Tulcea: Noi recorduri mondiale, stabilite la Campionatul Național de înot în ape înghețate

Oana Sauciuc, legitimată la CS Steaua, și Adrian Nae, legitimat la CSM Pitești, au stabilit, sâmbătă și duminică, la București, în timpul primului Campionat Național de înot în ape înghețate din România, trei recorduri mondiale la această disciplină sportivă.
Primul record mondial a fost doborât sâmbătă, în proba de 50 de metri spate, de Oana Sauciuc, în vârstă de 18 ani, care a înotat distanța în 31 sec 42/100, în condițiile în care Ludivine Blanc (Franța) are omologat recordul de 32 sec 75/100, la Campionatele Mondiale desfășurate la Molveno (Italia). Oana Sauciuc este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național 'Ștefan cel Mare' din Suceava și își dorește o carieră în drept internațional.
'Am vrut să văd dacă sunt în stare să înot în ape înghețate și dacă pot să termin o probă. Nu am venit cu gândul să dobor un record mondial. Aș fi foarte fericită dacă se va omologa acest sport și voi veni să scot un timp și mai bun, să-mi dobor propriul record sau, cine știe, poate vor apărea concurenți mai buni decât mine și voi avea după cine să trag', a declarat, pentru AGERPRES, Oana Sauciuc.
Alte două recorduri, la 50 de metri bras și 100 de metri bras, au fost doborâte, sâmbătă și duminică, de Adrian Nae, care a înotat cele două probe în 31 sec 47/100, respectiv 1 min 08 sec 48/100, recordurile celor două probe fiind deținute de polonezul Przemyslaw Gorczyca, după Campionatele Mondiale din acest an, 31 sec 50/100, respectiv 1 min 09 sec 07/100. Adrian Nae, fost campion național la înot, care a încercat apele înghețate la invitația Simonei Chiru, campioană europeană anul trecut, la Oradea, este student în anul al II-lea și a câștigat două medalii de aur la Mondialele de la Molveno de anul acesta, în aceleași probe.
'Cele două recorduri înseamnă mult. Mă fac să mă gândesc că sunt primul, nu mai este nimeni mai bun ca mine, ceea ce e un lucru mare. Pentru orașul meu Mioveni, pentru clubul meu, CSM Pitești, pentru facultatea mea, Politehnica București, Centrul Universitar Pitești, e un lucru important', a afirmat Adrian Nae.
La Campionatul Național de înot în ape înghețate au participat aproape 50 de sportivi de performanță și amatori, cu vârste cuprinse între 14 și 65 de ani.
'A fost o experiență foarte interesantă. Am participat prima oară la proba de 50 de metri liber și a fost și prima oară când am intrat în ape înghețate. Apoi, am fost și la proba de 100 de metri mixt unde am luat locul întâi. Prima oară când am intrat, mi-a amorțit tot corpul, dar după aceea m-am obișnuit și a fost destul de bine. Probele nu au fost grele, dar, fiind în ape înghețate, au fost mai intense', a spus Sarah Emam, în vârstă de 14 ani, legitimată la clubul Unstoppable din București.
Asociația de înot în ape înghețe și deschise din România (Ice Swimming and Open Water Romania, ISOWR) a premiat doar înotătorii care au scos cei mai buni timpi, dar acest lucru nu i-a descurajat pe participanți, unii dintre ei aflându-se la prima experiență de acest tip. Printre ei s-a aflat și Mihai Lisețchi, în vârstă de 65 de ani, director executiv al Agenției pentru informarea și dezvoltarea organizațiilor neguvernamentale, cadru didactic asociat la universitățile din Timișoara și Cluj-Napoca, care a participat la patru probe.
'A fost prima oară când am intrat în ape înghețate și am reușit. Cred că sportul, indiferent ce profesie ai, reprezintă o formă de a te elibera de tot ceea ce înseamnă stresul zilnic. Nu că aș fi foarte stresat. Dar pentru mine, să înot o oră sau să alerg o oră înseamnă să-mi limpezesc mintea. Combinația dintre mai multe sporturi face lucrurile mai amuzante. Pentru mine, psihic, este un mod de a-mi echilibra existența și e foarte important', a afirmat Mihai Lisețchi.
De altfel, la campionat, la categoria 'Inspirație', a participat și Arian Cristian Notrețu, sportiv paralimpic, în vârstă de 20 de ani, care s-a clasat pe locul al 20-lea în clasamentul open al probei de 50 de metri liber.
Pentru președintele Asociației de Înot în Ape Înghețate și Deschise din România (ISOWR), Paul Georgescu, evenimentul găzduit de piscina unui complex din București a fost un succes, acesta exprimându-și încrederea că cele trei recorduri mondiale stabilite în primul Campionat Național vor fi omologate la nivel internațional, chiar dacă sportivii nu au purtat centura de siguranță, iar cronometrajul a fost manual.
'Succesul este că am avut cât mai mulți înotători care au venit în această disciplină frumoasă, pentru că mulți credeau că nu pot. Acum au văzut că se poate. Ca bonus, s-au bătut trei recorduri mondiale, ceea ce este un lucru extraordinar pentru țara noastră. Cu siguranță aceste recorduri vor fi omologate, pentru că nu toate concursurile de înot în ape înghețate au această tehnologie de 'touch' și sunt omologate, cât timp sunt arbitri recunoscuți de asociația internațională, iar noi avem deja trei arbitri recunoscuți de această asociație', a precizat președintele ISOWR, Paul Georgescu.
ISOWR va organiza anul acesta, la finele lunii august, a doua ediție a concursului Atlantisman, care presupune o cursă de 10 kilometri în Marea Neagră, evenimentul urmând să fie și Cupa României la înot în ape deschise. AGERPRES/(A, AS - redactor: Luisiana Bîgea, editor: Mihai Țenea, editor online: Irina Giurgiu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Baschet feminin: Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a restabilit egalitatea în finala Ligii Naționale
ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe a restabilit egalitatea în finala Ligii Naționale de baschet feminin, după ce a învins-o pe CS Municipal Târgoviște cu scorul de 65-51 (22-10, 21-5, 10-18, 12-18), vineri, în deplasare. CS Municipal Târgoviște s-a impus cu 72-58, joi, în prima partidă a finalei.
Fotbal: UTA, doar 1-1 cu Sepsi OSK, la împlinirea a 80 de ani
UTA a terminat la egalitate cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, 1-1 (1-1), pe teren propriu, în etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal, vineri, în ziua în care clubul arădean a împlinit 80 de ani de existență. Sepsi OSK a deschis scorul prin elvețianul Dimitri Oberlin (19), dar UTA a egalat prin congolez
Handbal feminin: Victorie pentru SCM Craiova în campionat
SCM Universitatea Craiova a învins-o pe CS Minaur Baia Mare cu scorul de 29-23 (13-10), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Valentina Blazevic a marcat 8 goluri pentru gazde, Asli Iskit Calișkan 7, iar portarul Darly Zoqbi De Paula a avut 10 intervenții.
Fotbal: Oțelul Galați - Unirea Slobozia 2-0, în play-out
Oțelul Galați a învins-o pe Unirea Slobozia cu scorul de 2-0 (1-0), vineri, pe teren propriu, într-un meci din etapa a cincea a fazei play-out a Superligii de fotbal. Oțelul s-a impus prin autogolul lui Paul Antoche (43) și reușita lui Frederic Maciel (51). Oțelul a ratat un penalty (35), prin Erik Bicfalvi, al cărui
Handbal masculin: Steaua a pierdut din nou și este tot mai aproape de retrogradare
CSA Steaua București a fost învinsă de ACS HC Buzău 2012 cu scorul de 40-36 (19-15), vineri, pe teren propriu, la Chiajna, într-un meci din etapa a 23-a a Ligii Naționale de handbal masculin. Steaua nu a mai câștigat de șase etape, în care a obținut un singur punct, fiind tot mai aproape de retrogradare. Cu HC Buzău, Stea
Rugby: Steaua a câștigat derby-ul cu SCM Timișoara în campionat
CSA Steaua București a învins-o pe campioana SCM USV Timișoara cu scorul de 29-26, vineri, în Ghencea, în derby-ul etapei a patra a Ligii Naționale de rugby. Steaua a condus cu 21-0, prin eseurile marcate de Cristi Boboc, Muharua Katjijeko și Cristian Strătilă, transformate de Alin Conache. Digo Mosese a reușit o încercare pentru bănățe
Fotbal: Clubul UTA împlinește 80 de ani de existență
Clubul de fotbal UTA Arad împlinește vineri 80 de ani de existență, pe care îi va sărbători cu prilejul meciului cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, de la ora 20:00, pe Arena ''Francisc Neuman'', în etapa a cincea a fazei play-out a Superligii. ''Dragi utiști. Vă invităm ca în minutul 19 și 45 de secunde al meciu
Baschet feminin: CSM Târgoviște a câștigat primul meci al finalei Ligii Naționale
CS Municipal Târgoviște a învins-o pe ACS Sepsi-SIC Sfântu Gheorghe cu scorul de 72-58 (19-18, 18-9, 20-16, 15-15), joi, pe teren propriu, în primul meci al finalei Ligii Naționale de baschet feminin. De la gazde s-au remarcat Leilani Lakell McIntosh, cu 17 puncte, 5 recuperări, Teodora Manea, 14 p, 7 rec, 6 pase decisi
Handbal feminin: Gloria Bistrița a învins-o pe Corona în campionat; Rapid, ținută în șah de SCM Rm. Vâlcea
CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud a învins-o pe CSM Corona Brașov cu scorul de 29-23 (14-16), joi, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 22-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Larissa Nusser, Asuka Fujita, Sonia Seraficeanu și Greta Kacsor au marcat câte 4 goluri pentru Gloria, iar portarul Renata Lais De Arruda a reuși
Hochei: ACSH Gheorgheni a câștigat pentru a doua oară Erste Liga
ACSH Gheorgheni a câștigat pentru a doua oară competiția regională de hochei pe gheață Erste Liga, după ce a învins-o pe Sport Club Miercurea Ciuc cu scorul de 3-1 (1-1, 1-0, 1-0), joi seara, pe Patinoarul ''Vakar Lajos'' din Miercurea Ciuc, în al șaselea meci al finalei. Echipa din Gheorgheni, care a obținut
Baschet masculin: CSO Voluntari a câștigat clar în campionat
CSO Voluntari a învins-o pe SCM ''U'' Craiova cu scorul de 107-73 (31-11, 17-18, 32-12, 27-32), joi, pe teren propriu, într-un meci din etapa a 28-a a Ligii Naționale de baschet masculin:. Ilfovenii au avut șase jucători cu minimum 11 puncte marcate fiecare: Kodi Andrew Justice (18 puncte), Michael Anthony Caffey (1
Fotbal: Sabău (U Cluj) - Trebuie să fim mult mai motivați cu Rapid, nu avem voie să cedăm mental
Antrenorul echipei Universitatea Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, a declarat, joi, că jucătorii săi trebuie să fie mult mai motivați în meciul cu FC Rapid de sâmbătă, precizând că nu au voie să cedeze mental. 'Ne așteaptă un meci greu, Rapid arată bine în momentul de față, am văzut în a doua repriză cu CFR. Este o ech
Polo: Echipa națională masculină a României a obținut calificarea la Campionatul Mondial
Echipa națională masculină de polo pe apă a României a obținut calificarea la Campionatul Mondial care va avea loc la Singapore în perioada 11-24 iulie 2025, informează Federația Română de Polo pe un site de socializare. Aceasta este a doua participare consecutivă la un Campionat Mondial, după o perioadă de 11 ani de absență.
Handbal masculin: CS Dinamo, aproape de titlul cu numărul 21
CS Dinamo București a făcut un nou pas către titlul cu numărul 21 de campioană națională, după ce a învins-o pe CSM Vaslui cu scorul de 35-27 (18-14), joi, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a 23-a a Ligii Naționale de handbal masculin. Cei mai buni marcatori ai campionilor au fost Branko Vujovic 9 goluri, Miklos Rosta 7, D
Fotbal: Cluburile din Superligă au avut venituri în creștere în 2024, totalul ridicându-se la 114 milioane de euro
Cluburile din Superligă au avut venituri în creștere în anul fiscal 2024, totalul ridicându-se la 570 milioane de lei, aproximativ 114 milioane de euro, se menționează într-un raport financiar publicat, joi, de Federația Română de Fotbal pe site-ul său oficial. Grupările care activează în sezonul 2024-2025 &