logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Mecanismul prin care o bacterie responsabilă de boala parodontală 'fentează' sistemul imunitar, identificat de cercetători

Imagine din galeria Agerpres

Într-un studiu care ar putea remodela abordările convenționale atât în ceea ce privește sănătatea parodontală, cât și cea sistemică, oamenii de știință israelieni au anunțat luni că au descoperit modul în care o bacterie responsabilă de boala parodontală 'fentează' sistemul imunitar și contribuie la apariția altor afecțiuni, relatează TPS.

Boala parodontală este o infecție severă a gingiilor cauzată de igiena orală deficitară, care duce la acumularea de plăci și tartru care inflamează gingiile. Dacă nu este tratată, ea poate provoca recesiunea gingiilor și pierderea dinților. În stadiul său incipient, boala se numește gingivită, însă dacă progresează la parodontoză, poate deveni asociată cu alte afecțiuni, cum ar fi boli de inimă, diabet, boala Alzheimer și anumite tipuri de cancer.

Potrivit Institutului Național de Cercetări Stomatologice și Craniofaciale din Israel, circa 42,2% dintre adulții de 30 de ani și peste această vârstă din Statele Unite prezintă o anumită formă de parodontoză, 7,8% suferind de parodontoză severă. La nivel mondial, prevalența bolilor parodontale variază, afectând aproximativ 20-50% din populație, după cum a raportat Centrul Național de Informații Biotehnologice din Israel.

Într-un studiu al Universității Ebraice, condus de profesorul Gabriel Nussbaum, cercetătorii au demonstrat cum bacteria Porphyromonas gingivalis (P. gingivalis) folosește o proteină, CD47, pentru a suprima răspunsurile imune, permițându-i să persiste în țesuturile inflamate și să contribuie, posibil, la apariția altor afecțiuni. CD47 împiedică sistemul imunitar să atace bacteria.

În plus, P. gingivalis induce producția de trombospondină-1 (TSP-1), o proteină care suprimă în continuare răspunsurile sistemului imunitar, în special prin inhibarea activității neutrofilelor. Această strategie de evaziune imună dublă permite bacteriei să persiste în țesutul gingival inflamat, contribuind la boala parodontală cronică și crescând riscul de boli sistemice.

'Descoperirile noastre sugerează că P. gingivalis se folosește de CD47 pentru a deturna căile de semnalizare imună, dezactivând efectiv capacitatea gazdei de a elimina infecția', a declarat Nussbaum. 'Acest mecanism ajută la explicarea motivului pentru care această bacterie prosperă în medii inflamatorii, ducând la parodontită cronică și posibil contribuind la alte boli sistemice', a precizat specialistul.

Descoperirea sugerează că țintirea CD47 sau a trombospondinei-1 ar putea îmbunătăți funcția imunitară și ar oferi noi strategii pentru tratarea bolii parodontale și limitarea riscului de apariție a afecțiunilor asociate acesteia.

Experimentele folosind atât modele in vitro, cât și in vivo au demonstrat că blocarea CD47 sau a TSP-1 a îmbunătățit semnificativ eliminarea bacteriană de către sistemul imunitar. Șoarecii care nu aveau CD47 au reușit să elimine P. gingivalis mai eficient, sugerând că țintirea acestei căi de 'fentare' a răspunsului imunitar ar putea reprezenta o strategie promițătoare pentru tratarea parodontozei.

Studiul a fost publicat în jurnalul PNAS.

'Tratamentele parodontale actuale se concentrează pe reducerea mecanică a încărcăturii bacteriene, însă înțelegerea modului în care aceste bacterii eludează răspunsurile imune deschide noi posibilități terapeutice', a adăugat Nussbaum.

Aplicațiile potențiale ale acestei cercetări sunt de amploare. Pentru sănătatea parodontală, țintirea CD47 sau a TSP-1 ar putea duce la noi tratamente care îmbunătățesc funcția imunitară și eliminarea bacteriilor, oferind alternative la metodele actuale.

Având în vedere legăturile dintre parodontită și afecțiunile sistemice, cum ar fi bolile cardiovasculare și boala Alzheimer, această abordare ar putea ajuta, de asemenea, la reducerea riscului de apariție a acestor boli.

În plus, identificarea CD47 și a TSP-1 drept jucători-cheie în 'fentarea' răspunsului imunitar ar putea deschide calea pentru dezvoltarea terapiilor imunomodulatoare - care modulează răspunsul imun al organismului - nu doar pentru parodontoză, ci și pentru alte infecții cronice care implică imunosupresia. AGERPRES/(AS - redactor: Dana Purgaru, editor: Ana Alecu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 514

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Planeta 20-04-2025 17:59

India/ Cel puțin trei morți în urma inundațiilor din Jammu și Cașmir

Cel puțin trei persoane, inclusiv doi copii, și-au pierdut viața în urma inundațiilor și alunecărilor de teren care au afectat zona Ramban din regiunea Jammu și Cașmir, controlată de India, au anunțat duminică autoritățile, transmite agenția Xinhua. Numeroase case și alte proprietăți au fost fie luate de ape, fie puternic deteriorate de

Planeta 20-04-2025 15:23

Indonezia/ Erupție a vulcanului Marapi

Vulcanul Marapi, situat în regențele Agam și Tanah Datar din provincia indoneziană Sumatra de Vest, a erupt din nou, sâmbătă, aruncând cenușă vulcanică până la 1.000 de metri deasupra vârfului său, transmite duminică agenția VNA. Centrul indonezian de vulcanologie și atenuarea riscurilor geologice (PVMBG) a raport

Planeta 20-04-2025 12:40

Circa 15% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu metale grele (studiu)

Între 14% și 17% dintre terenurile arabile ale lumii sunt contaminate cu cel puțin o substanță din categoria metalelor grele, o poluare ce prezintă un risc pentru sănătatea a până la 1,4 miliarde de oameni, au avertizat săptămâna aceasta oamenii de știință, transmite AFP. Un

Planeta 20-04-2025 11:58

Australia/ Valuri uriașe pe coasta de est; 6 persoane au murit înecate

Un pescar aflat pe stânci și-a pierdut viața duminică, în apropiere de Sydney, după ce a fost luat de ape, ridicând la șase numărul persoanelor înecate în weekendul de Paște din Australia, unde coasta de est a fost lovit de valuri uriașe, transmite AFP. Serviciile de urgență au încercat să salveze două perso

Stiinta 20-04-2025 11:27

Un astronaut american și doi cosmonauți ruși au revenit pe Pământ după șapte luni pe ISS

Un american și doi ruși au revenit în siguranță pe Pământ după șapte luni petrecute la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), transmite duminică agenția DPA. Capsula Soiuz care i-a transportat pe astronautul Don Pettit și pe cosmonauții Alexei Ovchinin și Ivan Wagner a aterizat duminică, la ora 01:30 GMT, în apropiere

Planeta 17-04-2025 19:21

Cercetătorii australieni anunță al șaselea episod de albire masivă care afectează Marea Barieră de Corali

Oamenii de știință australieni au raportat cel de-al șaselea episod de albire masivă la Marea Barieră de Corali petrecut după 2016, informează Xinhua. Într-un raport publicat miercuri seară, cercetători din mai multe agenții ale guvernului federal a anunțat că celebrul recif a fost afectat de ''un eveniment extins de albire'&

Planeta 17-04-2025 12:45

Trafic perturbat și risc de inundații și avalanșă în nordul Italiei și în sudul Elveției

Mai multe râuri din nordul Italiei au ieșit din matcă în urma ploilor abundente din regiune, autoritățile suspendând circulația în unele zone din apropierea cursurilor de apă, transmit joi agențiile DPA și AFP. Regiunea Piemont din nord-vest, cu capitala la Torino, a fost grav afectată, fiind lansate apeluri către popul

Stiinta 17-04-2025 11:57

Indicii ale unei 'posibile activități biologice', detectate pe o exoplanetă

O echipă de astronomi a anunțat joi că au fost detectate cele mai promițătoare 'indicii ale unei posibile' vieți pe o planetă aflată în afara sistemului nostru solar. Alți oameni de știință au îndemnat, însă, la prudență, transmite AFP. Situată la 124 de ani-lumină de Terra, în constelația Leului, planeta K2-18b se află de mulți

Stiinta 16-04-2025 09:34

Prima femeie germană care a ajuns în spațiu speră că realizarea sa îi va inspira pe alții

Specialista în robotică Rabea Rogge, devenită recent prima femeie germană care a ajuns în spațiul cosmic, și-a exprimat speranța că misiunea sa va inspira tinerii și în special femeile să studieze știința și tehnologia, transmite joi agenția DPA. Pornind de la propria experiență, tânăra de 29 de ani a subliniat importanța unui model de

Planeta 15-04-2025 10:11

Europa s-a confruntat cu inundații istorice în 2024, spun oamenii de știință

Europa s-a confruntat anul trecut cu cele mai extinse inundații din 2013, 30% din rețeaua hidrografică a continentului fiind afectată de inundații semnificative pe fundalul schimbărilor climatice cauzate de arderea combustibililor fosili, care au continuat să determine ploi torențiale și alte evenimente meteo extreme, au precizat marți oamenii de știință, informează Reuters.

Stiinta 14-04-2025 16:33

Chat GPT-4.5 este primul model AI care a trecut cu brio testul Turing (studiu)

Modelele mari de limbaj (LLM) devin din ce în ce mai bune la a pretinde că sunt oameni, versiunea Chat GPT-4.5 reușind să treacă cu brio testul Turing, conform unui studiu publicat la 31 martie în baza de date preprint arXiv, dar care nu a fost încă revizuit în regim peer review, transmite luni Live Science. Cercetători

Stiinta 14-04-2025 14:06

Cancerul de col uterin va fi eradicat în Danemarca până în 2040 (studiu)

Danemarca va eradica cancerul de col uterin până în 2040, grație adeziunii la programul de vaccinare anti HPV și a testelor de depistare, a anunțat luni Liga daneză pentru luptă împotriva cancerului, potrivit AFP. ''Chiar înainte de 2040, un număr atât de mic de femei vor fi afectate de această maladie, &i

Stiinta 11-04-2025 20:22

'Trezirea' unei găuri negre în constelația Fecioarei îi intrigă pe astronomi (studiu)

Gaura neagră masivă aflată în centrul unei galaxii din constelația Fecioarei s-a 'trezit', producând jeturi de raze X la intervale aproape regulate, care îi intrigă pe astronomi, potrivit unui studiu publicat vineri, informează AFP. Situată la 300 de milioane de ani-lumină de Terra, galaxia îndepărtată SDSS1335+0728 a făcut p&ac

Planeta 11-04-2025 16:12

O specie de furnică agresivă se răspândește în nordul Germaniei

O specie de furnică agresivă se răspândește din ce în ce mai mult în nordul Germaniei și amenință să distrugă liniile de curent electric și conexiunile la internet, informează DPA. Furnicile din specia invazivă Tapinoma magnum, originară din regiunea mediteraneană, se răspândesc până în nordul Germaniei, la Köln și Hano

Stiinta 11-04-2025 15:15

O mandibulă fosilă descoperită în largul coastelor Taiwanului confirmă răspândirea omului de Denisova în Asia

Un fragment de mandibulă descoperit în largul coastelor Taiwanului nu aparține omului de Neandertthal, așa cum se credea inițial, ci unei alte specii de hominizi dispăruți, omul de Denisova și confirmă răspândirea acestei specii de hominizi pe întreg teritoriul Asiei, conform unui studiu publicat joi în jurnalul Science, transmite vineri Live Science.