RETROSPECTIVĂ 2021 Cosac (tenis): Anul acesta, accidentarea Simonei Halep a făcut ca performanţele să nu fie deosebite

Preşedintele interimar al Federaţiei Române de Tenis, George Cosac, a declarat pentru AGERPRES că în anul 2021 tenisul românesc nu a avut performanţe deosebite ca urmare a accidentării Simonei Halep, care nu a putut participa la turneele de Grand Slam de la Roland Garros şi Wimbledon sau la Jocurile Olimpice.
"A fost un an extrem de dificil având în vedere că veneam după trei ani fără finanţare, iar în 2021 am fost încadraţi între federaţiile neolimpice. Cu suma primită de la Ministerul Sportului nu am avut cum să realizăm toate proiectele pe care ni le-am propus. Am început cu pregătirea juniorilor şi copiilor, am făcut cantonamente şi diferite testări, dar cam atât... La nivel de performanţă, din păcate, accidentarea Simonei Halep, care nu a participat la Roland Garros şi Wimbledon, a făcut ca performanţele din tenisul românesc să nu fie unele deosebite. Cu toate acestea, putem nota participarea lui Horia Tecău la Turneul Campionilor, apoi ascensiunea sportivelor Gabriela Ruse, în prima parte a anului, şi Jaqueline Cristian. Trebuie să remarcăm neapărat şi parcursul Soranei Cîrstea, care anul acesta cred că atins locul 38, probabil cel mai bun din cariera ei. Şi, bineînţeles, să nu omitem cele două meciuri câştigate de echipa de Cupa Davis care ne-au dus în primăvara viitoare, când vom juca barajul împotriva Spaniei pentru a accede între cel mai bune 16 echipe din lume", a explicat oficialul FRT.
"Ca federaţie, am organizat în 2021 peste 50 de competiţii internaţionale la toate grupele de vârstă. Încercăm să organizăm cât mai multe pentru a da copiiilor şanse de a câştiga cât mai multe puncte în România, pentru că ştim foarte bine că juniorii au nevoie de un buget serios pentru a se deplasa în străinătate şi a disputa minimum de turnee necesare astfel încât să aibă un clasament cât de cât OK. Una peste alta, a fost un an cu multe greutăţi şi dificultăţi, dar presărat şi cu lucruri bune care ne motivează să mergem mai departe", a adăugat el.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Cosac a menţionat că federaţia s-a confruntat cu probleme financiare majore în 2021: "Aşa cum am zis, veneam după trei ani fără finanţare... Iar suma primită cred că a fost printre ultimele (n.r. - din lista federaţiilor care au primit bani de la bugetul de stat), a fost o finanţare extrem de slabă. Însă cred eu că Ministerul Sportului va avea o surpriză foarte neplăcută întrucât noi am câştigat procesul din 2017 la Înalta Curte, deci vor fi probleme şi toată lumea va vedea că Federaţia Română de Tenis a fost supusă unor presiuni, a fost boicotată, sabotată şi în mod nedrept i s-a tăiat finanţarea. Noi acum aşteptăm motivarea instanţei".
"Mai este un proces în care am dat în judecată un club şi partenerii lui. Sunt cei care au pus la cale boicotarea şi sabotarea Federaţiei Române de Tenis. Şi sigur că va veni ziua în care vor trebui să plătească. Pentru că aceia erau banii pentru programe, pentru proiecte dedicate copiilor, pentru că, după cum se ştie, conducerea Federaţiei Române de Tenis nu este remunerată. Sunt sigur că va veni şi ziua dreptăţii, a judecăţii. Noi mergem în continuare cu zecile de procese intentate, chiar putem spune că am ajuns la peste 60 de procese cu un anumit individ. Este un record să ai în 3-4 ani peste 60 de procese. Însă, încet-încet se strânge laţul şi în disperare de cauză, în ultima fază, acum acest individ solicită dizolvarea federaţiei. Asta pentru că se apropie ziua în care va trebui să plătească despăgubirile FRT", a mai spus George Cosac.
Preşedintele interimar speră ca în 2022 echipa feminină a României să beneficieze de aportul jucătoarelor Simona Halep şi Sorana Cîrstea în Billie Jean King Cup.
"În primul rând la Fed Cup (n.r. - Billie Jean King Cup) anul viitor avem barajul cu Polonia. Şi în cazul în care vom reuşi să câştigăm, în iarnă sperăm să ajungem la turneul final. Iar atunci cred că vom putea alinia una dintre cele mai puternice echipe ale României după mulţi ani. Posibil cu Sorana Cîrstea şi Simona Halep. Cu Simona am avut deja mici discuţii de principiu şi şi-a dat acordul, a spus că Fed Cup reprezintă una dintre priorităţile ei pentru 2022. Şi, de ce nu, cred că Fed Cup va reprezenta o nouă provocare şi pentru Sorana... Pentru că până la urmă vârsta avansează şi pentru ele ca pentru toată lumea, şi de ce să nu fim favoriţi la câştigarea trofeului", a afirmat el.
De asemenea, Cosac se aşteaptă ca Horia Tecău, retras din circuitul profesionist ATP la finalul acestui an, să continue să joace pentru echipa de Cupa Davis a României.
"Principalele obiectivele noastre pentru 2022 sunt aşadar cele legate de Cupa Davis şi Billie Jean King Cup. Sunt meciuri extrem de importante pentru că dacă le vom câştiga vom merge în grupele mondiale atât cu echipa feminină, cât şi cu cea masculină. Horia Tecău şi-a anunţat retragerea din circuitul ATP în acest an... eu am avut o discuţie cu el, îl lăsăm să se odihnească şi să se bucure de primele zile de 'pensionar', ca să spun aşa. Eu însă sper că va lua decizia cea mai bună şi anume să joace pentru echipa României de Cupa Davis şi în 2022. Anul viitor ne propunem de asemenea să organizăm cât mai multe turnee, cât mai multe cantonamente şi stagii de pregătire pentru loturile naţionale", a mai afirmat preşedintele.
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
Horia Tecău este, în opinia lui George Cosac, tenismanul anului, în timp ce într-o ierarhie a tuturor disciplinelor ar trebui să se afle pe primele poziţii echipajul de canotaj format din Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, medaliat cu aur la JO de la Tokyo, şi vicecampioana olimpică Ana-Maria Popescu.
"Încă nu am făcut un clasament al performanţelor din acest an, dar, din punctul meu de vedere, Horia Tecău iese în evidenţă pentru că a participat la Turneul Campionilor. În ierarhia tuturor disciplinelor cred că în primul rând sunt medaliaţii de la Jocurile Olimpice, mai exact sportivii de la canotaj care au câştigat aurul şi apoi Ana-Maria Brânză de la scrimă, care s-a şi retras după o carieră de excepţie", a explicat George Cosac.
Echipa masculină de tenis a României a învins în Sala Sporturilor ''Horia Demian'' din Cluj-Napoca formaţia Portugaliei, scor 3-1, în primul tur al Grupei Mondiale I a Cupei Davis. Ulterior, România a dispus în barajul pentru calificările la faza finală a Cupei Davis cu 4-0 de selecţionata statului Peru.
În Billie Jean King Cup, echipa feminină a României, fără aportul Simonei Halep, accidentată, a fost învinsă cu scorul de 3-1 de Italia în play-off-ul Grupei Mondiale a competiţiei.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Simona Halep, cea mai bine clasată jucătoare română în clasamentul mondial (20 WTA), nu a câştigat niciun titlu în 2021, pentru prima oară după opt ani, din cauza accidentărilor. Ea a ratat participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Roland Garros şi Wimbledon, iar la US Open s-a oprit în faza optimilor de finală. Anul acesta, Halep a jucat o singură finală WTA, la Transylvania Open (WTA 250), găzduit de BT Arena din Cluj-Napoca, acolo unde a fost învinsă de estoniana Anett Kontaveit cu 6-2, 6-3.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Jucătoarea română de tenis Sorana Cîrstea a câştigat turneul WTA de la Istanbul, dotat cu premii totale de 235.238 de dolari, după ce a învins-o în finală pe belgianca Elise Mertens cu 6-1, 7-6 (3). Acesta este al doilea titlu WTA din cariera Soranei Cîrstea după cel de la Taşkent din 2008. Tot anul acesta, Cîrstea a disputat finala turneului de la Strasbourg, acolo unde a fost învinsă de cehoaica Barbora Krejcikova, cu 6-3, 6-3.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Gabriela Ruse (24 de ani) şi-a adjudecat anul acesta primul titlu WTA din carieră, la Hamburg, ea învingând-o în ultimul act pe germanca Andrea Petkovic, cu 7-6 (6), 6-4. Ruse a mai jucat în 2021 finala turneului de la Palermo, acolo unde a fost însă învinsă de americanca Danielle Collins, cu 6-4, 6-2.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
La rândul său, Jaqueline Cristian a intrat în 2021 în premieră în top 100 mondial şi a reuşit să joace prima sa finală WTA. În ultimul act al turneului WTA 250 de la Linz (Austria), ea fost învinsă de americanca Alison Riske, cu 2-6, 6-2, 7-5.
Alte performanţe ale tenisului feminin românesc în anul car se încheie sunt: Irina Begu a jucat o finală WTA la simplu, la Cleveland, Mihaela Buzărnescu a disputat două finale WTA la dublu, câştigând una (Budapesta), Irina Bara a cucerit primul său titlu WTA la dublu, la Transylvania Open. Monica Niculescu a obţinut un titlu WTA la dublu în 2021 (Nur-Sultan), pierzând o altă finală (Doha).
România a organizat în 2021 două turnee WTA la Cluj-Napoca, Winners Open (câştigat de Andrea Petkovic) şi Transylvania Open (câştigat de Anett Kontaveit).
Tenismanul Horia Tecău şi partenerul său Kevin Krawietz au câştigat proba de dublu din cadrul turneului pe iarbă de la Halle (Germania), după ce i-au învins în ultimul act pe Felix Auger-Aliassime (Canada)/Hubert Hurkacz (Polonia) cu 7-6 (4), 6-4. Tecău şi Krawietz au mai jucat trei finale în 2021, la Rotterdam, Barcelona şi Hamburg. Tecău a participat pentru a şaptea oară la Turneul Campionilor. La finalul anului, Tecău şi-a anunţat retragerea din circuitul profesionist după o carieră care a cucerit 38 de titluri la dublu şi a jucat alte 24 de finale.
AGERPRES (A, AS-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Gabriela Badea)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Tenis de masă: Românii păstrează șanse la medalii la Mondialele de la Doha
Jucătorii români păstrează șanse de a obține medalii la Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar), mai ales în probele de dublu. La dublu masculin, perechea româno-spaniolă Ovidiu Ionescu/Alvaro Robles, vicecampioană mondială în 2019, s-a calificat în sferturile de fina
Polo masculin: CS Dinamo a obținut medaliile de bronz în Superligă
CS Dinamo București a obținut medaliile de bronz în Superliga Națională masculină de polo pe apă, miercuri seara, după ce a învins-o pe CS Rapid București cu scorul de 20-16, în bazinul acesteia, în al treilea meci al finalei mici. Jucătorii antrenați de Andrei Mateiași au câștigat și primele două meciuri ale fina
Fotbal: Rapid, sancționată de Comisia de Disciplină cu 60.000 de lei și fără suporteri la meciul cu 'U' Cluj
Comisia de Disciplină din cadrul FRF a decis, miercuri, sancționarea echipei de fotbal Rapid București cu penalitate sportivă de 60.000 de lei și interzicerea prezenței suporterilor la partida din ultima etapă a play-off-ului Superligii, din deplasare, cu Universitatea Cluj. Sancțiunile au fost stabilite în urma incidentelor înregistrate în t
Ciclism: România a cucerit cinci medalii în prima zi a Balcaniadei pe șosea de la Bacău
România a cucerit cinci medalii, două de aur, una de argint și două de bronz, la contratimp, miercuri, în prima zi a Campionatelor Balcanice de ciclism pe șosea din județul Bacău, care se desfășoară la categoriile Under-17, Under-19 și Elite+Under-23, atât la feminin, cât și la masculin. În probele de contratimp d
Fotbal: Bogdan Mitrea ('U' Cluj), înainte de retragere - Nu putea fi un moment mai frumos
Jucătorul Bogdan Mitrea, care se va retrage din activitate la partida pe care echipa de fotbal Universitatea Cluj o va disputa cu Rapid, în ultima etapă a play-off-ului Superligii, consideră că nu putea fi un moment mai frumos decât activând la formația pe care o iubește. În vârstă de 37 de ani, Mitrea a afirmat &
Tenis de masă: Bernadette Szocs, calificată în optimi la simplu la Mondialele de la Doha
Jucătoarea română Bernadette Szocs, numărul 14 mondial, s-a calificat în optimile de finală ale probei feminine de simplu, marți, la Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar), după ce a învins-o pe taiwaneza Yu-Jhun Li cu 4-1 (11-9, 11-7, 11-8, 8-11, 11-7), potrivit site-ului FRTM. Andreea Dragoman
Fotbal: Universitatea Craiova l-a transferat pe Mihnea Rădulescu (Petrolul)
Echipele de fotbal FC Petrolul Ploiești și Universitatea Craiova au ajuns la un acord privind transferul tânărului Mihnea Rădulescu (19 ani) la clubul din Bănie, au anunțat, marți, cele două grupări pe paginile lor de Facebook. Internaționalul de tineret a semnat un contract pe o perioadă de trei ani, cu opțiune de prelungire pentru încă doi ani, v
Fotbal: FC Rapid și antrenorul Marius Șumudică au decis încetarea raporturilor contractuale
Clubul de fotbal FC Rapid a anunțat, marți, pe pagina oficială de Facebook, încetarea de comun acord a raporturilor contractuale cu antrenorul principal Marius Șumudică. 'Începând de astăzi, 20 mai 2025, FC Rapid și antrenorul principal Marius Șumudică au decis, de comun acord, încetarea raporturilor contractuale. Aceeași decizie a
Alexandru Bologa: Trăirile de la Jocurile Paralimpice te atrag să repeți performanța
Campionul paralimpic la judo Alexandru Bologa a declarat, marți, la Complexul Sportiv Național 'Lia Manoliu', cu ocazia deschiderii Parasport Camp 2025, primul cantonament unificat al loturilor naționale paralimpice, că este foarte motivat să repete la Los Angles în 2028, performanța de la Jocurile Paralimpice de la Paris. 'La Los Angeles &ic
CNP: Eduard Novak - România are capacitatea de a câștiga în jur de 15 medalii la Jocurile Paralimpice
Președintele Comitetului Național Paralimpic, Eduard Novak, a declarat, marți, la Complexul Sportiv Național 'Lia Manoliu', cu ocazia deschiderii Parasport Camp 2025, primul cantonament unificat al loturilor naționale paralimpice, că România are capacitatea de a câștiga în jur de 15 medalii la Jocurile Paralimpice.
Fotbal: Acționarul FC Rapid, Dan Șucu, și președintele Viorel Moldovan, reclamați de CCA la Comisia de Disciplină
Clubul de fotbal FC Rapid București a anunțat, marți, pe site-ul său oficial, că acționarul Dan Șucu și președintele Viorel Moldovan au fost reclamați de Comisia Centrală a Arbitrilor la Comisia de Disciplină a FRF pentru că au criticat și solicitat o analiză oficială a greșelilor de arbitraj din partidele din deplasare cu CFR Cluj, respectiv acasă cu FCSB.
Fotbal: Săpunaru - Cât voi putea aduce un plus, voi rămâne la Rapid, dacă nu, plec singur
Fotbalistul Cristian Săpunaru, care luni seara a disputat ultimul meci din carieră pe Stadionul Giulești, a afirmat că atât timp cât poate aduce un plus clubului Rapid va rămâne în stafful administrativ, iar în caz contrar va pleca singur. 'Revenind la voi, la rapidiștii mei, ați fost motorul care m-a îm
Fotbal: Douăzeci și două de cluburi au primit licența pentru participarea în ediția 2025-2026 a Superligii
Douăzeci și două de cluburi de fotbal, cele 16 din prima ligă și 6 din eșalonul secund, au primit licența de participare în ediția 2025-2026 a Superligii, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului de Licențiere publicat, marți, pe site-ul oficial al Federației Române de Fotbal. Comisia pentru acordarea licenței c
Fotbal: Săpunaru, către suporteri, la ultimul meci pe Giulești - Voi face tot posibilul să fiți mândri de Rapid
Partida FC Rapid - CFR Cluj, scor 1-4, de luni seara, a constituit și ultimul meci pe Giulești dinaintea retragerii pentru fundașul Cristian Săpunaru (41 de ani), căpitanul 'vișiniilor' transmițându-le suporterilor că va face tot ce îi stă în putință din poziția de director sportiv cel mai probabil, să-i facă mândri de echipa bucurește
Tenis de masă: Trei români au ajuns în șaisprezecimile probelor de simplu la Mondiale
Trei jucători au ajuns, luni, în șaisprezecimile de finală ale probelor de simplu la Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar). La masculin, Iulian Chiriță l-a învins pe belgianul Martin Allegro cu 4-0 (11-3 11-4, 11-9, 11-6), iar Eduard Ionescu a câștigat cu emoții în fața americanului Kanak