Înot: Robert Glinţă - Mă bucur că am reuşit să sparg gheaţa, sper că vor începe să curgă titlurile de campioni

Înotătorul Robert Glinţă a declarat sâmbătă, pentru AGERPRES, că se bucură pentru medalia de aur la Campionatele Europene de nataţie de la Budapesta şi că speră că a spart gheaţa în ceea ce priveşte obţinerea altor titluri de campioni la masculin, performanţa sa fiind deocamdată unică.
El a lăudat şi performanţa colegului său David Popovici, care a reuşit să se califice la Jocurile Olimpice de la Tokyo la vârsta de 16 ani.
"Mă bucur că am reuşit să sparg gheaţa, sunt primul medaliat cu aur la masculin. Eu sper că aşa să fie, că am spart gheaţa şi după mine vor începe să curgă alte titluri de campioni europeni. Cu mine sau cu alţii care vin din spate. Spre exemplu, David Popovici, care a reuşit o performanţă fabuloasă, uluitoare pur şi simplu reuşind să se califice la Jocurile Olimpice de la Tokyo la vârsta de 16 ani. Este un caracter de admirat, îl apreciez foarte mult şi cred că are toate şansele, este setat pentru succes. Am primit destul de multe mesaje de felicitare, a fost foarte greu să răspund la toate pe moment, pentru că în dimineaţa următoare am avut de înotat proba de 200 m (spate), seria de calificări. Abia după ce am terminat concursul am reuşit să mă ocup de felicitări. Oricum este foarte îmbucurător să ştiu că am reuşit să ating inimile atât de multor persoane care şi-au rupt puţin din timpul lor să mă felicite pentru acest rezultat de care nu mă bucur doar eu. Asta mă încântă şi pe mine, că am reuşit să bucur o ţară întreagă", a declarat Glinţă pentru AGERPRES.
El a afirmat că rezultatele de la Budapesta îi dau speranţe în ceea ce priveşte obţinerea unei medalii olimpice la Tokyo: "Dacă o medalie olimpică de aur sau orice alt metal este greu de prezis şi de promis, ceea ce pot să vă asigur este că eu voi face tot ce îmi stă în putere să obţin cel mai bun rezultat posibil şi că o să încerc să le fac faţă tuturor, să le ţin piept pretendenţilor la medalia de aur de la Jocurile Olimpice. Acum ce se va întâmpla rămâne de văzut, vă daţi seama că este o competiţie extrem de puternică şi tocmai acest lucru mă motivează şi pe mine să fac tot ce îmi stă în putere să le ţin piept. Absolut, cu siguranţă aceste rezultate îmi dau speranţe, este o foarte mare confirmare această medalie. Şi timpul este foarte îmbucurător pentru mine, este o confirmare a pregătirii de până acum. Şi, ştiind că suntem pe calea cea bună, este o sursă foarte mare de încredere pentru ceea ce facem şi în ceea ce urmează să facem în continuare, şi de motivaţie, să încercăm să ţinem ştacheta la fel de ridicată".
Robert Glinţă consideră că întrecerea europeană a constituit un bun prilej de a afla stadiul pregătirii sale în perspectiva participării la Jocurile Olimpice.
"A fost un concurs de verificare, ca să spun aşa, a pregătirii acumulate în ultimii doi ani de zile, pentru că nu am mai avut o competiţie internaţională în bazin de 50 m şi chiar eram curioşi să vedem la ce nivel ne situăm cu pregătirea acumulată până acum. Mai ales că suntem în prag de start a Jocurilor Olimpice. Desigur, a fost o competiţie încununată cu foarte mare succes, argintul la 50 m spate a însemnat foarte mult, chiar dacă timpul pe care l-am avut a fost sub recordul meu personal. Totuşi anul acesta accentul se va pune pe proba de 100 de m spate, pentru că aceasta este proba la care m-am calificat la Jocurile Olimpice, pentru că nu există probă de 50 m la Jocurile Olimpice. La proba de 100 de metri pot să spun că am fost extrem de mulţumit de felul în care am abordat-o şi în calificări şi în semifinale. Odată ce am concurat în semifinale am ştiut cum să abordez finala din punct de vedere tactic ca să obţin un rezultat mai bun decât am avut în seria de calificări şi în semifinală. Încă din calificări şi semifinală am reuşit să îmbunătăţesc timpul meu personal, ceea ce a fost îmbucurător. Reuşind un timp de record personal am ştiut că mai am de unde să scot ceva pentru finală pentru un rezultat mai bun. De asta sunt cel mai încântat şi satisfăcut, de felul în care am reuşit să abordez proba de 100 de m spate şi, desigur, medalia de aur este cireaşa de pe tort care a încununat această probă. Pregătirea a decurs foarte bine, nu au mai existat competiţii internaţionale de doi ani de zile, însă eu bineînţeles că nu am stat pe loc, mă pregătesc cu motoarele turate la maximum pentru Jocurile Olimpice. Şi a fost un pas destul de important trecerea prin aceste Campionate Europene pentru a ne evalua pregătirea acumulată până acum. Obţinând aceste rezultate îmbucurătoare am aflat că suntem pe calea cea bună şi ştim ce să facem în continuare pentru a încerca să ne păstrăm acest trend ascendent în performanţă", a mai spus Glinţă.
Înotătorul român Robert Glinţă, calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a cucerit la Campionatele Europene de nataţie de la Budapesta două medalii, aur în proba de 100 m spate şi argint la 50 m spate.
Robert Andrei Glinţă a stabilit joi şi un nou record naţional al probei de 100 m spate, după ce îl doborâse în serii (53 sec 26/100) şi semifinale (52 sec 97/100). Vechea performanţă îi aparţinea tot lui Glinţă, din 27 mai 2018 (53 sec 32/100).
Este prima medalie de aur cucerită de România la un Campionat European de nataţie pentru seniori, în probele masculine, şi cea dintâi după o pauză de 17 ani - ultima realizare fiind reuşită de Camelia Potec în 2004, la Madrid, în proba de 200 m liber, potrivit Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern.
AGERPRES (A, AS-editor: Adrian Ţone, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Șah: Deac a remizat cu polonezul Duda la turneul Superbet Chess Classic România 2025
Marele maestru român Bogdan Deac a remizat cu polonezul Jan-Krzysztof Duda, joi, în etapa a șaptea a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Singurele victorii de joi au fost reușite de indieni: campionul mondial en titre, i
Fotbal: Andrei Nicolescu - Toți ne dorim ca Dinamo să participe în cupele europene, vrem să ieșim din insolvență
Administratorul special al clubului de fotbal Dinamo, Andrei Nicolescu, a declarat, joi seara, că își dorește ca echipa bucureșteană să aibă dreptul să participe în cupele europene, de aceea speră ca instanța să decidă ieșirea din insolvență. 'Toți ne dorim ca Dinamo să participe în cupele europene și acest lucru trebuie
Fotbal: Președintele DDB, Eduard Galan - Vrem ca în cinci ani să avem cea mai puternică academie
Președintele programului socios DDB (Doar Dinamo București), Eduard Galan, a declarat, joi seara, la gala în cadrul căreia suporterii au sărbătorit cei 77 de ani de la înființarea clubului Dinamo, că următorul proiect este legat de investiții în zona juvenilă astfel încât în cinci ani gruparea să aibă cea mai puternică academie din
Handbal feminin: CSM București a câștigat al optulea său titlu de campioană națională
CSM București a câștigat, joi, al optulea său titlu de campioană națională la handbal feminin, după ce a învins-o pe HC Dunărea Brăila cu scorul de 35-28 (21-12), în deplasare, într-un meci din etapa a 25-a a Ligii Naționale. CSMB a mai câștigat titlul național în 2015, 2016, 2017, 2018, 2021, 2023 și 2024.
Scrimă: Iulian Teodosiu, campion național la sabie
Scrimerul Iulian Teodosiu (CS Dinamo București) a câștigat titlul de campion național la sabie, joi, după ce l-a învins în finală pe George Dragomir (CSM Unirea Slobozia) cu scorul de 15-8, în Sala de scrimă ''Ana Pascu'' din București. Medaliile de bronz au fost obținute de Eduard Dragomir (CSM Unirea S
Canotaj: Simona Radiș, despre cuplul cu Ancuța Bodnar - În acest moment se încearcă formule noi
Campioana olimpică la canotaj Simona Radiș a afirmat, joi, când a fost întrebată dacă va continua să facă cuplu cu Ancuța Bodnar în barca de dublu vâsle feminin, medaliată cu argint la JO 2024, că în acest moment se caută formule noi de către conducerea tehnică, dar și o relaxare psihică de care era nevoie la nivelul lotului.
Canotaj: Simona Radiș și Ancuța Bodnar, 'profesoare' de sport la un liceu din Otopeni
Campioanele olimpice la canotaj Simona Radiș și Ancuța Bodnar au participat, joi, la o acțiune a Caravanei BeActive Edenia 2025, organizată de Agenția Națională pentru Sport, la Liceul Teoretic 'Ioan Petruș' din Otopeni, unde timp de o oră le-au fost elevilor 'profesoare' de sport. 'Ni se pare un lucru foarte benefic și int
Fotbal: Răzvan Patriche (Dinamo) și-a anunțat retragerea - Meciul cu U Cluj va fi ultimul acasă pentru mine
Fotbalistul Răzvan Patriche (39 de ani) și-a anunțat retragerea din activitate la finalul actualului sezon, el declarând, joi, într-o conferință de presă, că meciul lui Dinamo cu Universitatea Cluj va fi ultimul pentru el pe teren propriu. 'Va fi o încărcătură aparte pentru mine, un ultim meci acasă în fața acestor suporteri minunaț
Fotbal: Florentin Petre (Dinamo) - Mi-aș dori ca mâine să se repete scenariul din ultimul meci cu U Cluj
Antrenorul secund al echipei de fotbal Dinamo București, Florentin Petre, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că și-ar dori ca în meciul de mâine cu Universitatea Cluj să se repete scenariul din tur, în care echipa bucureșteană s-a impus cu scorul de 4-2. 'Mi-aș dori ca mâine să se repete scenariul din ultimul meci cu
Fotbal: Celebrul Adriano va juca în meciul demonstrativ 'Ronaldinho & Friends' de la Cluj-Napoca
Fostul internațional brazilian Adriano Leite Ribeiro, una dintre figurile marcante ale fotbalului anilor 2000, va face parte din echipa internațională care va juca la meciul demonstrativ ''Ronaldinho & Friends'', pe 14 iunie, în BTarena din Cluj-Napoca, în cadrul Sports Festival, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.
Șah: Deac a remizat cu Vachier-Lagrave la turneul Superbet Chess Classic România 2025
Marele maestru român Bogdan Deac a remizat cu francezul Maxime Vachier-Lagrave, miercuri, în etapa a șaptea a turneului de șah Superbet Chess Classic România 2025, a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2025, găzduită de Grand Hotel din București. Vachier-Lagrave s-a clasat pe locul al doilea în GCT 2023 și pe trei
Fotbal: Mohammed Kamara (CFR Cluj) - Ne simțim minunat că am câștigat Cupa României
Fotbalistul Mohammed Kamara, autorul primului gol al echipei CFR Cluj în finala Cupei României cu FC Hermannstadt, scor 3-2, a declarat după meci că el și colegii săi se simt minunat că au reușit să câștige un trofeu în acest sezon. 'Am pregătit bine meciul, i-am analizat pe cei de la Sibiu și am văzut cum putem să
Fotbal: Louis Munteanu (CFR Cluj) - De la începutul sezonului ne-am propus să câștigăm Cupa României
Atacantul Luis Munteanu a declarat, miercuri, după câștigarea Cupei României, 3-2 în finala cu FC Hermannstadt, că acest trofeu era un obiectiv stabilit de la începutul sezonului pentru echipa de fotbal CFR Cluj și că este mândru de această realizare. 'Suntem fericiți că am reușit să câștigăm, așa ne-am
Fotbal: Dan Petrescu (CFR Cluj) - Am fost un grup unit care a meritat acest trofeu
Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a afirmat, miercuri, după câștigarea Cupei României, 3-2 cu în finala cu FC Hermannstadt, că formația sa a demonstrat în acest sezon că este un grup unit care merita acest trofeu. 'E clar că era important să câștigăm Cupa, nu neapărat pentru trofeele mele, p
Fotbal: Măldărășanu (FC Hermannstadt) - Am pierdut finala din cauza greșelilor făcute de noi
Antrenorul echipei de fotbal FC Hermannstadt, Marius Măldărășanu, a declarat, miercuri seara, că formația sa a pierdut finala Cupei României, 2-3 cu CFR Cluj, din cauza greșelilor făcute pe parcursul meciului și nu a tragerilor de timp ale adversarilor. 'Trebuie să învățăm toți din această finală, este o experiență pentru toată