VIDEO Fotbal: Gheorghe Hagi a lansat un volum autobiografic la aniversarea a 60 de ani
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/17994040.jpg)
Fostul mare fotbalist Gheorghe Hagi a lansat, miercuri, cu ocazia împlinirii a 60 de ani, un volum autobiografic intitulat 'Hagi, drumul meu', în care prezintă parcursul său în acest sport, atât că jucător, cât și ca antrenor și conducător de club.
Prezentarea audio a cărții lui Hagi a fost făcută de o voce asemănătoare cu a regretatului comentator sportiv Cristian Țopescu.
'În carte veți găsi drumul meu de la Constanța, de la primul meu cadou de la părinți, o minge de fotbal, apoi drumul de la 10 ani până la 60 de ani, tot traseul meu de 50 de ani de fotbal. Ca fotbalist, apoi ca antrenor, ca manager al unei academii care a produs, a livrat, a performant. Totul a fost construit în timp. Acolo veți vedea tot drumul meu dacă veți lua cartea, care nu este chiar așa ieftină, dar are 200 de pagini totuși. Eu am zis că viața mea timp de 50 de ani a fost legată de fotbal. Eu mă identific, sunt doar în jurul a ceea ce înseamnă fotbal. Și în partea a doua de când încerc să construiesc ceva, pentru că gândul meu a fost să construiesc o academie, pentru că fotbalul mi-a dat totul, m-a transformat dintr-un copil din Săcele într-un fotbalist care avea de toate. Aveam posibilități, pentru că dacă joci bine poți câștiga destul de mulți bani și ai un nume. Dar nu trebuie să uiți că trebuie să întorci și tu ceva înapoi', a declarat Hagi în cadrul unui eveniment care a avut loc într-un hotel din Capitală.
'(...) Eu am ajuns atât de mare pentru că nu am lipsit nici măcar o zi de la antrenament și eram dat ca exemplu. Erau mulți care nu veneau, mai ales vara, pentru că știți că la Constanța vara este part time și iarna hibernăm. Am fost perseverent, ambițios. Unicul meu obiectiv a fost să încerc să fiu cel mai bun. Și nu poți să devii cel mai bun, decât dacă ești deschis să înveți. (...) Cele mai grele zile ale mele sunt ziua mea de naștere, când trebuie să răspund toată ziua la telefon, și de sărbători. Dar asta e, două zile pe an nu contează', a completat Hagi.
El a precizat că perioada petrecută la centrul de pregătire Luceafărul l-a inspirat în crearea academiei de fotbal de la Ovidiu, simțindu-se obligat să întoarcă ceva fotbalului.
'Am stat trei ani la Luceafărul și m-a inspirat foarte mult. Am luat de la Luceafărul partea centralizată și am creat o infrastructură, am plecat de la zero. Am luat terenul, l-am construit, am construit grupele de vârstă și am creat această academie care îmi poartă numele. Și cred că este împlinirea mea cea mai mare pe care am făcut-o până la 60 de ani. Pentru că fotbalul mi-a dat tot și eu am încercat de când m-am lăsat să-i ajut, să-i sprijin cât pot pe cei care sunt talentați și vor să ajungă acolo unde își doresc', a afirmat Hagi.
El s-a declarat un om împlinit atât din punct de vedere profesional, cât și personal: 'Acum pot să spun că sunt mândru, sunt împlinit, pentru că tot ce am încercat să fac cu visurile mele ca jucător, să ajung să joc să devin cel mai bun, să mă bat cu cei mai buni, s-au împlinit. Mie mi-a plăcut să mă bat cu cei mai buni. Lucrurile arată foarte bine la 60 de ani, sunt sănătos, familia este bine, echipa a câștigat ultimul meci, academia arată bine. Sunt mulțumit și vreau să mulțumesc pe această cale celui care are grijă de tot, pentru că el ne dă puterea să mergem înainte. Îi mulțumesc că a avut grijă de mine și mă simt unul dintre marii norocoși ai lumii'.
Hagi consideră că participarea cu echipa națională la Cupa Mondială din SUA reprezintă vârful carierei sale de fotbalist.
'În America am avut o ambiție extraordinară să demonstrez și am avut ca obiectiv să excelez. Știam că am o echipă extraordinară în spatele meu. Și acolo cred că am excelat din toate punctele de vedere, am fost jucătorul decisiv la toate meciurile jucate. Și apoi nu am cum să uit ce am învățat la Real și Barcelona, pentru că am fost la cei mai buni, ei m-au învățat multe. Atunci eram eram anarhic. Atunci am învățat ce înseamnă să joci într-o echipă, care este zona mea. Apoi, tot ce am avut mai bun am dat la Galatasaray', a mai spus Hagi.
Întrebat unde se vede peste 10 ani, Hagi a evitat un răspuns concret, precizând însă că are și o datorie morală față de familia sa.
'Nu știu, știu că mâine sunt la Sepsi. Dar mai am și familie. Marilena (n.r. - soția sa) este mai discretă, știu că mă iubește, știu că nu vrea să vorbească prea mult. Ea este în spate, ea este patroana, ea ține tot. Eu sunt la muncă și ea este acasă. Ea este șefa. Are totul pe mână, i-am dat tot. Chiar am o nevastă căreia trebuie să îi mulțumesc pentru că se ocupă de tot. Ea a crescut copiii, datorită ei am doi copii care arată bine. Ea și i-a dorit așa și eu am susținut-o. Chiar dacă eu poate am fost uneori mai dur, mai exigent ca bărbat. Dar sunt fericit pentru că Ianis și Kira mă văd ca pe un exemplu. Se uită la tine și e foarte bine pentru un părinte când copiii se uită la tine și te văd ca un exemplu. Eu i-am învățat să decidă tot, pentru că e vorba de viața lor', a mai spus tehnicianul.
'Un lucru trebuie să învețe copilul, ambiția care face diferența. Trebuie să fie motivat și să aibă ambiție. Pentru că motivat înseamnă să fii ambițios și tot timpul să o iei de la capăt, să nu te mulțumești cu ceea ce ai făcut. Ceea ce ai făcut ieri, nu mai este valabil astăzi și tot timpul să te uiți în față. Tot timpul să ai foame să câștigi. Câteodată o să pierzi, câteodată o să câștigi, dar dacă mergi cu ambiție, bineînțeles că o să performezi. Sunt două lucruri de care sunt mândru la academie. Că am scos foarte mulți decari. Acolo am produs jucători foarte buni, care au devenit căpitani la echipele lor de club. Și doi, obiectivul nostru a fost întotdeauna să lucrăm pentru echipele naționale. Toți lucrăm acolo și noi producem, noi muncim ca să furnizăm jucători la loturile naționale. Echipele naționale selectează jucători dacă îi ai. Ei nu formează jucători, noi dezvoltăm, noi îi creștem. Și în anul cel mai bun al echipei naționale și cu performanțele cele mai bune 60% din goluri și pase de gol au venit de la jucători din academie. Asta mă face să dorm liniștit noaptea. Sunt liniștiți și fericit cu mine, dar de mâine trebuie să producem din nou', a mai spus Hagi.
El a evitat să discute despre statuia pe care o ceruse pentru generația sa în perioada în care se pregătea să se retragă din activitate: 'Lăsați-o cu statuia, pentru că nu este importantă, trăiesc încă. Nu e important ce se întâmplă cu statuia, important este ce lucruri avem în față de făcut, pentru că mie întotdeauna mi-a plăcut să mă uit în față. Nu pot eu să evaluez, să spun eu dacă meritam sau nu Balonul de aur în 1994. Eu am spus că atunci a fost vârful meu, la Campionatul Mondial'.
Fostul căpitan și lider al Generației de Aur a fotbalului românesc a împlinit miercuri 60 de ani. Cel supranumit 'Regele fotbalului românesc' sau 'Maradona din Carpați' a făcut parte din generația care a participat la 3 ediții ale Cupei Mondiale și 3 ale Campionatului European de fotbal.
Acum Hagi este antrenorul și acționarul principal al echipei Farul Constanța și patronul Academiei de fotbal 'Gheorghe Hagi'.
AGERPRES (A, AS-autor: Adrian Țone, editor: Mihai Țenea, editor online: Andreea Preda)
Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO
* Mai multe imagini pe AGERPRES FOTO
Citiţi şi:
* PERSONALITATEA ZILEI: Regele fotbalului românesc, Gheorghe Hagi, împlinește 60 de ani
* Fotbal: Gheorghe Hagi spune că nu poate deveni selecționerul României cât timp e acționar la Farul Constanța
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Cosac: Federația Română de Tenis organizează mai multe competiții internaționale decât toate celelalte la un loc
Președintele Federației Române de Tenis, George Cosac, a declarat, luni, într-o conferință de presă, că instituția pe care o conduce organizează în acest an peste 70 de competiții internaționale, mai multe decât toate celelalte federații sportive din țară la un loc. 'Azi începem primul turneu din circuitul Raiffeisen Bank Worl
Fotbal: Oțelul Galați anunță transferul atacantului ecuadorian Stiven Plaza
Clubul de fotbal Oțelul Galați a anunțat, luni, pe pagina sa de Facebook, transferul atacantului ecuadorian Stiven Plaza (25 de ani). Plaza, care a mai jucat la Real Valladolid și Trabzonspor, a semnat un contract
Handbal feminin: CSM București a perfectat un nou transfer pentru sezonul viitor
Echipa feminină de handbal CSM București a anunțat, luni, transferul interului dreapta norvegian Kristina Sirum Novak, de la Brest Bretagne Handball, valabil din sezonul viitor, potrivit site-ului oficial al clubului. Kristina Novak, 24 de ani, a marcat în actualul sezon 20 de goluri în Liga Campionilor, având o eficiență a a
Tulcea: Noi recorduri mondiale, stabilite la Campionatul Național de înot în ape înghețate
Oana Sauciuc, legitimată la CS Steaua, și Adrian Nae, legitimat la CSM Pitești, au stabilit, sâmbătă și duminică, la București, în timpul primului Campionat Național de înot în ape înghețate din România, trei recorduri mondiale la această disciplină sportivă. Primul record mondial a fost doborât s&acir
Fotbal: Rivaldinho s-a transferat de la Farul în China
Cluburile de fotbal Farul Constanța și Qingdao Red Lions au ajuns la un acord privind transferul atacantului brazilian Rivaldinho la echipa chineză, a anunțat gruparea de la malul Mării Negre, duminică, pe site-ul său oficial. Rivaldo Vitor Borba Ferreira Junior, sosit la Farul la începutul sezonului 2023/2024, a evoluat în 72 de p
VIDEO Ediția de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European, deschisă la Bakuriani (Georgia)
Ediția de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European - FOTE 2025, la care participă și România, fost deschisă, duminică, la Bakuriani (Georgia), potrivit paginii de Facebook a Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Președintele COSR, Mihai Covaliu, secretarul general George Boroi și Florin Mișcă, președintele Comisiei de C
Fotbal: FCSB a urcat pe primul loc în Superligă după 3-0 cu Sepsi OSK
FCSB a urcat pe primul loc în Superliga de fotbal, după ce a învins-o pe Sepsi OSK Sfântu Gheorghe cu scorul de 3-0 (3-0), duminică seara, pe Arena Națională din București, în etapa a 26-a. Campioana a marcat golurile în prima jumătate de oră, prin Daniel Bîrligea (8, 15) și Risto Radunovic (27).
Baschet feminin: România a încheiat cu o înfrângere preliminariile EuroBasket 2025
Naționala României a fost învinsă de echipa Turciei, cu scorul de 99-61 (23-12, 21-17, 30-14, 25-18), duminică seara, la Ploiești, în ultimul său meci din Grupa F a preliminariilor Campionatului European de baschet feminin - FIBA Women's EuroBasket 2025. Tricolorele au pierdut cinci meciuri consecutive, după un debut cu d
Tenis: Anastasia Potapova a câștigat turneul Transylvania Open (WTA)
Jucătoarea rusă de tenis Anastasia Potapova a câștigat titlul în proba de simplu a turneului Transylvania Open (WTA 250), găzduit de BTarena din Cluj-Napoca și dotat cu premii totale de 275.094 de dolari, duminică, după ce a învins-o în finală pe italianca Lucia Bronzetti, cu 4-6, 6-1, 6-2. Potapova, principala favorită
Fotbal: Poli Iași a obținut in extremis un punct cu Universitatea Cluj (2-2), în Superligă
Politehnica Iași a smuls in extremis un punct pe Cluj Arena, cu Universitatea Cluj, 2-2 (0-0), duminică seara, în etapa a 26-a a Superligii de fotbal, după ce ''șepcile roșii'' au condus cu 2-0. Dan Nistor a deschis scorul (61), din lovitură liberă, și tot el l-a majorat (77), după ce tunisianul Adel Bettaieb șutase &icir
Handbal feminin: Victorie la limită reușită de CSM București în Liga Campionilor
CSM București a învins la limită echipa croată RK Podravka Vegeta Koprivnica, scor 31-30 (16-16), duminică seara, în Sala Polivalentă din Capitală, într-un meci din Grupa A a Ligii Campionilor la handbal feminin. ''Tigroaicele'' au început promițător, dar apoi Podravka a întors scorul și a avut ava
Fotbal: FC Hermannstadt - Petrolul Ploiești 1-1, în Superligă
FC Hermannstadt a terminat la egalitate cu Petrolul Ploiești, 1-1 (0-0), duminică, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 26-a a Superligii de fotbal. Sibienii au deschis scorul prin Sergiu Buș (83), după o greșeală a portarului Raul Bălbărău, la centrarea lui Tiago Goncalves. Petrolul a egalat in extremis (90+4), la ș
Tenis: Jaqueline Cristian a pierdut finala de dublu la Transylvania Open (WTA)
Perechea româno-italiană Jaqueline Cristian/Angelica Moratelli a fost învinsă de cuplul Magali Kempen (Belgia)/Anna Siskova (Cehia), cu 6-3, 6-1, duminică, în finala probei de dublu din cadrul turneului de tenis Transylvania Open (WTA 250), găzduit de BTarena din Cluj-Napoca și dotat cu premii totale de 275.094 de dolari.
Fotbal: UTA l-a transferat pe atacantul nigerian Nsungusi Effiong
Atacantul nigerian Nsungusi Effiong a semnat, duminică, un contract cu echipa de fotbal UTA Arad, a anunțat clubul pe pagina sa de Facebook. Atacantul de 25 de ani și 1,95 m și-a început cariera în Ghana, la Inter Allies, club pentru care a evoluat în 17 meciuri și a marcat de patru ori. La începutul lui
Fotbal: Oțelul Galați - Rapid București 1-1, în Superliga
Oțelul Galați a terminat la egalitate cu FC Rapid București, 1-1 (0-0), sâmbătă seara, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 26-a a Superligii de fotbal. Rapid a deschis scorul prin Claudiu Petrila (74), cu un șut din vole, după un șut deviat al sârbului Luka Gojkovic. Oțelul a egalat prin portughezul Migu