilizarea sa 'ne permite în primul rând să vedem dacă instrumentul funcționează' și în particular să verificăm 'sistemele de reducere a datelor', explică Francis Bernardeau, director științific adjunct al consorțiului și cercetător la Institutul de Fizică Teoretică al Comisiei Franceze pentru Energie Atomică (CEA).

Un subiect care 'nu ajunge neapărat pe prima pagină a ziarelor', dar căruia îi sunt consacrate șapte dintre studiile publicate miercuri, această 'reducere' permite, cu ajutorul algoritmilor, 'să treci de la datele brute, cu defectele lor inerente', la imagini care permit analize științifice reproductibile.

Pentru pachetul Q1, această lucrare de calibrare se bazează pe observarea a trei 'câmpuri adânci', zone ale cerului cu un eșantion de 26 de milioane de galaxii, dintre care cele mai îndepărtate se află la 10,5 miliarde de ani lumină distanță. O adevărată călătorie în timp, pentru că, cu cât privim mai departe, cu atât ne întoarcem mai mult spre originile Universului și vârsta sa estimată la 13,8 miliarde de ani.

Aceste câmpuri vor fi vizitate fiecare de câte 40 de ori pe parcursul celor șase ani de misiune pentru a evita erorile de interpretare a observațiilor, explică Jean-Charles Cuillandre, astronom la CEA. Și astfel 'telescopul este calibrat cu precizie pentru datele legate de energia întunecată și materia întunecată'.

Pe lângă această misiune de bază, Euclid face și un recensământ al populațiilor de obiecte cosmice precum galaxii, quasari sau lentile gravitaționale. Acestea din urmă apar atunci când o masă suficient de mare, precum cea a unei galaxii, distorsionează lumina provenită dintr-o galaxie mai îndepărtată situată în spatele ei, în linia vizuală. Într-o săptămână de observație, Euclid a detectat aproximativ 500 dintre ele, 'mult mai mult decât ne așteptam', explică Mike Walsmley, cercetător la Universitatea din Toronto.

Pentru a identifica aceste rarități printre milioanele de galaxii observate, consorțiul folosește programe de inteligență artificială (AI) asistate de oameni. Modelele AI au selectat potențiale lentile gravitaționale înainte de verificarea umană. Această știință participativă cu mii de voluntari a lucrat și în sens invers. Pasionații de spațiu au contribuit la o clasificare a formelor galaxiilor, care a fost 'folosită pentru a antrena modele pentru a reproduce' clasificarea, conform lui Mike Walsmley.

După acest recensământ, munca majoră a cercetătorilor care colaborează la misiunea Euclid va fi realizarea catalogului de date, a cărui primă ediție este așteptată în 2026, mai amintește AFP.AGERPRES/(AS - editor: Codruț Bălu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 319

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Stiinta 09-05-2025 08:27

A ghicit AI identitatea noului Papă? Doar în unele cazuri

Apariția numelui lui Robert Francis Prevost drept răspuns oferit de inteligența artificială (AI) generativă la întrebarea referitoare la identitatea noului suveran pontif, cu câteva minute înainte de anunțul oficial de la balconul Bazilicii Sfântul Petru de la Vatican, a provocat agitație pe rețelele sociale, transmite agenția EFE.

Stiinta 08-05-2025 14:34

India amână prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan pentru 2027

India amână pentru 2027 prima misiune spațială cu echipaj uman Gaganyaan, conform anunțului făcut marți de ministrul indian al spațiului, Jitendra Singh, într-o conferință de presă, transmite joi Space.com. Agenția spațială indiană (ISRO) are drept obiectiv realizarea acestei lansări în primul trimestru al anului 2027. Această misiune a fost

Stiinta 07-05-2025 14:42

Arheologii au descoperit un drum mărginit de copaci care ducea spre fortăreața antică egipteană din Sinai

Accesul spre marea fortăreață antică egipteană din nordul deșertului Sinai se făcea acum 2000 de ani pe un drum străjuit, pe o parte și cealaltă, de cel puțin 500 de copaci, conform unor noi săpături arheologice desfășurate în acest sit, transmite miercuri Live Science. Arheologii au făcut această descoperire în timpul excavărilor

Stiinta 07-05-2025 10:54

O rachetă Falcon 9, aparținând SpaceX, a trimis pe orbită 28 de sateliți Starlink

O rachetă Falcon 9 a fost lansată marți seară în cadrul misiunii Starlink 6-93 a SpaceX, de la baza aerospațială Cape Canaveral din Florida, pentru a trimite pe orbită 28 de sateliți din cadrul constelației Starlink, transmite Space.com. Lansarea a avut loc la ora locală 21:17 (7 mai 01:17 GMT). Racheta Falcon 9 plasează cei 28 de sateli

Stiinta 06-05-2025 15:08

ESA 'evaluează impactul' reducerilor bugetare propuse de Trump pentru NASA

 Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat luni că 'evaluează alături de statele sale membre impactul' reducerilor bugetare propuse de administrația lui Donald Trump pentru NASA, care ar putea afecta anumite programe la care colaborează și ESA, informează AFP. Dacă acest plan, dezvăluit vineri de Casa Albă, va fi aprobat de Congresul Statelor Uni

Planeta 06-05-2025 12:24

Iran/ Un nor de praf obligă milioane de iranieni să rămână în case

Un nor dens de praf care a cuprins marți o mare parte din vestul Iranului a determinat autoritățile să închidă local școli și să ceară unui număr de circa 13 milioane de locuitori să rămână în case, potrivit televiziunii de stat, informează AFP. Provinciile Lorestan, Ilam, Kermanshah, Kurdistan (vest), Zanjan (nord-vest), Bushehr (sud

Stiinta 06-05-2025 10:15

Pământurile rare nu sunt rare, însă trebuie găsită metoda potrivită de extracție, susține o tânără inventatoare

Pământurile rare 'nu sunt rare, singura provocare este separarea lor': o nouă metodă de extracție, brevetată de chimista franco-americană Marie Perrin, i-a adus un loc printre cei 10 'tineri inventatori ai anului' anunțați marți de Oficiul European de Brevete (OEB), transmite AFP. Născută în Houston, Texas, SUA, din

Planeta 05-05-2025 15:01

Un seism s-a produs în largul coastei estice a Taiwanului, nu au fost raportate pagube imediate

Un seism cu magnitudinea 5,9 s-a produs luni în largul coastei estice a Taiwanului, a anunțat Administrația meteorologică locală, însă nu au fost raportate pagube imediate, informează Reuters. Seismul a zgâlțit pentru scurt timp clădirile din capitala Taipei. Cutremurul s-a produs la o distanță de circa 30 de kilometri în largul insulei

Stiinta 05-05-2025 14:02

Unele obiceiuri zilnice pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală (studiu)

Obiceiuri obișnuite, de zi cu zi, cum ar fi discuțiile cu prietenii, petrecerea timpului în natură sau activitățile antrenante din punct de vedere mental, pot îmbunătăți semnificativ sănătatea mintală, conform unui nou studiu realizat la Universitatea Curtin din Australia, transmite luni agenția Xinhua. Studiul, la care au participat peste 600 de a

Planeta 05-05-2025 12:06

Mexic/ Cutremur cu magnitudinea 6,2 în regiunea Chiapas (GFZ)

Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs luni în regiunea Chiapas din Mexic, a anunțat Centrul German de Cercetare în Geoștiințe (GFZ), transmite Reuters. Cutremurul s-a produs la o adâncime de 269 de kilometri, a precizat GFZ. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor online: Gabriela Badea) * Sursa foto

Stiinta 05-05-2025 10:46

Sute de artefacte vechi de peste 3 milenii, descoperite sub un deal vulcanic din vestul Ungariei

Populația care trăia pe teritoriul Ungariei de astăzi în jurul secolului XV î.Hr. a ascuns cel puțin șase tezaure de obiecte metalice în jurul unei așezări antice aflate pe dealul vulcanic singuratic Somló, aflat în vestul Ungariei, transmite duminică

Planeta 05-05-2025 08:57

Peste 25% din numărul total al fulgerelor care au lovit Germania în 2024 s-au produs în Bavaria

Peste 209.000 de fulgere au fost înregistrate în Germania anul trecut, landul sudic Bavaria fiind lovit de cele mai multe fulgere, conform datelor serviciului de monitorizare a fulgerelor Aldis/Blids, transmite luni DPA. Deși anul 2024 a fost unul relativ calm în ceea ce privește activitatea fulgerelor, sistemele de monitoriz

Stiinta 04-05-2025 16:38

Cercetătorii chinezi au dezvoltat un 'plasture' pentru organe, care facilitează administrarea medicamentelor

V-ați întrebat vreodată cum își găsesc medicamentele drumul prin corpul unui pacient? Metodele tradiționale de administrare a medicamentelor funcționează ca și cum un pachet ar fi expediat într-un oraș necunoscut, pierzându-se adeseori sau ajungând în locul greșit. Dar acum, cercetătorii chinezi au dezvoltat 'plasturi' inte

Stiinta 04-05-2025 13:45

În Texas, Elon Musk a reușit să transforme sediul companiei SpaceX într-o localitate oficială

Multimiliardarul Elon Musk a reușit sâmbătă să creeze un mic oraș în Texas în jurul complexului industrial al companiei sale spațiale SpaceX, după ce aproximativ 300 dintre angajații săi au votat aproape în unanimitate în favoarea proiectului, informează AFP. Majoritatea celor 283 de persoane chemate la urne, anga

Stiinta 04-05-2025 12:20

Trump vrea ca NASA să acorde prioritate trimiterii de oameni pe Lună și pe Marte, nu programelor științifice

Trimiterea de astronauți pe Lună și pe Marte cu prețul sacrificării unor programe științifice importante: vineri, Casa Albă a prezentat bugetul celebrei agenții spațiale americane, NASA, pe care intenționează să o pună la 'dietă', informează AFP. La fel ca multe ministere și agenții federale americane, NASA ar trebui să își vadă