logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

RETROSPECTIVĂ 2021 Ioan Bîrlădeanu (kaiac-canoe): Pentru noi a fost un an marcat de pierderea marelui Ivan Patzaichin

Imagine din galeria Agerpres

Preşedintele Federaţiei Române de Kaiac-Canoe (FRKC), Ioan Bîrlădeanu, a declarat, pentru AGERPRES, că anul 2021 a fost marcat de pierderea multiplului campion olimpic Ivan Patzaichin, decedat la vârsta de 71 de ani.

"Este o pierdere absolut uriaşă pentru disciplina noastră, pentru România şi lumea întreagă. Anul acesta este marcat de pierderea marelui Ivan Patzaichin. A fost din punctul meu de vedere, cel mai bun canoist al tuturor timpurilor de pe această planetă. Şi aici ţinem cont de numărul de medalii, de longevitate, de orice... Altul nu se va mai naşte cu siguranţă. Disciplina noastră a fost marcată pentru că s-a întâmplat totul fulgerător, aşa... Mie mi-a lăsat un mare gol în suflet pentru că, sincer vă spun, eu nu credeam că Ivan se va îmbolnăvi vreodată. El a fost toată viaţa un tip extrem, extrem de rezistent, nu a stat prin spitale, nici răcit nu ştiu dacă a fost vreodată. El va rămâne mereu în amintirea noastră", a afirmat preşedintele FRKC.

 


Foto: (c) GEORGE CALIN / AGERPRES FOTO



Din punct de vedere sportiv, 2021 a fost unul mulţumitor în opinia lui Ioan Bîrlădeanu, chiar dacă, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Victor Mihalachi şi Cătălin Chirilă nu şi-au îndeplinit obiectivul de a obţine o medalie, ocupând în proba de canoe-2 doar locul 5.

"La Jocurile Olimpice de la Tokyo consider că am obţinut un rezultat bun... Locul cinci nu e unul foarte bun, dar prin comparaţie consider că stăm bine. La Jocurile Olimpice de la Tokyo programul acesta stabilit de televiziuni a fost o problemă, pentru că s-a disputat mai întâi o cursă, s-a făcut o pauză de o zi, apoi au urmat semifinalele şi în aceeaşi zi, la două ore distanţă, a fost finala. Deci rezultatul finalei a fost influenţat clar de această programare. Cu atât mai mult cu cât sportivul nostru Victor Mihalachi nu mai este la prima tinereţe. Iar semifinala a fost extrem de dificilă şi solicitantă. La simplu, Chirilă a mers şi el foarte bine în serii, dar în semifinale a avut ghinion că s-a schimbat direcţia vântului... Dovadă şi faptul că nu a intrat niciun stângaci în finală, pentru că la canoe e problemă cu vântul. Aşa că la simplu Chirilă a încheiat pe locul 11. Dacă tragem linie, putem spune că rezultatele la Tokyo au fost mulţumitoare, mă refer la acest loc cinci... Pentru că am fost 5-6 federaţii care au avut clasări în primele şase locuri, asta din nefericire pentru România. Noi ca noi, când pierzi clar ce să mai zici? Dar ce să spună Popovici săracul la înot unde merita o medalie, la fel canotajul, care mai trebuia să aibă un aur... Ăsta este sportul, ce să faci?", a afirmat el.

 


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO



"La Campionatele Mondiale, Chirilă avut o problemă medicală la genunchi şi nu ne-am îndeplinit obiectivul pentru că nu am avut cu cine. Adică a participat Victor Mihalachi cu Leonid Carp, dar Carp venea după o pauză lungă şi se apucase de pregătire în primăvară... şi în condiţiile astea nu a putut face mai mult de atât. Înaintea Jocurilor Olimpice au fost şi Campionatele Europene, acolo unde Chirilă şi Mihalachi au luat medalie de bronz. Apoi la juniori am luat un titlu nesperat la Campionatele Mondiale de maraton, care au avut loc la Bascov. Am mai luat şi un bronz la Moscova, la juniori, la Campionatele Europene. La Mondialele de juniori de asemenea am avut medalie... Deci anul acesta la juniori ne-am cam îndeplinit obiectivele, însă la seniori cred că trebuie să mai muncim. Să muncim, dar să avem şi cu cine, pentru că sportivii noştri sunt din ce în ce mai fragili şi numeric mai puţini. Din păcate de la lotul de tineret au plecat câte unul, câte unul", a adăugat preşedintele.

 


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO



Anul următor, Federaţia Română de Kaiac-Canoe îşi propune să continue dezvoltarea unor probe în care România nu a avut tradiţie până acum, precum kaiac slalom şi SUP, dar şi să obţină medalii la competiţiile de canoe sprint la care participă.

"Anul viitor, trebuie să începem să construim două echipaje competitive la canoe sprint, pentru ca la Jocurile Olimpice de la Paris să reuşim să scoatem o medalie. Deci acesta ar fi obiectivul final pentru 2024, dar trebuie să începem încă de anul viitor. Mă bucur că în acelaşi timp am reuşit să dezvoltăm puţin şi kaiacul slalom... Sportivii noştri au obţinut şi primele rezultate, s-au clasat în prima jumătate la Campionatele Europene din Cehia. Sunt nişte copii buni şi, fiind o probă olimpică, cine ştie, poate reuşim şi acolo ceva. Apoi SUP (standup paddlebording) sau vâslit pe placă, cum mai i se spune, în proporţie de 90% va deveni probă olimpică la Los Angeles 2028. Aşa că noi am acţionat şi în acest sens, adică am început să dezvoltăm şi această disciplină. Pentru că dacă nu mai merge la sprint, ne orientăm către alte probe, ce să facem? Ca şi competiţii, în 2022 avem Campionatele Mondiale, Campionatele Europene la seniori, tineret şi juniori. Noi dorim să obţinem cât o medalie măcar la fiecare din aceste competiţii, pentru că dacă nu îţi impui un obiectiv atunci nici că reuşeşti să faci ceva", a spus oficialul FRKC.

Bîrlădeanu îşi pune speranţe şi în fraţii Adrian şi Victor Stepan, juniori din Republica Moldova care au devenit cetăţeni români: "Avem speranţe la juniori şi tineret pentru că Adrian şi Victor Stepan au revenit în cantonament. Aveam emoţii pentru că au revenit la lot după o lună. Ei sunt naturalizaţi, sunt cetăţeni români au buletin şi tot ce trebuie, dar în ziua de azi oricine poate pleca oriunde. Se zvonise că au plecat să reprezinte Ucraina, dar de fapt unul dintre ei a avut Covid-19 şi celălalt a trebuit să stea cu el. Oricum, e bine că au venit, sunt în cantonament şi noi sperăm să nu mai aibă alte gânduri. Ei la canoe-2, la Mondialele de maraton de la Bascov, au făcut o cursă absolut senzaţională. Dar ei vor intra şi la sprint, pentru că ştim că pot".

 


Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO



Întrebat dacă Victor Mihalachi (32 de ani) se retrage din activitate, preşedintele a răspuns: "Zvonuri sunt că el o să revină. O să îl mai las în pauză şi vedem. Dacă după Mondiale a spus că se retrage, acum am mai discutat cu el şi nu mai este aşa de hotărât. La ultima discuţie a lăsat decizia la două capete, să spun aşa. Dar după părerea mea, aşa cum îl cunosc eu, după o pauză îi va reveni cheful de muncă. Iar avantajul este că proba olimpică de canoe-2 nu va mai fi de 1.000 de metri, ci de 500 de metri. Şi el pe 500 m a fost specialist. Proba olimpică se schimbă începând cu Jocurile de la Paris. El va concura cu Chirilă sau cu Carp, acum avem variante. Dar din Chirilă sau Carp sperăm noi să mai iasă un simplist, cum le spunem noi".

Cei mai buni sportivi ai FRKC sunt în acest an Victor Mihalachi şi Cătălin Chirilă, susţine Bîrlădeanu. "Noi acum nu avem titlul de cel mai bun sportiv, noi avem cel mai bun echipaj, iar acesta este Mihalachi - Chirilă. Într-un clasament la toate sporturile eu văd pe primul loc canotajul, cu echipajul care a luat medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În acelaşi timp, este de apreciat şi performanţa Anei-Maria Brânză, care a fost foarte aproape de aur la Tokyo", a mai afirmat Bîrlădeanu.

Echipajul format din Cătălin Chirilă şi Victor Mihalachi s-a clasat pe locul 5 în finala probei de canoe dublu pe 1.000 de metri la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În concursul individual la canoe 1.000 m, Cătălin Chirilă nu a reuşit să se califice în finală, el ocupând locul 11 în clasamentul final al probei.

 


Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO



La Campionatele Europene Campionatele Europene de kaiac-canoe de la Poznan (Polonia), sportivii Cătălin Chirilă şi Victor Mihalachi au câştigat medaliile de bronz în proba de canoe-2 pe 1.000 m. Cei doi s-au clasat şi pe locul al şaselea în finala probei de canoe-2 masculin pe 500 m.

România a obţinut o medalie de bronz la Campionatele Europenele de juniori de la Poznan (Polonia) prin Florin Drînga şi Cosmin Niţu în proba de canoe-2 pe 500 de metri.

Delegaţia României a câştigat la Campionatele Europenele de maraton pentru juniori şi tineret de la Moscova o medalie de argint prin fraţii Adrian şi Victor Stepan, în proba de canoe-2 juniori.

România a încheiat Campionatele Mondialele de kaiac-canoe pentru juniori şi tineret (U23) de la Montemor-o-Velho cu două medalii, una de argint, obţinută de fraţii Adrian şi Victor Stepan, în proba de canoe-2 juniori pe 1.000 m, şi una de bronz, cucerită de Adrian Stepan, Victor Stepan, Cosmin Drîngă şi Cosmin Niţu la canoe-4 juniori pe 500 m.

Fraţii Adrian şi Victor Stepan au mai adus României o medalie aur în proba de canoe dublu juniori la Campionatele Mondiale de kaiac-canoe maraton, seniori, tineret şi juniori desfăşurate la Bascov.
AGERPRES (A, AS-autor: Marius Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei)

Afisari: 24

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Sport Intern 20-05-2025 23:15

Tenis de masă: Bernadette Szocs, calificată în optimi la simplu la Mondialele de la Doha

Jucătoarea română Bernadette Szocs, numărul 14 mondial, s-a calificat în optimile de finală ale probei feminine de simplu, marți, la Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar), după ce a învins-o pe taiwaneza Yu-Jhun Li cu 4-1 (11-9, 11-7, 11-8, 8-11, 11-7), potrivit site-ului FRTM. Andreea Dragoman

Sport Intern 20-05-2025 18:49

Fotbal: Universitatea Craiova l-a transferat pe Mihnea Rădulescu (Petrolul)

Echipele de fotbal FC Petrolul Ploiești și Universitatea Craiova au ajuns la un acord privind transferul tânărului Mihnea Rădulescu (19 ani) la clubul din Bănie, au anunțat, marți, cele două grupări pe paginile lor de Facebook. Internaționalul de tineret a semnat un contract pe o perioadă de trei ani, cu opțiune de prelungire pentru încă doi ani, v

Sport Intern 20-05-2025 16:59

Fotbal: FC Rapid și antrenorul Marius Șumudică au decis încetarea raporturilor contractuale

Clubul de fotbal FC Rapid a anunțat, marți, pe pagina oficială de Facebook, încetarea de comun acord a raporturilor contractuale cu antrenorul principal Marius Șumudică. 'Începând de astăzi, 20 mai 2025, FC Rapid și antrenorul principal Marius Șumudică au decis, de comun acord, încetarea raporturilor contractuale. Aceeași decizie a

Sport Intern 20-05-2025 14:18

Alexandru Bologa: Trăirile de la Jocurile Paralimpice te atrag să repeți performanța

Campionul paralimpic la judo Alexandru Bologa a declarat, marți, la Complexul Sportiv Național 'Lia Manoliu', cu ocazia deschiderii Parasport Camp 2025, primul cantonament unificat al loturilor naționale paralimpice, că este foarte motivat să repete la Los Angles în 2028, performanța de la Jocurile Paralimpice de la Paris. 'La Los Angeles &ic

Sport Intern 20-05-2025 13:49

CNP: Eduard Novak - România are capacitatea de a câștiga în jur de 15 medalii la Jocurile Paralimpice

Președintele Comitetului Național Paralimpic, Eduard Novak, a declarat, marți, la Complexul Sportiv Național 'Lia Manoliu', cu ocazia deschiderii Parasport Camp 2025, primul cantonament unificat al loturilor naționale paralimpice, că România are capacitatea de a câștiga în jur de 15 medalii la Jocurile Paralimpice. &#

Sport Intern 20-05-2025 13:44

Fotbal: Acționarul FC Rapid, Dan Șucu, și președintele Viorel Moldovan, reclamați de CCA la Comisia de Disciplină

Clubul de fotbal FC Rapid București a anunțat, marți, pe site-ul său oficial, că acționarul Dan Șucu și președintele Viorel Moldovan au fost reclamați de Comisia Centrală a Arbitrilor la Comisia de Disciplină a FRF pentru că au criticat și solicitat o analiză oficială a greșelilor de arbitraj din partidele din deplasare cu CFR Cluj, respectiv acasă cu FCSB. &#

Sport Intern 20-05-2025 10:26

Fotbal: Săpunaru - Cât voi putea aduce un plus, voi rămâne la Rapid, dacă nu, plec singur

Fotbalistul Cristian Săpunaru, care luni seara a disputat ultimul meci din carieră pe Stadionul Giulești, a afirmat că atât timp cât poate aduce un plus clubului Rapid va rămâne în stafful administrativ, iar în caz contrar va pleca singur. 'Revenind la voi, la rapidiștii mei, ați fost motorul care m-a îm

Sport Intern 20-05-2025 09:47

Fotbal: Douăzeci și două de cluburi au primit licența pentru participarea în ediția 2025-2026 a Superligii

Douăzeci și două de cluburi de fotbal, cele 16 din prima ligă și 6 din eșalonul secund, au primit licența de participare în ediția 2025-2026 a Superligii, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului de Licențiere publicat, marți, pe site-ul oficial al Federației Române de Fotbal. Comisia pentru acordarea licenței c

Sport Intern 20-05-2025 00:25

Fotbal: Săpunaru, către suporteri, la ultimul meci pe Giulești - Voi face tot posibilul să fiți mândri de Rapid

Partida FC Rapid - CFR Cluj, scor 1-4, de luni seara, a constituit și ultimul meci pe Giulești dinaintea retragerii pentru fundașul Cristian Săpunaru (41 de ani), căpitanul 'vișiniilor' transmițându-le suporterilor că va face tot ce îi stă în putință din poziția de director sportiv cel mai probabil, să-i facă mândri de echipa bucurește

Sport Intern 19-05-2025 23:13

Tenis de masă: Trei români au ajuns în șaisprezecimile probelor de simplu la Mondiale

Trei jucători au ajuns, luni, în șaisprezecimile de finală ale probelor de simplu la Campionatele Mondiale individuale de tenis de masă de la Doha (Qatar). La masculin, Iulian Chiriță l-a învins pe belgianul Martin Allegro cu 4-0 (11-3 11-4, 11-9, 11-6), iar Eduard Ionescu a câștigat cu emoții în fața americanului Kanak

Sport Intern 19-05-2025 22:37

Fotbal: Rapid, învinsă de CFR Cluj cu 4-1, la ultimul meci al lui Săpunaru în Giulești

FC Rapid București a fost învinsă de CFR Cluj cu scorul de 4-1 (3-0), luni seara, în etapa a noua a fazei play-off a Superligii de fotbal, la ultimul meci al lui Cristian Săpunaru pe Stadionul Giulești. CFR s-a impus fără drept de apel, prin golurile marcate de Adrian Păun (11), Virgiliu Postolachi (40), Ciprian Deac (45+3) și Leo

Sport Intern 19-05-2025 14:27

Handbal feminin: Ștefania Stoica va juca la Gloria Bistrița-Năsăud

Internaționala Ștefania Stoica va juca la echipa feminină de handbal Gloria Bistrița-Năsăud din sezonul viitor, a anunțat clubul ardelean, luni, pe pagina sa de Facebook. Interul stânga al naționalei României vine de la CS Rapid București și întărește linia de 9 metri a medaliatei cu bronz în acest sezon. Ștefania Stoica

Sport Intern 19-05-2025 13:56

Polo masculin: CSA Steaua a restabilit egalitatea în finala Superligii cu CSM Oradea

CSA Steaua București a învins-o pe CSM Oradea cu scorul de 11-9, luni, în Bazinul Ghencea, în al doilea meci al finalei Superligii masculine de polo pe apă, în prezența președintelui interimar Ilie Bolojan, care a susținut echipa oaspete. Cele două echipe sunt la egalitate, după ce CSM Oradea a câștigat sâmb

Sport Intern 19-05-2025 12:29

Fotbal: Politehnica Iași și FC Voluntari vor juca pe teren propriu meciurile tur din barajul de menținere/promovare

Echipele Politehnica Iași și FC Voluntari vor juca pe teren propriu partidele tur cu Metaloglobus București, respectiv Unirea Slobozia, conform tragerii la sorți a ordinii disputării jocurilor din cadrul barajului de menținere/promovare, organizată, luni, la sediul Federației Române de Fotbal. Astfel, programul meciurilor tur este următo

Sport Intern 19-05-2025 11:43

Cluj: Echipa de volei a UBB a devenit campioană națională universitară

Echipa masculină de volei a Universității 'Babeș-Bolyai' (UBB) din Cluj-Napoca este noua campioană națională universitară. 'Coordonați de antrenorul Cristian Santa, voleibaliștii UBB - Alexandru Urian (căpitan),Tudor Balu, Radu Tănase, Vlad Streangă, Vlad Vasian, Natan Săvan, Mihnea Iclozan, Radu Mureșan, Andrei Schubert, Luca Opri