VIDEO Fotbal: Gheorghe Hagi a lansat un volum autobiografic la aniversarea a 60 de ani

Fostul mare fotbalist Gheorghe Hagi a lansat, miercuri, cu ocazia împlinirii a 60 de ani, un volum autobiografic intitulat 'Hagi, drumul meu', în care prezintă parcursul său în acest sport, atât că jucător, cât și ca antrenor și conducător de club.
Prezentarea audio a cărții lui Hagi a fost făcută de o voce asemănătoare cu a regretatului comentator sportiv Cristian Țopescu.
'În carte veți găsi drumul meu de la Constanța, de la primul meu cadou de la părinți, o minge de fotbal, apoi drumul de la 10 ani până la 60 de ani, tot traseul meu de 50 de ani de fotbal. Ca fotbalist, apoi ca antrenor, ca manager al unei academii care a produs, a livrat, a performant. Totul a fost construit în timp. Acolo veți vedea tot drumul meu dacă veți lua cartea, care nu este chiar așa ieftină, dar are 200 de pagini totuși. Eu am zis că viața mea timp de 50 de ani a fost legată de fotbal. Eu mă identific, sunt doar în jurul a ceea ce înseamnă fotbal. Și în partea a doua de când încerc să construiesc ceva, pentru că gândul meu a fost să construiesc o academie, pentru că fotbalul mi-a dat totul, m-a transformat dintr-un copil din Săcele într-un fotbalist care avea de toate. Aveam posibilități, pentru că dacă joci bine poți câștiga destul de mulți bani și ai un nume. Dar nu trebuie să uiți că trebuie să întorci și tu ceva înapoi', a declarat Hagi în cadrul unui eveniment care a avut loc într-un hotel din Capitală.
'(...) Eu am ajuns atât de mare pentru că nu am lipsit nici măcar o zi de la antrenament și eram dat ca exemplu. Erau mulți care nu veneau, mai ales vara, pentru că știți că la Constanța vara este part time și iarna hibernăm. Am fost perseverent, ambițios. Unicul meu obiectiv a fost să încerc să fiu cel mai bun. Și nu poți să devii cel mai bun, decât dacă ești deschis să înveți. (...) Cele mai grele zile ale mele sunt ziua mea de naștere, când trebuie să răspund toată ziua la telefon, și de sărbători. Dar asta e, două zile pe an nu contează', a completat Hagi.
El a precizat că perioada petrecută la centrul de pregătire Luceafărul l-a inspirat în crearea academiei de fotbal de la Ovidiu, simțindu-se obligat să întoarcă ceva fotbalului.
'Am stat trei ani la Luceafărul și m-a inspirat foarte mult. Am luat de la Luceafărul partea centralizată și am creat o infrastructură, am plecat de la zero. Am luat terenul, l-am construit, am construit grupele de vârstă și am creat această academie care îmi poartă numele. Și cred că este împlinirea mea cea mai mare pe care am făcut-o până la 60 de ani. Pentru că fotbalul mi-a dat tot și eu am încercat de când m-am lăsat să-i ajut, să-i sprijin cât pot pe cei care sunt talentați și vor să ajungă acolo unde își doresc', a afirmat Hagi.
El s-a declarat un om împlinit atât din punct de vedere profesional, cât și personal: 'Acum pot să spun că sunt mândru, sunt împlinit, pentru că tot ce am încercat să fac cu visurile mele ca jucător, să ajung să joc să devin cel mai bun, să mă bat cu cei mai buni, s-au împlinit. Mie mi-a plăcut să mă bat cu cei mai buni. Lucrurile arată foarte bine la 60 de ani, sunt sănătos, familia este bine, echipa a câștigat ultimul meci, academia arată bine. Sunt mulțumit și vreau să mulțumesc pe această cale celui care are grijă de tot, pentru că el ne dă puterea să mergem înainte. Îi mulțumesc că a avut grijă de mine și mă simt unul dintre marii norocoși ai lumii'.
Hagi consideră că participarea cu echipa națională la Cupa Mondială din SUA reprezintă vârful carierei sale de fotbalist.
'În America am avut o ambiție extraordinară să demonstrez și am avut ca obiectiv să excelez. Știam că am o echipă extraordinară în spatele meu. Și acolo cred că am excelat din toate punctele de vedere, am fost jucătorul decisiv la toate meciurile jucate. Și apoi nu am cum să uit ce am învățat la Real și Barcelona, pentru că am fost la cei mai buni, ei m-au învățat multe. Atunci eram eram anarhic. Atunci am învățat ce înseamnă să joci într-o echipă, care este zona mea. Apoi, tot ce am avut mai bun am dat la Galatasaray', a mai spus Hagi.
Întrebat unde se vede peste 10 ani, Hagi a evitat un răspuns concret, precizând însă că are și o datorie morală față de familia sa.
'Nu știu, știu că mâine sunt la Sepsi. Dar mai am și familie. Marilena (n.r. - soția sa) este mai discretă, știu că mă iubește, știu că nu vrea să vorbească prea mult. Ea este în spate, ea este patroana, ea ține tot. Eu sunt la muncă și ea este acasă. Ea este șefa. Are totul pe mână, i-am dat tot. Chiar am o nevastă căreia trebuie să îi mulțumesc pentru că se ocupă de tot. Ea a crescut copiii, datorită ei am doi copii care arată bine. Ea și i-a dorit așa și eu am susținut-o. Chiar dacă eu poate am fost uneori mai dur, mai exigent ca bărbat. Dar sunt fericit pentru că Ianis și Kira mă văd ca pe un exemplu. Se uită la tine și e foarte bine pentru un părinte când copiii se uită la tine și te văd ca un exemplu. Eu i-am învățat să decidă tot, pentru că e vorba de viața lor', a mai spus tehnicianul.
'Un lucru trebuie să învețe copilul, ambiția care face diferența. Trebuie să fie motivat și să aibă ambiție. Pentru că motivat înseamnă să fii ambițios și tot timpul să o iei de la capăt, să nu te mulțumești cu ceea ce ai făcut. Ceea ce ai făcut ieri, nu mai este valabil astăzi și tot timpul să te uiți în față. Tot timpul să ai foame să câștigi. Câteodată o să pierzi, câteodată o să câștigi, dar dacă mergi cu ambiție, bineînțeles că o să performezi. Sunt două lucruri de care sunt mândru la academie. Că am scos foarte mulți decari. Acolo am produs jucători foarte buni, care au devenit căpitani la echipele lor de club. Și doi, obiectivul nostru a fost întotdeauna să lucrăm pentru echipele naționale. Toți lucrăm acolo și noi producem, noi muncim ca să furnizăm jucători la loturile naționale. Echipele naționale selectează jucători dacă îi ai. Ei nu formează jucători, noi dezvoltăm, noi îi creștem. Și în anul cel mai bun al echipei naționale și cu performanțele cele mai bune 60% din goluri și pase de gol au venit de la jucători din academie. Asta mă face să dorm liniștit noaptea. Sunt liniștiți și fericit cu mine, dar de mâine trebuie să producem din nou', a mai spus Hagi.
El a evitat să discute despre statuia pe care o ceruse pentru generația sa în perioada în care se pregătea să se retragă din activitate: 'Lăsați-o cu statuia, pentru că nu este importantă, trăiesc încă. Nu e important ce se întâmplă cu statuia, important este ce lucruri avem în față de făcut, pentru că mie întotdeauna mi-a plăcut să mă uit în față. Nu pot eu să evaluez, să spun eu dacă meritam sau nu Balonul de aur în 1994. Eu am spus că atunci a fost vârful meu, la Campionatul Mondial'.
Fostul căpitan și lider al Generației de Aur a fotbalului românesc a împlinit miercuri 60 de ani. Cel supranumit 'Regele fotbalului românesc' sau 'Maradona din Carpați' a făcut parte din generația care a participat la 3 ediții ale Cupei Mondiale și 3 ale Campionatului European de fotbal.
Acum Hagi este antrenorul și acționarul principal al echipei Farul Constanța și patronul Academiei de fotbal 'Gheorghe Hagi'.
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Țone, editor: Mihai Țenea, editor online: Andreea Preda)
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Citiţi şi:
* PERSONALITATEA ZILEI: Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, împlinește 60 de ani
* Fotbal: Gheorghe Hagi spune că nu poate deveni selecționerul României cât timp e acționar la Farul Constanța
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Handbal feminin: Victorie importantă pentru CSM Târgu Jiu în campionat
CSM Târgu Jiu a învins-o pe CSM Iași 2020 cu scorul de 32-29 (21-14), miercuri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Echipa gorjeană a obținut o victorie importantă în lupta pentru supraviețuirea în Liga Florilor, în fața unei formații cu înfrânger
Fotbal: Clubul Dinamo, sancționat cu 38.000 de lei de Comisia de Disciplină a FRF
Clubul de fotbal Dinamo a fost sancționat de Comisia de Disciplină din cadrul FRF cu o penalitate sportivă de 37.968 lei ca urmare a incidentelor provocate de suporterii săi prin folosirea de materiale explozive la derby-ul cu FC Rapid din etapa a
Volei feminin: CS Dinamo București a obținut medaliile de bronz în Divizia A1
CS Dinamo București a obținut medaliile de bronz în Divizia A1 la volei feminin, miercuri, după ce a învins-o pe CSM Corona Brașov cu scorul de 3-0 (25-19, 25-21, 25-11), pe teren propriu, în meciul decisiv al finalei mici. Dinamo, care a avut nevoie de o oră și 16 minute pentru a obține victoria, s-a impus cu 3-2 la general
Tenis de masă: Bernadette Szocs s-a calificat pe tabloul principal la Cupa Mondială de la Macao
Jucătoarea română Bernadette Szocs s-a calificat pe tabloul principal al Cupei Mondiale de tenis de masă de la Macao, miercuri, după ce a câștigat ambele meciuri din grupa preliminară, potrivit site-ului Federației Române de Tenis de Masă. Bernadette Szocs a învi
Fotbal: FC Rapid anunță decesul atacantului gabonez Aaron Boupendza
Echipa de fotbal Rapid București a anunțat, miercuri, pe pagina oficială de Facebook, decesul fostului său jucător Aaron Boupendza, în vârstă de 28 de ani, care
Esports: Universitatea Craiova a câștigat titlul de campioană în eSuperliga României
Universitatea Craiova a câștigat titlul de campioană în eSuperliga României, liga oficială de fotbal virtual afiliată Ligii I de fotbal a României, se arată într-un comunicat de presă remis, miercuri, AGERPRES. 'Universitatea Craiova, reprezentată de Răzvan Puiu, a dovedit că este cea mai bună echipă de EA SPORTS FC 25 î
Echipa națională a României va disputa barajul de calificare la Campionatul European de futsal din 2026
Echipa națională de futsal a României va disputa barajul de calificare la Campionatul European din 2026 după ce a încheiat pe locul doi în clasamentul Grupei 1 a preliminariilor, informează, miercuri, Federația Română de Fotbal pe site-ul său oficial. 'România merge la barajul pentru EURO 2026. Naționala de futsal a Româ
Handbal masculin: Minaur a câștigat clar la Constanța în campionat
CS Minaur Baia Mare a învins-o clar pe CSM Constanța cu scorul de 34-28 (13-13), marți seara, în deplasare, într-o partidă din etapa a 23-a a Ligii Naționale de handbal masculin. Minaur a făcut o repriză secundă de excepție în fața vicecampioanei, obținând un succes important în lupta pentru o clasare pe pod
Baschet feminin: CSM CSU Constanța a câștigat primul meci pentru locul 5
CSM CSU Constanța a învins-o pe CS Universitatea Cluj-Napoca cu scorul de 98-72 (35-16, 25-20, 11-18, 27-18), marți, pe teren propriu, în primul meci al seriei pentru locurile 5-6 în Liga Națională de baschet feminin. Cele mai bune de la campioanele en titre au fost Teja Gorsic, cu 29 puncte, 13 recuperări, 4 pase decisive, T
Ciclism: Rutierul român Serghei Țvetcov și-a anunțat retragerea din activitate
Rutierul român Serghei Țvetcov, născut la Chișinău, și-a anunțat, marți, retragerea din activitate, după 15 ani petrecuți în ciclismul profesionist. ''După 15 ani în ciclismul profesionist, renunț la căutarea rezultatelor de înalt nivel în ciclismul profesionist. Faptul că am devenit tată și mă lupt cu can
Judo: Florentina Ivănescu ratează Campionatele Europene din cauza unei accidentări
Sportiva Florentina Ivănescu a anunțat, marți, pe pagina sa de Instagram, că va rata participarea la Campionatele Europene de judo de la Podgorica, Muntenegru, din cauza unei accidentări, în urma căreia a suferit și o intervenție chirugicală. ''În timpul pregătirii pentru Campionatele Europene de seniori care se vor desfășu
Fotbal: Vlad Munteanu (FRF) - Este posibil să ajungem în semifinalele Campionatului European U19
Directorul sportiv al Federației Române de Fotbal, Vlad Munteanu, a declarat, marți, după tragerea la sorți a grupelor Campionatului European U19, care va avea loc în România (13-26 iunie), că este posibil ca selecționata condusă de Ion Marin să atingă faza semifinalelor. ''Este posibil să ajungem în semifinale.
Fotbal: Ion Marin - Obiectivul României la Campionatul European Under-19 este calificarea în semifinale
Selecționerul echipei naționale Under-19 a României, Ion Marin, a declarat, marți, după tragerea la sorți a grupelor Campionatului European de fotbal U19, care va avea loc în România (13-26 iunie), este calificarea în semifinalele competiției. ''Nu putem spune că am căzut foarte rău la tragerea la sorți (n.r. -
Gimnastică: Ingrid Istrate - Am o datorie morală de a duce mai departe ce am început la FRG
Secretarul general al Federației Române de Gimnastică, Ingrid Istrate, a declarat că a decis să candideze la funcția de președinte al instituției pentru că are o datorie morală de a duce mai departe proiectele începute. 'Având în vedere că tot ce a însemnat viața mea, eu fiind voluntar activ al Federației Române de Gimna
Ioan Suciu: Noi, campionii, trebuie să punem umărul la reconstrucția gimnasticii
Fostul gimnast Ioan Suciu, candidat la funcția de președinte al Federației Române de Gimnastică, în echipă cu multipla medaliată olimpică Gina Gogean ca vicepreședinte, a declarat că foștii mari sportivi au datoria de a pune umărul la reconstrucția acestei discipline în România. 'Acum patru ani mi-am dorit să candidez la poziția sec