logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Atletism: Florin Florea speră că experiența din primul său mandat va fi decisivă la alegerile FRA

Image

Florin Florea, președintele Federației Române de Atletism în perioada 2017-2021, a declarat pentru AGERPRES că va candida pentru un nou mandat, la alegerile din 11 aprilie, cu dorința de a-și duce la bun sfârșit programele lansate atunci și care nu fost mai fost continuate în perioada 2021-2025.

''Este legat activitatea pe care am făcut-o în primul mandat, 2017-2021, având în vedere că foarte multe proiecte, o parte din ele le-am rezolvat, cele mai multe, mai ales cele legate de organizarea de competiții internaționale. După care, proiecte pe care le-am început la nivel de infrastructură, e vorba despre baza sportivă 'Iolanda Balaș'. Și dacă nu reușesc mandatul ăsta să revin la federație, normal că aceste proiectele nu vor mai putea fi continuate. Din nefericire, niciunul din proiectele pe care le-am făcut eu, în 2017-2021, nu s-au pus în aplicare, adică s-au anulat sau eventual s-au dus pe pauză, ceea ce arată și situația de astăzi la federație'', și-a motivat Florin Florea candidatura la președinția FRA.

Fostul președinte crede că FRA este într-o stare mai rea decât atunci când a fost ales el: ''Situația de la federație este mai rea decât în 2017. În mod normal ar fi trebuit să fie un trend pozitiv, pentru că intrasem cumva într-o relație și într-un parteneriat mai vizibil cu federația europeană și cea internațională pentru organizarea de competiții, pentru proiectele pe care le pun la dispoziție federațiile internaționale, mă refer la European Athletics și World Athletics. Practic de acolo vin o mare parte din banii care sunt necesari dezvoltării unei federații, pentru că bugetul ministerului se schimbă în funcție de factorii politici, poate fi mai bun, poate fi mai puțin bun, depinde de mulți factori. Adică dacă nu depui proiecte la minister, n-ai de unde să iei bani. Nu îți dă nimeni niciun ban. FRA a renunțat la 300.000 de lei în decembrie 2024. N-au putut să-i cheltuie. Evident că ministerul a tăiat fondurile. Nu-ți mai dă. Adică sunt niște lucruri de administrare care sunt banale, dar dacă nu le știi, hai să zic așa, ai destul de multe probleme de-a lungul anului. Așa că sunt multe lucruri care trebuie efectiv reîncepute de la zero. Am avut campionat regional pentru copii 2018-2019, că după aia a venit pandemia, și a fost un succes extraordinar. Fiecare regiune din România a făcut campionate de copii regionale și a fost un test, să zic așa, foarte bun. Nici măcar nu s-a mai discutat despre el. Federația n-a făcut altceva decât să meargă cumva la limita de avarie. Adică a organizat campionatele naționale, OK, au făcut loturile, dar... altceva aproape nimic. Să nu mai zic de Internaționale României, care trebuia să fie un Grand Prix. În 2025 trebuia să fie un concurs de 100.000 de euro fond de premii. Eu l-am lăsat în 2019 cu 28.000 de euro fond de premii, normal că nu ai cum să te dezvolți. Iar astăzi, Internaționalele României abia îți dau o diplomă. Cum să-ți vină copiii, lumea internațională la acest campionat, care este un campionat de mare istorie, să zic așa, pentru FRA''.

FRA a înregistrat câteva mari succese, în mandatul președintei Anișoara Stanciu, medalii la Mondiale și Europene după mulți ani de secetă, dar Florin Florea susține că la aceste rezultate au contribuit mai mulți oameni, în special antrenorii, dar chiar și el însuși.

''Rezultatele alea nu sunt ale conducerii federației. Sunt ale departamentului, ale colectivului de antrenori. Da, felicitări pentru sportivi și pentru federație că nu le-a făcut rău. Dar medalia de aur a Biancăi Ghelber este clar ca urmare a Mirelei Țermure, să zic așa, care împreună cu mine am readus-o pe Bianca în 2017 să facă sport. Pentru că voia să se lase. Un alt exemplu este Rareș Toader, care în 2017 era suspendat. Și în 2018 am încercat să îl sprijinim așa cât am putut, fără să depășim cadrul legal și să-l încurajăm că are o șansă. Și, iată, acum este campionul european (indoor). Performanțele nu se văd așa, după părerea mea, doar matematic, ele au în spate o întreagă activitate și un grup de oameni care s-a luptat pentru asta. Ce să vă spun de Alina Rotaru. Păi în 2017 a venit cu părinții la mine, de asemenea, că se lasă și că are probleme, nu dau detalii, probleme de atitudine a unor oameni din federație. Iată că a venit pe locul 7 la Olimpiadă și medalie de bronz la Campionatul Mondial. Adică vreau să spun că la o medalie concură mai mulți factori. ... Eu nu îmi asum lucrurile astea, nu mi-aș asuma mai mult decât e corect și normal. Ar fi chiar neprofesionist să-ți arogi tu niște merite mai mari decât trebuie. Păi atunci antrenorul ce să mai facă?'', a spus Florea.

Florin Florea a prezentat câteva puncte principale ale programului său strategic: organizarea de competiții naționale și internaționale la nivel profesionist, reluarea competițiilor regionale la copii, reluarea activității cu asociațiile județene de atletism și susținerea atletismului la nivel de amatori.

''Da, în primul rând, în opinia mea, trebuie să aducem organizarea de competiții naționale și campionate internaționale la nivel profesionist, pentru că asta este cartea noastră de vizită. Campionatele naționale de seniori mai ales, campionatele de juniori, în opinia mea, sunt locul și sunt ceea ce putem oferi la nivelul cel mai bun. Adică acelea trebuie organizate la un nivel internațional, chiar dacă suntem în România, pentru că acolo se fac loturile, acolo este cartea de vizită, acolo se dă cel mai înalt titlu de campion național. Deci aia trebuie să fie elită. Acest obiectiv este de a relua activitatea cu federațiile internaționale, pentru că să nu uităm, în 2023 eu am avut un Campionat European de juniori pe care trebuia să-l facem la Cluj în 2023, a fost semnat în 2021 și de către federație și de către municipiul Cluj-Napoca, de către primar și de către EA. S-a renunțat la el și am pierdut aproape 500.000 de euro. 250.000 de euro era numai grant din partea Federației internaționale pentru faptul că noi organizam această competiție. Nu mai spun de imagine și toate celelalte. Nu-ți dă nimeni să organizezi o competiție internațională dacă tu nu ai experiență. Și-am muncit pentru asta trei ani de zile. Și am făcut echipă de organizare. Și indiferent de cine vine la federație, primul lucru pe care îl face - domnule, noi nu putem să facem așa ceva, că nu avem infrastructură. De ce mai vii la federație atunci?'', a spus Florea, care este profesor de educație fizică și sport la un liceu sportiv din Brașov.

''Alt element foarte important este acela de a relua activitatea cu asociațiile județene. Aceste asociații, mai ales după noua legislație din 2019, când s-a modificat legea sportului, sunt motorul unei federații în teritoriu. Iar noi am început în 2017-2018, le-am adus la un nivel, dar în momentul ăsta, iar din nou nu se mai ocupă nimeni de ele. Nu poți să dezvolți atletismul dacă tu nu ai structuri sportive care să se ocupe de acest lucru. N-ai cum s-o faci oricât ai vrea tu. Atletismul are o arie mare de răspândire, nu este reprezentat în 10 cluburi, 10 centre olimpice, alea sunt și gata, ai pus câte un responsabil acolo și ai terminat povestea. Nu mai spun de atletismul la nivel de amatori pe care nu l-a băgat nimeni în seamă, deși se organizează zeci și sute de competiții în România. Nu se poate să nu-i atragi pe acești oameni lângă tine, pentru că sunt atletism. După care echipele de marketing, adică chiar sunt oameni care vor să fie alături de noi. Trebuie să deschidem federația către ei și să o deschid cu ce? Un campionat internațional la care îți vin 20 de oameni pe stadion sau 100 de sportivi? Ce să vinzi sponsorului. Pentru Campionatele Europene (de juniori) de la Cluj aveam trei sponsori cu care deja stabilisem contacte'', a adăugat Florea.

Experiența, cunoașterea legislației pot fi decisive în activitatea de la FRA, a mai spus Florin Florea: ''Experiența și lucrul pe care l-ai avut în a conduce anumite structuri sau chiar instituții publice, pentru că federația este o structură privată, dar are și o componentă publică, în sensul că primește pe un proiect, pe un program anual pe care FRA îl face și primește o finanțare de la ANS, contează. Gestionarea acestui mix de structuri sportive public, privat, dar și partea exclusiv privată a sponsorilor, a societăților comerciale, chiar nu o poate face oricine, trebuie să ai o experiență. Pentru că dacă nu cunoști legislație, te sperie chestia asta, nu semnezi contracte, ceea ce s-a întâmplat și acum, adică au stat frumos să nu greșească. Asta înseamnă să nu te dezvolți, să nu atragi resurse, indiferent că sunt publice sau private. Și atunci experiența este cel mai mare atu. Trebuie să știi să vorbești și cu un campion olimpic, dar și cu un copil care este începător. Trebuie să știi să discuți și cu un director sau cu președintele de la CSA Steaua, dar și cu cel care este de la clubul sportiv Marginea, care vrea să facă și el în comună o activitate. Trebuie să ai capacitatea să atragi oamenii lângă tine. Eu am avut la federație în mandatul trecut aproape 20 de oameni care lucrau la aceste proiecte.''

Obiectivul de medalie la JO 2028 de la Los Angeles, poate fi atins, susține Florin Florea, cu condiția ca sportivii să beneficieze de cele mai bune condiții de pregătire: ''Condiția este să le dăm voie antrenorilor și sportivilor și conducătorilor de club, acolo unde au sportivi ce se gândesc la așa ceva, să-și pună programul în aplicare. În momentul în care vii cu tot felul de restricții, că avionul, nu te duci la cursa asta, te duci la altă cursă, că e mai ieftină, că nu mergi la cantonamentul ăsta, că n-am făcut licitație la nu știu ce ciorbă, deși legea îți dă voie să faci, dar trebuie să cunoști legea. Trebuie să le asiguri cele mai bune condiții, deci dacă nu faci asta, va fi greu. Din ce văd eu, avem niște sportivi foarte buni și eu cred că chiar putem deja să ne apropiem de o medalie la Jocul de Olimpice. Și asta este speranța mea și credința mea''.

Federația Română de Atletism își va alege o nouă conducere pe 11 aprilie, la Adunarea Generală de alegeri. Actuala președintă, Anișoara Cușmir Stanciu, a anunțat încă din decembrie că nu va mai candida pentru un nou mandat. Cei trei candidați la funcția de președinte sunt Constantina Diță, fostă campioană olimpică la maraton, Florin Florea (președintele FRA în perioada 2017-2021) și Mădălin Badea (membru în Consiliul FRA).
AGERPRES/(AS/autor: Teodor Ciobanu, editor: Mihai Țenea, editor online: Ada Vîlceanu) 

Afisari: 257

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 07-04-2025 19:44

Fotbal: Farul Constanța - Unirea Slobozia 1-1, în play-out

Farul Constanța a terminat la egalitate cu Unirea Slobozia, 1-1 (1-0), luni, pe teren propriu, într-un meci din etapa a treia a fazei play-out a Superligii de fotbal. Farul a deschis scorul prin armeanul Narek Grigorian (42), din pasa lui Denis Alibec, dar ialomițenii au egalat prijn croatul Adnan Aganovic (71), fost jucător la FC Viitorul, cu un șut din

Sport Intern 07-04-2025 14:37

Hochei: Antrenorul canadian Dave MacQueen se desparte de Corona Brașov

Clubul Corona Brașov se desparte la acest sfârșit de sezon de antrenorul principal al echipei de hochei pe gheață, canadianul Dave MacQueen, a anunțat, luni, gruparea de sub Tâmpa, pe pagina sa de Facebook.

Sport Intern 07-04-2025 01:38

Fotbal: Marius Șumudică (Rapid) - Am interpretat partitura care trebuia cu Dinamo; nu puteam încheia pe 6

Antrenorul echipei Rapid, Marius Șumudică, a afirmat la finalul partidei cu Dinamo, câștigată duminică seara cu scorul de 1-0, pe Arena Națională, că jucătorii săi au interpretat exact partitura cerută și că se bucură că formația a urcat un loc în clasamentul play-off-ului Superligii. 'În primul rând vreau să-mi fel

Sport Intern 07-04-2025 01:08

Fotbal: Zeljko Kopic (Dinamo) - Avem limitele noastre, dar nu mă voi plânge

Antrenorul echipei Dinamo București, Zeljko Kopic, a afirmat duminică seara, la finalul partidei cu Rapid, pierdută cu scorul de 0-1, că formația sa are unele limite în acest play-off al Superligii de fotbal, dar nu se va plânge de problemele pe care le întâmpină, pentru că le știa din timpul campionatului regulat. '

Sport Intern 07-04-2025 00:39

Auto: Simone Tempestini, nevoit să abandoneze în prima etapă a Campionatului European de Raliuri

Pilotul român Simone Tempestini, cu 9 titluri de campion național absolut de raliuri, a ieșit în decor, duminică, în timpul probei speciale cu numărul 10 din Raliu Sierra Morena, prima etapă a Campionatului European de Raliuri (ERC), potrivit unui comunicat remis AGERPRES. Pe un model Skoda Fabia Rally2 RS, echipajul Simone T

Sport Intern 07-04-2025 00:25

Volei masculin: SCM 'U' Craiova, la un pas de bronz în Divizia A1

SCM ''U'' Craiova este la un singur pas de medaliile de bronz în Divizia A1 la volei masculin, după ce a învins-o pe SCM Zalău cu scorul de 3-1 (26-24, 25-27, 25-20, 25-22), duminică, pe teren propriu. SCM ''U'' Craiova se impusese și în primul meci al finalei mici, tot în Bănie, sâ

Sport Intern 07-04-2025 00:18

Fotbal: Franz Stolz (Rapid) - Sunt foarte fericit, am meritat această victorie

Portarul echipei de fotbal FC Rapid, Franz Stolz, a declarat, duminică seara, după victoria cu 1-0 din derby-ul cu Dinamo, că formația sa a meritat să câștige. 'Sunt foarte fericit pentru echipa asta. Rapid are un potențial mare, chiar dacă nu l-am arătat în ultimele meciuri. Dar azi am meritat această victorie și sper să conti

Sport Intern 06-04-2025 23:44

Fotbal: Răzvan Onea (Rapid) - E important să avem continuitate, nu ne îmbătăm cu apă rece că am câștigat un meci

Căpitanul echipei de fotbal FC Rapid, Răzvan Onea, a declarat, duminică seara, după victoria din derby-ul cu Dinamo, scor 1-0, că important e ca formația sa să aibă continuitate, precizând că nu se îmbată cu apă rece după ce a câștigat un meci în play-off. 'E o victorie importantă, aveam mare nevoie după ce în

Sport Intern 06-04-2025 23:17

Fotbal: Rapid - Dinamo 1-0, în play-off-ul Superligii

Rapid București a învins-o pe Dinamo București cu scorul de 1-0 (1-0), duminică seara, pe Arena Națională din Capitală, într-un meci din etapa a treia a fazei play-off a Superligii de fotbal. Unicul gol al meciului a fost reușit de atacantul bosniac Elvir Koljic (31), din centrarea lui Răzvan Onea, la care Andrei Mărginean a ratat

Sport Intern 06-04-2025 18:24

Tenis: Granollers și Zeballos au câștigat titlul la dublu la Țiriac Open (ATP)

Perechea hispano-argentiniană Marcel Granollers/Horacio Zeballos a cucerit titlul în proba de dublu a turneului de tenis Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, la Centrul Național de Tenis din București. În finală, principalii favoriți au învins germanii Jakob Schnaitter/Mark Wallner cu 7-6 (7/3), 6

Sport Intern 06-04-2025 16:37

Răzvan Pîrcălabu, reales în funcția de vicepreședinte al Federației Europene de Lupte

Președintele Federației Române de Lupte, Răzvan Pîrcălabu, a fost reales, duminică, în funcția de vicepreședinte al Federației Europene de Lupte (UWW Europe) în cadrul Adunării Generale de alegeri desfășurate la Bratislava. Pîrcălabu a declarat, pentru AGERPRES, că a fost ales cu 31 de voturi dintre cei 33 de membri afilia

Sport Intern 06-04-2025 15:57

Tenis: Italianul Flavio Cobolli a câștigat turneul Țiriac Open (ATP)

Tenismanul italian Flavio Cobolli a câștigat primul său titlu ATP din carieră, după ce l-a învins pe argentinianul Sebastian Baez, principalul favorit, cu 6-4, 6-4, duminică, în finala turneului Țiriac Open (ATP 250), dotat cu premii totale de 596.035 de euro, la Centrul Național de Tenis din București. Cobolli (22 ani, 45 ATP), al treilea fa

Sport Intern 06-04-2025 14:01

Handbal feminin: CSM București a câștigat la Zalău, în campionat

CSM București a învins-o pe HC Zalău cu scorul de 22-20 (11-8), duminică, în deplasare, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Primele 25 de minute au fost echilibrate, după care campioana s-a desprins pe tabelă și a intrat la pauză cu un avans de trei goluri, 11-8. CSMB a avut și cinci goluri ava

Sport Intern 06-04-2025 13:55

Fotbal: FC Voluntari - CSM Reșița 1-1, în play-off-ul Ligii a II-a

FC Voluntari și CSM Reșița au terminat la egalitate, scor 1-1, duminică, pe Stadionul ''Anghel Iordănescu'', într-un meci din etapa a doua a fazei play-off a Ligii a II-a.   Gazdele au deschis scorul prin Doru Andrei (71), dar b